Zaman
TBMM Başkanı Çiçek, Stoltenberg ile görüştü
aa - 09.01.2012 - 12:42
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terörle mücadelede yeterli uluslararası işbirliği bulunmadığını belirterek, terör örgütünün, Avrupa'dan ciddi ölçüde destek aldığını söyledi.
Çiçek, ''Parasal, eleman, lojistik, yayın desteği var. Üzücü olay olduktan sonra sadece taziye mesajları gönderiyorlar ancak bu bir işe yaramıyor çünkü, ölenleri geri getirmiyor bu mesajlar'' dedi.
Cemil Çiçek, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'i makamında kabul etti. Türkiye'nin 1926'dan beri Norveç ile dostane ilişki içerisinde olduğunu belirten Çiçek, 86 yıllık bu işbirliğinin Türkiye açısından önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.
''Aramızdaki mesafeler uzak da olsa, ortak demokratik değerleri paylaşıyoruz'' diyen Çiçek, NATO bünyesinde de bir çok noktada barışa katkı sağlama noktasında sorumluluk taşıdıklarını anlattı. Çiçek, Türkiye'nin 1963'ten bu yana AB'ye üye olmayı devlet politikası olarak sürdürdüğünü hatırlatarak, ''Biz AB'ye tam üye olmak istiyoruz'' diye konuştu.
Cemil Çiçek, ''AB üyesi olmadığı halde Gümrük Birliğine tam üye olan tek ülke biziz. Şu an AB ile müzakerelerde bazı sıkıntılar var, tıkanmışlık durumu söz konusu. Onun için ülkeniz AB üyesi olmamakla birlikte, bu ülkelerle yakın temas ve işbirliğinizi biliyoruz. Ülkemizin üyeliğine verdiğiniz desteğe müteşekkiriz'' dedi.
Türkiye-Norveç ilişkilerinin 86 yılda epey mesafe kat ettiğini ve bu ilişkilerin çok yönlü olarak da sürdüğünü ifade eden Çiçek, bu ziyaretin de ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını söyledi. Çiçek, üst düzey ziyaretlerin, ilişkilerin çeşitlenmesine ve derinlik kazanmasına olumlu katkı sağladığını belirtti.
TBMM Başkanı Çiçek, Norveç Kralı'nın 2012'de Türkiye ziyaretinin önemine işaret ederek, hükümetlerarası ilişkilerin sürdürülmesine paralel olarak, parlamentolararası ilişkileri de çok önemsediklerini söyledi. Norveç ile Türkiye arasında dostluk grubu bulunduğunu ifade eden Çiçek, Norveç Parlamentosu Başkanı Dag Terje Andersen'i bu yıl Türkiye'de görmekten mutluluk duyacağını bildirdi.
Çiçek, ''Parlamentoların görevlerinin başında, uluslararası barışı sağlamak, bu yöndeki çabalara katkı vermek ve insani konularda hassasiyeti göstermektir. Norveç'in de bu yönde ciddi çabalarının olduğunu biliyoruz. Dünyada bugün refah içerisinde toplumlar olduğu kadar, açlık ve hastalık gibi sıkıntılar çeken ülkeler de var. Norveç'in bu yöndeki çabalarını da takdirle karşıladığımı özellikle belirtmek istiyorum'' dedi.
-''Gazetecilerin özgür ve serbest çalışması''-
Norveç Başbakanı Stoltenberg de iki ülke arasındaki ilişkilerin, ekonomik işbirliği ve siyasi diyalog alanlarında daha da güçlendirebileceğini söyledi.
Türkiye'nin güçlü bir ekonomik büyüme gerçekleştirmesinden çok etkilendiklerini belirten Stoltenberg, ''Özellikle Avrupa ve dünyadaki pek çok ülkenin bu alanda ciddi sorunlar yaşadığı bir dönemde bunun gerçekleştirilmesi etkileyicidir'' dedi.
Stoltenberg, Türkiye ile Norveç'in, enerji sektörü, gemi inşası, deniz ürünleri konusunda ortak çalışmalar yürütebileceğini ifade ederek, ülkesinin Türkiye'de hidroenerji yatırımları da yapabildiğini açıkladı. Stoltenberg, ''İnanıyorum ki Türkiye ve Norveç, pek çok ekonomik sorunların yaşandığı bir dönemde güçlü kalmış iki ülke olarak, aralarındaki yatırım ve ticaret potansiyelini daha da geliştirecek olurlarsa çok daha iyi bir durumda olabilir'' açıklamasında bulundu.
Suriye'deki gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini belirten Stoltenberg, şöyle konuştu:
''Arap baharı çerçevesinde halkın daha fazla demokrasi ve insan hakları talebiyle ortaya koyduğu yaklaşımı da ilgiyle takip ediyoruz. Ayrıca yeni bir Anayasa geliştirmek üzere başlattığınız süreci de takip ediyoruz. Türkiye'de demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesine dair yürüttüğünüz çalışmaları ve içinden geçilen süreci de takip ediyoruz. Türkiye'nin son dönemde insan hakları ve kadın hakları konularında kaydettiği gelişmeleri de takdirle karşılıyoruz. Ama pek çok ülke tarafından da dile getirildiği üzere, ifade özgürlüğü ile ilgili karşı karşıya bulunulan zorluklar da gündemde. Gazetecilerin özgür ve serbest bir şekilde çalışmalarıyla ilgili konu da gündemde.''
Jens Stoltenberg, Çiçek'in, yeni Anayasa çalışmaları ve Suriye'deki durum ile ilgili görüşlerini öğrenmek istediğini söyledi.
-''Gazetecilik gibi gözükse de terör örgütüne üye olmak...''-
TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye ve Norveç'in dünyadaki ekonomik krizden en az etkilenen ve büyümeyi gerçekleştiren iki ülke olduğunu belirtti.
Türkiye'nin yatırım yapılabilecek güvenli ülkelerden birisi olduğunu anlatan Çiçek, iki ülkenin, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapabileceğini bildirdi. Çiçek, ''Ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler iyi değilse, öbür türlü ilişkileri geliştirmek de mümkün değildir. Bu yüzden siyasi ilişkileri daha da yoğun bir şekilde sürdürmeliyiz'' dedi.
Çiçek, Türkiye'nin, Norveç'in geçen yıl yaşadığı terör acısını çeyrek asırdan fazla bir zamandan beri yaşadığını ve bu terör belası ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Maalesef terörle mücadelede yeterli uluslararası işbirliği yoktur. Bu terör örgütü, maalesef Avrupa'dan ciddi ölçüde destek almaktadır. Bu konuda da çok ciddi, elle tutulabilir işbirliği söz konusu değildir. Parasal, eleman, lojistik, yayın desteği var. Suçluların iadesi anlaşması çalışmıyor. Birlikte imza attığımız ülkeler terörle mücadelede, bu teröristleri ya yargılayacak ya da iade edecek, ancak ne yargılıyor ne iade ediyor. Bir üzücü olay olduktan sonra sadece taziye mesajları gönderiyorlar ancak bu da bir işe yaramıyor çünkü, ölenleri geri getirmiyor bu mesajlar.
Kopenhag'da, terör örgütünün yayın organı olan Roj TV'nin kapatılmasıyla ilgili devam eden bir dava var. Bu dava önümüzdeki günlerde sonuçlanacak ama bu örgüt alternatif olarak, İskandinav ülkelerinde yayın yapacak bir kısım çabaların içerisinde, bu konuyu dikkatinize getirmek istedim. Ümit ederim; dost ülke olan Norveç bu konuda, terörle mücadelede gerekli hassasiyeti daha fazla gösterir. Başta ifade özgürlüğü, her türlü özgürlük çağımızın yükselen değerleridir ve ülkelerin uluslararası itibar sıralamasını belirleyen en önemli faktörlerdir. Vurgu yaptığınız konular bizim de asla vazgeçemeyeceğimiz, her geçen gün biraz daha kurumsallaştırmak istediğimiz konulardır. Özellikle kadın hakları, ifade özgürlüğü bizim de en çok üzerinde durduğumuz ve tartıştığımız konuların başında geliyor.
Gazetecilerle ilgili yanlış bir değerlendirme olduğunu ifade etmek isterim. Şu an cezaevlerinde, gazetecilik mesleğini icra etmekten dolayı tutuklu bulunanlar sanıldığı gibi değildir ama bir kısmının yaptığı iş gazetecilik gibi gözükse de terör örgütüne üye olmak, evrakta sahtecilikten tutun, sade insanların bile işlemesi yasak olan fiillerden dolayı kalmaktadır. Sadece gazeteci sıfatına bakarak bir değerlendirme bence çok ciddi bir yanılgı olur. Vakit olsa bunu çok daha detaylı ifade etmek isterim. Çünkü, bu ve terör konusu, çok iyi bildiğim ve en çok uğraştığım konulardır. Bu görevimden önce Adalet Bakanlığı da yaptım, bu konuların biraz uzmanı sayılırım.''
Çiçek, Türkiye'nin Arap baharı sürecinde yaşananları yakından takip ettiğini söyleyerek, ''Bu ülkeler bizim hem komşumuz hem de tarihin uzunca bir süresinde beraber yaşadığımız ülkelerdir. Biz bu konularla yakınen ilgileniyoruz ve istiyoruz ki orada da demokrasi ve insan hakları, halkın arzuları bir an evvel gerçekleşsin. Şu yapılabilir; ülkelerini yönetenler halkın isteklerine ciddi olarak kulak vermeli ve gerekli reformları süratle yapmalıdır, zamana oynamadan ve işi sürüncemeye bırakmadan'' diye konuştu.
Cemil Çiçek, konuk başbakan Stoltenberg'e orta şekerli Türk kahvesi ikram etti.
Görüşmede, Türkiye-Norveç Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, Norveç Başbakanı Stoltenberg'i kabul etti
aa - 09.01.2012 - 12:26
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Çankaya Köşkü'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.
Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de Stoltenberg'in eşi Büyükelçi Ingrid Schuleruf ile Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda biraraya geldi.
Kargı-Kızılırmak HES Projesi tanıtıldı
aa - 09.01.2012 - 14:29
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Akdeniz ve Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aranması dahil Norveç ile her türlü işbirliğine hazırız'' dedi.
İnşasına devam edilen Kargı-Kızılırmak HES'in yatırım tanıtımı için Çorum'da tören düzenlendi. Hava muhalefeti nedeniyle Çorum'a gelemeyen Bakan Yıldız ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Ankara'dan telekonferans sistemiyle tören alanına bağlandı.
Yıldız, konuşmasında, Türkiye'nin birçok bakımdan yatırım yapılabilecek ülke olduğunu vurgulayarak, ''Her geçen gün büyüyen ve gelişen, hukuku ve zemini sağlam bir ülkeye sahibiz'' dedi.
Enerji yatırımlarının yenilenebilir olmasına büyük önem verdiklerini belirten Bakan Yıldız, 102 MW kapasiteye sahip Kargı-Kızılırmak HES'in bu doğrultuda stratejilerine uygun olduğunu söyledi.
Türkiye'nin enerji tüketiminin her geçen gün arttığını, üretimi artırarak bu talep artışını karşılamaya çalıştıklarını bildiren Yıldız, ''Mesafeler uzak olsa da Norveç ile ortak paydalarımız var. Bu ortak paydalarımız bu gibi projelerle daha da önem kazanıyor. Norveç'in Statkraft gibi uluslararası firmalarıyla işbirliğimiz sürecek. Bundan sonra da Akdeniz ve Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aranması dahil Norveç ile her türlü işbirliğine hazırız'' diye konuştu.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de iki ülke arasındaki işbirliğinin enerji yatırımlarıyla da devam ettiğini belirterek, Kargı-Kızılırmak HES'in aradaki işbirliğini güçlendiren önemli bir proje olduğunu söyledi.
Türkiye'nin büyük bir HES potansiyeline sahip olduğunu, bunun bilincinde olan Statkraft AŞ'nin Türkiye'ye yatırımlarını sürdüreceğini dile getiren Stoltenberg, 1 milyar doları aşan yatırım miktarının daha da artacağını kaydetti.
Kargı-Kızılırmak HES'in yatırımcısı Statkraft AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser ise projenin şantiye alanında düzenlenen tanıtım töreninde, şirketlerinin yenilenebilir enerji alanında Avrupa'nın en büyüğü olduğunu belirterek, hidroelektrik alanındaki gelişmelere ve potansiyele paralel olarak yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirdiklerini söyledi.
Türkiye'nin gelecek hedeflerinin ve istikrarlı gelişiminin kendilerini heyecanlandırdığını ifade eden Aaser, ''Temiz enerji tedarikinden yeni istihdam yaratılmasına kadar birçok alanda ülke ve bölge ekonomisine değer katabildiğimiz için çok mutluyuz'' diye konuştu.
Statkraft'ın Türkiye'de Adana'daki Çakıt ve Siirt'teki Çetin HES'in de yatırımcısı olduğunu aktaran Aaser, Çetin HES'in 517 MW kurulu gücü ile Statkraft'ın Norveç dışındaki en büyük HES'i özelliğine sahip olduğuna dikkati çekti.
Kargı-Kızılırmak HES'in 2013 sonunda hizmete girmesinin planlandığını bildiren Aaser, şunları kaydetti:
''Türkiye, Avrupa'da enerji piyasasının en hızlı büyüyen pazarı konumunda ve yıllık elektrik enerjisi talebi 2020'ye kadar ikiye katlanarak, 200 TWh'den 400 TWh'ye çıkacak. Bugün hidroelektrik Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 20'sini karşılıyor ve bu alanda ciddi bir büyüme potansiyeli bulunuyor. Bundan dolayı şirketimiz Türkiye'de hidroelektrik alanında büyüme hedefi doğrultusunda elektrik üretim özelleştirmeleri başta olmak üzere yeni fırsatları takip etmeye devam edecek.''
-Kargı-Kızılırmak HES-
Kızılırmak Nehri'nin Çorum'un Kargı ilçesinden geçen bölümünde inşası devam eden Kargı-Kızılırmak HES projesinin 102 MW kurulu güce ve 470 GWh tahmini ortalama yıllık üretime sahip olması planlanıyor. Bu rakamlarla projenin toplam üretim kapasitesi Türkiye'nin mevcut toplam hidroelektrik kapasitesinin yaklaşık yüzde 1'ine eşit olacak. İnşaatında 400 kişinin çalıştığı projede, 9,8 metre çapında 11,5 kilometrelik dev bir tünel açılmak suretiyle kurulduğu bölgedeki köyleri sular altında bırakmayacak.
Stoltenberg: Türkiye'nin AB'ye tam üye olma hedefini destekliyoruz
09.01.2012 - 20:46
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türkiye'nin son dönemde gösterdiği ilerlemeyi takdirle izlediklerini söyleyerek, bölgesindeki diğer halkların demokratik birer toplum olabilmek için Türkiye'ye baktıklarını belirtti.
Başbakan Erdoğan ve Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg Başbakanlık Merkez Bina'da baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ortak basın toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ile Norveç Barış Yapma Kaynak Merkezi arasında mutabakat muhtırası ve Türkiye İstatistik Merkezi ile Norveç İstatistik Ofisi arasında mutabakat muhtırası imzalandı.
Stoltenberg, Türkiye'de karşılaştığı konukseverlik için teşekkür ederek, Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başardıklarının ve Erdoğan'ın liderliğinin kendilerini çok etkilediğini kaydetti.
Türkiye'nin son dönemde çok önemli bir ilerleme sağladığını, gerek bölgesel gerekse küresel olarak çok önemli bir rol oynadığını ifade eden konuk Başbakan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgedeki başka ülkelerde halkların en temel hakları ve demokrasi için mücadele verdiğini belirtti. Stoltenberg, ''Bu halklar sıkıntılı oldukları dönemlerde barış ve istikrar için, demokratik bir toplum olabilmek için Türkiye'ye bakıyorlar'' diye konuştu.
Konuk Başbakan Türkiye'nin bu önemli rolünü çok olumlu gördüklerini ve ikili ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyleyerek, Türkiye ile Norveç'in hem dost hem de müttefik iki ülke olduğunu, NATO ve BM gibi örgütlerde birlikte çalıştığını hatırlattı.
İki ülkenin de AB'ye üye olmadığını ancak Birlik ile yakın ilişkileri bulunduğunu aktaran Stoltenberg, iki ülke ekonomisinin de güçlü olduğunu, Türkiye'deki büyümenin ve kalkınmanın kendilerini çok etkilediğini bildirdi. İki ülke ilişkilerinin özellikle de ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesinde büyük bir potansiyel bulunduğunu belirten Stoltenberg, bu yönde atılan bazı adımları sıraladı.
Stoltenberg, dün Norveçli bir şirketin başlattığı, 1,2 milyar dolar yatırım yapılan hidroelektrik projesinin temel atma töreni olduğunu anımsatarak, bu yatırımın gerek Türkiye gerekse Norveç için çok önemli olduğunu kaydetti. Stoltenberg, çünkü bunun temiz, yenilenebilir bir enerji olacağını, bu adımın Norveçli firma için de sektörün gelişmesi açısından önemli olduğunu bildirdi.
İki ülkenin denizcilik, balıkçılık ve turizm alanlarında da ilişkilerini daha da geliştirebileceğini belirten konuk Başbakan, güçlü ekonomileri olan ve büyüyen iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin özellikle Avrupa'nın krizde olduğu bir dönemde çok olumlu bir gelişme olacağını kaydetti.
Stoltenberg, iki ülkenin barış inşası ve istatistik gibi somut alanlarda da işbirliğine gitmesinin önemine işaret ederek, barış ve uzlaşı alanlarındaki çeşitli süreçlerde rol almak için bilgiye ve araştırmaya ihtiyaç olunduğunu, imzalanan muhtıra ile bunun sağlanacağını kaydetti. Stoltenberg, imzalanan ikinci muhtıranın da istatistik alanında olduğunu hatırlatarak, bu alana özellikle önem verdiğini çünkü asıl mesleğinin bu olduğunu ve siyaseti bıraktığında asıl mesleğine geri döneceğini anlattı.
İki ülke arasındaki işbirliğini insan hakları alanında da geliştirmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen konuk Başbakan, bu alandaki diyaloğu BM, Avrupa Konseyi ve AGİT çerçevesinde geliştirmenin önemine dikkat çekti. Stoltenberg, Türkiye ile Norveç'in gerek NATO bünyesinde Afganistan'da gerekse diğer başka alanlarda birlikte çalışmayı sürdüreceğini de bildirdi.
Stoltenberg, ''Türkiye'nin AB'ye tam üye olma hedefini destekliyoruz'' diyerek, AB ile müzakere etme konusunda Türkiye'ye tecrübelerini aktarabileceklerini çünkü iki kez müzakereleri tamamlamış ama üyeliği referandumda reddetmiş bir ülke olarak kendilerine başvurabilineceğini kaydetti.
Suriye'deki insan hakları ihlalleri ile ilgili soruya karşılık da konuk Başbakan, bu konuda çok endişeli olduklarını söyleyerek, Suriye yönetiminin bir an önce politika değiştirerek, barışçıl, çok partili, demokratik bir sisteme geçiş sürecini başlatmasını istediklerini bildirdi.
Stoltenberg, Suriye'de barış sağlamanın en önemli yolunun Beşşar Esad'ın görevi bırakması ve ülke yönetimini başkalarına devretmesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara barınma sağlamasını takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Uluslararası toplumun Esad üstündeki baskısını güçlü bir şekilde uygulamaya devam etmesi ve şiddetin sona ermesi için çalışılması gerektiğini söyleyen Stoltenberg, demokratik ve barışçıl gelişmelerin desteklenmesini istedi.
Stoltenberg, insan hakları diyaloğu konusundaki soruya karşılık da BM ve Avrupa Konseyi gündemi içinde insan haklarının nasıl daha çok teşvik edileceği hakkında Türkiye ile ortak bir anlayış içinde olduklarını belirterek, kadın hakları, ifade özgürlüğü gibi bazı alanlarda ortak çalışmalar yapmanın mümkün olduğunu bildirdi.
Petrol ülkesi Norveç, arama gemisini Türkiye'ye yaptırdı
11.01.2012
Tersanecilikte önemli başarılara imza atan Türkiye, petrol arama konusunda birçok şirketi bulunan Norveç için, platform inşa gemisi üretti. Türkiye'deki nitelikli işgücüne inandıklarını belirten Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, "Bu vesileyle burada ne kadar kaliteli iş yapıldığını gördük." dedi.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, petrol arama konusunda Türkiye ve Norveç arasında önemli bir potansiyel olduğuna inandığını söyledi. Şimdiye kadar somut bir araştırmanın söz konusu olmadığını ancak off-shore petrol ve gaz arama faaliyetleri konusunda Norveç'te çok nitelikli şirketler olduğunu belirten Jens Stoltenberg, "Umuyorum ki gelecekte Türk şirketleriyle birlikte anlaşmalara varmak için çalışmalar yapılacaktır." dedi. Stoltenberg, İstanbul'dan Yalova'ya gitmek üzere bindiği İDO'ya bağlı 'Salih Reis 4' adlı deniz otobüsünde yaptığı açıklamada, Türkiye'yi ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Başbakan Jens Stoltenberg ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tören sırasında iki ülke arasında denizcilik ve gemi inşa sanayii alanında önemli bir ticari işbirliği olan platform inşa gemisi üretiminin devam edeceğini belirtirken; farklı sektörlerde devam eden işbirliklerinin özellikle denizcilik açısından önemli ölçüde ivme kazandığını kaydetti. Türkiye ile Norveç arasındaki ilişkileri geliştirmek için önemli bir potansiyelin olduğunu görme fırsatı bulduğunu ifade eden Stoltenberg, "Türkiye ve Norveç hem dost hem de müttefik ülkelerdir. Bu anlamda işbirliğimizi hem ekonomi hem de siyaset açısından geliştireceğimize inanıyorum. Ekonomik açıdan aslında çok fazla potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum. Bugün bu alanlardan bir tanesi olan deniz ürünlerini görüştük. Norveç somonu ve ringa balığı Türk mutfağında giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. Aynı zamanda enerji sektöründe de çok büyük bir potansiyelimiz var. Mesela Norveçli bir şirket, hidroelektrik sektöründe 1,2 milyar dolarlık yenilenebilir enerji konusunda bir yatırım yapıyor. Bu şekilde Türkiye'deki güçlü ekonomik büyümenin enerji ile desteklenebileceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Stoltenberg, gemi yapımı konusunda da büyük bir potansiyel olduğunu gördüklerini belirterek, "Bugün iki ülke arasında denizcilik sektöründeki işbirliğine yakinen tanıklık etmiş olacağız. Türkiye'nin gerçekten hızlı büyüyen bir ekonomisi var. Derin bir mali kriz yaşayan Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'nin çok büyük bir performans gösterdiğini fark ediyoruz. Türkiye ve Norveç her alanda mevcut bağlarını çok daha geliştirebilirler." diye konuştu. Denizcilik, gemi yapımı ve gemi ekipmanları konusunda Norveç ve Türkiye arasında güçlü bir işbirliği olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye'de bu anlamda çok yetkin bir işgücü var. Bu vesileyle Türkiye'de ne kadar nitelikli ve kaliteli iş yapıldığını da görmüş olduk." dedi.
Binali Yıldırım ise gemi indirme töreninde, 2000'li yılların başında iki ülke arasındaki gemi inşa siparişlerinin miktarının sadece 30 milyon dolar olduğunu dile getirerek, "2000'li yıllardan önce deniz otobüslerini Norveç'te inşa ettiriyorduk. Bugün bu tersine döndü. Norveç gemilerini Türk tersanelerinde yapıyoruz." dedi. Bu ortaklıkların, iki ülke arasında "kazan-kazan" esasına göre kurulmuş işbirliği olduğunu belirten Binali Yıldırım, şöyle devam etti: "Genellikle gemi teçhizatı konusunda donatım malzemeleri konusunda Norveç'in sahip olduğu birikim, tecrübe ve Türk tersanelerinin inşa kabiliyeti bir araya gelmek suretiyle bu gördüğümüz mükemmel ürünler ortaya çıkıyor." EKONOMİ SERVİSİ
Norveç Başbakanı Stoltenberg, yemek yaptı
AA - 10.01.2012 - 13:54
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Norveç'te geçen yıl meydana gelen terör saldırısından sonra öncelikli olarak terör saldırısında yakınlarını kaybedenlerle ilgilenmenin ve acılarını azaltmanın önemli olduğunu belirterek, ''Aynı zamanda Türk milletine de bizim acımızı paylaştıkları için çok minnettarım. Bildiğiniz gibi Türkiye'den de Gizem Doğan hayatını bu saldırıda kaybetti. Bu saldırıyla birlikte Norveç halkı da terörün acımasız ve tehlikeli yüzünü görmüş oldu'' dedi.
Stoltenberg, Çırağan Sarayı'nın Enderun Mutfağı'nda, sarayın Norveçli şefi ve Norveç Mutfak Akademisi Yönetici Şefi Jostein Medhus ile birlikte deniz ürünlerini kullanarak, Norveç'in geleneksel yemeklerinden biri olan ''Sashimi'' yaptı.
Önlüğünü giyip eldivenlerini takan Stoltenberg, ''Sashimi'' yapımında kullanılan somonu ince ince dilimledi. Stoltenberg, daha sonra yemeği şef Medhus tarafından hazırlanan suşili tabaklara yerleştirdi.
Yemek yapımı sırasında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Stoltenberg, ''Evde yemekleri daha çok kim yapıyor?'' şeklindeki soruyu şöyle cevaplandırdı:
''Evde yemekleri eşim de ben de yapıyoruz. Ancak 'Sashimi' yapımında daha tecrübeli ve ustayım. Genelde sadece dilimleyip tabağa yerleştiriyorum ve buna da 'Sashimi' diyorum. Norveç'te insanlar genelde bu tür çiğ balıkları yer. Çok lezzetli, yapımı da çok kolay.''
''Eşiniz yemek yapmanızdan mutlu mu?'' sorusuna Stoltenberg, ''Bence eşim bundan mutlu. Bu yemek oldukça kolay. En azından benim için öyle'' diye cevap verdi.
Stoltenberg, ''Türk yemeklerini denediniz mi? En sevdiğiniz yemek hangisi oldu?'' şeklindeki soruya karşılık şunları kaydetti:
''Evet, Türk yemeklerini denedim ve çok sevdim. Ancak adını tam olarak bilmiyorum. Beyaz balıktı, sanırım levrekti. Ben daha çok balık yemeklerini sevdiğim için farklı balıkları denemeyi seviyorum. Boş zamanlarımda daha çok yapılması kolay yemekleri tercih ediyorum. Örneğin, burada kestiğim somon gibi çok fazla çaba gerektirmeyen yemekleri yapmayı tercih ediyorum. Basit yemekler de lezzetli olabilir.''
Stoltenberg, ''Ülkeyi yönetmek mi, yemek yapmak mı daha zor?'' sorusuna, ''Tabii ki de bir ülkeyi yönetmek çok daha zor. Çünkü insanları memnun etmek kolay değil'' şeklinde cevap verdi.
-Terör olayları-
Stoltenberg, ''Norveç'te meydana gelen terör saldırısı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bundan sonra olası terör saldırılarını önlemek için ne yapmayı planlıyorsunuz?'' sorusuna da şu karşılığı verdi:
''Öncelikle terör saldırısında yakınlarını kaybedenlerle ilgilenmek ve acılarını azaltmak çok önemli. Aynı zamanda Türk milletine de bizim acımızı paylaştıkları için çok minnettarım. Bildiğiniz gibi Türkiye'den de Gizem Doğan hayatını bu saldırıda kaybetti. Bu saldırıyla birlikte Norveç halkı da terörün acımasız ve tehlikeli yüzünü görmüş oldu. Türk halkı da zaten terör saldırılarının ne kadar acı bir şey olduğunu iyi biliyor.''
Şef Medhus ise Stoltenberg'in somonu ince kestiğini, mutfakta gayet iyi olduğunu ve bunu başbakan olduğu için söylemediğini belirtti.
Norveçli enerji devinden Çorum'a 250 milyon Euro'luk santral
ZAMAN - 10.01.2012
-Norveçli enerji şirketi Statkraft, Türkiye'deki üç hidroelektrik santral (HES) yatırımından biri olan 102 MW gücündeki Çorum Kargı-Kızılırmak HES için 250 milyon Euro yatırım yapacak ve santrali 2013 yılında devreye alacak.
Kurulu gücü 102 MW olan santralin tahmini ortalama yıllık üretimi 470 GWh olacak. Santral inşaatında toplam 300 kişi istihdam edilirken, bu rakam önümüzdeki dönemde 500'e çıkarılacak. Türkiye'deki üç hidroelektrik santral yatırımından biri olan Çorum Kargı-Kızılırmak'ın yatırım tanıtım töreni, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Statkraft Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser'in katılımıyla gerçekleştirildi. Santral, Osmancık ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunuyor. Proje, Statkraft Enerji'ye bağlı Kargı Kızılırmak Enerji tarafından geliştiriliyor. Törende konuşan Svein Aaser, "Dünyanın en büyük yenilenebilir şirketleri arasında yer alan, Avrupa'nın ise en büyük yenilenebilir şirketi olan Statkraft olarak, Türkiye'de hidroelektrik alanındaki gelişime ve potansiyele paralel olarak biz de önde gelen üreticilerden biri olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin gelecek hedefleri ve istikrarlı gelişimi, bizi heyecanlandırıyor. Üretim özelleştirmelerini de yakından takip ediyoruz. Biz Türkiye'de uzun vadeli yatırımcıyız. Türkiye'de öncelikli olarak hidroelektrik projelere bakıyoruz. Bu konuda Türkiye'de odaklanmak istiyoruz. Bu konuda büyük potansiyel var. Avrupa'da rüzgar enerjisi konusunda gayet önemli yatırımlarımız var, Türkiye'de rüzgar konusunda fırsat olursa değerlendirebiliriz." dedi.
Dostları ilə paylaş: |