Tobb biLİŞİm sektör kurulu raporu



Yüklə 26,47 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü26,47 Kb.
#96971

TOBB BİLİŞİM SEKTÖR KURULU RAPORU





SORUN

AÇIKLAMA

ÇÖZÜM

İLGİLİ KURUM

Bilişim endüstrisinin oluşması, AR-GE, teşvikler ve ihracat, KOBİ’ler



Türkiye'de bilişim ürünleri geliştiren ve üreten bilişim endüstrisi yoktur, kurulmamıştır. Yeterli AR-GE çalışması yapılmamakta ve teknoparklardan umulan fayda elde edilememektedir. Yazılım teşviklerinin yapılandırıldığı en önemli merkezler teknoparklardır. Bu yapılandırma bölgesel merkezler öngörülerek yaygınlaştırılmalıdır. Örneğin Eskişehir Yazılım Üssü Projesi desteklenmelidir.



Yerli ve yabancı sermayenin bilişim sektöründe ve özellikle yazılım konusunda üretim yapmasını özendirecek ve destekleyecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Daha önce tekstil, turizm beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine uygulanan teşvikler gibi teşvikler sağlanarak Türkiye’nin öncü olduğu bu sektörlerle birlikte AR-GE yapmalıdır. Bilişim sektörü desteklenmesi gereken sektörler kapsamına alınmalı ve ülkedeki büyük potansiyel üretime ve ihracata dönüştürülmelidir.


Gözardı edilemeyecek bir ekonomik büyüklük sağlayabilecek kapasite ifade eden KOBİ’lerimizin iş yapma anlayışlarının özellikle e-iş alanına yönelme anlamında etkilenmesi gerekmektedir. KOBİ’ler üretim ve hizmet alanlarında verimli olabilmeleri için, bilişim yatırımları özendirilmeli, vergi istisnaları vb. düzenlemeler ile desteklenmeli ve kendilerine sağlayacağı olanaklar konusunda eğitilmelidir.
Eskişehir Yazılım Üssü Projesi desteklenmelidir.

- Sanayi ve Ticaret

Bakanlığı
- Maliye Bakanlığı
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Hazine Müsteşarlığı
- Dış Ticaret Müsteşarlığı
- Kamu İhale Kurumu
- Gümrük Müsteşarlığı
- KOSGEB
- TÜBİTAK
- Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu
- Üniversiteler





SORUN

AÇIKLAMA

ÇÖZÜM

İLGİLİ KURUM

İnsan kaynağı geliştirilmeli, eğitim sistemi yenilenmelidir




Bilişim konusunda teknoloji transferi yapan ve bu alanda üretebildiği katma değeri % 15’leri geçmeyen ülkemizde, bilişim konusunda insan kaynağı açığı 2005 yılı için 100.000’in üzerindedir. Önlem alınmadığı takdirde 2010 yılında ise 500.000 kişiyi bulacağı belirtilmektedir.



İlkokul çağından başlayacak bilişim eğitimleri planlanmalı, belirlenecek stratejik plan doğrultusunda genç kuşaklarımız bilişim sektörüne yönlendirilmelidir.


İnsan kaynaklarına yatırım ve eğitimle teknolojik uygulamaların buluşturulması büyük önem taşımaktadır. Eğitim sisteminde bilişim sektörüne ara eleman yetiştirmek üzere başlanan girişimler yaygınlaştırılmalıdır.Türkiye genç nüfusuna dayalı olarak sağlayacağı uzman insan kaynaklarıyla hem ulusal açığımızı hem de AB’nin bilişim insan kaynağı açıklarını kapatacak nitelikli eleman gücünü sağlayacak duruma hızla gelebilir.
AB uyum çalışmaları çerçevesindeki meslek standartları gereği, çalışan nüfusumuz bilgisayar okuryazarlığı konusunda uluslararası geçerlilikte bir sertifikasyon sistemine kavuşturulmalıdır. Bu kapsamda Avrupa Birliği ülkelerince uygulanmakta olan ECDL Sertifikasyon sisteminin ülkemizde de yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır.
Uzaktan eğitim teknolojilerinin (e-eğitim – e-öğrenim) benimsenmesi ve desteklenmesi bu amaca ulaşmakta en kolay ve ekonomik yardımcı yöntem olarak görülmektedir.


- Başbakanlık


- Maliye Bakanlığı
- Milli Eğitim Bakanlığı
-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- YÖK
- Üniversiteler





SORUN

AÇIKLAMA


ÇÖZÜM

İLGİLİ KURUM

İletişimde vergiler düşürülmelidir


Ülkemizde şu anda uygulanan ÖİV ve diğer iletişim vergileri çok yüksektir. Dünya Bilgi Toplumu zirvesinde yayınlanan bir rapora göre vergide dünya birincisi ve en yakın Uganda’nın da yaklaşık iki misli vergilendirme yapılmaktadır. Bu ülkemizde bilgi teknolojilerine erişimi ve yaygınlaşmasını engellemektedir. E-Avrupa’nın ilk koşulu ucuz ve yaygın internet erişimi ve iletişimdir.



Bu konudaki çözüm, dünya örnekleri incelenerek bulunabilecektir.






  • - Maliye Bakanlığı




  • - Ulaştırma Bakanlığı

Telekomünikasyon sektöründe serbestleşme sağlanmalıdır


Türkiye için e-dönüşüm hareketinin hızlı, etkin ve verimli şekilde gerçekleşmesi ancak ve ancak telekom serbestleştirilmesi ile olanaklıdır. Özel sektörün serbestleşmiş bir telekom sektörü içinde rekabet ederek vatandaşa hizmet sunması hizmet kalitesini yükseltir, maliyetleri düşürür ve yaygınlığı artırır. GSM sektörü ile internet sektörünü karşılaştırdığımızda bunun önemini net şekilde görebiliriz. Bugün GSM pazarı 40 milyon kullanıcıya ulaşmış, ancak Telekom tekelinde bırakılmış olan internet pazarı sadece 1,5 milyon abone ve 8-10 milyon kullanıcı seviyesinde kalmıştır.


Telekom pazarında hızla yapılacak olan serbestleşme birçok alanda özel sektör dinamizmini getirecektir. E-imzadan interenete, katma değerli servislerden alternatif telekom hizmetlerine kadar çok çeşitli hizmet geniş kitlelere ulaşacaktır. Aksi takdirde Türk bilişim sanayi gelişmekte zorlandığı gibi e-dönüşüm hareketi de halka ulaşamayan bir seviyede kalacaktır. Bilişim sektörünün gelişmesi, serbestleşen pazarda faaliyet gösteren birçok girişiminin Türkiye içinde faaliyet gösteren yazılım, donanım şirketlerinden hizmet alması sayesinde olacaktır.

Gecikmeden bu konuda yetkilendirmeler tamamlanmalı, ADSL, kablo, vb. gibi hizmetler hemen serbestleştirilmelidir.





  • - Ulaştırma Bakanlığı



  • - Telekomünikasyon Kurumu






III. Türkiye Bölgesel ve Sektörel Ekonomi Şurası

14 Şubat 2006-Ankara




Yüklə 26,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin