“The patient will never care how much you know, until they know how much you care.”



Yüklə 500 b.
tarix28.10.2017
ölçüsü500 b.
#17380





“The patient will never care how much you know, until they know how much you care.” (Terry Canale)

  • “The patient will never care how much you know, until they know how much you care.” (Terry Canale)



Stabilirea raportului (Establishing rapport)

  • Stabilirea raportului (Establishing rapport)

  • Medicul veterinar are posibilitatea sa stabileasca rapportul inainte de a incepe sa realizeze anamneza. Starea de raport are diferite insemnatati in diferite circumstante. Poate insemna stabilirea unui anumit nivel de incredere si confort. Poate insemna stabilirea unui numitor comun, a unor elemente comune, si inseamna aducerea in prim plan a similaritatilor dintre doua persoane. Starea de rapport ar putea fi cel mai bine definita ca fiind o relatie marcata de conformitate.





Proprietarului ii este oferita sansa de a evalua medicul veterinar. Obiectivul medicului veterinar este de a conduce catre concluzia ca este profesionist, empatic, atent cu nevoile proprietarului.

  • Proprietarului ii este oferita sansa de a evalua medicul veterinar. Obiectivul medicului veterinar este de a conduce catre concluzia ca este profesionist, empatic, atent cu nevoile proprietarului.

  • Medicul veterinar poate realiza o evaluare initiala a proprietarului de animal. Aceste observatii se refera la gradul de intelegere, starea psihica si fizica, contactul vizual si alte aspecte comportamentale.

  • Unii medici veterinari devin in timp, ca urmare a educatiei si a experientei, artisti ai discutiilor amicale, pot discuta despre sport, stiri, starea natiunii, hobbyuri, evenimente si altele, aproape cu oricine. Aceata este o valoare pe care se poate cladi starea de raport.



Atentie insa, stabilirea raportului, atunci cand este realizat ostentativ poate deveni o arma cu recul mare. Un raport stabilit ostentativ este deficitar, atrage blocarea relatiei si eventual o stare conflictuala. Raportul ostentativ conduce catre un proprietar suspicios si eventual refractar.

  • Atentie insa, stabilirea raportului, atunci cand este realizat ostentativ poate deveni o arma cu recul mare. Un raport stabilit ostentativ este deficitar, atrage blocarea relatiei si eventual o stare conflictuala. Raportul ostentativ conduce catre un proprietar suspicios si eventual refractar.

  • Efortul de a stabili o stare de raport poate fi productiv atunci cand alegem sa il facem natural, cat mai putin cu elemente ce nu ne reprezinta in mod evident. Optiunea cea mai facila de a incepe o incercare de a stabili starea de raport se bazeaza pe intrebari neutre, neamenintatoare cum ar fi numele animalului, cat de mult efort face, ce mancare mananca de obicei, folosirea numelui proprietarului si a pronumelor de politete.



Primul pas in comunicarea non-verbala este constituit de oglindire (mirroring). Oglindirea reflecta o stare emotionala similara si favorizeaza schimbul comunicational. Prin efectul de mirroring doua sau mai multe persoane adopta pozitii corporale compatibile, similare, adopta gesturi apropiate stabilind astfel un nivel crescut de incredere. Este o modalitate de a comunica bazata pe stimulii vizuali, intalnita in mod natural in cazul persoanelor aflate “pe aceeasi lungime de unda”, care se plac si se bucura de apropierea uneia fata de cealalta. Este un raspuns natural, produs de sistemul nervos pentru a facilita comunicarea mai ales la nivel non-verbal. Pe langa canalul vizual, in efectul de oglindire se regaseste si canalul auditiv. In functie de tonalitatile si ritmul discutiei, pronuntia si volumul folosite de una dintre persoane, cealata persoana, in cazul oglindirii, adopta functii similare din punct de vedere auditiv

  • Primul pas in comunicarea non-verbala este constituit de oglindire (mirroring). Oglindirea reflecta o stare emotionala similara si favorizeaza schimbul comunicational. Prin efectul de mirroring doua sau mai multe persoane adopta pozitii corporale compatibile, similare, adopta gesturi apropiate stabilind astfel un nivel crescut de incredere. Este o modalitate de a comunica bazata pe stimulii vizuali, intalnita in mod natural in cazul persoanelor aflate “pe aceeasi lungime de unda”, care se plac si se bucura de apropierea uneia fata de cealalta. Este un raspuns natural, produs de sistemul nervos pentru a facilita comunicarea mai ales la nivel non-verbal. Pe langa canalul vizual, in efectul de oglindire se regaseste si canalul auditiv. In functie de tonalitatile si ritmul discutiei, pronuntia si volumul folosite de una dintre persoane, cealata persoana, in cazul oglindirii, adopta functii similare din punct de vedere auditiv





Atentie insa, asa cum a fost stabilit inainte, in cazul unei incercari nenaturale, prea rapide sau prea lente, rezultatele pot fi contraproductive.

  • Atentie insa, asa cum a fost stabilit inainte, in cazul unei incercari nenaturale, prea rapide sau prea lente, rezultatele pot fi contraproductive.

  • Starea de raport poate suferi trei etape: construire, mentinere si rupere. Rapiditatea prea mare in a “adopta” aspecte de comportament intalnite la persoana interlocutoare, pot duce la ruperea starii de raport.

  • Un alt nivel al starii de oglindire este cel al cuvintelor propiu zise. Tipologia lor trebuie adaptata in functie de cele exprimate de proprietar. In acelasi mod este adaptat sau calibrat si nivelul de abstractizare al conversatiei purtate (calitatea si cantitatea detaliilor trebuie conforma nivelului exprimat de interlocutor).





Atunci cand intelegem importanta starii de rapport si alegem sa o folosim pentru o mai buna colectare de informatii dar mai ales pentru a ne transmite mesajul cat mai coerent chiar si nivelul respiratiei este adaptat, la fel ca si contactul vizual si nivelul sau . Efortul de a ne racorda limbajul verbal si non-verbal la cel al persoanei interlocutoare putem obtine si alte rezultate folositoare in comunicare. Stiind ca emotiile si gandurile fiecarui om duc la o exprimare complexa atat verbala cat si corporala, urmand o cale logica “inauntru-afara” in acelasi mod este posibil ca atitudinile, comportamentele asumate in incercarea de a stabili o stare de raport pot duce la o inversare a fluxului informational, ducand la o cale inversa”afara-inauntru”. Acest lucru faciliteaza explorarea emotionala, prin analogie, a celuilalt. Este posibila reconstruirea unor emotii, de diferite intensitati, plecand de la gesturi si cuvinte adoptate

  • Atunci cand intelegem importanta starii de rapport si alegem sa o folosim pentru o mai buna colectare de informatii dar mai ales pentru a ne transmite mesajul cat mai coerent chiar si nivelul respiratiei este adaptat, la fel ca si contactul vizual si nivelul sau . Efortul de a ne racorda limbajul verbal si non-verbal la cel al persoanei interlocutoare putem obtine si alte rezultate folositoare in comunicare. Stiind ca emotiile si gandurile fiecarui om duc la o exprimare complexa atat verbala cat si corporala, urmand o cale logica “inauntru-afara” in acelasi mod este posibil ca atitudinile, comportamentele asumate in incercarea de a stabili o stare de raport pot duce la o inversare a fluxului informational, ducand la o cale inversa”afara-inauntru”. Acest lucru faciliteaza explorarea emotionala, prin analogie, a celuilalt. Este posibila reconstruirea unor emotii, de diferite intensitati, plecand de la gesturi si cuvinte adoptate





Metafora

  • Metafora

  • Metafora reprezinta o figura de stil care, la fel ca si comparatia, are o valoare analogica. Ea presupune alaturarea a doua aspecte sau realitati, si aceasta relatie de contiguitate va conduce la identificarea, macar partiala, a uneia cu cealalta.

  • Metaforele se adreseaza atat persoanelor cu un nivel de intelegere mare cat si celor cu un nivel mai putin performant. Metaforele au fost folosite intotdeauna pentru a transmite experiente sau cunostinte ori insemnatati.

  • Metafora este un mijloc de transport asa cum sunt si proteinele carrier, de exemplu. Metafora are drept origine limba greaca si inseamna transport. Metafora este astfel un mijloc de transport a unor informatii, in cazul nostru informatii medicale de specialitate catre un proprietar neinitiat, profan in ale medicinei veterinare. Chiar si in cazul persoanelor cu educatie medicala folosirea metaforelor ajuta la transmiterea mai exacta a gravitatii sau intensitatii uni fenomen biologic.



Metafora eficientizeaza comunicarea prin forma sintetica, concisa, descriptiva, naturala a unui mesaj ce ar necesita altfel un proces explicativ greoi si lung.

  • Metafora eficientizeaza comunicarea prin forma sintetica, concisa, descriptiva, naturala a unui mesaj ce ar necesita altfel un proces explicativ greoi si lung.

  • Metafora are urmatoarele beneficii in comunicarea medic veterinar-proprietar:

  • Ajuta la stabilirea unei relatii securizante prin exprimarea familiara, favorizand interactiunea umana.

  • Sporeste atentia proprietarului si creste astfel forta argumentarii.

  • Stabileste corespondente intre simptomele animalului cu cele resimtite eventual de catre om

  • Metafora ofera o alta perspectiva asupra patologiei sau asupra fenomenelor biologice, reetichetand simptomatologia. Se schimba astfel cadrul de referinta.

  • Contribuie la reducerea rezistentelor, prin schimbarea “ambalajului” problemei medicale.

  • Metafora faciliteaza explicarea unei viitoare solutii sau o poate sugera.

  • Acceseaza experiente emotionale ale proprietarilor si ajuta la fixarea unei decizii sau a unei solutii.

  • Metafora pune in actiune procese asociative ce permit trecerea rapida catre o solutionare efectiva.



Forma unei expuneri metaforice poate avea o structura complexa ce sa cuprinda:

  • Forma unei expuneri metaforice poate avea o structura complexa ce sa cuprinda:

  • Prologul (sa zicem ca......)

  • Actorii sau inlocuitorii lor

  • Expunerea problemei

  • Sugerarea solutiei

  • Trecerea catre punerea in aplicare a solutiei.

  •  

  • Principala calitate a metaforei este de a putea realiza recadrarea/reincadrarea insemnand: modificarea unui punct de vedere conceptual si/sau emotional din care este privita o situatie de viata si a o plasa in alt context sau cadru de referinta care se potriveste tot atat de bine sau chiar mai bine faptelor concrete si care schimba total semnificatia situatiei.





Medicul veterinar poate intensifica receptivitatea la mesaj folosind “partile

  • Medicul veterinar poate intensifica receptivitatea la mesaj folosind “partile

  • Aceasta modalitate de a interactiona cu proprietarul permite amplificarea utilitatii mesajului prin reformularea unei parti din intrebarea acestuia si discutarea aspectelor care pot produce efecte negative cat si cele ce produc o apropiere emotionala. Folosirea “partilor” este un mijloc util pentru a diminua reactiile defensive sau potential agresive. Folosirea partilor este un concept util pentru a submina negarea si rezistenta in multe faze ale consultatiei sau tratamentului. Este o metoda binevoitoare si blanda de a explora ambivalenta. Este utila de asemenea pentru a ajuta propritarul sa inteleaga si nuantele de gri si nu doar aspectele “alb-negru”.





Stabilirea raportului

  • Stabilirea raportului

  • Metafora

  • Lucrul cu partile



Yüklə 500 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin