Raport de activitate a Instituției Arhitectului Șef



Yüklə 70,69 Kb.
tarix15.09.2018
ölçüsü70,69 Kb.
#82214

Raport de activitate a Instituției Arhitectului Șef

“Instituţia Arhitectului Şef reprezintă autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului din cadrul administraţiei publice locale care duce la îndeplinire atribuţiile conferite de lege ca şef al structurilor de specialitate organizate în cadrul acestora “ ( Ordinul 839/2009 al Ministrului Dezvoltarii Regionale şi Turismului )


Cadrul legal de funcţionare:

Instituţia Arhitectului Şef a funcţionat în 2014 cu urmatoarea structură :




Cap. 1 Emitere acte de autoritate – Certificate de urbanism și Autorizații de Construire (clădiri, rețele și publicitate)



Într-o analiză a cererilor prelucrate pe acte specifice, faţă de anul trecut, se constată o creștere semnificativă (cea mai importantă) a numărului cererilor autorizațiilor de construire, cu 1110 mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 52%.

.

Acte emise pe categorii:







Certificate de urbanism / clădiri / publicitate / rețele

Autorizații de construire/ clădiri / publicitate / rețele

Autorizații de desființare

Cereri, sesizări, reclamații

Cereri recepție lucrări

2010

3646

1688

95

974

535

2011

3392

1720

93

2647

339

2012

4009

1919

95

819

547

2013

3981

1882

96

979

302

2014

4663

2376

116

1595

327

Pe tipuri de acte emise, o comparaţie cu anul 2013, arată o creștere a tuturor tipurilor de acte, astfel: certificatele de urbanism au crescut cu 17%; autorizaţiile de construire cu aproximativ 26%, autorizaţiile de desfiinţare cu aproape 21%.

Structurată pe domenii de autorizare, situaţia autorizaţiilor de construire, arată ca în graficul de mai jos:

Dacă analizăm autorizaţiile de construire emise în 2014, comparativ cu cele emise în 2013, pe domenii de autorizare există o creștere evidentă a numărului acestora pe toate segmentele de autorizare, astfel: publicitate cu 109%; reţele cu 9% şi aproape 11% pentru construcții- clădiri. Ar mai fi de menționat o creștere semnificativă pe segmentul de comerț stradal de la 12 autorizații de amplasare și funcționare în anul 2013 la 43 în 2014, ( fără însă a ajunge la maximum de 56 atins în anii 2011 și 2012). Pentru lucrările de desființare, creșterea este de aproximativ 22%.

Dacă facem o comparație a numărului de autorizații de construire pentru lucrările de construcţii, putem spune că, se constata o tendință de creștere a numărului acestora (cu excepția anului 2013) în intervalul de referință (2010 - 2014). Astfel, față de aceiași perioada de referință, creșterea numărului acestora raportată la cel mai bun an al intervalului (2012) este de aproape 24% iar față de cel mai slab an al intervalului (2010) este de aproape 41%.

În raport cu disciplina în construcţii situaţia autorizaţiilor emise arată ca în graficul de mai jos:

Rezultă faptul că intrările în legalitate reprezintă un procent de aproximativ 13 % din numărul total de autorizații de construire/desființare emise.

O noutate care a fost introdusă în cursul anului 2014 în ceea ce privește perioada în care se emit actele de autoritate, se referă la introducerea sistemului de taxe de urgență la emiterea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/desființare și a adeverințelor de luare în folosință a construcțiilor, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local. Astfel la solicitarea beneficiarilor, acestea se emit în 2 zile lucratoare –CU-, în 5 zile lucratoare –AC și ALF. Taxele percepute sunt modice în comparatie cu alte municipii, 50 lei pentru prima categorie de acte, iar 100 lei pentru cea de a doua.

Ponderea solicitărilor pentru emitere în regim de urgență a fost în anul 2014 de cca. 30%.

Oricum vrem să venim în întampinarea dorinței publicului care solicită acte de autoritate, astfel că ne-am propus ca obiectiv pe 2015 să scurtăm perioadele de emitere și pentru regimul normal, la 7 zile, respectiv 15 zile.

Tot în anul 2014 a început aplicarea noului regulament de publicitate care a fost elaborat în conformitate cu Legea nr. 185/2013, fiind aprobat în Consiliul Local la sfârșitul anului 2013.

Bineînțeles că aplicarea acestuia nu se poate face fără sprijinul Poliției Locale, iar rezultatele au început să apară, iar imaginea urbana s-a ameliorat, prin redarea funcțiunii de spații de expunere și decorare a vitrinelor, precum și printr-o prezentare unitară a semnalisticii firmelor pe fațada aceluiași imobil.



Cap. 2 Funcționarea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului

În ceea ce privește activitatea Comisiei Municipale de Urbanism, aceasta functionează din 2014 în cadrul a 2 subcomisii. Noutatea în ceea ce privește funcționarea acesteia este că toate intrările în legalitate și lucrările care vizează intervenții la fațade în Centrul Istoric și pe arterele importante ale orașului, se analizează în comisia de estetică urbană. Prin această masură, sperăm să avem un impact asupra mentalității acelor beneficiari care consideră că pot construi și fără autorizație de construire, gândindu-se că oricum în final , tot vor obține autorizația și , minimalizând astfel rolul arhitectului. Multe astfel de cazuri nu au primit aviz favorabil din partea comisiei, până când nu au venit cu îmbunătățiri ale fațadelor stradale.

De aceea, pe termen lung, noi estimăm că va scădea fenomenul de indisciplină în construcții.

Documentaţii analizate de către comisia CMUAT :

Au fost analizate 1709 documentaţii şi s-au emis 1709 avize ( 1014 favorabile, 642 nefavorabile şi 53 consultative ).



În 2014, s-au analizat mai multe documentații de urbanism, care au fost și aprobate în Consiliul Local.
Documentații promovate și aprobate de către Consiliul Local
În anul 2014 au fost înaintate spre discuţie şi aprobare către Consiliul Local Oradea un număr de 26 documentaţii de urbanism:

Numărul documentaţiilor de urbanism promovate spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Oradea este mai mic în comparaţie cu anii precedenţi din următoarele motive:


  • Pe de o parte datorită modificării Legii 350/2001 prin OUG nr.7/2011, modificare ce restricţionează elaborarea documentaţiilor de urbanism .

  • Pe de altă parte datorită faptului că a fost demarată procedura de reactualizare a Planului Urbanistic General al municipiului Oradea şi din acest motiv toate solicitările care se refereau la extinderea limitei intravilanului au fost amânate până la aprobarea PUG-ului, limita intravilanului nu a mai fost modificată. Actualmente suprafața intravilanului este de aproximativ 7.909 ha iar suprafața administrativului este de aproximativ 11.610 ha.

Documentaţiile de urbanism aprobate în cursul anului 2014 au studiat:


  • Parcelări de teren în vederea dezvoltării unor zone rezidenţiale de locuinţe individuale (S=95865 mp);

  • Construire ansamblu de locuințe colective, str. Grigore Moisil, nr.14 ; dezvoltator CONDRATOV DANIEL SERGHEI, regim de înălțime : S+P+8E - S+P+11E ; număr apartamente: 205 ;

  • Construire imobil de locuințe colective cu funcțiuni complementare la parter, str. Sucevei, nr. 4A; dezvoltator SC PRIMA KAPITAL PROJECT; regim de înălțime : S+P+10E la frontul str. Sucevei, cu coborâre în trepte înspre str. C.Tănase, respectiv înspre interiorul parcelei; număr apartamente :150;

  • Construire imobil servicii, birouri și locuințe colective, str. Louis Pasteur, nr. 44 ; dezvoltator SC VALDRES CONSTRUCT SRL, care ulterior a cesionat toate drepturile și obligațiile în vederea elaborării PUD-ului, cu toate avizele și acordurile obținute, în favoarea SC REZIDAN SRL; regim de înălțime:  2S+P+5E+Et.tehnic ; număr apartamente: max : 86

  • Construire ansamblu locuințe colective, str. Ștefan Octavian Iosif, în vecinătatea magazinului Kaufland; dezvoltator SC ARED GEO & CAD SRL; regim de înălțime: P+7E+Eretras; număr apartamente: 270

  • Construire imobil de locuințe colective, str. Grigore Moisil; dezvoltator BOGDELIM TRANSPORT SRL; regim de înălțime: D+P+4E - D+P+6E; număr apartamente: 95;

  • Construire imobil de locuințe colective cu parter comercial, str.Nicolae Sova; dezvoltator SC CIMARSON S.R.L; regim de înălțime: D+P+4E, D+P+9E; număr apartamente: max : 80;

  • Construire complex rezidențial, str.Paleului, dezvoltator SC GOLDEN REZIDENT SRL; regim de înălțime : S+P+E; număr unități de locuit: 17 (3 locuințe unifamiliale, 14 locuințe bifamiliale); 

  • Construire sediu episcopie D+P+E+M și complex pentru vârstnici P+2E, str. Sulyok Istvan;

  • Construire Centru agrement sportiv P+E, str. Merilor;

  • Construire imobil de birouri, servicii S+P+4E, împrejmuire teren, str.Fluierașului;

  • Extindere UNIVERSITATEA CRESTINA PARTIUM, str. Sulyok Istvan;

  • Reabilitare și reconversie funcțională Moara Răsăritului și amplasare locuințe colective S+P+E+M, str. Miron Costin;

  • Reconversie funcțională a incintei fostei ferme "Dosu" din zonă agricolă A în zonă de servicii generale de tip C8;

  • Extindere și etajare spațiu comercial cu destinația de locuințe cu spații comerciale la parter și reconversie funcțională din R3a în R6, str. Lăpușului;

  • Schimbare zonă funcțională din R3a în R6 (frontul str. Sextil Pușcariu pe partea nord-estică, de la intersecția cu str.Beiușului până la intersecția cu str. Gala Galaction);

  • Schimbare zonă funcțională din R3a în C4; Extindere și etajare clădire existentă, str. Hortenziei;

  • Parcelare teren - Parc industrial “ Eurobusiness III “; Instituire zonă de protecție pentru alimentare cu utilități publice (S=212993 mp);

Investiţii importante – pentru care au fost elaborate documentații de urbanism ce au parcurs procedura legală de avizare urmând a fi supus spre aprobare:

  • Parcelare teren pentru extindere PARC INDUSTRIAL EUROBUSINESS II cu o suprafaţă de 59,66ha, pe str. Ogorului;

Alte documentaţii privind proiecte importante ale Primăriei municipiului Oradea analizate şi avizate în cadrul şedinţelor CMUAT:

  • Reabilitare pod Piața Unirii – Piața Ferdinand;

  • Iluminat arhitectural la clădiri monument istoric situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric;

  • Construire Complex Wellness Termal "NYMPHAEA";

  • Gradina publică pe Dealul Ciuperca - Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejați și floră spontană;

  • Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură pentru producerea agent termic de încălzire și prepararea apei calde de consum;

  • Drum de acces pentru autovehicule speciale de intervenție pt. situații de urgență;

  • Trecere denivelată pe sub liniile de cale ferată Oradea - Episcopia Bihor

Cap. 3 Avizare PUG

Compartimentul Urbanism şi avize a continuat coordonarea procesului de refacere a planului urbanistic general al municipiului Oradea. În cursul anului 2014 s-a desfășurat ultima etapă a procesului : avizarea lucrării « Refacerea Planului urbanistic general al municipiului Oradea » de către instituțiile avizatoare prevăzute prin Legea 350/2001 în varianta modificată și actualizată.

Conținutul documentației pe baza căreia se emit avizul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, avizul Administrației Naționale Apele Române și avizul Autorității Aeronautice Civile Române a impus organizarea procedurilor de achiziție publică pentru :


  • Întocmirea documentației tehnice de specialitate pentru obținerea avizului Administrației Naționale Apele Române

  • Elaborarea raportului de mediu pentru obținerea avizului Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice

  • Elaborarea unei lucrări de determinare a coordonatelor punctelor de detaliu și încadrarea lor în harta de obstacole ce se solicită să fie preluată în planșa PUG –„Reglementări urbanistice”, în vederea obținerii avizului Autorității Aeronautice Civile Române.

Modificarea legislatiei din domeniul urbanismului impune ca planurile urbanistice generale să fie supuse și avizării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Documentația necesară obținerii acestui aviz este condiționată de obținerea unor informații aparținând domeniului de activitate al O.S.P.A. Bihor și este în curs de elaborare.

Cap. 4 Emitere acte de finalizări construcții.

Graficele de mai jos relevă totalitatea actelor emise pe finalizări construcții, în perioada anilor 2011- 2014:






Regularizarea taxei de autorizare cu/fara ALF

Certificate de atestare a edificării / extinderii construcției

Certificate de atestare/radiere construcție

Adeverințe intravilan

Certificate de nomenclatură stradală

Adeverință atribuire teren aferent casei

2010

1304

591

59

157

1920

97

2011

1270

605

66

123

1577

143

2012

1326

545

100

139

1739

85

2013

1720

568

80

290

2007

73

2014

2310

563

95

128

1855

75

Din analiza acestui grafic , rezultă o creștere substanțială a actelor de închidere a autorizațiilor de construire (regularizări de taxe și adeverințe de luare în folosință a construcțiilor), de peste 34 % în 2014 față de 2013, iar dacă analizăm perioada 2011 – 2014, se observă clar tendința de creștere a acestora. Acest fapt se datorează faptului că instituția monitorizează atent expirarea valabilității actelor de autoritate, iar beneficiarii sunt atenționați prin adrese la domiciliu , de 2 ori , apoi urmând somațiile, iar în cazul în care aceștia nu răspund nici la a 4-a solicitare , urmează aplicarea sancțiunii contravenționale.


Tabelul de mai jos reflectă situația sumelor încasate în urma regularizării taxelor la autorizațiile de construire, închise în urma expirării perioadei de valabilitate a acestora. Creșterea față de 2013 este mai mult decât dublă și ea se datorează în mare parte controlului Instituției Arhitectului Șef în ceea ce privește obligarea beneficiarilor de a-și închide autorizațiile de construire, obligație prevăzută în legea 50/1991 actualizată.



An

Valoare taxă regularizare (lei)

Valoare majorări aplicate (lei)

TOTAL

2012

1.302.992,96

41.174,80

1.344.167,96

2013

1.271.875,62

31.227,20

1.303.102,82

2014

3.160.968,76

56.436,09

3.217.404,85



Cap. 5 Baza de date urbană - planificare şi gestiune

În domeniul amenajării teritoriului şi urbanismul, legislaţia de specialitate impune administraţiei publice locale, coordonarea şi asumarea responsabilităţii privind programele de dezvoltare urbanistică a localităţii, urmărirea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare a municipiului, prin politicile de dezvoltare locală, planificarea – eşalonarea în timp a acestor obiective.



În acest sens, în anul 2014 s-a asigurat:

  • Gestionarea documentaţiilor de urbanism şi verificarea transpunerii acestora, la nivel teritorial

  • Stabilirea priorităţilor de elaborare a planurilor urbanistice zonale şi de detaliu, în zone de interes local

  • Lansarea unor concursuri de arhitectură pentru obiective de interes public

  • Modificarea sau reactualizarea unor studii sau reglementări urbanistice, conform legislaţiei în vigoare şi a necesităţilor de dezvoltare ale municipiului Oradea.

  • Administrarea zonării funcţionale (verificarea conformităţii solicitărilor cu documentaţiile de urbanism avizate, transmiterea informaţiilor privind zonarea către segmentele interesate, preluarea propunerilor de modificare a regulamentului de urbanism şi promovarea spre aprobare Consiliului Local )

Baza de date urbane
Legislaţia de specialitate respectiv Legea 50/1991 - privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu toate modificările şi completările ulterioare, impune administraţiei publice locale obligaţia de a-şi organiza activitatea de colectare şi gestionare a bazei de date urbane. Drept urmare, în 2014 s-a realizat în continuare standardizarea și actualizarea bazei de date urbane prin:

  • colectarea, stocarea, gestionarea şi administrarea datelor urbane şi a informaţiilor spaţiale

  • realizarea analizelor spaţiale pe suport GIS

  • administrarea şi întreţinerea hărţilor

punându-se la dispoziția publicului, categorii de informaţii, privind:


    • Imobilele: terenuri şi/sau construcţii; infrastructură

    • Limitele municipiului: administrativă, intravilan, extravilan

    • Suport pentru puneri în posesie

    • Date statistice specifice GIS

    • Planuri de situaţie și încadrare în zonă

    • Hărți tematice

    • Suporturi grafice ( hărți)

    • Analize spaţiale

    • Simulări urbane bazate pe suport grafic şi indicatori urbani

Furnizare date:


  • prin protocol au fost furnizate date privind arterele şi numerele administrative, către: Compania de Apă, ISU Crişana, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean, Electrocentrale, Romtelecom, OJCPI, OTL, RDS.

  • au mai fost furnizate date pentru toate proiectele în care a fost implicată Primăria Municipiului Oradea, cum ar fi refacerea PUG-ului.

Realizare de hărţi tematice, planuri de situaţie şi încadrare în zonă:


  • prelucrarea straturilor de tip geometrie, de tip raster, din baza de date pentru realizare de hărţi cu o tema dată sau pentru întocmirea planurilor de situaţie şi încadrare în zonă.



Alte proiecte pentru 2015



Documentații de urbanism:


  • Plan urbanistic zonal pentru drumurile colectoare la șoseaua de centură aferente căii Sântandreiului;

  • Studiu cromatic pentru fațadele ansamblurilor de blocuri construite în perioada 1950-1990, care , după finalizare se va constitui într-un ghid pentru lucrările de reabilitare termică;


Proiecte de amenajare spații publice:


  • Reamenajarea piațetei din fața magazinului Crisul;

  • Valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede

prin realizarea unităților de alimentație publică cu terase și remodelarea spațiilor publice adiacente în cele 2 locații aprobate de către Consiliul Local Oradea
A.I.O a încheiat contractele de concesiune pentru 2 amplasamente ultracentrale :


  • terenul situat pe malul drept al Crisului, la intersecția podului Ferdinand cu str. Emilian Mircea Chitul și str. Ady Endre, pentru care Instituția Arhitectului Șef a organizat în anul 2013 un concurs de arhitectură; proiectul câștigător este preluat de către concesionar pentru a fi pus în opera.

  • terenul situat pe malul stâng al Crișului, lângă podul Dacia și colegiul national “Emanoil Gojdu”, cunoscut drept “Casa Pompelor”.

În vederea realizării celor 2 obiective , Instituția Arhitectului Șef va verifica documentațiile tehnice, va emite autorizațiile de construire, va urmări implementarea proiectelor.
Statui


  • Realizarea statuii marelui om politic Ion I.C.Brătianu, care va fi amplasat în parcul cu același nume, în urma câștigării concursului de idei , desfășurat la începutul acestui an.

Ion I. C. Brătianu (1864-1927) este recunoscut ca mare om de stat care a avut o contribuție importantă la crearea României Mari și a inițiat revizuirea și adoptarea Constitutiei din martie 1923, considerată una dintre cele mai moderne și democratice din Europa.


  • Reamplasarea statuii marelui voievod Mihai Viteazul din piața Unirii în parcul cu același nume.


Renumerotări de străzi


  • Ne-am propus ca în acest an sa începem sa renumerotăm din punct de vedere administrativ acele străzi din municipiu care s-au dezvoltat foarte mult pe parcursul ultimilor 25 de ani, iar prin parcelări succesive s-a ajuns în situatia că acea codificare care reprezintă numărul stradal să fie compusă din 3 caractere. Dau un exemplu : dacă un nomenclator stradal – Sucevei 5A – este ceva obișnuit, cred că Branului 15W1- nu reprezintă o opțiune corectă și trebuie să luăm măsuri. Aceste măsuri sunt justificate acolo unde străzile și-au epuizat capacitatea de dezvoltare/extindere.

Străzile pe care le avem în vedere sunt cele din partea de nord-est , de dealuri a orașului: str. Sofiei, Făcliei, Dimitrie Anghel, Livezilor, Culegătorilor, Plaiului, Branului etc.
Reabilitarea centrului istoric
Instituția Arhitectului Șef este implicată în această activitate, fiind cooptată în comisia care urmărește aplicarea programului multianual, alături de FPMI, AIO, PLO, Direcția Juridică și Direcția Economică. Astfel pentru cele 3 clădiri monument istoric:


  1. Casa Poynar, str. Nicolae Grigorescu nr. 6

  2. Palatul Stern nr. 10 și nr. 10/A – parțial

  3. Palatul Moskowits Miksa, parcul Traian, nr. 2

și încă 3 clădiri din zonă protejată:




  1. Imobil str. Republicii nr. 13

  2. Imobil, Piata Unirii, nr. 6

  3. Imobil, aleea Emanuil Gojdu, nr. 5 (Policlinica Bethesda)

a căror reabilitare urmează să înceapă în primăvara acestui an, vom monitoriza respectarea proiectului tehnic.




Raport de activitate a Instituției Arhitectului Șef, Primăria municipiului Oradea



Yüklə 70,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin