Revista presei este realizată pe baza monitorizării



Yüklə 82,74 Kb.
tarix12.08.2018
ölçüsü82,74 Kb.
#69665

REVISTA PRESEI Saturday, 11 August 2018



Revista presei este realizată pe baza monitorizării

următoarelor publicaţii:




ADEVĂRUL

GARDIANUL

CLICK( AVEREA)

GÂNDUL

COTIDIANUL

JURNALUL NAŢIONAL

CRONICA ROMÂNĂ

LIBERTATEA

CURENTUL

REALITATEA ROMÂNEASCĂ

CURIERUL NATIONAL

ROMÂNIA LIBERĂ

ECONOMISTUL

TRIBUNA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI

EVENIMENTUL ZILEI

ZIUA


STIREA ZILEI
Adomnitei renunta la gradinita obligatorie

ÎNVATAMÂNT



ADEVĂRUL
Educaţie

Şcolile sucevene, fără directori

Trei sferturi din totalul posturilor de director şi director adjunct din unităţile şcolare din judeţul Suceava sunt ocupate cu delegaţie. Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului, Daniel Hrenciuc, a declarat că Ministerul Educaţiei a stabilit în mai anul trecut suspendarea concursurilor pentru posturile de director şi inspectori şcolari. Un concurs pentru ocuparea acestor funcţii va fi organizat, cel mai probabil, la sfârşitul lunii aprilie.



COTIDIANUL
Adomnitei renunta la gradinita obligatorie

Parintii nu vor mai fi obligati si sanctionati pentru a-si da copiii la gradinita la virsta de 3 ani. Aceasta este decizia la care a ajuns ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ca urmare a criticilor aduse de parinti, conform carora aceasta obligatie este abuziva, dar si a deficitului de 300 de mii de locuri existent in gradinite. Insa dezbaterea pe proiectul de lege a educatiei creeaza inca divergente intre ministrul Educatiei si sindicatele profesorilor. Ministrul vrea ca finantarea scolilor sa se faca tot prin Consiliile Locale, ceea ce nu le convine reprezentantilor Federatiei „Spiru Haret“, pentru ca in felul acesta „profesorii ar fi aliniati in fata primarului“, spune Adomnitei. Ministrul explica faptul ca scoala va primi bani in functie de citi elevi are, astfel incit un director sa se bucure cind ii intra un elev in scoala, „pentru ca asa vede cum intra 10 milioane de lei, de exemplu“. Iuliana Gatej



CURENTUL
Abramburiţei schimbă legile educaţiei după cum visează noaptea

După ce a fost numit ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei a promis în primă fază că până în toamna trecută va fi trecut de votul parlamentarilor pachetul de legi ale învăţământului prin care se tot aşteaptă reformarea sistemului. Eşecul l-a determinat pe Adomniţei să prelungească termenul şi să avanseze o nouă dată, respectiv sfârşitul lunii decembrie. Numai că ghinionul l-a urmărit de la bun început pe ministru. El a reuşit cu chiu cu vai să lanseze spre dezbatere publică acest pachet de legi şi, chiar dacă acesta se va afla pe site-ul ministerului până săptămâna viitoare, surse din minister ne-au confirmat faptul că, cel mai devreme, pachetul de legi va fi supus aprobării parlamentarilor abia în luna aprilie.

Şi pentru că Adomniţei ţine cu tot dinadinsul să se afle într-un top al celor mai inconsecvenţi miniştri, aşa se face că după ce s-a lăudat cu pachetul său de legi tot el o întoarce ca la Ploieşti şi spune că nu-i aşa. Dovadă stă declaraţia făcută ieri în timpul dezbaterii organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret". Adomniţei a spus că, deşi proiectul de lege existent acum pe site-ul ministerului pe care vremelnic îl conduce prevede contrariul, părinţii nu vor fi sancţionaţi şi amendaţi dacă nu-şi vor da copiii la grădiniţă la vârsta de trei ani. Ministrul a precizat că sunt mulţi oameni care au condiţii materiale foarte bune şi pot să-şi educe copiii fără să-i dea la grădiniţă. În pachetul de legi ale educaţiei era specificat că părinţii care nu-şi dau copiii la grădiniţă la vârsta de trei ani vor fi sancţionaţi. În opinia ministrului Adomniţei, educaţia timpurie reprezintă cel mai important proiect al MECT. "E mai eficient pentru societate să intervină mai devreme în educaţia unui copil, decât mai târziu", a spus el. Adomniţei a afirmat că, în prezent, în Bucureşti 32.000 de copii nu au loc în grădiniţe, iar la nivel de ţară numărul acestora este de 300.000. (cornelia Popescu)


GARDIANUL
Un studiu guvernamental confirma ca scoala dauneaza grav sanatatii

Un studiu guvernamental releva ca elevii, dar mai ales profesorii romåni considera ca programa scolara este prea incarcata si ca multe din informatiile predate in scoli sunt inutile. Studiul, realizat de Metro Media Transilvania la solicitarea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, surprinde opinia elevilor si a profesorilor privind principalele probleme cu care se confrunta scoala romåneasca. Alta concluzie a sondajului realizat de ASG este ca influenta religiei perturba pregatirea stiintifica a elevilor. Peste 60 la suta dintre copiii intre 14-18 ani cred ca doar religia explica aparitia omului

Cercetarea Metro Media Transilvania, realizata in decembrie 2007-ianuarie 2008, confirma un studiu al Institutului de Sanatate Publica, prezentat de „Gardianul“, care avertiza ca elevii au probleme psihice din cauza suprasolicitarii. Semnalul de alarma tras de medici este sustinut si de dascali. Astfel, 44 la suta din elevi declara ca informatiile pe care le primesc la scoala sunt prea multe, iar dintre acestea, un sfert sunt considerate inutile si greu de inteles. Mai mult, peste 60 la suta din elevi considera ca numarul de ore pe care il petrec la scoala este prea mare. Profesorii au si ei aceeasi parere. Aproape 40 la suta dintre acestia considera ca principala problema a invatamantului romanesc este volumul mare de materie, iar salariile mici si subfinantarea sistemului ocupa locul doi, la mare distanta: 20 la suta. Specialistii spun ca inca mai resimtim efectele mostenirii sistemului de educatie de pe vremea comunismului, iar reformele care s-au facut dupa ’90 au fost in folosul oamenilor din sistem, si nu al elevilor. „Spre deosebire de sistemul american, care ia elevul de la nivelul zero de cunostinte, noi am ramas pe sistemul comunist, conform caruia tot ceea ce s-a predat s-a acumulat“, a explicat Alfred Bulai, presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Sistemul romanesc de educatie nu numai ca a ramas cu programa incarcata de pe vremea comunista, dar la aceasta s-au adaugat informatii si chiar discipline noi.

Materii inutile, pentru pastrarea posturilor

S-au perpetuat discipline care nu folosesc in viata reala elevilor, pentru a nu desfiinta si posturile de profesori aferente, a mai explicat sociologul Alfred Bulai. Astfel, programa s-a imbogatit din ce in ce mai mult, fara sa se elimine nimic. La toate acestea se adauga si pregatirea profesorilor, si sistemul birocratic. Pentru a ajunge profesor este de ajuns sa faci o facultate si sa te inscrii la un modul pedagogic. „Din aceasta cauza, aceasta activitate nu este perceputa ca o meserie si tot mai putini tineri vor sa ajunga profesori, iar cei care aleg aceasta activitate o fac pentru ca nu au alta alternativa“, a mai declarat Alfred Bulai. Numai ca simpla reducere a orelor de curs sau a programei nu va rezolva problema, sustine specialistul. „Aceste masuri trebuie inlocuite de un sistem prin care sa ne asiguram ca acel copil va lucra la altceva, va merge la biblioteca, va realiza un proiect“, a explicat Alfred Bulai. Cu toate acestea, specialistii spun ca, indiferent cine ar fi la carma Ministerului Educatiei, aceasta reducere a materiei este greu de realizat din cauza presiunii pe care o exercita cea mai mare forta sindicala din Romania, profesorii. Si aceasta pentru ca reducerea numarului de ore inseamna automat si restructurarea posturilor.



Manualele alternative, respinse de dascali si de elevi

Manualele alternative le dau batai de cap celor mici. Acestea sunt redactate intr-un stil greoi si sunt concepute intr-o maniera sofisticata, desi specialistii spun ca ideea este buna, pentru ca elevii se obisnuiesc cu ideea ca nu exista un adevar absolut. Datele studiului demarat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale arata ca aproape 60 la suta din elevi si aproape jumatate din profesori si-ar dori manuale unice.

Meditatiile sunt un alt punct sensibil al sistemului romanesc de educatie. Specialistii estimeaza piata meditatiilor din Romania la aproximativ 200 de milioane de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la numarul de profesori si de elevi din Romania, dar acest lucru arata o disfunctionalitate a sistemului. Aceasta idee este sustinuta si de elevi, care au declarat intr-un procent de 45 la suta ca fac meditatii ca sa obtina note mai mari la scoala. O descoperire socanta a studiului este modul in care societatea romaneasca a trecut de la ateismul fortat de pe vremea comunismului la o religiozitate fortata dupa Revolutie. Introducerea Religiei ca disciplina scolara a a dus la rezultatul ca peste 60 la suta din elevi sa refuze teoria evolutionismului si

sa-si explice aparitia omului si a universului prin religie. Studiul arata ca jumatate dintre elevi tin post. Sociologii spun ca indoctrinarea religioasa a elevilor va duce la probleme serioase, iar efectele vor incepe sa se vada in 10-15 ani.



Jonathan Scheele: «Invatamåntul romånesc, tributar stereotipurilor comuniste»

Comisia Europeana s-a autosesizat ca învatamântul primar din România este deficitar, iar predarea limbilor straine se face dupa metode învechite. Aceasta situatie are drept cauza dezinteresul autoritatilor politice fata de educatia copiilor. Aspectele au fost semnalate ieri de catre fostul sef al Comisiei Europene, Jonathan Scheele, si de ambasadorul Regatului Unit în România, Robin Barnett. „Învatamântul din România, mai ales cel primar, a ramas tributar stereotipurilor din perioada comunista“, a declarat Jonathan Scheele.

De altfel, reprezentantul Comisiei Europene a remarcat implicarea superficiala a autoritatilor române în acest domeniu al vietii sociale. În opinia reprezentantilor UE, predarea limbilor straine la clasa nu respecta reglementarile europene. În orele de la aceste discipline trebuie sa se lucreze în grupe de cinci, maximum zece elevi, ceea ce nu se întâmpla în clasele primare si nici la cele gimnaziale. (Alexandru Calmacu)
Maghiarii care vor scindarea Universitatii din Cluj s-au folosit de titluri universitare false

Inaltul comisar al OSCE pentru minoritati nationale, Knut Vollebaek, aflat, ieri intr-o vizita la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca a subliniat rolul extrem de important pe care il au universitatile in mentinerea stabilitatii si diversitatii etnice si ca universitatea clujeana este un adevarat model. Vollebaek a mai tinut sa sublinieze ca separarea institutiilor de invatamânt superior pe criterii etnice sau lingvistice nu e o strategie durabila pentru viitor. Afirmatia lui vine dupa ce prestigioasa institutie de invatamânt superior a fost in ultima perioada tinta unor actiuni care au avut ca scop scindarea institutiei. Printre cei mai aprigi luptatori in acest domeniu se numara si Hantz Peter, vicepresedintele asa-zisului “Comitet de Initiativa Bolyai”. Pentru a se face ascultat la nivelul institutiilor europene, Hantz s-a folosit de titluri academice universitare false.

“Gardianul” a intrat in posesia unor documente in care Hantz Peter, vicepresedinte al “Consiliului de Initiativa Bolyai”, apare cu titluri stiintifice si universitare false. Astfel, in mai multe articole, dar si in documente trimise la forurile europene la care s-a apelat in scopul solidarizarii fata de excluderea lui Hantz Peter, dar si a colegului sau Kovasc Lehel din corpul profesorilor UBB, cei doi s-au prezentat când conferentiari (cum apare intr-un comunicat din 28.11.2006 emis de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania – organizatie din care face parte Hantz Peter), când profesori (a se vedea invitatiile la demonstratia de solidaritate fata de excluderea acestora, organizate in 07.12.2006 in mai multe orase transilvanene). Acest lucru nu a fost intâmplator deoarece prezentarea celor doi ca simpli lectori nu atrageau atentia necesara. De asemenea, intr-un document din ianuarie 2006 Hantz figureaza ca detinator al titlului de doctor. Desi Hantz, in luna ianuarie 2006, se prezenta drept doctor, el a obtinut titlul doar in vara lui 2006 in Elvetia.

Dovada sta o invitatie la o dezbatere publica in Germania, unde apare Dr. Hantz Peter, alaturi de un alt doctor, Bodo Barna, cunoscut pâna in 1989 pentru articolele publicate de el in revista de limba maghiara “Elore”, care cultivau cultul personalitatii lui Nicolae Causescu si laude la adresa Partidului Comunist Român.

Un alt document in care Hantz foloseste titlul academic de doctor este petitia adresata comisarului european Olli Rehn in aprilie 2006.

Hantz a acuzat in repetate rânduri UBB-ul de intoleranta pentru ca UBB-ul se opune inscriptionarilor bilingve, dar pe site-ul pe care CIB il administreaza www.bolyai.eu iconita pentru limba româna este doar de decor, meniul fiind doar in limbile maghiara si engleza. De asemenea, in CV-ul publicat pe pagina sa web, la parcursul profesional, in dreptul activitatii derulate ca lector la UBB, in loc sa treaca link-ul Universitatii „Babes-Bolyai” pentru informatii, cum face cu celelalte institutii la care a activat, Hantz Peter il trece pe cel al site-ului Comitetului de Initiativa Bolyai. Cei care viziteaza acest site afla despre asa-zisele „nedreptati” la care ar fi supusa minoritatea maghiara din Transilvania.



«Comitetul de Initiativa Bolyai» nu este inregistrat juridic

Hantz Peter, face parte alaturi de Kovacs Lehel si Bodo Barna din asa-zisul „Comitet de Initiativa Bolyai”, organizatie care aparut in spatiul public in urma cu trei ani, dar care nu este inregistrata juridic. Hantz Peter a incercat in ultimii trei ani sa sensibilizeze opinia publica din tara si pe cea din Europa cu privire la necesitatea unei universitati de stat in limba maghiara printr-o serie de actiuni cu iz de scandal. Aceste activitati au culminat cu violarea spatiului prestigioasei universitati clujene UBB, in incercarea de a monta placute bilingve in limba maghiara la mai multe facultati. Gestul sau a determinat conducerea UBB sa-i inlature din corpul profesorilor atât pe el, cât si pe colegul sau Kovacs Lehel.



Europa spune: «Pretentiile CIB sunt anacronice si nefondate”

Inaltul comisar OSCE pentru minoritati nationale, Knut Vollebaek (foto medalion), aflat, ieri, intr-o vizita la UBB a avertizat ca separarea institutiilor de invatamânt superior pe criterii etnice sau lingvistice nu e o strategie durabila pentru viitor. “Trebuie sa opunem multiculturalismul segregarii culturale si integrarea separarii. Studenti provenind din diferite grupuri etnice, de diferite religii, trebuie sa se regaseasca in aceeasi sala de curs, sa discute, sa relationeze. Acesta este cel mai sigur mod de a lupta impotriva prejudecatilor si a stereotipurilor cu baza etnica. Ignoranta este cea care conduce la extremism”, a spus Knut Vollebaek. El a subliniat ca vizita sa la Universitatea «Babes-Bolyai» a constituit o adevarata revelatie pentru el. “UBB este un loc de intâlnire pentru diferite limbi, diferite culturi. Singura solutie sustenabila pe termen lung pentru evitarea unor conflicte pe baze etnice sau religioase este o educatie care sa promoveze toleranta, diversitatea culturala, respect fata de ceilalti, care sa formeze cetateni responsabili. Din acest punct de vedere, Universitatea «Babes-Bolyai» este un exemplu la nivel european, o adevarata poveste de succes”, a declarat Knut Vollebaek.



Propunere pentru maghiari: Limba româna si imnul, incepând din gradinita

Presedintele Organizatiei de Tineret al PD-L (OTPD-L) Covasna Dan Suciu a trimis ieri o scrisoare ministrului educatiei, cercetarii si tineretului, Cristian Adomnitei, prin care solicita modificarea textulului noii Legi a invatamântului. Acesta propune introducerea în cadrul ciclului de învatamânt prescolar pentru minoritatile nationale a unei programe care sa permita însusirea limbii române pâna în momentul intrarii în clasele primare. „Apreciem ca introducerea unei programe care sa permita prescolarilor apartinând minoritatilor nationale sa îsi însuseasca limba oficiala a statului este o obligatie a statului român în sensul acordarii egalitatii de sansa, neputând fi tratata ca un act de deznationalizare, precum sustin adversarii acestei idei”, subliniaza Dan Suciu. De asemenea, liderul OTPD-L Covasna solicita ministerului de resort introducerea intonarii Imnului National al României la începerea si terminarea cursurilor în toate unitatile de învatamânt si introducerea la toate nivelurile de învatamânt a unor cursuri care sa aiba ca materie Constitutia României, drepturile si obligatiile cetatenilor României. (Kovacs Anna)

(GEORGE NICULA)

GÂNDUL
Nemulţumiri

Jonathan Scheele critică sistemul românesc de învăţământ

Fostul şef al Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă pe tema lipsei reformei în învăţământ, că sistemul educaţional românesc, mai ales cel primar, „a rămas tributar stereotipurilor din perioada comunistă”.

Scheele a precizat că, în calitate de cetăţean european, a observat că România trebuie să îşi modernizeze sistemul de învăţământ, principala critică adusă fiind lipsa de preocupare pentru creativitate a copiilor şi axarea pe acumularea de cunoştinţe.

În opinia oficialului european, problemele pe care le-au avut românii care au căutat un loc în Europa, în 2007, „se datorează unor imperfecţiuni ale mecanismelor de adaptare care ar trebui imputate mai degrabă sistemului educaţional”, ce a fost caracterizat drept „demodat”.

Fostul ambasador al Comisiei în România a mai spus că autorităţile române, indiferent de culoarea politică, se apleacă doar către lucruri grave şi cu efecte vizibile imediate, cum ar fi combaterea corupţiei sau reforma în Justiţie.

Dacă este neglijată, educaţia preşcolară „poate aduce prejudicii cel puţin la fel de mari cum o face corupţia, numai că pe termen lung şi foarte greu de remediat”, a atras atenţia Scheele. (R. I. N.)


Miting

Elevii şi profesorii din Timişoara au protestat împotriva Ministerului Agriculturii

Elevii şi profesorii de la liceele cu profil agricol şi silvic din Timiş au protestat, ieri, faţă de iniţiativa Ministerului Agriculturii de a prelua aceste unităţi de învăţământ. Profesorii consideră că Ministerul Agriculturii este interesat în primul rând de patrimoniul liceelor. „Interesul pentru preluarea acestor unităţi îl stârneşte baza materială, loturile, terenurile agricole, pădurile şi clădirile. Se petrece o naţionalizare”, a spus Cornel Varga, liderul de sindicat al Liceului Agricol din Timişoara.

Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, a spus că nu va accepta niciodată ca liceele agricole şi silvice să treacă în subordinea Ministerului Agriculturii. „Niciodată nu voi accepta trecerea unităţilor de învăţământ la alte ministere, decât al Educaţiei. Mă voi opune din toate forţele acestei propuneri. Nu ştiu cum ar arăta o diplomă de bacalaureat cu antetul Ministerului Agriculturii. Aşa ceva nu există nicăieri în lume”, a spus Cristian Adomniţei. Timp de două ore, elevii şi profesorii timişeni au protestat în curţile liceelor. (E.L.)
Performanţă / La competiţia „Safer Internet Day”

Elevii români de clasa întâi au avut cel mai bun proiect la nivel european

La prima participare, România şi-a adjudecat medalia de aur

18 elevi români de clasa întâi împreună cu învăţătoarea lor au câştigat premiul întâi la competiţia europeană „Ziua siguranţei pe internet”. Cei 18 boboci, de 7-8 ani, de la Gimnaziul de Stat „Zaharia Boiu”, din Sighişoara, au exprimat în desene, cum s-au priceput ei mai bine, care sunt părţile bune şi cele rele ale internetului. România se află la prima participare la acest concurs european şi şi-a adjudecat premiul întâi pe segmentul de vârstă 5-10 ani, în defavoarea Greciei, care s-a clasat pe locul secund. Daniela Dan, învăţătoarea copiilor, a aflat ieri, la prânz, că sunt câştigători la nivel european, după ce, cu puţin timp înainte i se acordase premiul întâi la nivel naţional.

„Le-am spus copiilor despre concurs şi au fost de acord să participăm, ca să mai diversificăm lucrurile plictisitoare pe care le facem la şcoală. Le-am cerut să ilustreze prin desene aspectele pozitive şi negative ale internetului. A fost o surpriză desăvârşită! Nu ne aşteptam”, ne-a spus doamna învăţătoare. Alţi 350 de elevi români au creat 89 de proiecte. Ioana Trifu şi Bianca Marcoci, eleve în clasa a VIII-a la Şcoala „Ioan Bob”, din Cluj, au câştigat şi ele premiul întâi pe ţară, cu proiectul „Fii sigur pe internet”, la categoria de vârstă 11-14 ani.

Colegii lor de la Grupul Şcolar „Gheorghe Asachi”, din Galaţi, Ciprian Vericu, Alexandru Chitic şi Alexandru Covrig au ocupat şi ei poziţia fruntaşă, la nivel naţional, pe categoria de vârstă 15-19 ani. Câştigătorii au primit echipamente IT şi cursuri de instruire în valoare de 2000 Euro pentru locul întâi, respectiv 1.000 de euro pentru locul al doilea.

„Ziua Siguranţei pe Internet” sau „Safer Internet Day” este o competiţie organizată de către reţeaua europeană „Internet Safety”, care se desfăşoară în luna ianuarie, în fiecare an, în statele UE. Scopul concursului, la care au participat elevi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani şi care au depus 655 de proiecte, este conştientizarea pericolelor de pe internet şi încurajarea tinerilor în folosirea internetului în activităţi pozitive. (ELENA LARION)
Propuneri

Imnul României – la începutul şi la sfârşitul orelor

Elevii ar trebui să asculte imnul de stat, la începutul şi la sfârşitul orelor, sunt de părere membrii organizaţiei de tineret PDL Covasna. Aceştia au trimis o scrisoare ministrului Educaţiei în care cer introducerea, în textul proiectului de Lege a Învăţământului Preuniversitar a unei prevederi privind intonarea imnului naţional. De asemenea, organizaţia de tineret a PDL Covasna, i-a cerut ministrului să introducă o altă prevedere în proiectul de lege, care să stabilească predarea limbii române preşcolarilor aparţinând minorităţilor naţionale. PDL Covasna consideră că ar trebui realizată o programă care să permită învăţarea limbii române de către aceşti copii. (E.L.)



REALITATEA ROMANEASCA
Invatamant blamat si de profesori, si de elevi, in Romania

Elevii si profesorii considera ca programa scolara este incarcata, prost structurata si nefolositoare si apreciaza ca notele obtinute in scoala nu conteaza pentru a avea succes in viata. O treime dintre scolari apeleaza la meditatii particulare pentru a intelege mai bine materia predata la ore. Concluziile rezulta dintr-un studiu realizat, in luna decembrie, de Metro Media Transilvania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale printre elevii din clasele VII-XII si profesori din invatamantul preuniversitar. Dotarea slaba si invechita, exigenta profesorilor si modul de predare sunt considerate principale probleme ale scolii, iar aproximativ o treime dintre respondenti fac referire la nivelul scazut de siguranta in scoala si atitudinea necuviincioasa a elevilor fata de profesori. Calitatea slaba a manualelor scolare este motiv de nemultumire pentru aproape 20% dintre elevi, care isi doresc sa devina in principal patroni, oameni de afaceri, manageri, avocati, medici.

Meseria de politist sau jandarm este apreciata de catre elevi mai mult decat cea de vedeta de televiziune, pictor, muzician, artist, inginer, politician, primat, muncitor calificat, functionar public. Intrebati cum li se par informatiile, cunostintele pe care le primesc in scoala, 44% dintre elevi au raspuns ca acestea sunt "prea multe", iar 25-26% le considera "inutile, nefolositoare" si "greu de inteles". Mai mult de jumatate dintre acestia sustin ca este nevoie de un singur manual pentru aceeasi materie, ales de catre profesor, iar 39% dintre elevi vor ca uniformele scolare sa fie purtate la toate ciclurile de invatamant.

Numarul saptamanal de ore de scoala este considerat mare de 64% dintre elevi, iar o treime spun ca notele obtinute nu conteaza pentru a avea succes in viata. Pana la 30% dintre acestia primesc meditatii particulare de la profesorii de clasa sau din alte scoli, in principal la matematica si limba romana, suma medie platita pentru o sedinta fiind de 35 lei. La randul lor, aproape jumatate dintre profesorii din invatamantul preuniversitar spun ca sistemul educational romanesc nu este "nici bun, nici rau" si considera, ca si elevii, ca programa scolara incarcata, prost structurata si nefolositoare este principala problema a educatiei. Ela Dobre



Sectorul 4 va avea un buget de peste 550 de milioane de lei, cea mai mare suma revenind invatamantului

Primaria Sectorului 4 va avea in acest an un buget de peste 550 de milioane de lei, aproximativ 40% din aceasta suma fiind alocata invatamantului. Proiectul a fost aprobat vineri de 15 dintre cei 20 de consilieri locali prezenti la sedinta. Romeo Dragan, consilierul PDL, l-a acuzat pe primarul Adrian Inimaroiu ca a inclus in buget si intalniri cu femeile dascali si medici din sector, programate pentru 1 si 8 martie, pentru fiecare urmand sa fie cheltuiti cate 1,5 miliarde de lei, precum si un concert in aer liber programat pentru 5 mai, pentru care au fost prevazute 1,6 miliarde de lei, apreciind ca acestea sunt, de fapt, programe electorale ale edilului de sector.

In replica, edilul sectorului 4 a raspuns ca amendamentul consilierilor PDL la proiectul de buget nu putea fi inregistrat daca acestia nu ar fi vazut proiectul. Inimaroiu i-a cerut lui Dragan sa mentioneze si alte programe prevazute in proiect care sa demonstreze ca bugetarea lor reprezinta finantarea campaniei electorale.

Totodata, consilierul PDL a propus alocarea a aproape 65 de miliarde de lei vechi pentru acoperirea integrala a salariilor din invatamant, bani care sa fie luati de la alte domenii, considerate mai putin importante. Directorul economic de la Primaria Sectorului 4, Doina Campescu, a explicat insa ca solicitarile facute nu corespund prevederilor bugetare actuale, fiind propusa alocarea unei sume dintr-un cont insuficient. Consilierii PSD au propus ca, la prima rectificare bugetara, sa fie alocata intreaga suma necesara pentru plata salariilor din invatamant.

In cele din urma, bugetul Primariei Sectorului 4 pentru 2008 a fost aprobat, consilierii PDL declarand ca l-au votat doar pentru ca sunt constienti de faptul ca cetatenii sectorului aveau nevoie de acest lucru, insa nu-si asuma responsabilitatea pentru veridicitatea si corectitudinea lui, acest lucru revenind ordonatorului de credit.

(Raluca Mitroi)



ROMÂNIA LIBERĂ
Scheele: Învăţământul românesc este învechit

Invatamantul romanesc trebuie sa fie modernizat pentru ca este tributar stereotipurilor din perioada comunista, sustine seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, potrivit NewsIn. Scheele apreciaza ca autoritatile de la Bucuresti acorda mult mai multa atentie problemelor din Justitie decat modului in care sunt educati copiii. Oficialul european sustine ca investitiile in dotarea scolilor nu sunt suficiente pentru un invatamant de calitate. In Romania se pune accent pe invatatul mecanic, nu pe creativitatea elevilor, precizeaza Jonathan Scheele. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, sustine ca urmeaza sa formuleze un raspuns la declaratiile facute de seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.



ZIUA DE CLUJ
Ierarhii ardeleni vor religia în şcoli

Sinodul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a relansat un apel public către ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, pentru menţinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu în ciclul liceal.

“Ierarhii ardeleni cer ca ora de religie să fie predată în întregul ciclu primar, gimnazial şi liceal, adică în clasele I-XII, şi adresează un apel către Bisericile surori, către opinia publică din România, către părinţii cărora nu le este indiferentă soarta copiilor lor şi a societăţii de mâine şi, nu în ultimul rând, către elevi să-şi exprime sau reînnoiască demersurile pentru păstrarea neatinsă a orei de religie în şcoală.

De asemenea, apelul se adresează şi tuturor instituţiilor statului ca să-şi asume responsabilitatea în rezolvarea acestei probleme de importanţă vitală pentru existenţa şi destinele poporului român”, se arată în apelul Sinodului Mitropolitan. Apelul Sinodului reiterează poziţia similară exprimată de îPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în scrisoarea deschisă adresată ministrului Adomniţei pe 6 februarie. (M.N.)



ZIUA DE CONSTANŢA
Cadre didactice din Mangalia - prezente la "Taierea vitei de vie" din Bulgaria

Cadrele didactice din cadrul Scolii Sfantul Apostol Andrei din Mangalia vor participa, maine, in localitatea General Tosevo - Bulgaria, la un eveniment inedit. Concret, un grup de profesori (numai barbati) sunt invitati, in General Tosevo, la sarbatoarea "taierii vitei de vie", care va fi stropita din belsug cu vin.

"Scoala Sfantul Apostol Andrei este infratita cu unitatea de invatamant din General Tosevo de mai multi ani", ne-a declarat directorul scolii din Mangalia, prof. Mihai Covaci. "Taierea vitei de vie este un obicei stravechi si la noi, dar si la bulgari, ritualul fiind indeplinit pentru rodnicia si fertilitatea recoltei din anul respectiv. Va avea loc o serbarea campeneasca, la care va fi prezentat si un program folcloric bulgar", spune Mihai Covaci.

La inceputul lunii martie, o alta delegatie romana (cadre didactice de la Sfantul Apostol Andrei, Gradinita nr. 3, Gradinita nr. 7 din Mangalia si Scoala generala din Navodari) va participa la Zilele Scolii din General Tosevo. (Mihaela MARIN)



ZIUA DE IAŞI
Propuneri de imbunatatire a legii invatamantului

● Inspectoratul Scolar a strans in urma grupurilor de lucru mai multe propuneri de imbunatatire a pachetului legislativ, propuneri care vor fi inaintate in cursul acestei saptamani si catre Ministerul Educatiei

Conducerea Inspectoratului Scolar a strans mai multe propuneri din partea directorilor de scoli sau a cadrelor didactice privind pachetul legislativ al invatamantului, pe care le va inainta Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) in cateva zile. Printre acestea se numara si propunerea ca directorii unitatilor scolare sa apartina zonei educationale, presedinte al Consiliului de Administratie sa fie oricare dintre membrii acestuia, cu exceptia elevului, sau ideea de subventionare a activitatii cantinelor prescolare, la fel ca in cazul celor scolare. "Noi am strans mai multe propuneri in urma grupurilor de lucru pe care le-am format, propuneri pe care le vom inainta si Ministerului Educatiei in cursul acestei saptamani. S-a discutat despre faptul ca elevii care au depasit cu trei ani varsta pentru invatamantul obligatoriu sa poata frecventa alte clase, cum ar fi cele de la frecventa redusa.

De asemenea, s-a propus si un lucru pentru care eu am unele rezerve, si anume ca admiterea la liceu sa se faca doar pe baza de concurs, iar medierea scolara sa se faca prin intermediul unor mediatori incadrati in invatamant. S-a facut si o propunere ca Scoala Normala sa fie considerata ca si forma de invatamant vocational si care sa aiba specializari de genul celor de puericultura (specialist in cresterea copiilor - n.r.), babysitter, instructor animator, pedagog sau mediator scolar", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Alte propuneri se refera la faptul ca in scolile mari sa existe si un director administrativ, la acordarea de tichete cadou pentru cadrele didactice, pe langa cele de masa si echivalentul a 100 de Euro pentru carti si materiale didactice. "Mai sunt si alte propuneri care sunt din sfera invatamantului sportiv, teologic sau de arta. O problema este si contrastul care exista acum in acordarea alocatiilor scolare, sa se stabileasca daca se acorda pe toata durata scolarizarii sau doar pana la implinirea varstei de 18 ani", a adaugat Camelia Gavrila. (Bogdan NEMNTEANU)


Deficit de 1500 de locuri in gradinite

In urma unei analize efectuate de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a reiesit ca in Iasi se inregistreaza un deficit de 1500 locuri la gradinite. Acesta include toata populatia prescolara incepand cu varsta de 3 ani si pana la cea de 6, tinand cont de prevederile privind obligativitatea acestui tip de invatamant prevazuta in noul pachet legislativ. "Deficitul total de locuri in gradinitele din judetul Iasi se ridica la un total de 1500, poate mai multe. Am observat ca cererea mai mare se inregistreaza in zona gradinitelor cu program prelungit. Acestea sunt preferate de parintii care devin tot mai ocupati si nu cu cine sa-si lase copiii pe toata durata zilei", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ.

In urmatoarele trei saptamani va fi emisa o noua hotarare de guvern cu privire la acordarea de fonduri pentru lucrari de reparare la unitatile de invatamant. Conducerea Inspectoratului scolar a primit deja mai mult de 100 de propuneri din partea directorilor de scoli pentru lucrari de reabilitare, consolidare sau pentru constructia de noi locatii de invatamant. Pentru judetul Iasi se estimeaza ca anul acesta vor veni fonduri de peste 80 de milioane de lei, o suma apropiata de cea alocata anul trecut. "Ar fi de dorit ca anul acesta, dupa doi ani de experienta, lucrurile sa fie organizate pana la sfarsitul lunii mai, pentru a mai ramane 4 luni efective in care sa se efectueze lucrarile. Primarii si directorii unitatilor scolare au invatat din experienta anilor trecuti, stiu care sunt termenele limita pentru depunerea documentatiei necesare licitatiilor. Sunt foarte multe lucrari incepute, iar lumea este foarte entuziasta, vrea sa faca totul repede, dar mai trebuie 2 - 3 ani pentru a putea sa se finalizeze mare parte din aceste lucrari", a adaugat Gavrila. (Bogdan NEMNTEANU)
Aproape 60 de posturi de director vacante

● Printre posturile scoase la concurs, se numara si cele de director de la Colegiul Economic Administrativ, unde director este Rodica Parfichi, sau de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, post ocupat actualmente de Gabriela Sandulescu

In perioada 13 - 28 martie se va desfasura concursul pentru ocuparea a 58 de posturi de directori din unitati scolare ale judetului Iasi. Pentru inscrierea la concurs, din perioada 18 februarie - 5 martie, candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Acestia trebuie sa aiba gradul didactic II si cel putin 5 ani vechime. "Comisia de concurs va fi formata dintr-un presedinte, unul din inspectorii generali adjuncti si 4 membri, un inspector de management si 3 directori de unitati scolare de la institutii de acelasi nivel. De asemenea, vor participa cate un reprezentant al parintilor, un reprezentant al federatiilor sindicale, unul de la primarie si unul de la Consiliul Local.

Candidatii vor avea de sustinut doua probe. Prima dintre ele, in valoare de 40 de puncte, este CV-ul, iar cea de-a doua este un interviu de 100 de puncte in care se vor verifica cunostintele de legislatie scolara, competentele de comunicare intr-o limba straina aleasa de acestia si o prezentare a proiectului institutional de dezvoltare a unitatii de invatamant", a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Printre posturile de director vacante se numara cele de la scoli din comunele Baltati, Belcesti, Ciurea, Erbiceni sau de la Scoala Petru Rares din Harlau. De asemenea, sunt vacante 8 posturi la gradinite, cat si la Grupul Scolar Anghel Saligny, Grupul Scolar Constantin Brancusi, Liceul Agricol sau la Scolile Carmen Sylva, Gheorghe Marzescu sau Normala. In alta ordine de idei, la ISJ Iasi au fost depuse si 83 de dosare de prelungire a activitatii. Dintre acestea au fost aprobate doar 35, conducerea inspectoratului avand intentia de a pune accentul pe cadrele didactice tinere. (Bogdan NEMNTEANU)


Subiecte mai mult decat accesibile la teza la matematica

● Cei 189 de elevi prezenti din numarul total de 370 inscrisi la sesiunea speciala a tezelor cu subiect unic au avut de rezolvat varianta cu numarul 5, una deosebit de accesibila ● Elevii primeau sapte puncte doar daca desenau un dreptunghi

Ieri, elevii claselor a VII-a si a VIII-a care au absentat din diferite motive la prima sustinere a tezelor cu subiect unic au sustinut proba la matematica. Cei 189 de elevi prezenti din numarul total de 370 inscrisi au avut de rezolvat varianta cu numarul 5, una deosebit de accesibila. Printre cerinte s-a numarat si aceea in urma careia elevii primeau sapte puncte doar daca desenau un dreptunghi. "Subiectele se incadreaza in programa propusa de Ministerul Educatiei pentru teze, inclusiv cele doua capitole scoase din programa scolara. Varianta, mai ales in prima ei parte, a fost foarte usoara. Elevul primeste 7 puncte doar daca deseneaza un dreptunghi. Candidatul poate lua fara probleme nota 5, mai ales la clasa a VIII-a la problema de geometrie, unde exista patru subpuncte de rezolvat. Totusi, variantele de subiect au fost mult mai accesibile decat cele de la testele nationale", a declarat Nicu Miron, inspector de matematica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Calendarul complet al urmatoarelor probe din cadrul sesiunii speciale a tezelor cu subiect unic este urmatorul, 20 februarie - limba si literatura romana, 22 februarie - istorie sau geografie (numai pentru elevii de clasa a VIII-a), iar pe 29 se vor depune contestatiile. In alta ordine de idei, procentajul foarte scazut de promovabilitate de la sesiunea speciala a testelor nationale a fost cauzat, in opinia conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, de faptul ca multi candidati nu au avut materia proaspata in memorie, acestia fiind deja de un semestru in clasa a IX-a. "La aceasta sesiune s-au prezentat mai mult elevii corijenti sau mai slab pregatiti. Acestia si-au incercat norocul, dar s-a vazut nivelul slab de pregatire al acestora. Este un timp de cand majoritatea au promovat, iar materia nu a fost asa proaspata in mintea lor", a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. (Bogdan NEMNTEANU)


Bani de calculator pentru elevi

Programul social Euro 200 pentru acordarea unui ajutor financiar in valoare de 200 euro, destinat achizitionarii de calculatoare pentru elevi si studenti, se va desfasura si in acest an. Acestia trebuie sa fie inscrisi la institutii de invatamant acreditate si trebuie sa faca parte din familii al caror venit pe membru este mai mic de 150 lei. Ajutorul financiar reprezinta echivalentul in lei a 200 de Euro, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de catre Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente, fara a depasi insa valoarea calculatorului achizitionat.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a alocat pentru acest an un buget in valoare de 26. 960 milioane lei, pentru toti elevii si studentii din tara. Configuratia minima tehnica pentru calculatorul achizitionat s-a schimbat datorita evolutiei tehnice. Astfel, acesta trebuie sa aiba urmatoarea configuratie, 2 GHz, 1GB RAM, 160 GB hard-disk si software de baza. Cererile pentru obtinerea sprijinului de 200 de Euro trebuie depuse pana la data de 31 martie la scoala de provenienta, iar bonurile valorice vor fi eliberate in intervalul 24 mai - 1 iulie, dupa solutionarea eventualelor contestatii. Elevii si studentii vor putea achizitiona calculatoarele de la un agent economic autorizat in perioada 24 mai - 31 iulie, in termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric. (Bogdan NEMNTEANU)

SINDICATE
ADEVARUL
Privatizarea Antibiotice anulată. Regia, băgaţi publicitate!

Victoria în justiţie a sindicaliştilor de la Antibiotice Iaşi, prin care s-a anulat intenţia guvernului de a vinde fabrica prin licitaţie cu strigare directă, riscă să arunce pe apa sâmbetei campania de promovare a acestei privatizări.

Incertitudinea creată poate duce astfel la bulversarea potenţialilor investitori şi la afectarea întregului proces de privatizare.

Ciudat este faptul că pentru promovarea procesului de privatizare a producătorului de medicamente a fost adoptată o strategie discutabilă: Realitatea TV a fost singurul canal pe care s-a difuzat spotul cu „pastiluţele alb-roşii".

Alegerea postului a fost justificată datorită publicului (cu studii superioare, înclinat către business), în defavoarea TVR 1 sau a unor posturi comerciale (Pro TV şi Antena 1), cunoscute ca având preţuri de publicitate „piperate". De altfel, AVAS a confirmat pentru „Adevărul" că staţia a fost aleasă pentru că „avea cea mai mare afinitate pentru targetul propus", deşi nu precizează care este este acesta. Până în ziua în care s-a anunţat că sindicatul Antibiotice Iaşi a blocat procesul de privatizare (11 februarie) fuseseră difuzate 315 inserţii, care încurajau achiziţionarea întreprinderii.

În seara acelei zile, deşi Realitatea TV difuzase ştirea referitoare la acest subiect, în calupurile publicitare încă se mai difuza, cu mare frecvenţă, acest spot.



Anunţ într-un singur ziar internaţional

Potrivit AVAS, în perioada 8-20 decembrie 2007, instituţia de stat a plătit pentru difuzările pe tv, radio şi presă scrisă, suma de 1.657.257 lei (aproximativ 500.000 de euro). Din această sumă, 15% reprezintă cheltuielile de publicitate pe tv.

Campania este derulată de agenţia de publicitate ARS Advertising, care a câştigat licitaţia de media organizată de AVAS, în faţa unor firme mai titrate pe piaţa media: MindShare şi Mediaedge:cia.

Grosul sumei a fost alocat presei scrise naţionale cât şi internaţionale. În prima etapă a campaniei, pe acest segment au fost alese „Ziarul Financiar" şi „Wall Street Journal Europe". În cea de-a doua,­ AVAS a lărgit aria de comunicare, în special în presa naţională: „România liberă", „Gândul", „Jurnalul Naţional", „Evenimentul Zilei", „Adevărul", „Ziarul de Iaşi" şi cele două publicaţii amintite mai sus. De asemenea, componenta radio a vizat posturile România Actualităţi, Radio 21 şi Europa FM. Primele două staţii nu par să fie în targetul „de business", deşi au audienţă în sondajele invocate de AVAS.

Interesant este faptul că, deşi soarta procesului de privatizare este incertă, instituţia de stat va continua derularea campaniei de promovare a producătorului de medicamente. Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul" faptul că situaţia conflictuală declanşată de către reprezentanţii sindicali ieşeni în justiţie nu priveşte AVAS, ci în mod direct Executivul, cel care de fapt a decis modul în care Antibiotice să treacă în proprietate privată.

Este lesne de înţeles că Executivul nu se va mulţumi cu situaţia actuală şi va contesta decizia de anulare a privatizării. Drept pentru care până la obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile, care ar putea întoarce situaţia în favoarea guvernului, instituţia de privatizare va continua să promoveze privatizare, conform planurilor inţiale. Gabriel Burlacu, Petre Barbu



CRONICA ROMANA
Si sindicalistii din chimie se pregatesc de proteste

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP), Achille Costin Dutu, a declarat, ieri, pentru A.M.Press, ca ministerul Economiei si Finantelor va prezenta in sedinta de Guvern de astazi o nota cu revendicarile sindicalistilor din chimie si petrochimie. “Exista o nota care speram, asa cum s-au angajat reprezentantii Ministerului Economiei, sa fie introdusa in sedinta de Guvern de miercuri. Joi, ne vom intalni cu un Secretar de stat al Ministerului Economiei pentru a analiza ce s-a discutat in sedinta de Guvern, dupa care vom vedea ce este de facut. Daca nu se rezolva, vom analiza impreuna cu liderii nostri de sindicat care vor fi actiunile cele mai utile de intreprins in rezolvarea revendicarilor noastre”, a mentionat presedintele FSLCP. Una dintre principalele revendicari ale sindicalistilor se refera la reducerea pretului la gazele naturale utilizate ca materie prima de Combinatele de ingrasaminte chimice, la nivelul celui practicat in aceeasi perioada din anul 2007, astfel incat produsele rezultate sa fie competitive atat pe piata interna, cat si pe piata externa.



CURIERUL NAŢIONAL
După două zile de proteste, sindicaliştii din chimie nu au primit nimic

Din cauza hotărârii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de a majora preţul gazelor naturale, folosite ca materie primă de către combinatele chimice, sindicaliştii din chimie au luat decizia săptămâna trecută să picheteze prefecturile din cinci judeţe şi sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF).

După două zile în care 500 de protestatari ai FSLCP au scandat lozinci la adresa prefecturilor, premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Traian Băsescu, aceaştia nu au reuşit decât să obţină o întrevedere cu reprezentanţii MEF şi o promisiune.

"Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor promova, sperăm în şedinţa Executivului de miercuri, o notă cu revendicările noastre, astfel încât să se găsească soluţii pentru rezolvarea acestora", a declarat, la ieşirea de la negocierile cu Grupul de Dialog Social, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), Achille Costin Duţu, citat de NewsIn. Acesta a mai spus că sindicaliştii vor avea o nouă întâlnire mâine cu reprezentanţii ministerului, în care vor afla dacă Guvernul a luat cunoştinţă de revendicările lor şi dacă au fost găsite soluţii, urmând ca în funcţie de răspunsurile primite, să se decidă continuarea sau oprirea acţiunilor de protest.

Principalele revendicări ale protestatarilor sunt reducerea preţului la gazele naturale, utilizate ca materie primă de către combinatele chimice şi care se reflectă în produsele finale în proporţie de 70%, la nivelul preţului practicat în februarie 2007, şi diminuarea taxei de transport pe mia de metri cubi la nivelul practicat în UE de 1 euro, faţă de 21 de euro în România.

Combinatele chimice folosesc 20% din consumul naţional de gaze

De asemenea, protestatarii vor stabilirea de facilităţi la plată pentru producătorii de îngrăşăminte chimice, atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric, ţinând cont de faptul că ei recuperează valoarea produselor livrate numai după recoltarea şi valorificarea mărfurilor agricole. Liderii sindicali mai doresc stabilirea, prin negociere, a contractelor de furnizare a gazului metan şi energie electrică, care să conţină drepturi şi obligaţii corelative, atât pentru furnizori, cât şi pentru beneficiari, şi vor ca autorităţile să mai ţină cont, în luarea unei decizii privind acordarea de facilităţi, de faptul că aproximativ 20% din consumul naţional e realizat de combinatele chimice.

Potrivit preşedintelui FSLCP, Achille Costin Duţu, din cauza creşterii tarifelor la gazul metan întreprinderile producătoare de îngrăşăminte chimice se află într-o situaţie financiară grea, care poate duce chiar la închiderea capacităţilor de producţie.

La începutul lunii, Ioan Niculae, acţionarul majoritar al grupului InterAgro, a declarat că vrea să închidă cinci combinate chimice din cauza dificultăţilor financiare produse de mărirea preţului la gaze naturale. Grupul InterAgro deţine combinatele chimice: Amurco Bacău, Azochim Piatra Neamţ, Donawchem Turnu Măgurele, Amonil Slobozia şi Viromet Victoria. Dintre aceste combinate, liderii sindicali ai Amonil Slobozia şi Amurco Bacău s-au alăturat celor din Donau Chem Turnu Măgurele, Azomureş Târgu Mureş, Nitramonia Făgăraş şi Gapro Co Chemicals Săvineşti în cadrul FSLCP pentru a cere Guvernului rezolvarea problemelor semnalate.

Preţul gazelor din Rusia - la 370 dolari mia mc anul acesta?

În Ungaria, Polonia şi România, preţurile pentru gazele din Rusia, în conformitate cu formula europeană, ar putea ajunge, în 2008, la valori de 280-300, 340-350 şi respectiv 350-370 de dolari pentru o mie de metri cubi, arăta un articol din Nezavisimaia Gazeta publicat în decembrie 2007. În ansamblu, preţul mediu al gazelor ruseşti pentru ţările UE şi ţările baltice, în primul trimestru al anului 2008, ar putea fi de 330-350 de dolari, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, citată de Nezavisimaia Gazeta. Situaţia diferă în ceea ce priveşte gazul livrat de Gazprom ţărilor din fosta URSS.

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat luni pentru NewsIn că Serghei Ivanov, prim-vicepremierul Rusiei, i-a dat asigurări că România nu este discriminată pe criterii politice în stabilirea preţului gazelor în cadrul conferinţei de securitate de la München de duminică. "La sfârşitul discursurilor (din cadrul conferinţei pentru politici de securitate de la München, desfăşurată între 8-10 februarie – n.r.), a existat o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Eu am formulat o întrebare indirectă pentru Serghei Ivanov, sub formă de comentariu mai mult", a explicat ministrul. |

Cioroianu i-a spus prim-vicepremierului rus că România este "interesată de o relaţie directă şi pragmatică cu Rusia", dar că "uneori" nu poate înţelege "diferenţele de preţ aplicate gazelor". Ivanov i-a dat de înţeles şefului diplomaţiei române că Rusia nu face discriminări politice în ceea ce priveşte preţul gazelor. "Ivanov a răspuns că Rusia nu calculează preţul gazelor după criterii politice, ci strict după criterii economice", a afirmat Adrian Cioroianu. (LUCIA MAXIM)



ALTE STIRI
GÂNDUL
DECIZIE

Vosganian anunţă că va face rectificare bugetară în martie

România încearcă să evite o eventuală declanşare a procedurii de infringement pentru deficitul excesiv – procedură ce ar putea fi aplicată în cazul în care autorităţile române nu aplică anumite schimbări la politica bugetară.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor economiei şi finanţelor din UE (ECOFIN), că în martie va avea loc o rectificare bugetară care ar duce la restrângerea unor cheltuieli bugetare de până la 1 miliard euro, iar eventualele venituri suplimentare din 2008 vor fi utilizate pentru reducerea deficitului bugetar.

Pe de altă parte, Vosganian susţine că la reuniunea ECOFIN s-a discutat mult despre eventuale noi taxe în UE pentru protecţia mediului, inclusiv pentru anumite autovehicule poluante şi mari poluatori din industrie. Legat de acest ultim aspect, ministrul economiei a spus că a avut o discuţie, în urmă cu două zile, cu preşedintele AVAS, pentru evaluarea strategiei energetice pe 2007 şi priorităţile din 2008.

Printre acestea se numără şi posibile noi privatizări în sectorul energetic, "dacă nu vor exista resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de modernizare şi noi investiţii" în unităţi din domeniu aflate încă în portofoliul MEF. (Bruxelles – DENISA MANU)


S.C. FOCUS IMAGE

Bucureşti, Str. Maşina de Pâine 6, sector 2

E-mail: focus_image@yahoo.com



Yüklə 82,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin