Strategia primăriei pentru susținerea dezvoltării economice
a municipiului Oradea
Agenda Primăriei Oradea este centrată pe propuneri care să susțină creșterea economică. Cu o creștere a fondului de salarii de 6-7% pe an, într-o periodă de trei ani consecutivi, cu un proces de industrializare vizibil, revigorarea economică locală este o realitate. Am avut un plan care a susținut recuperarea întârzierilor în dezvoltarea orașului. S-au făcut investiții publice în infrastructura grea și în cea de afaceri, am devenit mai puțin vulnerabili la crize prin diversificare economică.
Vom menține ritmul de dezvoltare și în următorii ani. Politicile noastre publice trebuie să construiască avantajele competitive ale orașului. Putem crește beneficiile economice locale din activități externe și din turism.
Piața muncii se poate împărți în două segmente:
- sectorul de export: cuprinde angajații care lucrează la firme ce produc bunuri și servicii care se vând în afara orașului sau a regiunii. Ei trebuie să fie competitivi global. Aceștia reprezintă maxim o treime din totalul angajaților.
- sectorul serviciilor locale: îi cuprinde pe cei care genereaza servicii și produse locale. Ei nu sunt în competiția globală. Dintre aceștia aproape o treime sunt în educație și sănătate, un sfert în sectorul turism și alimentație publică iar ceilalți în serviciile profesionale sau de afaceri.
Locurile de muncă din sectorul export reprezintă cauza creșterii economice, iar cele din serviciile locale, efectul creșterii economice. Fiecare loc de muncă din sectorul de export generează locuri de muncă în sectoarele locale prin efectul de multiplicare. În ce mod? Mai mulți oameni au locuri de muncă și câștigă mai bine. Ei vor cumpăra mai multe bunuri și servicii în afara celor de strictă necesitate. Astfel, va crește cererea pentru o gamă largă de produse și vor fi astfel mai multe locuri de muncă în sectorul local. Creșterea salariilor în sectorul de export implică o creștere și pentru cei din sectorul local care au competențe asemănătoare. Dacă, nu li se măresc salariile, ei vor pleca de la locurile de muncă mai prost platite.
Vom susține cu prioritate sectorul de export.
Noile oportunități și beneficii pentru oameni depind însă de performanțele și de competitivitatea companiilor din Oradea. Creșterea copetitivității implică specializările, precum și legătura mai bună dintre universități și sectorul privat.
Succesul firmelor depinde de calitatea angajaților, dar și de ecosistemul în care își desfășoară activitatea. Primăria trebuie să urmărească cum se mișcă economia locală, care sunt oportunitățile și să dea un sprijin și un răspuns rapid investitorilor. Rolul primăriei nu e să realizeze afaceri de succes, ci să creeze un mediu în care acestea pot reuși.
-
Continuarea proiectului parcurilor industriale și diversificarea ofertei acestora.
În ultimii ani, principalul element care a generat creșterea economică în Oradea, a fost dezvoltarea industrială. Una din pârghiile folosite de oraș pentru a susține această dezvoltare a reprezentat-o oferirea de amplasamente ieftine, cu toate utilitățile, prin conceptul de parc industrial. Parcurile industriale sunt un instrument, preluat de la alții, care s-a dovedit a fi de succes. O parte din aceste terenuri vor fi preluate de companii din afara orașului, iar o parte de companiile locale prin relocarea și dezvoltarea afacerilor. Amplasamentele fostelor hale, eliberate în interiorul orașului de firmele locale, vor putea fi valorificate economic.
Oradea va rămane un oraș deschis pentru companiile străine și pe viitor. Acestea au, în general, niveluri ridicate de tehnologie, idei noi în modul în care își gestionează lucrurile și impun un nivel de concurență, care obligă și companiile locale să-și îmbunătățească activitatea. Ne vom axa pe:
-
echiparea cu utilități a parcului industrial din fostul tancodrom și celui din spatele CET-ului.
-
preluarea în administrarea orașului a fostului CET II.
-
distribuția energiei electrice.
-
construcția de hale industriale pentru a putea fi închiriate sau vândute în parcurile industriale.
Halele vor fi realizate de oraș sau de companii. Vom atrage investitori care să realizeze aceste investiții ce urmează să fie închiriate sau vândute. Firmele care vor construi hale nu vor plăti taxe pentru teren, numai după ce își vor găsi chiriași sau cumpărători.
-
Susținerea formării profesionale în Oradea.
Calificarea viitorilor angajați, pentru locurile de muncă din economia locală, începe să devină una din problemele orașelor și în țara noastră. Orașele ce vor avea școli care să pregătească forța de muncă, în mod eficient, vor fi mai competitive.
Un sistem educațional deschis, adaptat la realitatea economică și care permite fiecărui elev, în funcție de potențialul pe care îl are, să realizeze progrese cât mai mari, este esențial pentru dezvoltare.
Vom urmări:
- organizarea învățământului profesional după modelul german al învățămantului dual. În 2016 prin fuziunea Liceelor “Traian Vuia” și “Andrei Șaguna” vom avea o școală care se va specializa pe asigurarea forței de muncă pentru piața locală. Celelalte școli cu specific profesional ar urma să se specializeze în anumite domenii.
- reprezentanții autorităților locale în consiliile de administrație vor fi reprezentanții firmelor care au clase în respectivele școli.
- cei care vor preda meseriile vor trebui să cunoască procesele tehnologice de la fabricile unde vor face practică elevii. În anul școlar 2015-2016, profesorii care predau la aceste clase vor putea să-și completeze cunoștințele în companiile partenere. Maiștrii și profesorii care vor preda la aceste clase din toamna anului 2016, urmează să fie supuși unui proces de selecție. Din comisii vor face parte și reprezentanți ai companiilor. Firmele vor putea avea propriii ingineri și maiștri care să predea anumite discipline.
- colaborarea cu firmele pentru asigurarea dotării laboratoarelor și pentru acordarea de burse elevilor. Firmele vor ieși mai ieftin, dacă colaborează cu învățământul decât dacă își formează singuri oamenii. Primăria va reabilita sălile și clădirile, inclusiv internatele; firmele ar urma să contribuie cu burse și la dotarea laboratoarelor.
- înființarea școlii de limba engleză. Pentru dezvoltarea în Oradea a unor filiale de mari companii, pentru servicii suport ale acestora, cunoașterea limbilor străine este o necesitate. Locația campusului școlar Partenie Cosma, pe unul din etajele noului corp de clădire, ar putea fi un loc bun pentru acest proiect.
-
Promovarea orașului prin misiuni economice.
Prezentarea oportunităților oferite de oraș se făcea la solicitarea companiilor interesate. Acestora li se comunicau toate informațiile de care aveau nevoie sau le organizam vizite în oraș Vom continua această abordare, în plus, vom trece la o prezentare activă a orașului.
Astfel:
-
vom bate la ușa firmelor. O echipă va vizita direct firmele interesate să-și extindă capacitățile de producție sau de servicii în nord-vestul României.
-
vom organiza conferințe și prezentări ale oportunităților de investiții din Oradea, în principalele orașe din România.
-
vom continua să participăm la târgurile naționale și europene.
-
vom consolida un program de poziționare națională bazat pe câteva obiective:
- Oradea, o referință pentru orașe dinamice;
- Oradea, un loc bun unde îți poți dezvolta afacerea;
- Oradea, o legătură între culturi și etnii;
-
Terminalul intermodal de transport.
Până în 2019 vom dezvolta un centru intermodal pentru asigurarea transportului combinat rutier-feroviar al mărfurilor, cu facilități de manipulare și depozitare a mărfurilor și zone dedicate serviciilor.
În condițiile inexistenței unui terminal feroviar corespunzător, transportul mărfurilor se realizează rutier, înregistrându-se un trafic crescut la frontieră și timpi de așteptare mari. Datorită distanțelor lungi de transport, nu există garanția duratei transportului. Întrucât serviciile logistice și de transport rutier de marfă sunt bine dezvoltate în Oradea, în zonă existând peste 800 de companii cu acest obiect de activitate, un astfel de terminal consolidează polul logistic Oradea.
Locația propusă: 17,8 ha, situate în zona gării C.F.R. Episcopia Bihor, pe teritoriul Oradiei, cu acces la drumul national DN1. Amplasamentul este situat în zona industrială a orașului, în vecinătatea a trei parcuri industriale și a unor companii mari. Terminalul va cuprinde:
- acces rutier din DN1 / E60, prin modernizarea și aducerea la parametrii corespunzători pentru trafic greu a unui drum existent,
- acces feroviar din linia 17 stația Episcopia Bihor,
- porți de acces prevăzute cu casă, poartă și cu cântar cu înregistrare electronică a greutății autotrenurilor înainte precum și cu bariere automate pentru acces,
- împrejmuire și sisteme de securitate și de identificare automată a mijloacelor de transport
- linii de cale ferată interioară industriale pentru realizarea transferului de marfă feroviar/rutier și pentru gararea trenurilor (două linii de cale ferată de 750 m lungime și o linie adițională, pentru gararea garniturilor de tren care așteaptă la încărcare/descărcare)
- infrastructură rutieră interioară, inclusiv zone destinate parcării temporare a camioanelor
- facilități pentru depozitarea temporară a mărfurilor (hale de depozitare pe termen scurt și mediu pentru mărfuri neperisabile cu o suprafață de 40.000 mp, cu minim 10 rampe de încărcare-descărcare, inclusiv pentru tank-containere, depozit de frig de 5000 mp)
- clădiri administrative destinate operatorilor economici, vămii și zonei de servicii (motel, alimentație publică, toalete, dușuri)
-
Susținerea integrării producției marilor companii în economia locală.
O parte din companiile mari care au investit în Oradea își importă o pondere importantă din subansamble. Prin urmare, folosesc din economia locală doar forța de muncă avand puține relații de afaceri cu firmele locale. Cu cât aceste firme ar avea mai mulți furnizori de subansamble sau de servicii din economia locală, cu atât mai mult investiția realizată în Oradea ar avea un efect de multiplicare mai mare.
Vom avea în vedere:
- identificarea de furnizori/prestatori din rândul companiilor locale.
- sprijinirea firmelor în relația cu instituții/agenții publice sau companiile locale de servicii publice.
-
Susținerea extinderii companiilor din Oradea pe alte piețe, în Romania sau în afară.
Cu cât vom avea mai multe companii cu sediul central în Oradea care vor deveni competitori regionali, naționali sau globali, cu atât orașul se va dezvolta mai mult.
- facilitarea relației cu camerele de comerț străine în România, ambasade.
- promovarea investitorilor locali în țară și în străinătate.
-
Spații pentru incubatoare de afaceri pentru sectorul IT.
Este unul din stimulentele pe care primăria le poate oferi pentru a ajuta companiile tehnologice cu creștere rapidă să se dezvolte sau să se localizeze în Oradea.
E nevoie să valorificăm grupurile regionale din apropiere care sunt competitive la nivel național sau global. Fiind la jumătatea distanței dintre Cluj și Timișoara, două orașe în care s-au concentrat companii inovatoare din sectorul IT, putem susține conexiuni cu aceste firme. Companiile noastre se pot integra intr-un grup regional mai mare, ceea ce va face orașul mai competitiv.
- identificarea de clădiri proprietate publică care pot fi puse la dispoziție.
- identificarea de surse de finanțare pentru susținerea activității companiilor din sectorul IT.
-
Susținerea revigorării economice a fostelor zone industriale și a centrului istoric.
În intravilanul orașului există destul de multe zone libere care nu sunt utilizate în scop economic de mulți ani: terenurile fostelor fabrici ( Avântul, Fabrica de ulei, Înfrățirea, Alumina, fostele unități militare) și terenuri sau clădiri mai mici, unele în zona central ( fosta policlinică, fosta casă a pompelor, clădiri vechi și terenuri mici în centrul istoric etc.).
Unele proprietăți sunt fărâmițate, altele au încă situații juridice neclare. Compactarea unor parcele sau rezolvarea situației juridice se face greoi. Unele imobile au ajuns în proprietatea unor persoane care se mulțumesc cu starea deplorabilă în care le-au preluat sau pentru că le-au cumpărat la prețuri reduse sau pentru că nu au resurse să le puna în valoare.
Trebuie să folosim aceste active, pe care Oradea le are deja, dar care uneori au fost pierdute din vedere.
- vom colabora cu proprietarii fostelor zone industriale abandonate pentru a le revitaliza.
-
vom pune în valoare terenurile libere sau amplasamentele pentru activități economice: alimentație publică sau turism.
-
vom sprijini refuncționalizarea spațiilor din centrul istoric și vom valorifica mai bine imobilele proprietate publică, în vederea stimulării creșterii economice.
-
vom pune la punct un program privind organizarea de evenimente culturale, științifice și sportive.
-
Reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora.
E nevoie de prezentarea unei oferte extinse a orașului și comunelor din zona metropolitan, în așa fel încât investitorii să poată opta între diferite amplasamente și oportunități.
Împreună cu ZMO și primăriile din zonă, vom inventaria oportunitățile de investiții existente în comune și vom promova oportunitățile de investiții către companiile interesate de regiunea noastră.
-
Transformarea Eurobusiness în Agenția de Dezvoltare Economică și înființarea Comitetului pentru Oradea.
Societatea care administrează parcurile industriale, în forma în care a funcționat pănă acum, și-a atins potențialul. Vom trece la un nivel superior prin transformarea în agenție. Rolul principal al Agenției va fi de a sprijini transformarea Oradiei prin antreprenoriat și creșterea afacerilor, prin oportunități profesionale și dezvoltarea capitalului uman.
Agenția va promova dezvoltarea economică în contextul competiției interne și est-europene pentru investiții. Cum economia locală răspunde cel mai bine la abordări integrate ( infrastructură, planuri urbanistice, măsuri economice), agenția va fi parte a sistemului de dezvoltare economică susținut de primărie, alături de alte entități: zona metropolitană, asociația de turism, administrația imobiliară și societățile publice. Fiecare entitate are rolul ei în dezvoltarea orașului iar de colaborarea dintre aceste structuri depinde succesul agenției. Fără drumuri, școli,locuințe, poliție și un mediu de afaceri favorabil, agenția își va atinge cu greu obiectivele.
Care sunt obiectivele Agenției ?
- atragerea de investiții și susținerea afacerilor locale
- un răspuns rapid dat investitorilor de oraș
-
potențarea dezvoltării orașului/alăturarea unor resurse suplimentare.
-
deblocarea activelor slab utilizate în domeniul imobiliar
-
consolidarea credibilitățiiii orașului ca loc unde merită să investești
-
Funcționarea ca intermediar local pe piața muncii.
Agenția va colecta informatii, va analiza și disemina aceste informații economice ca o sursă de încredere în ceea ce privește Oradea.
Vom construi un parteneriat, o rețea cu serviciile statului cu care vom colabora.
O direcție importantă va fi colaborarea cu universitățile pentru a genera competențe suplimentare. Este necesar să avem studenți care pot deveni foarte buni la ceva, nu absolvenți care au doar o diplomă, dar nu au cunostințele de bază în domeniul absolvit.
Comitetul pentru Oradea va fi constituit ca un grup al liderilor de afaceri și din universitățile din oraș interesați de agenda de dezvoltare a orașului nostru. Comitetul ar urma să contribuie la identificarea și soluționarea problemelor critice care afectează prosperitatea pe termen lung a orașului: politici publice, planificare urbană, strategie, infrastructura și conectivitate, coeziune socială și susținerea orașului la nivel național.
Avand în vedere experiența și competența membrilor comitetului, acesta va oferi consiliere conducerii administrației locale pentru deciziile importante.
Dostları ilə paylaş: |