Strategia de dezvoltare a municipiului caransebeș



Yüklə 0,76 Mb.
səhifə1/9
tarix15.01.2019
ölçüsü0,76 Mb.
#96573
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


Piața Revoluției nr. 1, municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin, telefon: 0255.514.885, fax: 0255.515.139





Poza





Poza


STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MUNICIPIULUI CARANSEBEȘ

2015 - 2020



municipiul caransebeș - SMART CITY
Cuvânt înainte
Municipiul Caransebeș se află la momentul actual în plin proces de dezvoltare, având ca pilon de susținere potențialul economic și uman insuficient exploatat, poziția strategică și posibilitatea de exploatare a acestora.

Realizările recente, proiectele implementate dar și cele aflate în implementare la momentul actual contribuie la dezvoltarea armonioasă a municipiului.

Prin elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Caransebeș 2015 – 2020, un document strategic pe termen mediu, dorim identificarea acelor puncte slabe care necesită a fi îmbunătățite în municipiul Caransebeș și, concomitent, a punctelor forte care pot fi exploatate pentru a susține dezvoltarea municipiului.

Strategia de dezvoltare a fost realizată prin consultarea tuturor factorilor interesați din domeniile de interes prezentate în cadrul acesteia, care au avut posibilitatea de a-și exprima părerea cu privire la necesitățile de dezvoltare a municipiului, asigurând astfel caracterul participativ și transparent al acesteia.

Strategia de dezvoltare Locală a municipiului Caransebeș a fost realizată în jurul conceptului de Smart City prin abordarea integrată a 6 principii: utilizarea eficientă a resurselor, dezvoltare durabilă, economie sustenabilă, sistem de transport inteligent, nive de trai ridicat și condiții optime pentru locuitori, guvernare eficientă și servicii publice de calitate.

Strategia de Dezvoltare a Municipiului Caransebeș 2015 – 2020 reprezintă un document programatic, realizat în corelare cu nevoile de dezvoltare ale municipiului și ale regiunii de dezvoltare Vest și ținând cont de obiectivele Strategiei Europa 2020, fiind menită să contribuie la creșterea coeziunii sociale și reducerea disparităților existente la momentul actual, concomitent cu oferirea unui instrument aflat la dispoziția Administrației Publice Locale pentru o guvernare mai eficientă și trasarea liniilor principale de dezvoltare durabilă în perioada următoare.

Le mulțumesc pe această cale celor implicați în elaborarea strategiei de dezvoltare și celor care ai înțeles faptul că prosperitatea unei comunități vine prin implicarea activă a cetățenilor acesteia și îmi exprin convingerea asupra faptului că proiectele care vor fi realizate în perioada următoare vor fi susținute în continuare de către cetățenii municipiului Caransebeș pentu ca, împreună, să transformăm municipiul Caransebeș într-un veritabil oraș european, atractiv atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic.
Ion Marcel Vela

Primarul Municipiului Caransebeș

Cuprins


ROMÂNIA 2

JUDEŢUL CARAŞ-SEVERIN 2

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CARANSEBEŞ 2

SECŢIUNEA I 8

INTRODUCERE 8

Context general privind elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului Caransebeş 8

Metodologia de elaborare 10

Viziunea și Obiectivul principal al Strategiei de Dezvoltare 13

CARACTERISTICI GENERALE ALE MUNICIPIULUI CARANSEBEŞ 14

Poziție geografică și limite 14

Istoric 16

Economie 17

Tradiție și cultură 20

Date demografice 22

Relief și pedologie 24

Hidrografie și hidrologie 25

Clima 27

SECŢIUNEA II 30

ANALIZA PRINCIPALELOR SECTOARE PRIORITARE ALE MUNICIPIULUI CARANSEBEŞ 30

MEDIUL PRIVAT 31

INFRASTRUCTURĂ (EDUCAȚIONALĂ, DE SĂNĂTATE, SOCIALĂ, TRANSPORT) 44

INFRATRUCTURĂ EDUCAȚIONALĂ 45

INFRATRUCTURA DE SĂNĂTATE 60

INFRASTRUCTURA DE SĂNĂTATE 60

INFRATRUCTURA SOCIALĂ 67

INFRASTRUCTURA SOCIALĂ 68

INFRATRUCTURA DE TRANSPORT 76

INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT 76

TURISM 86

CULTURĂ, TRADIȚIE ȘI TINERET 105

SERVICIILE PUBLICE – AUTORITĂȚI LOCALE 123

AGRICULTURA 132

COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ 141

Alte aspecte importante 151

ANALIZA SWOT 156

SECŢIUNEA III 170

STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MUNICIPIULUI CARANSEBEŞ 170

Viziune 170

Obiective, direcţii şi măsuri de implementare pe domenii 171

PLAN DE MANAGEMENT PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI 186

Surse de finanțare pentru prioritățile de investiții identificate 186

Resurse umane 196

Monitorizarea şi impactul strategiei de dezvoltare 197

Coerenţa cu politicile existente la nivel naţional şi european. 198




Lista figurilor


SECŢIUNEA I

INTRODUCERE

Context general privind elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului Caransebeş


Orașele din România reprezintă principalul motor economic pentru susținerea și dezvoltarea României, precum și pentru minimalizarea disparităților existente între România și alte state membre ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, în orașele din România pot fi identificate cele mai mari probleme precum: o rată a șomajului crescută, segregare sau sărăcie, fiind necesară aplicarea unor politici multidimensionale pentru soluționarea acestora.

Dimensiunile vieții urbane, precum: dimensiunea socială, dimensiunea economică, cea culturală sau de mediu sunt strâns legate între ele fiind necesară abordarea unitară a acestora pentru asigurarea unei dezvoltări urbane de succes. Astfel, investițiile în infrastructură trebuie atent corelate cu investițiile în dezvoltarea socială, economică și protecția mediului.

Mai mult, este necesară realizarea unor parteneriate sustenabile între actori ai sectorului public, actori ai sectorului privat, societatea civilă, economia locală și alte grupuri de interes local care pot contribui la o dezvoltare sustenabilă.

O abordare în care să fie implicați toți actorii de mai sus este extrem de importantă având în vedere schimbările demografice cu care ne confruntăm la momentul actual, stagnările economice existente, creșterea ratei șomajului etc.

Orașele sunt diferite însă se poate observa o abordare unitară la nivelul Uniunii Europene prin intermediul căreia este abordat același set de principii, o atenție sporită fiind direcționată către abordarea ”bottom-up” și către implicarea autorităților locale în elaborarea strategiei de dezvoltare, tocmai pentru a asigura o dezvoltare urbană durabilă, în conformitate cu obiectivele stabilite în cadrul Strategiei Europa 2020.

În aceste condiții se impune realizarea unor strategii de dezvoltare locală care să abordeze nevoile reale ale comunității locale și care să vină cu soluții eficiente pentru soluționarea acestora pe termen mediu și lung. Astfel, se impune identificarea principalelor direcții de acțiune pentru perioada 2014 – 2020, a domeniilor prioritare care au nevoie de finanțare și pregătirea portofoliului local de proiecte în conformitate cu fondurile europene nerambursabile alocate perioadei de programare 2014 – 2020.
Strategia de Dezvoltare a Municipiului Caransebeș pentru perioada 2015 – 2020 a fost realizată luând în considerare perioada de programare 2014 2020, obiectivele și propritările acesteia.

Astfel, în procesul de elaborare s-a ținut cont atât de cele 11 priorități tematice ale Fondului European de Dezvoltare Regională, cât și de obiectivele strategiei Europa 2020.



OBIECTIVE TEMATICE FEDR
Având în vedere obiectivele tematice ale FEDR în perioada 2014 – 2020, putem afirma că principalele provocări ale regiunilor europene care trebuie dezvoltate și susținute în perioada următoare sunt descrise în cele ce urmeză împreună cu corelarea cu obiectivele tematice descrise mai sus.
Provocări regiuni UE Corespondența cu obiectivele tematice FEDR


Metodologia de elaborare


Strategia de Dezvoltare Locală este realizată atât prin realizarea unei cercetări cantitative, cât și prin realizarea unei cercetări cantitative astfel:

Realizarea unei cercetări cantitative:

  • au fost realizate chestionare pentru fiecare domeniu prioritar identificat – economie, infrastructură, mediu, agricultură, cultură, tradiții și sport, cooperare transfrontalieră, turism.

  • Au fost constituite grupuri de lucru cu reprezentanți pentru fiecare domeniu prioritar – către care au fost transmise chestionarele realizate

  • Pe baza răspunsurilor primite au fost identificate principalele probleme cu care se confruntă și realizată o analiză SWOT a fiecărui domeniu prioritar

Realizarea unei cercetări calitative:

  • Au fost solicitate informații statistice de la INS referitor la domeniile prioritare mai sus menționate

  • Au fost analizate documente de programare europene și naționale pentru a asigura convergența prezentei Strategii de Dezvoltare Locală cu obiectivele acestora

  • Au fost analizate alte documente cu privire la municipiu

Metodologia realizării Strategiei de Dezvoltare locală a vizat următoarele elemente cheie:

  • Obținerea unui document complex, cu respectarea principiilor privind relevanța, eficiența, eficacitatea, sustenabilitatea;

  • Abordarea bottop –up, prin implicarea activă a tuturor factorilor interesați și a comunității în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Locală, pentru a asigura implementarea ulterioară a acesteia și a favoriza constituirea de noi parteneriate

  • Includerea unui portofoliu cât mai diversificat de proiecte, care să acopere toate ariile de interes identificate și care să asigure atragerea unor fonduri externe cât mai mari dar corelat cu capacitatea reală de asigurare a cofinanțării

  • Asigurarea unei structuri logice a documentului

Obiectivele care stau la baza realizării Strategiei de Dezvoltare Locală sunt:



  • Realizarea unei analize detaliate a sectoarelor prioritare

  • Identificarea principalelor probleme cu care se confruntă municipiul

  • Prioritizarea celor mai importante sectoare prioritare

  • Identificarea surselor de finanțare pentru soluționarea celor mai stringente probleme identificate

  • Realizarea unui plan de acțiune și implementare a Strategiei de Dezvoltare Locală



Viziunea și Obiectivul principal al Strategiei de Dezvoltare




Yüklə 0,76 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin