Ruhumuzu karartan haramlar



Yüklə 13,05 Kb.
tarix05.09.2018
ölçüsü13,05 Kb.
#77055

05.01.2018

RUHUMUZU KARARTAN HARAMLAR

وَمَنْ يَعْصِ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ وَيَتَعَدَّ حُدُودَهُ يُدْخِلْهُ نَارًا خَالِدًا فٖيهَا وَلَهُ عَذَابٌ مُهٖينٌ



(Nisa, 14)

Muhterem Mü’minler!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: Kim Allah’a ve Peygamberine isyan eder ve O’nun koyduğu sınırları aşarsa, Allah onu ebedî kalacağı cehennem ateşine sokar. Onun için alçaltıcı bir azap vardır.1

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de, bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Helâl de bellidir, haram da bellidir. İkisinin arasında birtakım şüpheli hususlar vardır ki insanların çoğu bunları bilmezler. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve haysiyetini korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur…” 2

Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz, insanı en değerli varlık olarak yaratmıştır. Tertemiz yaratılışını korumak ve ebedi kurtuluşa ulaşmasını sağlamak için ona bazı sınırlar çizmiştir. Hayatımız boyunca uymamız gereken bu sınırlara helal ve haram diyoruz.

Haramlar, en güzel ve mükemmel olarak yaratılan insanın onur ve haysiyetini zedeleyen, ona zarar veren çirkinliklerdir. Rabbimizin gazabına ve insanların kınamasına neden olan kötülüklerdir. Haramlara dalmak, insanın zihnini ve gönlünü bulandırır; heva ve hevesin, arzu ve isteklerin esiri haline getirir.

İnsan, helale ne kadar yaklaşırsa huzura da o kadar yaklaşır. Haramları işlemenin sonu ise pişmanlık ve mutsuzluktur. Haramlarla israf edilmiş bir ömrün akıbeti hüsrandır.



Değerli Kardeşlerim!

Dinimizde hiç kimsenin kendi arzusuna göre helal ve haram koyma yetkisi yoktur. Kur’an-ı Kerim’in rahmet yüklü mesajlarına iman eden, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in kutlu yolundan yürüyen her Mü’min, helal-haram duyarlılığına sahip olmak, sınırlarını bilmek zorundadır.



Değerli Mü’minler!

İslâm; hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, ölçü ve tartıda hile yapmak, yalan yere yemin etmek, yetim malına el uzatmak, çalıştırdığı insanın hakkını vermemek, emanete ihanet etmek, sözünde durmamak, fitne ve fesat peşinde koşmak, rüşvet almak ya da vermek, kul ve kamu haklarını zimmete geçirmek, falcılık, kumar, şans oyunları, uyuşturucu, faiz, fuhuş gibi ve daha bir çok kötü, pis ve zararlı olan şeyleri gayr-ı meşru ve haram kabul etmiştir.

Mümin; şu geçici dünyada sayılı nefeslerini kötü, pis ve zararlı olan haramları işleyerek, ruhunu karartmamalı ve bedenini yıpratmamalıdır.

Kıymetli Kardeşlerim!

Haramlar Allah’ın koymuş olduğu sınırlardır. Şüphesiz O’nun her emrinde ve her yasağında hikmetler vardır. O bir kısmını bilemediğimiz bu hikmetleri gözeterek hayatımıza sınırlar koymuştur. Nitekim Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: “İşte bu (hükümler) Allah’ın koyduğu sınırlarıdır. Kim Allah’a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içinden ırmaklar akan, ebedî kalacakları cennetlere sokar. İşte bu büyük başarıdır.” 3



Değerli Kardeşlerim!

Unutmayalım ki; Mümine yaraşan, helale ve harama karşı uyanık ve hassas olmaktır. İnsan hata yapabilir. Ama hata edenlerin en ferasetlileri, en kısa zamanda hatadan dönen ve tövbe edenlerdir.

Hutbemizi Peygamberimiz (s.a.s.)’in şu duasıyla bitirmek istiyorum: “Allah’ım! Doğu ile batı arasını uzaklaştırdığın gibi benimle günahlarımın arasını da uzaklaştır!

Allah’ım! Beyaz elbisenin kirden arınması gibi beni de günahlarımdan arındır!”

Hazırlayan: Mehmet HASEKİ

Kur’an Kursu Öğreticisi
Kaynaklar:

1.Nisa,14

2.Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107.

3.Nisa,13


GÜMÜLCİNE S. MÜFTÜLÜĞÜ
Yüklə 13,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin