Sayın Bakan ve Değerli Delegasyonu, Sayın Büyükelçi, Rektörlerimiz ve Ülkemizde Bulunmalarından Mutluluk Duyduğumuz Sevgili Öğrenciler ve Basın Mensupları
Sayın Bakan ve Değerli Delegasyonu, Sayın Büyükelçi, Rektörlerimiz ve Ülkemizde Bulunmalarından Mutluluk Duyduğumuz Sevgili Öğrenciler ve Basın Mensupları, İki komşu ve dost ülke arasında gerçekleştirilen “Türk Yükseköğretim Sistemindeki İranlı Öğrencilerin Türkiye-İran İlişkilerinin Geliştirilmesindeki Rolü” başlıklı toplantımıza katılımlarınız için memnuniyetimi bildirmek istiyor, hepinizi şahsım ve Yükseköğretim Kurulumuz adına saygı ile sevgi ile selamlıyorum.
Günümüz dünyasında daha önceki dönemlerden farkı nitelikte çeşitli alanlarda büyük değişimler ve dönüşümler yaşanmaktadır. Bu dönüşümlere eşlik eden güçlerin mahiyeti ve niteliği, dünyanın ve insanlığın kaderini belirleyecek unsurlar olabilmektedir. Dünyada bu değişimler kapsamında olup biteni seyrederek ve sadece gözlemleyerek değil büyük değişikliklere imza atmak, ülkelerin kendi ayakları üzerinde durması ve var olabilmesi bile artık güç hale gelmiştir.
Üniversiteler, dünyada meydana gelen bu değişimleri takip eden değil; yönlendiren kurumlar olmalıdır ve olmak zorundadır. Bu kapsamda da üniversiteler toplumların mükemmeliyet merkezleri olmalı; dönüşen değil, toplumları refah, mutluluk ve doğruluk istikametinde dönüştüren kurumlar olmalıdır. Üniversiteler, daha yaşanabilir, daha insani bir dünya ve gelecek için toplumda liderlik rolünü üstlenmelidir. İyiliğin, güzelliğin, sevginin hakim olduğu bir dünya için üniversitelerin ve bilim insanlarının sosyal sorumluluk sahibi olması gerekmektedir. Elbette bütün bunları gerçekleştirebilmek için de üniversitelerimiz, aklın ve bilgeliğin yurdu olmalıdır.
Dikkatlerinize getirmiş olduğum bu süreçteki başarı ise ancak kurumlar ve ülkeler arasındaki stratejik ve sürdürülebilir işbirliklerine bağlıdır. Biz bugünkü toplantımızı bu kapsamda görüyor ve değerlendiriyoruz.
Bu kapsamda, bu toplantı, önemli müşterekliklere sahip iki dost ülkenin üniversitelerinin gücünü, imkânlarını ve geleceğe yönelik umutlarını birleştirme arzusunun ve çabasının bir ürünüdür. Ülkelerimizin geleceğini oluşturacak gençliği ortak platformlarda buluşturmak; onları daha huzurlu bir dünya için hazırlamak, yetiştirmek; bilimin öncülüğünde ortak bir geleceği inşa etmek, yükseköğretim kurumlarının en önemli amaçlarından birisi olmalıdır.
Bugün ülkemizde çeşitli düzeylerde 5661 İranlı öğrenci eğitim almaktadır. Üniversitelerimiz ile İran üniversiteleri arasında yapılan Mevlana protokollerinin sayısı 41’dir. Biz bu rakamların daha ileriye taşınması önünde bir engel olmadığını düşünüyoruz.
Bugünkü toplantımızın zeminini 21-22 Aralık 2016 tarihinde Tahran’a bir heyet olarak yapmış olduğumuz ziyaret ve akabinde 16 Nisan 2016 tarihinde Ankara’da imzalamış olduğumuz Mutabakat Zaptı oluşturmaktadır. Mutabakat Zaptımız kapsamında oluşturulan Ortak İzleme Komitemiz bugün ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve önemli eylem kararları alınmıştır. Bunların bugünkü panelde Ortak İzleme Komitesi tarafından paylaşılmasını bekliyorum. Bu şekilde kısa bir süre içinde iyi niyetlerden uygulama sürecine geçebildiğimizi görmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Değerli katılımcılar... Türk ve İran yükseköğretimlerinin işbirliğini stratejik bir gelişme olarak görüyoruz.
Stratejik kavramının içeriğini biraz açmak isteriz. Türkiye ve İran, birçok açıdan benzerlik taşımaktadır. Her iki ülke hızlı gelişen ekonomiler kategorisindedir. Her iki ülke bölgede dikkate alınması gereken önemli bir güce sahiptir. Ama bunların tümünün ötesinde, iki ülke arasındaki en önemli benzerlik, her iki ülkenin sahip oldukları genç insan kaynaklarıdır. Bu insan kaynaklarının her düzeyde niteliğinin arttırılmasının sonuçları ise sadece bu iki ülke ile sınırlı olmayıp bütün bölge ve hatta küresel sonuçları olabilecek potansiyele sahiptir. Bu insan kaynakları ile birlikte başlatılacak yeni ve yenilikçi girişimler her iki ülkeye de sürdürülebilir büyük kazanımlar sağlayabilecektir.
Bu kapsamda, iki dost ülke arasında geleceğe yönelik stratejik ve sürdürülebilir işbirliklerinin en önemli paydaşı olan yükseköğretim sistemimizdeki İranlı öğrencilerimizin bu toplantımıza katılımını çok önemsiyor ve kendilerine katılımları için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Toplantımızın verimli geçmesini, yükseköğretim sistemlerimize, üniversitelerimize, ülkelerimize katkılar sağlamasını ve hayırlara vesile olmasını diliyor, başta sayın Bakan olmak üzere değerli misafirlerimize bir defa daha hoş geldiniz demekten mutluluk duyuyorum…