T c sivas IL miLLİ EĞİTİm müDÜRLÜĞÜ



Yüklə 1,82 Mb.
səhifə1/19
tarix18.01.2018
ölçüsü1,82 Mb.
#38662
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19





T.C.

GEMEREK KAYMAKAMLIĞI





GEMEREK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
2015-2019

STRATEJİK PLANI





GEMEREK 2015


"Büyük davamız, en medenî ve en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir. Bu, yalnız kurumlarında değil, düşüncelerinde temelli inkılâp yapmış olan büyük Türk milletinin dinamik idealidir. Bu ideali en kısa bir zamanda başarmak için fikir ve hareketi beraber yürütmek mecburiyetindeyiz. Bu teşebbüste başarı, ancak, türeli bir planla ve en rasyonel tarzda çalışmakla mümkün olabilir"

Mustafa Kemal ATATÜRK

SUNUŞ

Dünyada ve Türkiye'de sürekli olarak yenilenen ve çeşitlilik arz eden görevlerimiz ve eğilimler, kısıtlı olan kaynaklarımız nedeniyle önceliklerimizi belirlememiz gerektiğini ortaya koymaktadır. 10 Aralık 2003 tarihinde TBMM'de kabul edilen, 24.12.2003 tarih ve 25326 sayılı resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 5018 sayılı “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’yla yasal alt yapısı oluşturulan Stratejik Plan çalışmalarının başlatılması zorunlu kılınmıştır. Gelişmiş ülkelerde yıllardır sürdürülen stratejik plan çalışmaları AB uyum süreci içinde bulunan yurdumuzda da önem kazanmış, kaynakların rasyonel kullanımı gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda 2007 yılında Gemerek İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Stratejik Plan çalışmaları başlatılmıştır. Gemerek İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Stratejik Plan süreciyle kurumun yol haritası çizilmeye çalışılmış; sorumlulukların yerine getirilmesi ile beklentilerin karşılanmasında, kaynakların etkili kullanılmasına olanak sağlanmıştır. Plan, kurumumuzun durumunu ortaya koyarak mevcut olan kaynakların etkili ve bilinçli kullanılmasında kılavuzluk yapacaktır. Uzun çalışmalar sonucunda hazırlanan Gemerek İlçe Millî Eğitim

Müdürlüğü Stratejik Planını başarılı kılmak için tüm paydaşlara görevler düşmektedir. Plan, paydaşlar tarafından benimsenip İçselleştirildikçe başarıya ulaşacaktır.

Tüm paydaşlarımızı, planlama aşamasında olduğu gibi uygulama aşamasına da katılmaya ve destek vermeye çağırıyorum.

“Gemerek İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü 2015- 2019 Stratejik Planı” uygulamasıyla daha güçlü bir kurum olacağımıza inanıyor; emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Yusuf ÖZBEY

Gemerek Kaymakamı


Toplumumuzun bilinçli hale gelmesi, bireylerimizin istendik davranışlar göstermesi, bilgi çağında bilgiyi doğru kullanabilmesi ve bunların sonucunda da bilinçli bir toplumun oluşması için kurumların ve bireylerin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. En büyük sorumlulukta Milli Eğitim camiasındadır.

Eğitim ve öğretim toplumsal açıdan çok önemlidir. Bu açıdan bakıldığında eğitimde stratejik planlamanın önemi daha iyi kavranacaktır. Eğitimin, bireyde toplumsal değerler ve toplumun beklentileri çerçevesinde değişim gerçekleştirmek olduğu düşünülürse, eğitim kurumlarının özellik de okulların koşullarının daha da iyi bir seviyeye getirilmesi için stratejik planlamanın önemi büyüktür. Ve bir ülkenin en önemli gücünün insan olduğu düşünülürse, insanı yaşlı tembel olan ülkelerin stratejik ufku da yetersiz olacaktır. Genç, çalışkan ve dinamik nüfusumuzun stratejik plan vasıtası ile uzman, beceri sahibi, çağdaş nesiller olarak yetişmesi stratejik hedeflerin gerçekleşmesi demektir.

Gemerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı kurumları, bilimin ışığında mesleki bilgi, beceri ve donanıma sahip, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, hoşgörülü, yeniliklere açık, özgüven sahibi, girişimci bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Ülkemizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunarak, evrensel geçerliliği olan bilgi ve beceriler ile donatılmış bireyler yetiştirmek, bilime katkı sağlayacak, ülkede ve dünyada kullanılabilir ve paydaşlarına yararlı olacak bilgi üretmek, şehrinde ve bölgesinde mensuplarının ve toplumun sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişimine katkı sağlayacak etkinlikler düzenleyerek ilçemizin gelişmesi ve kalkınması yolunda yoğun çaba harcamaktadır.

Hedefimiz, bu çalışmalarda özelde Gemerek’te genelde ise Türkiye’de önde gelen nitelikli öğrenci ve öğretmen yapısına sahip, paydaşlarının gereksinmelerini hızlı, kaliteli ve etkili çözümlerle karşılayan öncü bir kurum olmaktır.

Planlamanın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, bu planın amaçlarımıza ulaşmasında gereken hassasiyeti her bireyin göstereceği inancıyla hayırlı olmasını dilerim…
Yükselen DURSUN

Gemerek İlçe Milli Eğitim Müdürü



GİRİŞ
2000’li yıllardan itibaren hız kazanan ekonomik, siyasal ve teknolojik gelişmeler kamu yönetimini de derinden etkilemiş; kamu hizmeti ve kamu yönetimi anlayışında ciddi değişimlere yol açmıştır. Kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının sonucu olarak. Millî Eğitim Bakanlığı ’da toplumun taleplerine karşı duyarlı, katılımcılığa önem veren, hedef ve önceliklerini netleştirmiş, hesap veren, şeffaf ve etkin bir kamu yapılanmasının gereği olarak “Stratejik Yönetim” yaklaşımını benimsemiştir.

Stratejik yönetim Türk kamu yönetiminde on yıldır uygulanmaya çalışılmaktadır. İlgili mevzuata göre stratejik yönetim modelinin en temel unsurları şüphesiz stratejik plan hazırlama, uygulama ile izleme ve değerlendirme süreçlerinden oluşmaktadır.

Stratejik plan “kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan” olarak tanımlanmaktadır. Stratejik planlama günümüzde yaygın olarak kullanılan en önemli yönetim aracıdır. Planlar, daha yüksek refah seviyesine ulaşılmasında topluma yol göstermekte, kısa vadeli yaklaşımların ötesine geçerek uzun vadeli temel amaç ve öncelikleri ortaya koymaktadır. Stratejik planlama başarılı bir şekilde uygulandığında eğitim kurumlarının aksayan yönlerine ve karşılaşılan sorunlara karşı son derece etkin bir çözüm yöntemidir.

Stratejik planlama veya geniş anlamıyla stratejik yönetim, kuruluşların mevcut durum, misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair bir vizyon oluşturmaları; bu vizyona uygun amaçlar ile bunlara ulaşmayı mümkün kılacak hedef ve stratejiler belirlemeleri; ayrıca ölçülebilir kriterler geliştirerek performanslarını izleme ve değerlendirme sürecini ifade eden, katılımcı, esnek bir yönetim yaklaşımıdır.



Gemerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Olarak Eğitim Hizmetlerinde Temel Stratejimiz; Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere eğitime erişimin artırılması için gerekli çalışmalar yapmak, eğitimin tüm alanlarında kaliteyi artırmak ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesini sağlamak olacaktır.

İÇİNDEKİLER
I. BÖLÜM
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ

A-GEMEREK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN MODELİ

B-STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI
II. BÖLÜM

İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN DURUM ANALİZİ

A-TARİHİ GELİŞİM

B-YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

C-FAALİYET ALANLARI, ÜRÜN HİZMETLERİ

D-PAYDAŞ ANALİZİ

E-KURUM İÇİ VE ÇEVRE ANALİZİ


III. BÖLÜM: GELECEĞE YÖNELİM

  1. MİSYON, VİZYON VE TEMEL DEĞERLER

  2. STRATEJİK AMAÇ, HEDEF VE TEDBİRLER

  3. STRATEJİK PLAN GENEL TABLOSU



IV. BÖLÜM: MALİYETLENDİRME

V. BÖLÜM: İZLEME ve DEĞERLENDİRME

A. İLÇE MEM 2010-2014 STRATEJİK PLANIN DEĞERLENDİRMESİ

B. İLÇE MEM 2015-2019 STRATEJİK PLANI İZLEME VE DEĞERLENDİRME MODELİ
TABLOLAR DİZİNİ

Tablo 1. Stratejik Plan Model

Tablo 2. Stratejik Plan Üst Kurulu

Tablo 3. Stratejik Plan Hazırlama Ekibi

Tablo 4. İlçe MEM İç Paydaş Listesi

Tablo 5. İlçe MEM Dış Paydaş Listesi

Tablo 6. İlçe MEM Paydaş Analizi Tablosu(Hizmet Matrisi)

Tablo 7. İlçe MEM Müşteri Ürün Matrisi

Tablo 8. 2010-2014 Yılları Öğretmen Durumu

Tablo 9.İlçe MEM Öğretmen İhtiyacı

Tablo 10. Eğitim Kademelerine Göre Genel İstatistikler

Tablo 11. Türlerine Göre Okul Derslik Öğrenci Sayıları

Tablo 12. İlçe Müdürlüğü Ve İlçe Müdürlükleri Personel Durumu

Tablo 13. İlçe Müdürlüğü Eğitim Materyallerinin Sayısal Durumu

Tablo 14. İlçe Müdürlüğü Fatih Projesi

Tablo 15. İlçe Müdürlüğü Fiziki Yatırım Gerçekleşmeleri

Tablo 16. İlçe Müdürlüğüne Ait Taşınmaz Malların Durumu

Tablo 17. İlçe Müdürlüğüne Ait Araç Gereç Demirbaş Durumu

Tablo 18. Öğrenci Öğretmen ve Okul/Kurum Sayıları

Tablo 19. İlköğretim Kurumlarında Okul, Derslik, Şube ve Öğretmen Başına Düşen Öğrenci Sayıları

Tablo 20. Taşımalı Eğitim

Tablo 21. Taşımalı Eğitim

Tablo 22. Okul, Derslik, Şube ve Öğretmen Başına Düşen Öğrenci Sayıları

Tablo 23. Öğrenci/Kursiyer-Öğretmen/Usta Öğretici ve Kurum Sayıları (Resmi)

Tablo 24. Öğrenci/Kursiyer-Öğretmen/Uzman/Usta Öğretici ve Kurum Sayıları (Özel)

Tablo 25. Yaygın Eğitim Okuryazar Oranları

Tablo 26. Yaygın Eğitim Okuryazar Oranları

Tablo 27. Lise Ve Üniversite Hazırlık Dershane Bilgileri

Tablo 28. Yaygın Eğitim Meslek Edindirme Kurslarına Katılanlar

Tablo 29. Özel eğitim alan öğrenci sayısı özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci sayısına yüzdesi

Tablo 30. Taşımalı eğitim

Tablo 31. Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Hukuki, Ekolojik Eğilimler

Tablo 32. Strateji Ve Politikalar(Tedbirler) Tablosu

Tablo 33. Tahmini Maliyet Tablosu

Tablo 34. Tahmini Kaynaklar Tablosu
GRAFİKLER DİZİNİ

Grafik 1. Eğitim Kademelerine Göre Okullaşma Oranları

Grafik 2. Pansiyonlu Okulların Kapasite Kullanım Oranları

Grafik 3. Mesleki Teknik Eğitimin Ortaöğretimdeki Payı


Grafik 4. Okul, Derslik, Şube ve Öğretmen Başına Düşen Öğrenci Sayıları

Grafik 5. İlçe Müdürlüğü Personelinin Yaşlara Göre Dağılımı

Grafik 6. İlçe Müdürlüğü Personelinin Öğrenim Durumlarına Göre Dağılımı

Grafik 7. İlçe Müdürlüğü Eğitim Öğretim Dışı Personel Durumu

Grafik 8. İlçe Müdürlüğü Yapılan Derslik Sayısı

Grafik 9. İlkokul Sayıları

Grafik 10. Pansiyonlu Okulların Kapasite ve Kapasite Kullanım Oranları

Grafik 11. Taşımalı Eğitim

Grafik 12. İl-İlçe Özel Yurt Bilgileri
ŞEKİLLER DİZİNİ

Şekil 1: İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Stratejik Plan Modeli

Şekil 2: Stratejik Plan Hazırlık Şeması

Şekil 3: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Organizasyon Şeması

Şekil 4. İzleme Değerlendirme Modeli

KISALTMALAR

OECD: İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı

UNESCO: Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı

AB: Avrupa Birliği

UNICEF: Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu

TİKA: Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı

PISA: Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı(Programmefor International StudentAssessment)

TIMSS: Uluslararası Matematik ve Fen Bilimlerinde Eğilimleri Araştırması(Trends in International MathematicsandScienceStudy)

ERDEP: Ergenlik Dönemi Değişim Projesi 

FATİH: Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi

EBA: Eğitim Bilişim Ağı

MYO: Meslek Yüksek Okulu

MTE: Mesleki Teknik Eğitim

METEK: Mesleki Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi

YDS: Yabancı Dil Sınavı

TEFBİS: Türkiye’de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi

STK: Sivil Toplum Kuruluşu

REDBİS: Rehberlik Denetim Bilgi Sistemi

PYS: Performans Yönetim Sistemi

İKS: İlköğretim Kurum Standartları

MEM: Milli Eğitim Müdürlüğü

DYS: Doküman Yönetim Sistemi

VBS: Veli Bilgilendirme Sistemi

MEBBİS: Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sistemleri

TÜİK: Türkiye İstatistik Kurumu

Ar-Ge: Araştırma Geliştirme

GZFT: Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehditler Analizi

PESTLE: Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Yasal ve Çevresel Kurum Analizi

İKS: İlköğretim Kurum Standartları

MTSK: Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu

RAM: Rehberlik ve Araştırma Merkezi

BİMER: Başbakanlık İletişim Merkezi

YDS: Yabancı Dil Sınavı

YGS: Yükseköğretime Geçiş Sınavı

TEOG: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması

SDP: Standart Dosya Planı


HİZMET ŞUBELERİ İSİM KISALTMALARI

MMB: Maarif Müfettişleri Başkanlığı

EÖŞ: Eğitim Öğretim Şubeleri

OŞ: Ortaöğretim Şubeleri

DH: Destek Hizmetleri

DÖ: Din Öğretimi

HBÖ: Hayat Boyu Öğrenme

İKY: İnsan Kaynakları Yönetimi

İE: İnşaat ve Emlak

MTEH: Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri

OÖH: Ortaöğretim Hizmetleri

ÖERH: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri

ÖÖK: Özel Öğretim Kurumları

SGH: Strateji Geliştirme Hizmetleri

TEH: Temel Eğitim Hizmetleri

YET: Yenilik ve Eğitim Teknolojileri

ÖDSH: Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri

THŞ: Tüm Hizmet Şubeleri

ÖK: Özel Kalem

1-KURUM İÇİ ANALİZ


  1. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Organizasyon Yapısı

  2. İnsan Kaynakları

  3. Eğitimde Teknolojinin Kullanımı

  4. Eğitimin Finansmanı

  5. Kurum Kültürü

  6. Hizmet Sunumunun Geliştirilmesine İlişkin Faaliyetler


2-ÇEVRE ANALİZİ


  1. Türk Eğitim Sisteminin Genel Yapısı

1-Temel Eğitim

2-Ortaöğretim

3-Din Öğretimi

4-Özel Öğretim

5-Özel Eğitim Ve Rehberlik

6-Hayat Boyu Öğrenme Ve Bilgi Toplumu

7-Diğer Faaliyet Ve Projeler


b-Dünyada ve AB Ülkelerinde Genel Durum

c-Eğitimde Yeniden Yapılanma

d-PEST Analizi (Politik. Ekonomik, Sosyal, Teknolojik Çevre Değişkenleri)

e) Üst Politika Belgeleri ile Stratejik Planının Uyumlaştırılması
3-GZFT (SWOT) ANALİZİ


  1. Güçlü Yönler

  2. Zayıf Yönler

  3. Fırsatlar

  4. Tehditler


I.BÖLÜM

STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ




Tarihsel Gelişim



Misyonun Belirlenmesi

Temel İlke ve Değerlerin Belirlenmesi

Temaların Belirlenmesi

Stratejik Amaçların Belirlenmesi

Stratejik Hedeflerin Belirlenmesi

Performans Göstergelerinin Belirlenmesi

Stratejilerin Oluşturulması

Faaliyetler ve Projeler

Maliyetlendirme

İzleme ve Değerlendirme

Noval 299İHAİ STRATEJİK PLAN
oval 298 düz bağlayıcı 13 düz bağlayıcı 301

Tablo 1. Stratejik Plan Modeli

Yüklə 1,82 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin