Bilişim endüstrisinin oluşması, AR-GE, teşvikler ve ihracat, KOBİ’ler
|
Türkiye'de bilişim ürünleri geliştiren ve üreten bilişim endüstrisi yoktur, kurulmamıştır. Yeterli AR-GE çalışması yapılmamakta ve teknoparklardan umulan fayda elde edilememektedir. Yazılım teşviklerinin yapılandırıldığı en önemli merkezler teknoparklardır. Bu yapılandırma bölgesel merkezler öngörülerek yaygınlaştırılmalıdır. Örneğin Eskişehir Yazılım Üssü Projesi desteklenmelidir.
|
Yerli ve yabancı sermayenin bilişim sektöründe ve özellikle yazılım konusunda üretim yapmasını özendirecek ve destekleyecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Daha önce tekstil, turizm beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine uygulanan teşvikler gibi teşvikler sağlanarak Türkiye’nin öncü olduğu bu sektörlerle birlikte AR-GE yapmalıdır. Bilişim sektörü desteklenmesi gereken sektörler kapsamına alınmalı ve ülkedeki büyük potansiyel üretime ve ihracata dönüştürülmelidir.
Gözardı edilemeyecek bir ekonomik büyüklük sağlayabilecek kapasite ifade eden KOBİ’lerimizin iş yapma anlayışlarının özellikle e-iş alanına yönelme anlamında etkilenmesi gerekmektedir. KOBİ’ler üretim ve hizmet alanlarında verimli olabilmeleri için, bilişim yatırımları özendirilmeli, vergi istisnaları vb. düzenlemeler ile desteklenmeli ve kendilerine sağlayacağı olanaklar konusunda eğitilmelidir.
Eskişehir Yazılım Üssü Projesi desteklenmelidir.
|
- Sanayi ve Ticaret
Bakanlığı
- Maliye Bakanlığı
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Hazine Müsteşarlığı
- Dış Ticaret Müsteşarlığı
- Kamu İhale Kurumu
- Gümrük Müsteşarlığı
- KOSGEB
- TÜBİTAK
- Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu
- Üniversiteler
|