TEŞVİK BELGESİ ALMA PROSEDÜRÜ
Yatırım teşvik belgesi almak için nereye müracaat edilmelidir?
Yatırım teşvik belgesi almak için Ekonomi Bakanlığı’nın Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne başvurulmalıdır. Ancak genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan, sabit yatırım tutarı 10 milyon TL’yi aşmayan ve Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına ilişkin Tebliğ’in 4 numaralı ekinde yer alan aşağıdaki tabloda belirtilen yatırımlar için (yerel birimlerce teşvik belgesi düzenlenebilecek sektör ve konular belirtilmiştir) yerel birimlere (kalkınma ajansları, sanayi odaları ve Bakanlıkça belirlenen diğer odalar) de başvurulabilir
Yatırım teşvik belgesini alabilmek için müracaatta aranacak belgeler nelerdir?
1. Müracaat dilekçesi
2. İmza Sirküleri veya İmza Beyannamesi
3. Yatırım Bilgi Formu ve Taahhütname (2012/1 sayılı Tebliğin 1 nolu ekinde yer almaktadır)
4. Makine ve Teçhizat Listeleri
5. 400 TL Müracaat Bedelinin Yatırıldığına Dair Belge
6. Ortaklık durumunu gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
7. Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcun bulunmadığına dair yazı veya elektronik ortamdan alınmış barkodlu çıktı
8. Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı
9. Stratejik Yatırımlar için Fizibilite Raporu
10. Teşvik uygulamalarına bağlı olarak talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler
Yatırım teşvik belgesi almak için ödenmesi gereken bir tutar var mıdır?
Yatırımcının teşvik belgesi almak için ödemesi gereken tutar 400 TL’dir. Müracaat edilen birimin döner sermaye işletme hesabına bu tutar yatırılır. Müracaat yerel birime yapılıyor ise, 300 TL döner sermaye hesabına, kalan 100 TL ise ilgili yerel birimin hesabına yatırılır.
Yatırım teşvik belgesi başvurularının değerlendirme süreci nasıl olmaktadır?
Ekonomi Bakanlığı’na doğrudan yapılan ve yerel birimlerce onay vermesi için gönderilen başvurularda yer alan yatırım projeleri; makro ekonomik politikalar, arz talep dengesi,sektörel, mali ve teknik yönden değerlendirilir ve gerekirse ilgili diğer kurum ve kuruluşlardan alınacak görüşler sonucunda uygun bulunması halinde, Yatırım Teşvik belgesi verilir.
Yatırım Teşvik Belgesi müracaatı ne kadar süre içerisinde sonuçlandırılır?
Müracaat sırasında istenen tüm bilgi ve belgelerin tamamlanması kabulü ile yetkili birimler azami iki ay içerisinde müracaatları sonuçlandırmakla yükümlüdür.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Sigorta primi işveren hissesi desteği hangi çalışanlar için uygulanabilir?
Yatırım teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla komple yeni yatırımlarda teşvik belgesi kapsamında istihdam edilen tüm çalışanlar için, diğer yatırımlar cinslerinde ise yatırıma başlama tarihinden önceki son 6 aylık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilen ortalama işçi sayısına yatırım nedeniyle ilave edilen çalışanlar için uygulanacaktır.
Sigorta primi işveren hissesi desteğinden ne zamandan itibaren yararlanılabilir?
Yatırım teşvik belgesi kapsamında desteklenen yatırımların tamamlama vizesinin SGK’ya bildirilmesini takip eden aydan itibaren yararlanılabilecektir. Yalnızca genel teşvik kapsamında desteklenen tersanelerin gemi inşa yatırımlarında tamamlama vizesi şartı aranmaksızın belge konusu geminin yapımında istihdam edilen işçiler için en fazla 18 ay süreyle yararlanılabilir. Yat, yüzer tesis ve deniz
araçlarının inşasına yönelik istihdam edilen işçiler de bu kapsamda değerlendirilir.
Sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı ne kadardır? Nasıl hesaplanır?
Sigorta primi işveren hissesi desteği 16 yaşından büyükler için uygulanan asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan tutar kadardır. Yatırım teşvik belgesinde belirtilen kayıtlı istihdamı aşmamak üzere ilave sağlanan istihdam üzerinden ve belirtilen asgari ücret tutarı dikkate alınarak hesaplanan üst sınırı geçmeyecek şekilde hesaplanır.
Sigorta primi işveren hissesi desteği hangi yatırım türlerine uygulanır?
Yararlanılabilecek destek tutarına sabit yatırım tutarının belli bir oranı kadar üst sınır getirilmiştir. 3.bölgede 3 yıllığına üst sınır %20 olacak şekilde uygulanır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ ve KDV İSTİSNASI
Tüm yatırım konuları gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnasından yararlanabilir mi?
Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile şarta bağlı olup aranan şartları sağlamayan konuları hariç olmak üzere; asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm yatırımlar, Gümrük Vergisi muafiyeti ve Katma Değer Vergisi istisnasından yararlanabilir.
Hangi tür yatırım malları gümrük vergisi muafiyeti kapsamındadır?
Teşvik belgesi kapsamındaki; makine ve teçhizat, otomotiv ve hafif ticari araç yatırımlarında monte edilmemiş haldeki (CKD) aksam ve parçaları ile gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımlarında tekne kabuğu ithali gümrük vergisinden muaftır.
Dostları ilə paylaş: |