Strengthening Civil Society Monitoring Capacity in Moldova Raport trimestrial de monitorizare



Yüklə 152,57 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü152,57 Kb.
#28949




Strengthening Civil Society Monitoring Capacity in Moldova



Raport trimestrial de monitorizare



Organizaţia

Transparency International - Moldova

Titlul proiectului

Monitorizarea implementării PPŢ în sistemul fiscal

Perioada de implementare a proiectului

Start: 1 ianuarie 2008

Finisare: 31 martie 2009

Trimestrul de raportare

De la: 1 ianuarie 2008

Pină la: 31 martie 2008

Raportul pregătit de

Lilia Carasciuc, manager de proiect

Informaţie de contact

Tel.(373-22) 20-34-84 Fax. (373-22) 23-78-76

Lilia@transparency.md Office@transparency.md


Monitorizarea domeniilor PPŢ în conformitate cu Planul Preliminar pe ţară şi Decizia Guvernului No. 32: sistemul fiscal
Tabelul 1. Starea curentă a activităţilor PPŢ


Obiectivele PPŢ în conformitate cu HG 32


Termenul limita de implementare

Starea curentă




HG 32 din 11.01.2007,

Măsura nr.2. Crearea unei subdiviziuni interioare de prevenire a fraudelor fiscale şi de stabilire a relaţiilor cu organele de drept anticorupţie.

Măsura nr.8. Elaborarea şi aprobarea Ordinului privind crearea unei subdiviziuni interioare de prevenire a fraudelor fiscale.

Termen

01.01.2007



1. Starea curentă: executată

2. Descriere:

Secţia antifraudă fiscală (SAFF) a fost creată prin ordinul Ministerului Finanţelor nr.19 din 16.02.2007.



SAFF este creată în conformitate cu HG 1736 din 31.12.2002 şi întru executarea HG nr.1208 din 20.10.2006 Cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat pentru anii 2006-2010, dar nu pentru executarea p.2 şi 8 din HG nr.32 din 11.01.2007.

SAFF a fost creată ca o subdiviziune în cadrul Direcţiei Securitate Internă (DSI) a IFPS, dar nu ca o subdiviziune sinestătătoare, prin ce asupra acesteia s-au răsfrîns inclusiv unele atribuţii ne caracteristice ei, dar caracteristice unei structuri cum este DSI.

Aceasta din start impunea excluderea SAFF din cadrul DSI. Ţinem cont că SAFF a fost separată de DSI în legătură cu aprobarea unei noi structuri organizatorice a IFPS prin ordinul MF nr.2 din 16.01.08, în conformitate cu care a fost creată Direcţia antifraudă fiscală şi contestări ce funcţionează separat de Direcţia securitate şi audit intern.

SAFF a fost creată în limitele efectivului de personal prin transferul unităţilor din alte subdiviziuni şi în limitele mijloacelor financiare pentru retribuirea muncii, alocate IFPS.

Efectivul SAFF create este de 3 persoane. Colaboratorii SAFF au studii superioare (economice sau juridice).

Fără a pune la îndoială capacităţile persoanelor ce ocupă funcţiile în cadul SAFF, este de menţionat că la ocuparea funcţiilor SAFF nu au fost respectate principiile de eficienţă şi transparenţă, adică pentru ocuparea funcţiilor nu au fost organizate concursurile respective. Ocuparea funcţiilor a fost efectuată prin numire. Şeful SAFF a fost numit în funcţie prin ordinul MF în aceeaşi zi odată cu înfiinţarea SAFF (ordinul MF nr.83c din 16.02.2007) la propunerea şefului IFPS, iar cei 2 lucrători ai SAFF au fost numiţi în funcţie la propunerea şefului DSI, SAFF (respectiv la 13.04.2007 şi 23.07.07). Astfel au fost ignorate cerinţele Legii serviciului public şi HG nr.1208 din 20.10.2006 cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a SFS pentru anii 2006-2010 care stipulează ocuparea funcţiilor prin concurs.

În perioada anului 2007-I trimestru 2008 pe pagina web a IFPS au fost plasate doar 2 anunţuri de organizare a concursului: în anul 2007 - un anunţ pentru ocuparea funcţiei vacante de inspector în cadrul Direcţiei Tehnologii Informaţionale, iar în anul 2008 - un anunţ privind ocuparea funcţiei vacante de specialist principal în cadrul Direcţiei administrative.

Pentru numirea în funcţie lucrătorii au fost verificaţi de către DSI la incoruptibilitate.

Verificarea de către DSI a persoanelor înainte de ocuparea funcţiilor se efectuează neoficial în baza legăturilor personale a DSI; verificarea oficială nu este reglementată şi coordonată, de aceea este problematică sau imposibil de a fi efectuată oficial; rezultatele unor astfel de verificări nu este confirmată documentar. Verificările date nu sunt îndeaujuns pentru a concluziona că se respectă principiul de eficienţă şi transparenţă.

Situaţia dată privind ocuparea funcţiilor prin numire este condiţionată de:
- lacunile şi contradicţiile privind ocuparea funcţiilor publice din actele normative în vigoare (Legea serviciului public, HG nr.1736 din 31.12.02 cu privire la reglementarea activităţii organelor SFS, HG nr.192 din 01.03.04 despre aprobarea Regulamentului cu privire la ocuparea prin concurs a funcţiilor publice vacante, HG 1208 din 20.10.06 cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a SFS pentru anii 2006-2010, Regulamentul intern al IFPS aprobat prin ordinul IFPS nr.01.din 04.01.05, Regulamentul DSI aprobat de către IFPS la 05.01.07);

- neimplementarea deplină a sitemelor de recrutare, angajare şi promovare a funcţionarilor bazate pe principiile de eficienţă şi transparenţă;

- salariile relativ mici;

- crearea subdiviziunii în limitele efectivului de personal prin transferul persoanelor împreună cu unităţile din subduviziunile în care au activat.

Activitatea SAFF a fost reglementată de Regulamentul DSI, aprobat de IFPS la 05.01.2007.

Funcţiile de bază a SAFF sunt prevenirea, relevarea şi contracararea fraudelor fiscale şi asigurarea cooperării cu organele de drept (PG, CCCEC, MAI) prin generalizarea, transmiterea şi urmărirea măsurilor întreprinse de acestea în vederea soluţionării cazurilor de evaziune fiscală.

SAFF creată a fost dotată cu un birou, mobilier, tehnică computaţională şi materiale de consum. Cheltueilile directe pentru întreţinerea SAFF pentru anul 2007 au alcătuit 223452 lei.

În conformitate cu ordinul MF nr.2 din 16.01.2008 a fost modificată structură organizatorică a IFPS (în vigoare din 31.01.2008). În cadrul IFPS a fost creată Direcţia antifraudă fiscală şi contestări (DAFFC) care funcţionează separat de Direcţia securitate şi audit intern.

DAFFC este constituită din 3 secţii cu un efectiv total de 13 persoane. SAFF în cadrul DAFFC are un efectiv de 4 persoane. Ocuparea funcţiilor a fost efectuată, de asemenea, prin numire. Cu toate că funcţia de şef al SAFF în cadrul DAFFC este vacantă pentru ocuparea acesteia nu este anunţat concurs.

La data de 10.03.2008 a fost aprobat Regulamentul DAFFC, care stipulează sarcinile (atribuţiile) SAFF menţionate.

DAFFC a fost dotată cu 2 birouri, inclusiv 1 dublu, mobilier, tehnică compitaţională şi materiale de consum. Cheltuielile directe preconizate pentru anul 2008 (cu excepţia mijloacelor pentru deplasări) alcătuiesc 371452 lei.

Colaborarea IFPS, SAFF, DAFFC cu organele de urmărire penală se efectuează în baza legislaţiei în vigoare, în special pe cazurile penale, în baza Codului de procedură penală. În cazurile infracţiunilor de fraude fiscale materialele sunt transmise după competenţă organelor de urmărire penală, în primul rînd PG, organ care conduce urmărirea penală, de asemenea, organelor CCCEC şi MAI.

În cadrul sistemului fiscal a fost determinat că cazurile de fraudă fiscală, în care suma încălcărilor depăşeşte 500 mii lei se examinează de către SAFF şi materialele se pregătesc şi se transmit organelor de drept de către aceasta.

În conlucrare cu Procuratura Generală şi alte organe de urmărire penală, a fost elaborat proiectul Regulamentului privind modalitatea transmiterii materialelor controalelor şi reviziilor financiar-economice către organele de urmărire penală, care în prezent se află la etapa de avizare de către PG, IFPS, Curtea de Conturi, CCCEC şi MAI.



În prezent nu este definitivată avizarea şi adoptarea Regulamentului dat, ce ar facilita colaborarea IFPS şi organelor de urmărire penală pe cazurile de fraudă fiscală şi ar eficientiza activitatea de combatere a fraudelor fiscale.

În anul 2007 de către SFS au fost transmise după competenţă organelor de drept 494 materiale, inclusiv 45 de cazuri privind fraude fiscale. Aceste date include informaţia privind cazurile examinate de către SAFF.

SAFF, DAFFC a înregistrat: pentru anul 2007 - 10 cazuri de evaziune fiscală; în 2 luni anul 2008 – 11 cazuri. SAFF, DAFFC înregistrează cazurile privind evaziunile fiscale ce depăşesc 500 mii lei. Materiale pe cazurile înregistrate în 2007 au fost documentate şi transmise PG. Suma impozitelor neachitate şi care urmau a fi transferate la buget calculate prin metode estimative constituie: în privinţa celor 10 materiale din a.2007 – circa 84 milioane lei, în privinţa celor 11 materiale din a.2008 – circa 182 mil.lei.

Conform datelor CCCEC pe parcursul anului 2007 şi 2 luni 2008 în adresa CCCEC de la IFPS au parvenit peste 200 de adresări, interpelări, informaţii şi materiale de control. În rezultatul examinării acestora au fost pornite 5 cauze penale privind săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală, 2 dintre care au fost deferite justiţiei, 1 – clasată, iar 2 se află în procedură. Suma totală a impozitelor diminuate în cazurile cercetate penal constituie 8,2 milioane lei. Pentru comiterea actelor de corupţie în privinţa colaboratorilor fiscali au fost pornite 7 cauze penale, dintre care 5 au fost deferite justiţiei, iar 2 se află în procedură.



CCCEC relevă că colaborarea cu IFPS se efectuează în scopul combaterii evaziunii fiscale şi prevenirii corupţiei, inclusiv prin schimbul de experienţă.

La etapa dată TI-Moldova nu a primit informaţia de la PG şi MAI, de aceea, evaluarea colaborării continuă.

SAFF,DAFFC utilizează în activitatea sa sistemul de petiţionare a IFPS pentru realizarea sarcinilor de prevenire şi combatere a fraudelor fiscale. Din acest motiv a fost verificată calitatea sistemului de petiţionare.

Sistemul de petiţionare este implementat şi funcţionează în cadrul IFPS. Coordonator al sistemului de petiţionare este Secţia secretariat.

Sistemul de petiţionare este constituit din primirea, examinarea petiţiilor şi prezentarea răspunsurilor petiţionarilor; primirea persoanelor în audienţă de către conducătorii IFPS şi examinarea problemelor relevate; funcţionarea telefonului de încredere.

Pe parcursul anului 2007 în adresa IFPS au parvenit 136 petiţii, inclusiv 128 la control, 30 examinate cu depăşirea termenului. Numărul total de petiţii parvenite include petiţiile înaintate ca rezultat al primirii cetăţenilor în audienţă de către conducerea IFPS.

Petiţiile sunt primite prin poşta obişnuită, la direct (la secretariat sau ca rezultat al primirii cetăţenilor în audienţă), prin poşta electronică.

La intrare în IFPS lipseşte cutia poştală pentru petiţii, ceea ce limitează posibilităţile de reclamare a neregulilor, depunerea petiţiilor anonime.

Evidenţa electronică a petiţiilor este efectuată de către Secţia secretariat. Materialele privind petiţiile examinate (petiţiile, răspunsul la petiţii şi documentele acumulate în legătură cu examinarea petiţiilor) sunt incluse în mape speciale destinate pentru ele.

Petiţiile sunt examinate de către subdiviziunea IFPS în a cărei competenţă este problema ridicată conform rezoluţiei conducerii IFPS. Fiecare subdiviziune a examinat pe parcursul anului 2007 de la 1 pînă la 24 de petiţii.

Conducătorii IFPS primesc persoane în audienţă. Primirea se efectuează de către şeful IFPS şi adjuncţii acestuia în orele de primire conform graficului de la intrarea în sediul IFPS sau în caz de imposibilitate ori de necesitate urgentă şi în alte zile/ore în conformitate cu dispoziţia şi disponibilitatea conducătorului respectiv. În caz de necesitate ca rezultat al primirii în audienţă persoana poate depune o petiţie/plîngere, care se examinează în modul stabilit pentru petiţii.

Evidenţa primirii cetăţenilor în audienţă nu se efectuează şi nu a fost posibil de stabilit numărul persoanelor primite în audienţă.

Pe pagina web a IFPS lipseşte informaţia respectivă privind depunerea petiţiilor şi primirea cetăţenilor în audienţă ce ar permite facilitarea şi sporirea eficienţei acestora.

De pe pagina web a IFPS poate fi accesată adresa electronică a IFPS (mail@fisc.md), prin intermediul cărei orice persoană are posibilitate de a prezenta informaţii, plîngeri, petiţii sau a ridica careva probleme prin intermediul unei comunicări electronice, cu sau fără indicarea datelor personale.

IFPS a comunicat că în cadrul IFPS sunt stabilite 3 numere de telefon de încredere, la care persoanele pot contacta instituţia. Întradevăr, pe pagina web a IFPS sunt indicate aceste numere, însă nu se indică că acestea sunt numere tel.de încredere sau linii fierbinţi şi nu se prezintă date suplimentare privind funcţionarea liniei fierbinţi, promovarea utilizării acesteia.

În cadrul IFPS nu se efectuează controlul respectării legislaţiei privind examinarea petiţiilor (cu execepţia termenului de executare) şi, de aceea, nu a fost posibil de apreciat dacă a fost respectată legislaţia la examinarea petiţiilor. De asemenea, în cadrul IFPS nu se efectuează analiza petiţiilor şi generalizarea rezultatelor analizei ce ar permite evidenţierea problemelor ridicate de către diverse categorii de persoane şi posibilele textindinţe în acest context.

Neajunsurile relevate ce ţin de sistemul de petiţionare necesită implementarea unor măsuri pentru a le exclude.

HG 32 din 11.01.2007,

Măsura nr.3. Consolidarea capacităţilor Serviciului Fiscal de Stat prin dotarea cu echipament computaţional şi administrativ şi sisteme de securitate.

termen 01.07.2007

1. Starea curenta: executată

2. Descrierea:
Achiziţiile publice de echipament în cadrul IFPS au fost efectuate în baza legislaţiei în vigoare.

În scopul dotării cu echipament Grupul de lucru pentru achiziţii publice cu implicarea Direcţiei Administrative IFPS a organizat achiziţii publice prin metoda licitaţiei publice.

Componenţa Grupului de lucru pentru achiziţii publice a fost aprobată prin Ordinul IFPS nr.310 din 26.06.2007 şi nr.3 din 14.01.2008.

În anul 2007 IFPS a achiziţionat:

- 1025 (875 şi suplimentar 150) compiutere Fujitsu Siemens Esprimo P3500 i945G în sumă totală de 12689500 lei;


- 180 (160 şi suplimentar 20) imprimante matriciale Epson FX-2190 în sumă totală de 1669680 lei;

- 143 (110 şi suplimentar 33) imprimante laser Kyosera FS-3900 DN în sumă totală de 1415700 lei.

În prezent, Serviciul Fiscal de Stat deţine 1817 computere, ceea ce constituie un computer la 1,2 lucrători.

Suplimentar în anul 2007 IFPS a achiziţionat:

- servicii de punere în exploatare a tehnicii de calcul (a 1025 compiutere) în sumă totală de 946848 lei;

- 5 Blade Server, 16+6 Upgrade, echipament pentru securitatea reţelei de calculatoare şi Software în sumă totală de 1834819 lei;

- consumabile, piese de schimb, servicii de deservire a echipamentului de calcul în sumă totală de 176316 lei;

- produs software, servicii şi produse software în sumă totală 270022 lei.

Suma totală a tehnicii de calcul, materialelor şi sistemelor achiziţionate constituie 19002885,25 lei.

În legătură cu achiziţiile publice de compiutere au fost depuse 2 contestaţii. Contestaţiile au fost examinate de către IFPS şi ARMAPAU şi prezentate răspunsuri concurentului. În continuare rezultatele examinării contestaţiilor nu au fost atacate în instanţa de judecată.

Din numărul menţionat de compiutere 52 au fost transmise în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale (primăriilor) pentru sistemul informaţional automatizat „Cadastrul Fiscal”.

Echipamentul achiziţionat pentru IFPS a fost repartizat oficiilor SFS şi parţial instalat.

Echipamentul se află la evidenţa contabilă a IFPS.

În cadrul vizitelor de studiu a fost stabilită instalarea parţială şi funcţiorarea tehnicii instalate în subdiviziunile IFPS şi în cadrul IFS mun.Chişinău. Funcţionarii nu au avut careva obiecţii şi erau satisfăcuţi de funcţionarea tehnicii.

Urmează a verifica suplimentar prezenţa şi funcţionarea tehnicii în subdiviziunile SFS.

În tangenţă cu măsura dată şi ţinînd cont de obiectivul PPŢ a fost verificată şi analizată caliatea informaţiei pe pagina web a IFPS (www.fisc.md) şi MF (www.mf.gov.md).

A fost stabilit că conţinutul paginilor web (referitoare la informaţia IFPS) corespund doar parţial HG nr.668 din 19.06.2006 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua Internet (p.3-14 ale Regulamentului cu privire la modul de publicare a informaţiei pe paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua Internet). Constatăm că pe pagină sunt plasate informaţiile privind structura SFS, legislaţia (acte normative), noutăţi, formulare, statistică, rapoarte de activitate, date de contact, adresele organelor fiscale etc.

Cu toate acestea pe pagina web lipsesc mai multe informaţii prevăzute de Regulament, în special, privind: datele privind structura IFPS; obiectivele şi funcţiile subdiviziunilor sale; planificarea şi executarea bugetelor IFPS; datele despre conducătorii IFPS; numărul angajaţilor; rezultatele controalelor efectuate de/în cadrul IFPS; datele despre persoanele care oferă informaţii despre activitatea IFPS; orele de primire în audienţă a persoanelor; informaţia privind depunerea petiţiilor şi primirea cetăţenilor în audienţă; lista funcţiilor vacante; informaţia despre proiectele de acte normative elaborate de IFPS; informaţia despre programele şi proiectele, inclusiv de asistenţă tehnică ale căror beneficiar sau executant este IFPS (de exemplu, IFPS participă la implementarea Planului Preliminar de Ţară, dar această informaţie lipseşte).

De asemenea, pe pagina web a IFPS lipsesc informaţiile privind: achiziţiile publice organizate sau planificate; planul de măsuri anticorupţie şi rezultatele realizării lui; numirea în funcţie a conducătorilor, de angajare a funcţionarilor, de organizare a concursului de ocupare a funcţiei publice (pe parcursul anului 2007-Itrimestru 2008 au fost plasate doar 2 anunţuri referitoare la organizarea a concursurilor de ocupare a posturilor vacante); măsurile/sancţiunile aplicate funcţionarilor faţă de care au fost depuse plîngeri/denunţuri privind abateri de la legislaţie (de exemplu, de corupţie, încălcarea normelor de etică etc.); tel.de încredere/linia fierbinte (numerele plasate pe SIT sunt indicate doar ca cele de contact, lipseşte informaţia despre funcţionarea liniei); rezultatele analizei petiţiilor, plîngerilor adresate IFPS, etc.

Lipsa acestor informaţii de interes public nu poate asigura pe deplin accesul la informaţie. De aceea, este necesar de a întreprinde măsurile pentru a aduce pagina web a IFPS în conformitate cu HG nr.668 din 19.06.06 şi a completa pagina cu informaţiile menţionate mai sus.

Hg 32 din 11.01.2007,

Măsura nr. 5. Crearea şi implementarea Sistemului informaţional integrat şi a mecanismului de prezentare, în mod electronic, a dărilor de seamă către Serviciul Fiscal de Stat

termen 01.01.2008

1. Starea: în curs de realizare

2. Descrierea:

Sistemul Informaţional Automatizat e-declaraţii (SIA e-declaraţii) se creează în baza Hotărârii de Guvern “Cu privire la Concepţia guvernării electronice” nr. 733 din 28.06.2006.

SIA e-declaraţii este o componentă a guvernării electronice e-guvernare. care prevede implementarea procedurii de interacţiune cu contribuabilii la distanţă prin sistemul electronic. SIA e-declaraţii este destinat colectării, păstrării şi procesării datelor dărilor de seamă fiscale ale persoanelor fizice şi juridice, cît şi prezentării de informaţii în adresa contribuabililor privind starea dărilor de seamă fiscale depuse.

SIA e-declaraţii reprezintă un sistem informaţional, care urmează a fi dirijat de către SFS şi utilizat de contribuabili şi sistemul fiscal.

Necesitatea SIA e-declaraţii a fost argumentată de Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI), IFPS, Centrul de Telecomunicaţii Speciale (CTS), de comun acord cu experţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care au elaborat cerinţele faţă de SIA e-declaraţii.

Pentru elaborarea şi implementarea SIA e-declaraţii sunt utilizate mijloacele: 2 mln lei ale IFPS şi 2 mln lei ale PNUD.

Achiziţia publică de servicii pentru elaborarea şi implemnarea SIA a fost organizată de către PNUD.

În rezultatul licitaţiei publice cîştigătoare a fost anunţată firma SlavansGrafica SRL. Cîştigătorul a fost determinat de experţii IFPS, MDI, CTS şi PNUD.

În primul trimestru al anului 2007 a fost semnat planul de management a proiectului de elaborare şi implementare a SIA e-declaraţii între IFPS şi SlavansGrafica SRL.

Au fost elaborate, semnate şi coordonate cu CTS Sarcina tehnică, Planul calendaristic pentru elaborarea sistemului, concepţia SIA e-declaraţii şi planul de management al SIA.

În conformitate cu Planul calendaristic a fost stabilit că sistemul va fi dat în exploatare în luna decembrie 2007. Însă unele proceduri au necesitat timp mai mare decît cel preconizat şi anume integrarea cu alte sisteme, modificarea formelor declaraţiilor, integrarea cu Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal etc. În cadrul monitorizării s-a relevat şi opinia că întîrzierea implementării SIA e-declaraţii este legată, de asemenea, de remunerarea insuficientă a personalului respectiv al IFPS şi uneori de capacităţile personalului necorespunzătoare cerinţelor necesare pentru implementarea sistemului. Din aceste motive SIA e-declaraţii nu a fost implementat în termenul stabilit, dar nici pe parcursul I trimestru 2008.

Conform informaţiilor obţinute în prezent SIA e-declaraţii este elaborat. În I trimestru 2008 sistemul a fost examinat de experţii internaţionali, testat în cîteva etape pentru calificarea tuturor funcţiilor de bază ale sistemului şi a ciclului de viaţă a dărilor de seamă fiscale, precum şi pentru finalizarea integrării cu Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal. În cadrul testării sistemului informaţional la data de 18.03.2008 a fost prezentată I dare de seamă a persoanei juridice. Cu toate acestea pînă la sfîrşitul I trimestru 2008 lucrările de testare şi implementare a sistemului nu au fost definitivate şi necesită timp suplimentar. Se prognozează că aceste activităţi de testare, rezolvare a întrebărilor ce ţin de coordonare a sistemelor şi înlăturare a problemelor apărute urmează a fi prelungite pe parcursul lunii aprilie 2008.

Verificarea prezenţei sistemului va fi efectuată după punerea lui în exploatare.




Tabelul 2. Matricea indicătorilor: Impactul politicilor anti-corupţionale

Cu scopul de a avea o evaluare cantitativă a situaţiei, TI-Moldova a efectuat un studiu sociologic al perceperii şi experienţelor proprii privind corupţia. Au fost intervievate 514 oameni de afaceri şi 1100 reprezentanti ai gospodăriilor casnice. Partea preponderentă a datelor soft pentru acest raport include rezultatele acestei cercetări.

Următorul tabel de indicatori include doar activităţile din PPŢ care au fost monitorizate de TI-Moldova în primul trimestru al 2008, conform planului de lucru.

Tabelul include indicatori la nivelul ţării, Inspectoratului Principal Fiscal de Stat, la fel ca şi indicatori ce ţin de activităţi aparte din PPŢ.


Obiectivul PPŢ



HG 32

Indicatori tip hard (2007)

Indicatori de tip soft (2007)


Optimzarea capacităţilor instituţionale şi informaţionale ale sistemului fiscal pentru prevenirea corupţiei





  • 1. Indicatorii riscurilor si premiselor coruptiei

  • Numărul insvestigaţiilor pornite asupra inspectorilor fiscali - 7 (Sursa: CCCEC);

  • Salariul mediu în IFPS în 2007 – 2794 lei

(Sursa IFPS);




  • Raportul “salariul mediu în IFPS”/ “Coşul minimal de existenţă” – 250%;

  • Raportul “mita medie în sistemul fiscal” / “salariul mediu” - 45% ;

  • Numărul total estimat al mitelor oferite inspectorilor fiscali timp de un an 21 mii;

  • Valoarea estimativă a mitelor în mediu la un inspector fiscal timp de un an - 1400 USD;

  • Probabilitatea de a fi prins acceptănd o mită calculată ca raportul numărului investigaţiilor pornite asupra inspectorilor fiscali la numărul total al mitelor oferite inspectorilor fiscali – 0.03%.


Concluzie: Luînd în vedere componenţa familiei unui colaborator al fiscului şi valoarea coşului minim de existenţă, salariul mediu în sistemul fiscal este relativ mic; mita medie în comparaţie cu salariu- relativ înaltă, iar probabilitatea de a fi prins acceptînd o mită - aproape de zero, de aceea riscul răspîndirii corupţiei în sistemul fiscal este foarte înalt.


2. Indicătorii impactului politic




  • Numărul seminarelor anti-corupţie organizate pentru colaboratorii IFPS în 2007 – 12; în I trimestru al 2008 – 3 (sursa IFPS);

  • Ponderea colaboratorilor IFPS care au participat la seminare anti-corupţie în 2007 – 20.2%; în I trimestru 2008 -5%.







  • Gradul de răspîndire al corupţiei in sistemul fiscal (Sursa:Barometrul Global al Corupţiei), 2005 – 2.8; 2006 – 2.7; 2007 – 3.1(unde 1 inseamnă «fără corupţie» şi 5 - «total corupt»);


Următorii indicatori de tip “soft” utilizaţi la evaluare pentru 2007 au fost obţinuţi în cercetarea sociologică. Pentru evaluarea impactului politic al PPŢ, aceşti indicători vor fi comparaţi cu indicatorii similari calculaţi la sfîrşitul implementării PPŢ.


  • Volumul estimativ al mitelor oferite de către oamenii de afaceri în cadrul sistemului fiscal - 36 milioane lei;

  • Din cei care au contactat instituţia, ponderea respondenţilor care au plătit neoficial inspectorilor fiscali pe parcursul ultimilor 12 luni - 31.9%;

  • Din cei care au platit neoficial, ponderea respondenţilor care au făcut aceasta pentru a evita o pedeapsă pentru încălcarea legii - 24.7%;

  • Din cei care au platit neoficial, ponderea respondenţilor care au făcut aceasta pentru a “unge roţile” – 75.3%;

  • Din cei care au platit mită, ponderea respondenţilor care au făcut aceasta din iniţiativă proprie - 64.3%;

  • Ponderea respondenţilor care consideră că fenomenul corupţiei este foarte răspîndit în sistemul fiscal- 39.9%;

  • Ponderea respondenţilor care s-au confruntat cu corupţa în sistemul fiscal şi s-au plins undeva despre acest fapt - 4.8%;

  • Credibilitatea IFPS (% din totalul respondenţilor)

Încredere deplină 7.6

Multă încredere 30.9

Puţină încredere 47.6

Nu au încredere deloc 13.9



  • Profesionalismul colaboratorilor IFPS (% din numărul total al oamenilor de afaceri)

Înaltă 17,2

Medie 68,1

Joasă 14,7


  • Mita medie în domeniu – 1255 lei

  • Volumul total al plăţilor neoficiale effectuate inspectorilor fiscali de către oamenii de afaceri pe parcursul ultimilor 12 luni - 36 milioane lei;

  • Din cei care au plătit neoficial, ponderea respondenţilor care au fost forţaţi să facă aceasta - 35.7%.




Crearea unei subdiviziuni interioare de prevenire a fraudelor fiscale si de stabilire a relaţiilor cu organele de drept anti-corupţie (SPFF)

Crearea unei subdiviziuni interioare de prevenire a fraudelor fiscale şi de stabilire a relaţiilor cu organele de drept anti-corupţie (SPFF)

1. Indicatorii riscurilor şi premiselor corupţiei -

2. Indicatorii impactului politic




  • Numărul de investigaţii iniţiate de către SPFF: 494 cazuri, din ele 45 fraude fiscale, din care 10 fraude mari (mai mult de 500 mii lei);

  • CCCEC a confirmat recipient a mai mult de 200 de cazuri din IFPS, drept rezultat au fost deschise 5 cazuri penale (2 trimise la judecată, 1 – clasat şi 2 – în proces)

  • Numarul personalului în subdiviziune - 13






  • Inzestrarea cu computere (numărul de computere la o persoană) - 0.92;



Consolidarea capacităţilor Serviciului Fiscal de Stat prin dotarea cu echipament computaţional şi administrativ şi sisteme de securitate

Consolidarea capacităţilor Serviciului Fiscal de Stat prin dotarea cu echipament computaţional şi administrativ şi sisteme de securitate

1. Indicatorii riscului si premiselor coruptiei

-

-

-


2. Indicatorii impactului politic

  • Numarul de computere procurate in 2007 – 1025 bucăţi;

  • Numarul de printere – 323 bucăţi;



  • Verificată prezenţa setului de documente de achiziţii publice;

  • Verificată aleatoare prezenţa echipamentului;

  • Inzestrarea cu computere (cantitatea de computere la o persoană) – 0.83 bucăţi.

Crearea si implementarea unui sistem electronic integrat şi a mecanismului de prezentare in mod electronic al dărilor de seama Serviciului Fiscal de Stat

Crearea si implementarea unui sistem electronic integrat şi a mecanismului de prezentare în mod electronic al dărilor de seama Serviciului Fiscal de Stat

1. Indicatorii riscurilor şi premiselor corupţiei

-

-

2. Indicatorii impactului politic

Numărul de contribuabili care au utilizat sistemul (catre 1.4.2008) –

1 fără succes (Sursa: IFPS)


Numărul contribuabililor care au primit certificate de obţinere a semnaturii electronice pentru a fi utilizat in sistemul electronic – 0 (Sursa de Certificare a Cheilor Publice)




Indicatori la nivel de ţară


1. Indicatorii riscurilor şi premiselor corupţiei

Ponderea respondenţilor care consideră acceptabil de a efectua plăţi neoficiale la nivel de:

Gospodărie casnică Businessmani

Ministru 28.7% 28.6%

Preşedintele Consiliului Raional 33.8% 36.7%

Funcţionar public de rînd 39.7% 41.9%
Salariul mediu pe care un funcţionar public ar trebui să-l primească pentru a nu fi interesat în plăţi neoficiale (dolari SUA):

Gosp. casnice Businessmani

Ministru 1600 2300

Şef de Departament 900 1270

Funcţionar public de rînd 560 685
Cauza principală a nedorinţei de a soluţiona problemele cu statul în mod oficial de către persoanele care s-au confruntat cu corupţia (% din persoanele care nu s-au adresat nicăieri cu o plîngere):

Gosp. casnice Businessmani

• ar lua prea mult timp 19.3 7.3

• nu au cunoscut unde să se adreseze 8.6 15.6

• nimic nu s-ar schimba 45.7 46.9

• ar duce la probleme 23.6 28.4

• alte cauze 2.8 1.8
Ponderea respondenţilor gata să platească mită într-o situaţie dificilă (% din totalul respondenţilor):

Gospodarii casnice Businessmani

75.9% 80.5%
Ponderea respondenţilor care ar avea emoţii negative plătind mită

(% din numărul total al respondenţilor)

Gospodării casnice Businessmani

43.7 42.1

Ponderea respondenţilor care NU consideră că este mai simplu de a soluţiona problemele într-un mod neoficial (% din toţi respondenţii)

Gospodariile casnice Businessmani

9.9 9.5


2. Indicatorii impactului politic


Volumul estimat total de plăţi neoficiale funcţionarilor publici efectuate în ultimele 12 luni (milioane lei):

Gospodării casnice Businessmani

587 mil. lei 308 mil. lei
Ponderea respondenţilor care consideră corupţia drept piedică principală în dezvoltarea ţării (% din numărul total al respondenţilor)

Gospodării casnice Businessmani

84.1% 61.5%
Ponderea respondenţilor care consideră saracia drept consecinţă a corupţiei (% din numărul total al respondenţilor)

Gospodării casnice Businessmani

60.1% 59.5%
Ponderea respondenţilor care au incredere in mass-media (%)

Gospodării casnice Businessmani

40.3 38.9
Ponderea respondenţilor care consideră ca ei cunosc despre PTŢ (% din totalul respondenţilor):

Gospodării casnice Businessmani

26.7 35.0
Ponderea respondenţilor care cunosc domeniile prioritare PTŢ:

Gospodării casnice - 0% Businessmani - 0.4% (2 persoane)


Ponderea respondenţilor care consideră că fenomenul corupţiei s-a diminuat pe parcursul ultimelor 12 luni (% din totalul respondenţilor)

Gospodării casnice Businessmani

12.2 15.4
Ponderea respondenţilor care consideră că fenomenul corupţiei poate fi redus în Republica Moldova (% din totalul respondenţilor)

Gospodării casnice Businessmani

7.5 6.8
Căile cele mai eficiente de prevenire a corupţiei în Republica Moldova:

Gospodarii casnice Businessmani

controlul declaraţiilor de venit

al funcţionarilor publici 58.1 50.6

reducerea numărului de intervenţii

a statului în economie 44.3 47.8

campania de informare a populaţiei

despre pericolul corupţiei 66.3 55.2

introducerea codurilor de conduită

pentru funcţionarii publici şi a

sancţiunilor pentru nerespectarea lor 70.4 68.1

asigurarea independenţei judecătorilor 49.7 45.9

publicarea bugetelor instituţiilor

publice 53.6 50.8

promovarea in bază de merit în

serviciul public 67.9 68.7

înasprirea sancţiunilor pentru cei care

iau mită 88.3 80.3

înasprirea sancţiunilor pentru cei care

dau mită 76.3 66.7



ridicarea salariilor 84.8 83.5


Tabelul 3. Concluzii şi recomandări




Concluzii:

- IFPS s-a isprăvit cu sarcina de creare a unei subdiviziuni antifraudă fiscală, care prin rezultatele activităţii acesteia demonstrează necesitatea înfiinţării acesteia şi impactul pozitiv asupra activităţii şi realizării sarcinilor organelor fiscale de a preveni fraudele fiscale, de a depista şi documenta cauzele de fraude fiscale, de a contribui la acumularea la buget taxele/impozitele stabilite de legislaţie.

- IFPS a obţinut succes în dotarea semnificativă a SFS cu echipament computaţional prin ce va contribui la eficientizarea activităţii organelor fiscale.

- Din motivele menţionate, IFPS (în conlucarare cu alte organizaţi) nu a izbutit în termenul stabilit (01.01.2008) să realizeze şi să implementeze măsura de creare şi implementare a Sistemului Informaţional Automatizat e-declaraţii. Necătînd la întîrziere, constatăm că realizarea acestei măsuri se află la etapa finală de realizare şi într-o perspectivă apropiată SFS are şanse reale de a fi înzestrată cu un asemenea sistem, ceea ce va contribui la eficientizarea activităţii SFS, colaborării cu contribuabilii şi reducerii riscurilor de corupţie în acest domeniu.

- Pe parcursul monitorizării în cadrul IFPS au fost relevate neajunsuri esenţiale legate de implementarea sistemului de recrutare, angajare şi promovare a funcţionarilor bazate pe principii de eficienţă şi transparenţă şi pe criterii obiective; prezenţa golurilor şi contradicţiilor în actele normative în acest domeniu; asigurarea accesului la informaţie de interes public; funcţionarea sistemului de petiţionare, controlul intern şi analiză. Aceste neajunsuri sunt favorabile pentru răspîndirea corupţiei în sistemul fiscal. Prezenţa acestor neajunsuri necesită implementarea de către IFPS a măsurilor pentru înlăturarea acestora.
Recomandări:

- A elabora şi adopta modificările respective în scopul excluderii din actele normative a golurilor şi contradicţiilor privind ocuparea funcţiilor publice pentru a permite implementarea sistemelor de recrutare, angajare şi promovare a funcţionarilor pe principii de eficienţă şi transparenţă şi pe criterii obiective.

- A implementa în activitatea SFS a sistemelor de recrutare, angajare, promovare a funcţionarilor bazate pe principiile de eficienţă şi transparenţă şi pe criterii obiective.

- A întreprinde măsurile pentru remunerarea decentă a funcţionarilor în scopul atragerii în Sistemul Fiscal de Stat a persoanelor de o înaltă calificare şi diminuarea fluxului de cadre.

- În scopul asigurării accesului la informaţie de interes public a întreprinde măsurile pentru a aduce pagina web a IFPS în conformitate cu HG nr.668 din 19.06.06 şi a completa pagina cu informaţiile privind: structura IFPS; obiectivele şi funcţiile subdiviziunilor sale; planificarea şi executarea bugetelor IFPS; datele despre conducătorii IFPS; numirea în funcţie a conducătorilor; numărul angajaţilor; rezultatele controalelor efectuate de/în cadrul IFPS; datele despre persoanele care oferă informaţii despre activitatea IFPS; depunerea petiţiilor şi primirea cetăţenilor în audienţă; lista funcţiilor vacante; angajarea funcţionarilor, organizarea concursului de ocupare a funcţiei publice; informaţia despre proiectele de acte normative elaborate de IFPS; informaţia despre programele şi proiectele, inclusiv de asistenţă tehnică, ale căror beneficiar sau executant este IFPS; achiziţiile publice organizate sau planificate; planul de măsuri anticorupţie şi rezultatele realizării lui; măsurile/sancţiunile aplicate funcţionarilor faţă de care au fost depuse plîngeri/denunţuri privind abateri de la legislaţie (de exemplu, de corupţie, încălcarea normelor de etică etc.); tel.de încredere/linia fierbinte şi modul de funcţionare; rezultatele analizei petiţiilor, plîngerilor adresate IFPS etc.

- A instala la oficiile fiscale cutii poştale pentru petiţii în locuri comode pentru contribuabili.

- A efectua controlul respectării legislaţiei la examinarea petiţiilor, primirea cetăţenilor în audienţă.

- A determina clar tel.de încredere/liniei fierbinţi şi a întreprinde măsurile de promovare a utilizării acestei linii.

- A analiza petiţiile, plîngerile, informaţiile parvenite pentru evidenţierea cercului de probleme ridicate, tendiţele apărute şi depunerea eforturilor IFPS de excludere a problemelor.

- A diversifica tematica seminarelor anticorupţie citite angajaţilor IFPS cu astfel de subiecte precum aplicarea standardelor internaţionale privind conduita etică în serviciul public, rezolvarea conflictului de interese, sistemele de recrutare, angajare şi promovare a funcţionare pe principiile de eficienţă şi transparenţă şi pe criterii obiective. accesul la informaţie.

Indicele deschiderii instituţionale.

Q1. V-a fost uşor de a obţine informaţia necesară pentru monitorizare?

Denumirea instituţiei monitorizate

Nu am obţinut nici o informaţie=1

Foarte dificil=2

Am avut careva dificultăţi=3

Relativ uşor=4

Foarte uşor=5

IFPS








X




Q2. Calitatea informaţiei obţinute: 4 (somewhat satisfactory)



Denumirea instituţiei

Nu a corespuns cerinţelor noastre=1

Dificil de a fi utilizat=2

Nu prea satisfăcătoare= 3

Destul de satisfăcătoare=4

Totalment satosfacatoare=5

IFPS








X




Q3. Cum evaluaţi calitatea informaţiei pe pagina WEB a instituţiei monitorizate?

3 (not quite satisfactory)




Denumirea instituţiei monitorizate

Nu a corespuns de loc cerinţelor noastre=1

Dificil de a fi utilizat=2

Nu prea satisfăcătoare = 3

Destul de satisfăcătoare=4

Total satisfăcătoare

=5

IFPS





X







Q4: Cum evaluaţi gradul de deschidere al instituţiei?

3: Nu chiar satisfăcător: (Instituţia publică careva dintre deciziile sale, dar rar se interesează de opinia publică, sau ia în consideraţie opinia persoanelor interesate)


Denumirea instituţiei

Totalmente închisă=1

Preponderent închisă=2

Nivel nu prea satisfăcător de deschidere= 3

Satisfăcător=4

Total satisfăcător=5

IFPS





X











Yüklə 152,57 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin