Tez yazim kilavuzu



Yüklə 266,83 Kb.
səhifə1/10
tarix15.09.2018
ölçüsü266,83 Kb.
#81984
növüYazi
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


T.C.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ




TEZ YAZIM KILAVUZU



GAZİANTEP

NİSAN 2005


“Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti esaret ve sefalete düşürür.”


“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”
“Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”
“Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, iktisadî başarılar ile desteklenmezlerse elde edilen zaferler kalıcı olamaz, az zamanda söner.”
“Halkımızın tüccar sınıfını zengin edebilmek için, ticaretin yabancı ellerde bulunmasına engel olacak tedbirleri almak zorundayız. Arkadaşlar, ithalâttan ziyade ihracâttır ki, memleketi zengin yapacaktır.”

SUNUŞ


İnsanoğlu aydınlanma çağını anlayıp kavradıktan sonra, bireysel ve toplumsal anlamda kurtuluşu bilimde görmüş, o günden beri çabalarının önemli bir kısmını bilimsel çalışmalara adamıştır.

Gelişen dünya, bilimsel inceleme ve araştırmalarda yeni alanlara yöneldikçe, çağdaş insan yeni bilim dallarıyla tanışmıştır. Zamanla, bu bilim dallarının birbiriyle olan ilgisi ve yakınlığı dikkate alınarak, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri gibi adlarla farklı bilim grupları oluşturmuşlardır.

Sosyal bilimler, günümüzdeki birçok bilim alanı arasında önemli bir konuma ve işleve sahiptir. Son yüzyıllarda önemli gelişmeler sağlayarak dünyanın en zengin, en modern ve en güçlü devleti durumuna yükselen ülkelerin kalkınma stratejileri ele alındığında, tümünün diğer bilim alanları yanında sosyal bilimlere de gereken önemi verdikleri, bu alanlarda da büyük gelişmeler sağlayarak öncü bir rol üstlendikleri görülür.

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, sosyal bilimlerin, ülkemizin sosyo-ekonomik gelişiminde üstlendiği misyonun bilincinde olarak, lisansüstü eğitim-öğretim etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen araştırma ve incelemeleri yansıtacak tez yazımlarında belirli bir biçimsel disiplinin uygulanmasına yardımcı olmak üzere bu “Tez Yazım Kılavuzu”nu hazırlayarak öğrencilerimizin hizmetine sunmuştur.

Kılavuz, Sosyal Bilimler alanında lisansüstü öğretim yapan enstitü öğrencilerinin tez yazım aşamasında karşılaştıkları birçok sorunun çözümünde yardımcı olacağı gibi, tez danışmanlığı yapan öğretim üyelerimizin de işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Bu kılavuzun hazırlanmasında emeği geçen Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü ile yardımcılarına teşekkür eder başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

Nisan 2005

Prof. Dr. Erhan EKİNCİ

Rektör



ÖN SÖZ


Lisansüstü öğretim, araştırıcı olmanın başlangıç evresidir. Bu evrenin birinci basamağı yüksek lisans, ikinci basamağı ise doktora programıdır. Yüksek lisans programlarının amacı, öğrencilerimizi bilimsel araştırma aracılığıyla yeni bilgilere eriştirmek ve onlara bu bilgileri değerlendirip yorumlama yollarını öğretmektir. Doktora programları ise, öğrencilerimize bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorumlama ve yeni sentezlere ulaşma yolunda gerekli adımları cesaretle atabilme yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır. Lisansüstü eğitim, orijinal bulgulara dayalı bir araştırmanın yapılması ve tezin yazılması ile sonuçlanmaktadır.

Her bilimsel çalışmanın biri çalışmanın içeriğini denetleyen akademik ölçütler, diğeri çalışmanın dış organizasyonunu gösteren biçimsel ölçütler (tez yazım kuralları) olmak üzere başlıca iki yönü bulunmaktadır. Akademik ölçütler, orijinal bulgulara dayalı bir araştırmanın yapılarak sonuçlandırılmasıdır. Bilimsel çalışmalarda üzerinde durulması gereken biçimsel ölçütler ise sayfa düzeni, metin içinde dipnot verme ve gönderme kuralları ile kaynaklar oluşturulurken uyulması gerekli kurallar olmak üzere üç ana başlık altında incelenebilir. Bilimsel çalışmalarda kullanılan biçimsel ölçütler bakımından üzerinde uzlaşmaya varılmış evrensel bir standart bulunmamakla birlikte, metnin iç organizasyonu ve akademik ölçütlerin değerlendirilmesinde sağladığı kolaylıklar bakımından, her bilimsel çalışmanın biçimsel bir tutarlılığa sahip olması konusunda genel bir kanı vardır. Bu nedenle, çoğu kez, her bilimsel kurum ya da yayın organı kendi geliştirdiği ölçütler doğrultusunda biçimsel kurallar oluşturmaktadır.

Tezler, tez danışmanı öğretim üyeleri gözetiminde yapılmış olsalar da, öğrencilerin ilk eserleri olması nedeniyle teknik bazı kusurlar taşıyabilmektedir. Bu tez yazım kılavuzu, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı ana bilim dallarında hazırlanan lisansüstü tezlerin, araştırma raporlarının, projelerin ve seminer çalışmalarının yazımında uyulacak kuralların tanıtılması ve bilimsel sunuş standartlarına uygunluğun sağlanması amacıyla hazırlanmıştır. Tez yazım kılavuzu bu haliyle, yazarlara yönelik bağlayıcı bir kurallar topluluğu olmaktan çok bir yol gösterici ve yönlendirici olarak algılanmalıdır. Kılavuzda, sosyal bilimler enstitüsünün oluşturduğu biçimsel kurallara ilişkin enstitümüzün yaklaşımı verilmekte ve araştırmacıların bilimsel çalışmalarını bu biçimsel düzeni gözeterek oluşturmaları istenmektedir.

Kılavuzun sonunda, tez yazımı esnasında yararlanılabilecek örnek sayfalar ile birlikte, enstitümüze sunulan tezlerin bu açıdan kontrolünde kullanılacak belirli formlara yer verilmiştir. Bu formlar, tez hazırlayıcılarına olduğu kadar tez danışmanlarına da ilgili tezin yönergeye uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığı hususunda bir ön kontrol sağlama olanağı vermesi açısından faydalı olacaktır. Bu arada, enstitümüzde İngilizce eğitim-öğretim yapan ana bilim dalı da bulunduğundan, çalışmasını bu dilde yapacaklara yardımcı olmak amacıyla yönergenin gerekli yerlerinde bazı açıklamalar yapılmış; ilgili kavramların İngilizce karşılıkları gerek metin içinde gerekse eklerde verilmiştir.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Kurulu’nun 07.04.2005 tarih ve 3 nolu kararı ile kabul edilen bu formlar, Mayıs 2005 tarihinden itibaren yapılacak lisansüstü faaliyetlerde esas alınacaktır. Enstitümüz, kılavuzda yer alan bütün bilgi formlarına ilgililerin internet yoluyla ulaşmalarını sağlamak amacıyla, enstitü web sayfasında da (http://sbe.gantep.edu.tr) yer vermiştir. Enstitümüz ana bilim dallarının da katkılarıyla hazırlanan gerek bu kılavuzun gerekse lisansüstü eğitimde kullanılan formların ve web sayfamızın tüm öğretim elemanlarına ve öğrencilerimize yararlı olacağı inancındayız.

Nisan 2005

Prof. Dr. Osman ERKMEN

SBE Müdürü



Y. Doç. Dr. Ahmet DOĞU

Müdür Yardımcısı



Y.Doç.Dr. Metin YILDIRIM

Müdür Yardımcısı



(Not: “İçindekiler” bölümündeki kelimelerin altının çizili olmasını ve renk değişimini tez yazarken göz önüne almayınız. Bu şekilde olması, üzerine tıklayarak istediğiniz sayfaya gidebilmeniz içindir.)





Yüklə 266,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin