Psikomotor Gelişime Uygun Araç-Gereçler Büyük Kas Gelişimi İçin Uygun Araç-Gereçler



Yüklə 23,61 Kb.
tarix22.11.2017
ölçüsü23,61 Kb.
#32597


Psikomotor Gelişime Uygun Araç-Gereçler

Büyük Kas Gelişimi İçin Uygun Araç-Gereçler

-Çeşitli toplar ( tenis topu, sağlık topu, hentboltopu, orta boy plastik top v.b.)

-Fasulye torbaları

-Halat

-Araba ya da kamyon tekerlekleri

-Çemberler

-Boş variller

-Jimnastik minderleri

-İp merdiven ya da tırmanma merdiveni

-Cimnastik sırası

-Denge tahtası

-Tornetler

-Atlama ipleri

-Kaydırak, salıncak, tahterevalli gibi bahçe oyuncakları
Küçük Kas Gelişimi İçin Uygun Araç-Gereçler

-Boş kutular

-Büyük renkli küpler

-Büyük tahta çivilerle geçmeli oyuncaklar

-Basit bloklar

-Takıp sökmek için plastik cıvata ve somunlar

-Boş tahta ve mukavva kutular

-Kum havuzu ve kum oyuncaklar

-Müzik aletleri, zil, tef, davul

-Boncuklar ve ip

-Parmak boyası

-Kavram geliştirici oyuncaklar

-El kuklaları

-Yap-boz oyuncakları

-İp bağlama ve çeşitli kâğıt işler

-Kolaj çalışması, artık kâğıt ve kumaş parçaları

-Keskin olmayan makas ve kâğıtlar

-Domino

-Basit resim, harf ve sayı oyunları

-Oyun hamurları


Oyun Hamurlarının Zararları

- Oyun hamurlarını renklendirmek için kullanılan maddeler içerisinde kanserojen barındırmaktadır. Bu ürünlerle temas halinde olan çocuklarda çeşitli cilt hastalıkları görülmektedir.

- Küçük yaştaki çocuklar oyun hamurlarının renklerine aldanıp oyun hamurlarını yemeğe kalkmaktadır. Oyun hamurunu yiyen bazı çocuklarda zehirlenmeler görülebilir.

- Burnuna oyun hamuru kaçması sonucu çocuk tıkanabilir ve solunumu durabilir. Bu durum ölümle dahi sonuçlanabilecek bir durumdur.

- Oyun hamuru göze kaçabilir ve içerisinde bulunan asidik özellikle görme kayıplarına neden olabilir.

oyun hamuru

Oyun Hamuru



mesaj görsel

Hem geliştirici hem eğlendirici Oyun hamurları

Çocukların küçük ve büyük kas gelişimine katkıda bulunan oyun hamurları, hem gelişimlerine katkıda buluyor,  hem de hoş vakit geçirmelerini sağlıyor. Çocuklar genelde oyun hamuru ile oynamaktan onlara şekil vermekten çok hoşlanırlar.



  • oyun hamuru ve çocuklar -

Çocuğun yeteneklerini hamurlarla veya yemek yapmasına izin vererek geliştirmeniz mümkündür. Hamurla oynama çocukta hayal gücünü kullanmanın yanı sıra üç boyutlu figürler yaparak mekân bilincini de geliştirir. Onun ortaya çıkardığı eserleri saklamanız onda başarı hissi uyandırır, kendine güven duymasını sağlar.

Değişik malzemelerle oynaması çocukta her malzemenin kendine has bir yapısı olduğu, materyallerin form değiştirebildiği bilincini oluşturur. Ayrıca yaş ilerledikçe yapmak istediği şey için en uygun malzemeyi seçme yetisi sağlar. 18 aylıktan itibaren yaptırabileceğiniz bu faaliyet ileri yaşlara kadar devam edebilir.



Oyun hamurları ve 3 yaş

3 yaşına kadar hamurla şekiller yapmayacaktır. Hamuru ellemek, mıncıklamak, yuvarlamak ve kesmek onun için yeterli ve zevkli olacaktır. Bu dönemde ona şekilli kurabiye kalıpları veya yüzeyi desenli objeler verebilirsiniz. Bunlarla hamura bastırarak şekillerin oluşması ona keyif verecektir. Ancak bu şekilleri sizin yapmanızı isteyebilir. Hamurun tek renk olması onun için fark etmez.

3-4 yaş arası hamurdan toplar, sosis gibi şekiller yapar, bunları birleştirir, bozar. Hamurların çeşitli renklerde olması onun geliştiriciliğini arttıracaktır. Bu dönemde kendisine yeni malzemeler verebilirsiniz. Oyuncakçılarda satılan hamura çeşitli şekiller veren aletler ilgisini çekecektir. Artık kalıplarla kendisi şekiller yapacaktır. Yaptıklarını saklamak isteyecektir. Odasında bir raf ayırarak onu desteklemek çocuğunuzu memnun edecektir.

Oyun hamurları ve 5 yaş

4-5 yaş arası hamurdan kendisi şekiller, insan figürleri yapabilir. Figürlerini ayrıntılandırır. Renkli hamurları karıştırıp kendince yeni kombinasyonlar bulmak ona cazip gelebilir. Yaptığı eserleri evin çeşitli yerlerinde sergilemeniz onu cesaretlendirecektir. Kil hamuru veya kâğıt hamuru gibi değişik malzemeler vererek onun gelişmesini destekleyebilirsiniz.

5-6 yaş arası birkaç figürü bir anda yapabilir. Biraz yardımla kolyeler, bilezikler yapabilir. Bunları takmaktan veya hediye etmekten keyif alacaktır.

Ucuz oyun hamurlarına dikkat!

Çocukların gelişimlerine katkıda bulunarak onların hem öğrenip hem de eğlenmelerini istemek anne ve babaların en büyük mutluluğudur. Çocuklara bu konuda yardımcı olmak istiyorsanız eğer kullandıkları araç ve gereçlere de son derece önem verilmelidir. Uzmanlar, piyasa da satılan ucuz fiyatlardaki ve TSE damgası bulunmayan hamurlardan alınmamasını öneriyor.

Diğer kırtasiye ürünlerinde olduğu gibi oyun hamurlarında da bulunan ucuz olması nedeniyle kanserojen etki yaptığı bilinen bir çeşit kumaş boyası olan azor boya maddelerinin kullanıldığını belirtilmektedir. Oyun hamuru alırken belirli markaların içinde değişik kimyevi maddelerin olmadığı, çocukların gelişim süreçlerine uygun hamurların tercih edilmesine dikkat çekmeliyiz.


Monami’den Çocukların Güvenle Oynayabileceği Oyun Hamuru

Monami My Dough Zararlı Kimyasallar İçermiyor…http://www.sarkgulu.com/basindabiz/bebegim-kas%c4%b1m-2009.jpg


       Oyun hamuru, 3 yaş ve üzeri çocukların oynamaktan en çok keyif aldıkları oyun malzemelerinden biri… Üstelik eğlendirirken çocukların üç boyutlu nesneleri kavramalarına, dokunma duygularının gelişmesine, el kaslarının güçlenmesine, el becerilerinin ve hayal güçlerinin boyut kazanmasına da yardımcı oluyor. Monami My Dough oyun hamuru, çocukların güvenle oynayabilmeleri için zararlı olmayan maddelerden ve Avrupa oyuncak güvenlik standartlarına uygun olarak üretiliyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın da onayını taşıyan Monami My Dough oyun hamuru, yumuşak yapısıyla kolay şekil alıyor, elde ya da kullanılan zeminde leke bırakmıyor ve ele yapışmıyor.


Çocukların Hayal Dünyasına Kapı Açıyor…
       Koku veren kimyasal maddelerin de zararlı olabileceği düşünülerek Monami My Dough oyun hamuru, tamamen kokusuz olarak satışa sunuluyor. Siz de taklit ürünlerden kaçının, çocuğunuzun sağlığını riske atmayın Monami My Dough ile hayal dünyasına oyun için bir kapı açın. 
 

Bebeğim Dergisi, Kasım 2009 Sayısı



c:\users\pc\desktop\2.jpg

c:\users\pc\desktop\1.jpg

c:\users\pc\desktop\4.jpg
Yüklə 23,61 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin