Planeta nostra , Tera , nu este decat un mic punct in spatiu intunecat si vast . Suntem inconjurati de “vecini”: Soarele nostru , Luna noastra , planetele din sistemul solar si cometele stralucitoare care strabat cerul .Dar, daca privim mai departe descoperim galaxii enorme , cu miliarde de stele. Planeta nostra , Tera , nu este decat un mic punct in spatiu intunecat si vast . Suntem inconjurati de “vecini”: Soarele nostru , Luna noastra , planetele din sistemul solar si cometele stralucitoare care strabat cerul .Dar, daca privim mai departe descoperim galaxii enorme , cu miliarde de stele.
Pentru prima data , spatial cosmic a fost explorat in anul 1950. Pentru prima data , spatial cosmic a fost explorat in anul 1950. Printre primele explorari spatiale se numara urmatoarele misiuni : -Luna 2 : impactul pe suprafaţa Lunii 1959 (USSR) -Luna 3 : primele fotografii cu faţa îndepărtată a Lunii 1959 (USSR)
- Mariner 3 : lansată pe 5 - Mariner 3 : lansată pe 5 Noiembrie 1964 ………….si altele, iar printre cele mai recente expeditii : -naveta spaţiala Columbia lansată la 12 apilie 1981 ;
- naveta spatiala Challenger, care in 1986 a esuat ; - naveta spatiala Challenger, care in 1986 a esuat ; - naveta apatiala Mir lansata in spatiu in 1995 (colaborare ruso-americana); - Statia spatiala internationala (International Space Station – ISS )
Oamenii de ştiinţă au declarat că şi Pământul are deja un inel, însă acesta e format din gunoi cosmic. Majoritatea obiectelor artificiale de pe orbita terestră aparţin Rusiei, Rusia fiind în fruntea clasamentului ţărilor care poluează spaţiul. Spatiul plin cu deseuri precum, pungi de plastic, surubelnite invechite, vopsea, creioane rupte, a devenit un adevarat pericol pentru astronauti si sateliti. In spatiu, orice obiect terestru util poate deveni o pacoste pentru astronauti .
Miscandu-se cu viteze de pana la 28.000km/ora, aceste deseuri spatiale constituie o amenintare semnificativa pentru vehiculele spatiale. Miscandu-se cu viteze de pana la 28.000km/ora, aceste deseuri spatiale constituie o amenintare semnificativa pentru vehiculele spatiale. Ca sa scapam de ele Va fi nevoie de mai multi bani, proiecte ingineresti mai bune si cooperare internationala pentru a rezolva aceasta problema crescanda a fragmentelor ce orbiteaza in jurul Pamantului,
Misiunile de exlorare a spatiului , au ajuns sa coste din ce in ce mai mult , cauza fiind folosirea in constructiilor navelor sau statiilor a unor materiale cat mai costisitore , mai rezistente spatial respectiv si cat mai nepoluante, astfel ca ele sa nu dauneze spatiului si mediului inconjurator . Misiunile de exlorare a spatiului , au ajuns sa coste din ce in ce mai mult , cauza fiind folosirea in constructiilor navelor sau statiilor a unor materiale cat mai costisitore , mai rezistente spatial respectiv si cat mai nepoluante, astfel ca ele sa nu dauneze spatiului si mediului inconjurator .
Cercetătorii trebuie să găsească o soluţie pentru colectarea gunoiului cosmic. Se caută deja soluţii pentru realizarea unor modele de sateliţi are se vor autonimici la ieşirea din folosinţă. Cercetătorii trebuie să găsească o soluţie pentru colectarea gunoiului cosmic. Se caută deja soluţii pentru realizarea unor modele de sateliţi are se vor autonimici la ieşirea din folosinţă. Alte cercetări vizează modalitatea de colectare a obiectelor existente deja în apropierea Pământului. Există deja diverse idei, soluţiile însă nu se conturează deocamdată. Nici resursele financiare necesare, căci, această operaţiune, indiferent de modalitatea aleasă, ar necesa extrem de mulţi bani...
Oamenii au pus pe orbita circa 6.000 de sateliti care deservesc aplicatii civile, comerciale si militare. Astazi ne bazam pe aproximativ 800 de sateliti activi pentru numeroase activitati de zi cu zi, inclusiv comunicatii, transport, comert, observatii asupra pamantului, monitorizarea vremii, precum si pentru stiri si divertisment. Oamenii au pus pe orbita circa 6.000 de sateliti care deservesc aplicatii civile, comerciale si militare. Astazi ne bazam pe aproximativ 800 de sateliti activi pentru numeroase activitati de zi cu zi, inclusiv comunicatii, transport, comert, observatii asupra pamantului, monitorizarea vremii, precum si pentru stiri si divertisment.
Au fost concepute 130 tipuri de rachete, lansatoare spaţiale, sateliţi, staţii orbitale, navete spaţiale. Tehnologiile şi materialele folosite au intrat şi în circuitul industrial - de la transmiterea emisiunilor TV prin satelit, telefoanele mobile, sistemul GPS, Internetul la elaborarea prognozelor meteo la monitorizarea recoltelor sau a catastrofelor naturale. S-au deschis noi perspective cum sunt călătoriile interplanetare cu oameni la bord, ce au stârnit vii discuţii, însă, acestea cad. Au fost concepute 130 tipuri de rachete, lansatoare spaţiale, sateliţi, staţii orbitale, navete spaţiale. Tehnologiile şi materialele folosite au intrat şi în circuitul industrial - de la transmiterea emisiunilor TV prin satelit, telefoanele mobile, sistemul GPS, Internetul la elaborarea prognozelor meteo la monitorizarea recoltelor sau a catastrofelor naturale. S-au deschis noi perspective cum sunt călătoriile interplanetare cu oameni la bord, ce au stârnit vii discuţii, însă, acestea cad.
Spatiul cosmic , a ajuns sa fie vazut de catre marii oamenii de stiinta ca o sursa de energie verde Spatiul cosmic , a ajuns sa fie vazut de catre marii oamenii de stiinta ca o sursa de energie verde Agentiile spatiale studiaza posibilitatea instalarii de panouri solare uriase pe orbita Pamantului . Pentagonul analizeaza in prezent posibilitatea ca energia solara provenita din spatiu, captata si redirectionata catre Pamant de sateliti, sa devina o sursa "rentabila, curata, sigura, sustenabila si extensibila pentru omenire". Energia provenita din spatiu ar putea fi captata de sisteme uriase de panouri instalate pe sateliti de mare capacitate si reprezinta o sursa potentiala de energie pentru operatiunile militare americane., sursa este accesibila cu ajutorul actualei tehnologii. Insa, deocamdata, costul urias de transport a mii de tone de echipamente in spatiu este prohibitiv si nerentabil.
Printr-o rezoluţie ONU (Organizatia Natiunilor Unite), în fiecare an, zilele 4-10 octombrie sunt consacrate “erei spaţiale”, “space age”, marcând lansarea, în 1957, a primului satelit artificial sovietic, “Sputnik 1”, moment când a început o adevărată competiţie internaţională, în 1958 fiind înfiinţată NASA. Printr-o rezoluţie ONU (Organizatia Natiunilor Unite), în fiecare an, zilele 4-10 octombrie sunt consacrate “erei spaţiale”, “space age”, marcând lansarea, în 1957, a primului satelit artificial sovietic, “Sputnik 1”, moment când a început o adevărată competiţie internaţională, în 1958 fiind înfiinţată NASA.
NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie reponsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetare aerospaţială civilă şi militară pe termen lung. NASA a fost înfiinţată în 1958 NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie reponsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetare aerospaţială civilă şi militară pe termen lung. NASA a fost înfiinţată în 1958 Viziunea NASA este de „de a îmbunătăţi viaţa aici, a extinde viaţa acolo şi a găsi viaţă dincolo”. Misiunea sa este „a înţelege şi proteja planeta mamă; a explora Universul şi a căuta viaţă; şi a inspira următoarea generaţie de exploratori”.
Pentru urmatorii 12 ani, NASA va cheltui 200 de miliarde de dolari in scopul construirii unor navete care sa faca posibila intoarcerea omului pe Luna in 2018. Senatul SUA a aprobat o crestere de 200 de milioane de dolari, astfel incat bugetul agentiei spatiale americane va fi de 16,4 miliarde dedolari. In acest an, NASA a lucrat la un plan de construire a unei capsule pentru echipaj uman si a unui ansamblu format din modul lunar, modul de propulsie, lansatoare si tancuri de combustibil. Pentru urmatorii 12 ani, NASA va cheltui 200 de miliarde de dolari in scopul construirii unor navete care sa faca posibila intoarcerea omului pe Luna in 2018. Senatul SUA a aprobat o crestere de 200 de milioane de dolari, astfel incat bugetul agentiei spatiale americane va fi de 16,4 miliarde dedolari. In acest an, NASA a lucrat la un plan de construire a unei capsule pentru echipaj uman si a unui ansamblu format din modul lunar, modul de propulsie, lansatoare si tancuri de combustibil.
Datorita celor 10 miliarde de Euro care s-au investit in Agentia Spatiala Europeana la sfarsitul anului trecut, organizatia va putea finnanta programe spatiale pentru urmatorii trei pana la cinci ani. Datorita celor 10 miliarde de Euro care s-au investit in Agentia Spatiala Europeana la sfarsitul anului trecut, organizatia va putea finnanta programe spatiale pentru urmatorii trei pana la cinci ani. Reprezentantii Agentiei sustin ca investitiile de proportii in industria spatiala de inalta tehnologie vor ajuta Europa sa strabata cu succes efectele negative ale crizei economice mondiale.
Anul 2009 promite multe descoperiri astronomice în spaţiu. NASA plănuieşte misiuni care vor face o hartă extrem de detaliată a Lunii, care vor căuta planete în jurul altor stele şi care vor explora originile, evoluţia şi destinul Univrsului. Anul 2009 promite multe descoperiri astronomice în spaţiu. NASA plănuieşte misiuni care vor face o hartă extrem de detaliată a Lunii, care vor căuta planete în jurul altor stele şi care vor explora originile, evoluţia şi destinul Univrsului. Cele trei observatoare importante ale NASA - Telescopul Spaţial Hubble, Observatorul Chandra pentru raze X şi telescopul spaţial Spitzer, alături de alte misiuni mai mici, vor continua să aducă descoperiri incitante
In viitorul apropiat, incepand chiar din luna Martie a acestui an se vor pune in aplicare urmatoarele misiuni spatiale : In viitorul apropiat, incepand chiar din luna Martie a acestui an se vor pune in aplicare urmatoarele misiuni spatiale : - Dawn: proiectata sa orbiteze in jurul lui Vesta şi Ceres, doi din cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar ; - Kepler: va cauta planete de dimensiunea Pământului in jurul altor stele, urmarind mici schimbari in stralucirea lor ;
- Lunar Reconnaissance Orbiter :va oferi cele mai detaliate hărţi ale Lunii din zilele noastre, pregătind Luna pentru viitoare explorări de către oameni; - Lunar Reconnaissance Orbiter :va oferi cele mai detaliate hărţi ale Lunii din zilele noastre, pregătind Luna pentru viitoare explorări de către oameni; - Lunar Crater Observation and Sensing Satellite :va analiza solul întunecat al unuia dintre craterele polare ale Lunii căutând dovezi că în trecut a existat acolo gheaţă;
- Planck va studia radiaţia religvă a Big Bang-ului; va răspunde la una dintre cele mai importante întrebări din ştiinţa modernă: Cum a început Universul? Cum a evoluat în ceea ce vedem noi astăzi? Cum se va schimba în viitor? - Planck va studia radiaţia religvă a Big Bang-ului; va răspunde la una dintre cele mai importante întrebări din ştiinţa modernă: Cum a început Universul? Cum a evoluat în ceea ce vedem noi astăzi? Cum se va schimba în viitor? - Misiunea numărul 4 de amelioare a Telescopului Spaţial Hubble va permite acestuia să ofere noi informaţii despre formarea şi evoluţia galaxiilor, stelelor şi sistemelor solare.
- MESSENGER va studia Mercur, adică planeta cea mai densă, cea mai mică şi cea mai puţin explorată dintre planetele telurice din sistemul nostru solar; - MESSENGER va studia Mercur, adică planeta cea mai densă, cea mai mică şi cea mai puţin explorată dintre planetele telurice din sistemul nostru solar; - Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) va fi lansat în noiembrie 2009. WISE va cartografia cerul în lumină infraroşie, căutând stelele cele mai apropiate şi cele mai reci, originea sistemelor stelare şi planetare şi cele mai strălucitoare galaxii din Univers.
Cu toate ca preocupările spaţiale ne-au permis să ne bucurăm de o viaţă mai comodă prin numeroasele tehnologii dar să şi visăm la viitorul omenirii peste un număr de secole , totusi acesta nu se poate descrie inca … ”. Cu toate ca preocupările spaţiale ne-au permis să ne bucurăm de o viaţă mai comodă prin numeroasele tehnologii dar să şi visăm la viitorul omenirii peste un număr de secole , totusi acesta nu se poate descrie inca … ”.
Dostları ilə paylaş: |