T. C. Harran üNİversitesi MÜhendiSLİk faküLtesi



Yüklə 1,51 Mb.
səhifə1/14
tarix28.10.2017
ölçüsü1,51 Mb.
#18757
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


T.C.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ


YAPI PLANLAMA VE ORGANİZASYONU DERS NOTLARI

ŞANLIURFA

2009

1. YAPI İŞLETMESİYLE İLGİLİ TEMEL TANIMLAR


  • Yapı İşletmesi:

İnsanların yararı için yapılan bir işte, iş gücü ve malzemeyi kontrol etme sanatıdır. Yapı işletmesi, bir işin optimum sürede ve minimum maliyet ile bitirilebilmesi için gerekli yöntemleri inceleyen bir bilim dalıdır.


  • Yapı ve Şantiye:

Yeraltında, üzerinde veya su içerisinde inşa edilmiş sürekli veya geçici özelliğe sahip hareketli veya sabit olabilen her türlü tesise “Yapı” denir. Her ne büyüklükte olursa olsun yapılar doğadaki malzeme ve insan fikrinin birleştirilmesiyle inşa edilir. Her yapının inşaat sahasına ise “Şantiye” adı verilmektedir.


  • Yapı Malzemesi:

Bir yapının inşası için kullanılan her türlü nesneye “Yapı malzemesi” denir.


  • İşçi:

Bir hizmet akdine dayalı olarak bir başkasının yararı için; bedenini, kafasını ve el becerisini kullanarak çalışan kişilere “İşçi” denir.


  • İdare (İşveren) :

Bir yapının inşa edilmesinde işçileri ve ilgili ekipmanı belirli bir ücret karşılığında veya ihale yoluyla çalıştıran Gerçek veya Tüzel kişiye “İşveren” adı verilir. Tüzel kişiliğe sahip işveren kuruluşlara “İdare” denilmektedir.


  • Gerçek Kişi:

Medeni kanuna göre, tüm medeni haklardan istifade eden ve kanunlar çerçevesinde haklara ve borçlara sahip olan her vatandaş “Gerçek Kişi” dir.


  • Tüzel Kişi:

Belirli bir amacı gerçekleştirmek için bağımsız bir varlık halinde teşkilatlanmış hak ve fiil ehliyetine sahip şahıs veya mal topluluğuna denir.


  • İhale Usulü İş

Belirli kanun, yönetmelik veya sözleşmeler çerçevesinde gerçek veya tüzel bir kişinin bir işi, başka bir gerçek veya tüzel kişiye yaptırmasına denir.


  • Emanet Usulü İş

Bir iş, işverenin kendi idaresi altında bulunan her türlü işçi, malzeme ve araçları kullanarak yapılıyorsa “Emanet Usulü İş” adını alır.


  • Müteahhit (Yüklenici):

İdarenin ihale yolu ile yaptırdığı her hangi bir işi sözleşme ve eklerine uygun olarak, bizzat kendisi veya taşeronlara yaptıran gerçek veya tüzel kişiliğe sahip kişi veya kuruluşlardır.


  • Taşeron:

Bir işin tamamını veya bir kısmını müteahhitten almak suretiyle sözleşmesine uygun olarak yapıp tekrar müteahhide teslim eden gerçek veya tüzel kişiliğe sahip kişi veya kuruluşlardır.



  • Sözleşme:

Mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde idare ile yüklenici arasında yapılan yazılı anlaşmadır.


  • Ön Proje:

Belirli bir yapının kesin ihtiyaç programına göre gerekli arazi ve zemin şartları araştırılmadan hali hazır haritalar üzerinden alınan bilgiler ışığında çevresel etki değerlendirme ve fizibilite raporları dikkate alınarak hazırlanan projedir. Bu projeler genelde plan, kesit, görünüş ve birkaç çözüm önerisini içermektedir.


  • Kesin Proje:

Uygulanacak projenin yapılacağı arazi ve zemin şartlarının, yapı elemanlarının ve inşaatta kullanılacak araç ve gereçlerin tam olarak belirlendiği onaylı projedir.


  • Uygulama Projesi:

Yapının kabul edilip onaylanan Kesin projesi üzerinden uygulamada karşılaşılan tüm aksaklıkların giderildiği hesap, çizim ve detayların tamamının yapıldığı projedir.

2. İDARELERİN TEKNİK VE YÖNETİM TEŞKİLATLARI
Devlet eliyle yapılan yapı işleri;
A) Bayındırlık ve İskân Bakanlığı,


  • Yapı İşleri Bölge Müdürlükleri,

  • Karayolları Bölge Müdürlükleri,

  • İl Bayındırlık Müdürlükleri,

B) Ulaştırma Bakanlığı,




  • Devlet Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü,

C) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,




  • Devlet Su İşleri Bölge Müdürlükleri,

D) Sanayi Bakanlığı,


E) Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı

tarafından gerçekleştirilmektedir. Diğer bakanlık ve kuruluşlardaki inşaat işlerini yürüten daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri vardır. Özel sektörde ise bu sektöre bağlı İnşaat Müdürlükleri vardır.


2.1. Yapı İşleri Müdürlükleri
Bu müdürlüklerin yönetim ve elemanları;
a) İnşaat Müdürü ve Yardımcıları, b) Teknik Büro, c)Kontrol Amirliği, d) Kontrol Şefliği ve e) Hesap İşleri Müdürlüğü olmak üzere 5 kısımdan teşkil edilmiştir.
a) İnşaat Müdürü ve Yardımcıları

Bağlı bulundukları Bakanlık ve Genel Müdürlüklerle yapılacak işler konusunda karara varmak, alınan bu kararlara paralel olarak yapılacak işler için emrindeki büroları, uzmanlık alanlarına göre görevlendirmek ve bütün büroların koordineli halde çalışmalarını sağlamak.


b) Teknik Büro

Bu büroda her uzmanlık alanı için ayrı bir Büro Şefi ve teşkilatın büyüklüğüne bağlı olarak Mühendis, Mimar, Tekniker, Teknisyen ve Teknik Ressamlar görev almaktadır. Teknik Büroya bağlı Mimari, Statik, Tesisat, Keşif ve Metraj Büroları vardır.




  • Mimari Büro

Arazi, şehircilik konuları için etüd yapma ve mimari projeleri hazırlayıp maketleriyle birlikte detay projelerini hazırlama görevleri vardır.


  • Statik Büro

Yapılacak yapıya etkiyecek tüm yüklemeler altında betonarme hesaplarını ve projelerini hazırlar.


  • Tesisat Bürosu

Sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, asansör ve elektrik tesisatı işlerine ait proje ve hesapları hazırlar.


  • Keşif ve Metraj Bürosu

Yapının tahmini keşif, yaklaşık metraj, birinci keşif özeti, özel ve fenni şartnameler ile birlikte sözleşme taslağının hazırlanması ve ihale evraklarının düzenlenip ihaleye hazır hale getirilmesi görevleri vardır.
c) Kontrol Amirliği
Bu bölümde her uzmanlık dalı için mimar, mühendis ve bir kontrol amiri bulunur.
Bu büro müteahhit ve şantiyeyle ilgili işlerle uğraşır. Bunlar: a) İşlerin ihaleye çıkarılması, b) müteahhitlerle sözleşme yapılması, c) müteahhitlere ait hak edişlerin tetkik ve vize edilmesi, ödettirilmesi, d) bu bölüme bağlı olarak şantiyelerde çalışan kontrol şeflikleri ile sürekli irtibat halinde bulunarak onların görevlerini dağıtmak ve denetlemek, e) kullanılacak malzemelerin kontrolünü yapmak, f) iş programlarının gerçeklenme durumunu kontrol etmek, gecikme varsa sebeplerini araştırıp çözüm yollarını üretmek, g) idare eliyle alınacak malzemenin seçimine yardımcı olmak, h) geçici ve kesin kabul heyetlerini teşkil etmek ve kabulleri yaptırmak, k) müteahhitlerle anlaşmazlıklar çıkması halinde teknik konularda hakemlik etmek gibi işler bu bölümün görevleridir.
d) Kontrol Şefliği
Şantiyede veya şantiyeye çok yakın bir yerde çalışan bu teşkilat, ya kontrol amirine veya doğrudan İnşaat Müdürüne bağlı olarak çalışır.
Kadro olarak bir kontrol şefi, işin önemine göre kontrol şef yardımcısı, yine işin büyüklüğüne bağlı olarak birkaç kısım mühendisi, tesisat ve elektrik mühendisleri, yeteri kadar Sürveyan, sekreter ve odacıdan teşkil edilmiştir.
Sürveyanlar görevlendirildikleri şantiyede; inşaat, tesisat ve her türlü yapım işinin istenen teknik şartnamelere uygunluğunu denetler ve eksiklik olması halinde kontrol şefine bildirir.
e) Hesap İşleri Müdürlüğü

Bu bölümde hesap işleri müdürü, işlerin büyüklüğüne göre bir veya birkaç muhasebe şefi, ambar şefi, personel şefi ve bu şefliklere bağlı memurlardan teşkil edilir. Bu kısmın görevi yapılacak yapıyla ilgili alım-satım işleri, hesap defterlerinin tutulması, müteahhitlerin hak ediş raporlarının incelenmesi ve hesaplarının tutulması, personele ait sigorta, ücret gibi mali işlerin yapılmasını sağlamak.


2.2. Müteahhidin Teknik ve İdari Teşkilatı
a) Müteahhit Firma veya Kişi, b) Şantiye Şefliği ve c) Muhasebe Teşkilatı olmak üzere 3 kısımdan oluşturulur.
a) Müteahhit Firma veya Kişi:
Müteahhit; bir veya birkaç kişiden kurulu bir firma veya şirket olabilir. Yüklendiği işin hacmine, önemine göre teknik ve idari bir kadroyla işi yürütür. Kendisi mühendis veya mimar gibi bilgi ve tecrübeye sahip olan müteahhitler işin hacmine bağlı olarak şantiye şefliği görevini yapabilir. Ancak işin hacmi büyükse, teknik bir kadroyla işin yapılması için gerekli malzeme, ustabaşı, usta, kalfa ve işçileri temin eder. Hak edişlerin takibini, iş programının uygulama başarısını ve emrinde çalışan işçilerin her türlü emniyetini sağlamakla yükümlüdür. İnşaat mahallinde olabilecek her türlü kazadan birinci dereceden sorumludur.
b) Şantiye Şefliği:
Müteahhit adına, müteahhidin yüklendiği işin teknik olarak uygulanmasını ve işlerin idaresini sağlar. İşin büyüklüğüne bağlı olarak teknik kadrosu içerisinde, yeteri kadar inşaat mühendisi, mimar, makine ve elektrik mühendisleri ve uzmanlık alanlarına göre yeteri kadar sürveyan bulundurur.
Kontrol şefliğiyle sürekli irtibat halinde olup tatbik edilecek projenin tüm detaylarını inceler uygunluğunu kontrol eder. Malzeme, işçilik durumunu, iş programını, şantiyenin kuruluşunu tespit eder. İşlerin teknik olarak uygulanmasını sürveyanlar vasıtasıyla sürekli kontrol eder ve gerekirse bizzat kendisi işin detayını usta, kalfa veya işçilere tarif eder.
İşe başlarken, şantiyenin, işçi barakalarının, malzeme ambarlarının yerleri, yolların giriş çıkışları, bekçi kulübesinin yerini tespit eder. Tahta perde, veya tel örgü ile inşaat sınırının çevrilmesi, inşaata ait elektrik, su vb. işlerin planlı bir şekilde hazırlanmasını sağlar.

c) Muhasebe Teşkilatı:
Yüklenilmiş olan iş için gerekli bütün malzemenin alımı, işyerine taşınması, hesapların kontrolü ve temini, işçi sağlanması, işçilerin sigortası ve inşaata ait her türlü vergi işlerinin takibi konularıyla uğraşır.
Bu kısmın kadrosunda, yine işin büyüklüğüne bağlı olarak bir muhasebeci, veznedar, alım-satım ve ambar memuru, gece ve gündüz bekçileri ve işçilerin yemek ihtiyaçları için aşçı ve yamakları vardır.


3. ARSA SEÇİMİ VE PROJE
3.1 Arsa Seçimi
Gerek resmi gerekse özel sektörün ihtiyaç görünen herhangi bir yapıya karar vermesi sırasında bu yapıya uygun bir arsa teminine uğraşılır. Anlaşılacağı üzere yapının oturacağı araziye “Arsa” adı verilmektedir.
Arsa seçimi önemli bir iştir. Zira her yapı gelişigüzel bir yerde yapılamaz yapılsa dahi istenen faydayı sağlamaz. Arsa seçiminde dikkat edilecek hususları şöyle sıralaya biliriz;


  • Arsanın jeolojik yapısı: Arazide kayma yüzeylerinin, düşünülen temel sistemine zeminin yeteri dayanımda olup olmadığı incelenmeli, sıvılaşma risk faktörleri araştırılmalı ve yeraltı su seviyesi belirlenmelidir. Bu tetkikler neticesinde zemin yeterli özelliklere sahip değilse o arsa üzerine bina inşa edilmemelidir. Seçilen arsa üzerine yapının inşa edilme zorunluluğu var ise zemin iyileştirilmeli ve yapı bu güçlendirilmiş zemin üzerine inşa edilmelidir. Bu durum bina maliyetini oldukça arttıracağı için fayda-maliyet ilişkisi gözden geçirilmelidir.




  • Fabrika inşa edilecek alanlarda hammaddenin fabrikadan uzaklığı ve yolların durumu seçilecek arsayı etkileyen önemli faktörlerdir. Aynı zamanda elektrik, su ve üretilen malzemenin pazarlanacağı mesafelerin yakın olması üretimin ucuzlamasına fayda sağlayacağından önemlidir.




  • Eğlence binaları, mağaza, kütüphane ve otel gibi binalar halkın yoğun olduğu ve rahatça ulaşabilecekleri mesafelerde olan arsalar üzerinde seçilmelidir.




  • Askeri tesisler, hava alanları, deniz üsleri gibi çok özel yapılar için savunma açısından güvenli olan arsalar seçilmelidir.




  • Binanın inşa edileceği arsanın seçimini etkileyen diğer faktörler; hava şartları, yağmur, sel, rüzgâr, kar ve deprem gibi doğa olaylarının etkime derecesidir.


3.2. Projelerin Düzenlenmesi
Yapılmasına karar verilip yeri beğenilerek arsası temin edilmiş bir yapının projelerinin hazırlanmasına geçilir. Proje için, ilgili kişiler tarafından bir ihtiyaç planı belirtilir ve bu ihtiyaca göre projede bulunacak mahaller belirlenir. Bu mahallerin ne gibi malzemelerle üretileceği ve ne miktar ödenekle yapılacağı proje mühendisi ve mimarına bildirilir.
Proje mimarı, verilen bilgiler yardımıyla etüdlerini hazırlar ve uygun proje önerisini belirler. Bu proje önerisinin avan (ön) projesi hazırlanır. Kesin ve detay projeler ise mimari büro tarafından veya ihale usulü ile müteahhide veya başka proje bürolarına çizdirilip idareye onaylatılır.
Mimari Kesin ve detay projeler hazırlandıktan sonra Statik büro projesi hazırlanan yapının tüm yükleme durumlarını dikkate alıp betonarme projelerini hazırlar veya ihale yoluyla proje bürolarına hazırlatıp idareye onaylatır.
Tesisat projesi için mimari projenin bir kopyası Tesisat bürosuna teslim edilir ve tesisat proje ve detayları hazırlanır veya ihale yoluyla hazırlatılıp idareye onaylatılır.
3.3. Proje Dosyalarında Bulunması Gereken Paftalar
Bina türü yapıların cinsine bağlı olarak değişebilen proje dosyalarında genelde şu paftalar bulunmaktadır;


  • Mimari Proje Dosyasında:

Ölçek:

Genel Vaziyet Planı 1/200

Bodrum Kat Planı 1/50, 1/100

Zemin Kat Planı 1/50, 1/100

Normal Kat Planı 1/50, 1/100

Çatı Katı Planı 1/50, 1/100

Dört Cephe Görünüşü 1/50, 1/100

İki Kesit (en, boy) 1/50, 1/100

Sistem Detayı 1/20, 1/10, 1/5

Kapı, Pencere, Çatı ve merdiven gibi detaylar 1/10, 1/5




  • Betonarme Proje Dosyasında:

Ölçek:

Hesaplar ---------

Temel Aplikasyon Planı 1/50, 1/100

Temel Kirişleri Açılım Planları 1/20

Bodrum Kat Kalıp Planı 1/50, 1/100

Zemin Kat Kalıp Planı 1/50, 1/100

Normal Kat Kalıp Planı 1/50, 1/100

Çatı Katı Kalıp Planı 1/50, 1/100

Kolon Aplikasyon Planı 1/50, 1/100

Kolon Yatay Düşey Enkesit Planları 1/20

Kiriş Detayları 1/20

Kolon-Kiriş Birleşim Bölgesi Detayları 1/20

Merdiven Detayları 1/20


  • Tesisat Proje Dosyasında:

Hesaplar,

Pis su şebeke planı,

Temiz su şebeke planları ve tevzi şemaları,

Kolon şeması, Kalorifer tesisatı kolon şeması

Kazan dairesi planı, Kazan planı, Yakıt tankları planı,

İnsibat deposu planı, Eğer varsa hidrofor ve havagazı iletim planları.


  • Elektrik Proje Dosyasında:

Her kat için, lamba, priz, anahtar, buvat, sayaç, tablo vb. sorti ve şebekeyi gösterir planlar,

İhtiyaca göre televizyon, paratoner şemaları, Dış aydınlatma ve Trafo planı.


  • Asansör Tesisatı Mevcut ise;

Bu tesisata ait planlar Asansör Tesisat proje dosyasına konur.


Bu dosyalar hazırlandıktan sonra tümü Keşif ve Metraj Bölümüne teslim edilir.
4. İNŞAAT METRAJ VE KEŞİF İŞLEMLERİ
4.1. Tahmini Bedel
Bir yapının arsa dahil veya hariç gerçeğe yakın olarak tahmini bedellerini bazı pratik formüllerle hesaplamak mümkündür. Bu pratik formüller zamana bağlı olarak değişken olabilirler.
Bir bölge içerisinde bir veya birkaç yapının kesin inşa maliyetleri çıkarılıp tüm inşaat alanına oranlanmasıyla o yapının 1m2 maliyet bedeli çıkarılabilir. Bu bedellerin ortalaması alındığında o bölgeye ait 1m2’lik ortalama inşaat bedeli elde edilmiş olur.
ÖRNEK-4.1:
Bir semtte 2006 yılında inşaatı tamamlanmış 5 ayrı konut vardır. Binaların malzeme ve üretim karakterleri ortalama olarak bir birbirlerine yakındır. Bu binalara ait özellikler aşağıda verildiğine göre bu binaların ortalama 1m2 inşaat bedelini hesaplayınız.


Kat Adedi

Bir Katın Alanı

Toplam İnşaat Alanı (m2)

Kesin İnşaat Maliyeti

(YTL)


5

186

930

272.516

8

292

2336

720.843

8

326

2608

834.566

5

143

715

280.654

5

195

975

312.478


ÇÖZÜM-4.1:


Toplam İnşaat Alanı

(m2)



Kesin İnşaat Maliyeti

(YTL)


Bina İnşaatının 1m2 Maliyeti (YTL/m2)

930

272.516

293,028

2336

720.843

308,580

2608

834.566

320,002

715

280.654

392,523

975

312.478

320,490

TOPLAM

1634,623


Ortalama Bina İnşaatının 1m2 Bedeli =1634,623/5=326,925 YTL/m2

Eğer binanın arsa sahibinin hissesine % 35 verilmişse binanın ortalama 1 m2 bina maliyeti ise; 326,925*1.35=441,348 YTL/m2 olmaktadır. Böylece o bölgede inşa edilmesi planlan bir binanın 190 m2 lik bir dairesinin maliyeti ise; 83.856,120 YTL olmaktadır.


4.2. Metraj ve Keşif Hazırlanması
4.2.1 Metraj
Bir yapıyı meydana getirecek elemanların ve malzemelerin m, m2, m3, kg ve adet gibi birimlerle miktarlarının tespit edilmesi işlemine “Metraj” adı verilir.
Birinci keşfe esas teşkil edecek olan ilk metrajda hassas bir hesap yapılmaz ve hesapların çoğunluğu yaklaşıktır. Örneğin, betonarme projesi hazırlanmamış bir binanın yaklaşık olarak demir miktarı 1m3 beton için 80-120 kg arasında kabul edilip 1. keşfe esas demir ağırlığı olarak hesaba katılabilir. Her idarenin kendine göre ölçü tarzı olup bu şartnameye göre hesaplar yapılmaktadır.
4.2.2.Keşif:
Bir yapının mimari, betonarme ve tesisat projeleri üzerinden maliyetinin ne kadar olacağının belirlenmesine keşif adı verilir.
4.2.2.a. I. Keşif
Yapıya başlamadan önce yapının ön veya kesin projeleri üzerinden yapılan keşfe denir. Proje üzerinden hesaplandığı için yaklaşıktır.
4.2.2.b. II. Keşif
İnşaatı tamamlanmış bir yapının kesin maliyetinin ne kadar olduğunun belirlendiği keşfe denir. Bu keşif yapının uygulama projeleri ve yapım sırasında tutulmuş ataşman ve tutanaklar üzerinden yapıldığı için kesinlik bildirir ve değişmez.
4.3. Yapı Keşiflerinin Hazırlanması
Bir yapının keşfi genelde;


  • Yapının metrajının yapılması,

  • Birim fiyatların seçilerek projeleri üzerine yazılması,

  • Keşif özetlerinin hazırlanması,

olmak üzere 3 aşamada hazırlanır.


4.4. Metraj ve Keşif Düzenlenmesinde Önemli Noktalar


  • Ölçü ve rakamların yazımına ve kullanılışlarına önem gösterilmelidir. Özellikle nokta ve virgül boyutlarının kullanılması önem arz etmektedir.

  • Gereksiz boyut ve tekrarlamalardan kaçınılmalıdır.

  • Benzer kısımlar aynı renk kalemlerle işaretlenmeli veya numara verilmelidir.

  • Gereksiz iç boyutlamalarından mümkün olduğu kadar kaçınılmalı gerekiyorsa ölçü çizgileri dışarıya yazılmalıdır.

  • Açıklamalar anlaşılabilir şekilde yazılmalıdır.

  • Yapı bölümlerinin fazladan veya noksan yazılmamalarına özen gösterilmelidir.


4.5. Birim Fiyat Tarifleri, Fenni Şartname ve Birim Fiyat Analizi
Yapılacak olan bir imalata ait malzeme, işçilik, her türlü araç, ekipman ve müteahhitlik kârı dahil olmak üzere birim maliyetinin belirtildiği tariflere “Birim Fiyat Tarifi” denir. Bu tarifler birçok devlet kuruluşu için Fenni Şartname başlığı altında verilmekte olup isimleri de poz numaralarıyla belirtilmektedir (Örneğin, Bayındırlık Bakanlığı Fenni Şartnamesi; İller Bankası; Devlet Su İşleri; Vakıflar Genel Müdürlüğü; Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Birim Fiyat Tarifleri vs.).
Birim fiyat tariflerinin malzeme, işçilik, ekipman ve müteahhitlik kârının sayısal olarak detaylarının belirtildiği analizlere “Birim Fiyat Analizi” denir. Bu analizler her geçen yıl ülkenin bulunduğu mali durum, yeni makine ve aletlerin ortaya çıkmasıyla değiştirilebilir. Bu nedenle birim fiyat analizlerinin detaylarında “Birim fiyat rayiçleri” belirtilir. Bu rayiçler üzerinden her sene için yeni değerlerde Birim Fiyat Analizlerinin birim maliyetleri değiştirilerek yeni değerler belirlenir.
ÖRNEK 4.2
Bayındırlık bakanlığı fenni şartnamesine ait bazı birim fiyat tarif ve analizleri;
200 Dozlu Demirsiz Beton (Birim Fiyat No:16.002)
0.500 m³ elenmiş kum (Poz. No: ...), 0.750 m³ elenmiş çakıl (Poz. No: ...), 0.150 m³ su (Poz. No: ...) ve 200 Kg. çimentonun el ya da betoniyer ile karıştırılması, sıkıştırılması, gerektiğinde sulanması, soğuk ve sıcaktan korunması, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, araç ve gereç giderleri, müteahhit kârı ve genel giderler dahil 1 m³ 200 dozlu demirsiz beton fiyatı: Ö L Ç Ü: Projedeki boyutlar üzerinden hesaplanır (Birimi m3 tür).
Birim Fiyat Analizi

Rayiç No

Tanımı

Birimi

Miktarı

01.015

BETONCU USTASI

SA

0.5

01.501

DÜZ İŞÇİ (İNŞAAT İŞÇİSİ)

SA

5.5

01.501

DÜZ İŞÇİ (İNŞAAT İŞÇİSİ)

SA

2.5

04.003/B

ÇAKIL (08.003)

M3

0.75

04.006/B

KUM Tuvenan,elenmiş,yıkanmış)(08.003)

M3

0.5

04.008

PORTLAND ÇİMENTOSU (Torbalı)

TN

0.2

04.031

SU

M3

0.105

04.031

SU

M3

0.4

03.524

BETONİYER'İN BİR SAATLİK ÜCRETİ (250 LT)

SA

0.25

03.527

VİBRATÖRÜN 1 SAATLİK ÜCRETİ

SA

0.15

2006 yılı için bedeli: 74.80 YTL/m3 tür.



Yüklə 1,51 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin