TOLSTOY MOSKOVA’NIN YAKLAŞIK 200 KM UZAĞINDA TOLSTOY MOSKOVA’NIN YAKLAŞIK 200 KM UZAĞINDA YASNAYA POLYANA DA DOĞMUŞ VE YAŞAMIŞTIR. 1910 YILI 28 EKİMİNDE EVİNİ NASIL BIRAKTIYSA SON HALİYLE GÜNÜMÜZDE KORUNMAKTADIR.
TOLSTOY İÇİN ÖĞRETMENLİK GELİŞTİRİCİ BİR DENEYİMDİR. TOLSTOY İÇİN ÖĞRETMENLİK GELİŞTİRİCİ BİR DENEYİMDİR. DÜŞÜNCE GÜCÜNÜ GELİŞTİRMİŞTİR. ZİHİNSEL, SANATSAL VE RUHSAL GELİŞİMİNİ ADETA KAMÇILAMIŞTIR. «SAVAŞ VE BARIŞI» YAZMAK İLK DEFA OKULDA TARİH DERSİ VERİRKEN AKLINA GELMİŞTİR. YASNAYA POLYANA’DA KURDUĞU OKULDA MODERN EĞİTİM KURUMLARINI VE UYGULAMALARINI ARAŞTIRMAK ÜZERE ALMANYA, FRANSA VE İNGİLTEREYE SEYEHATLARA GİTMİŞTİR. AVRUPA OKULLARINDA GÖRDÜĞÜ HÜKÜMET VE KİLİSE BASKISI, EZBERCİ, HERKESE UYAN TEK BİR EĞİTİM SİSTEMİ İDİ.
TOLSTOY’A GÖRE, TOLSTOY’A GÖRE, ÖĞRENCİNİN ÖZGÜRLÜĞÜ EĞİTİMDE EN TEMEL KOŞUL OLMALIYDI. GERÇEK EĞİTİM, HER ÖĞRENCİNİN BİREYSEL MOTİVASYONUNU VE BİR EĞİTİMCİNİN, ÖĞRENCİLERİN KENDİSİ İLE EŞİT BİLGİ BİRİKİMİNE SAHİP OLMALARINI İSTEMESİNİ TEMEL ALAN İNSANİ BİR GİRİŞİM OLMALIYDI. TOLSTOY KENDİ OKULUNDA HİÇBİR DERSİ ZORUNLU KILMAMIŞTIR. EĞİTİMİ EĞLENCELİ, ENERJİK CANLI BİR MEKANİZMA OLARAK TANIMLAMIŞTIR.
TOLSTOY SAVAŞ VE BARIŞI YAZIP , BİR EVLİLİK YAPTIKTAN SONRA OKULA İLGİSİ AZALMAYA BAŞLAMIŞTI VE OKUL AÇILDIKTAN 3 YIL SONRA KAPANDI (1863). TOLSTOY SAVAŞ VE BARIŞI YAZIP , BİR EVLİLİK YAPTIKTAN SONRA OKULA İLGİSİ AZALMAYA BAŞLAMIŞTI VE OKUL AÇILDIKTAN 3 YIL SONRA KAPANDI (1863). BİR SÜRE SONRA ÇAR, YENİ REFORMLARA GİRİŞMİŞ, TOLSTOYDA ÇARA OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ KONUSUNDA DESTEK OLMAK İÇİN OKUMA KİTAPLARI HAZIRLAMAYA BAŞLAMIŞDI VE KİTAP YAZIMINI KOLAYLAŞTIMAK İÇİN YASNAYA POLYANA DENEYSEL OKULUNU YENİDEN FAALİYETE GEÇİRİR.(1872) HEM EĞİTİM HEM EDEBİYAT ALANINDAKİ ÇALIŞMALARI ERGENLİKTEN BERİ KAFASINI MEŞGUL EDEN DİNİ SORULARLA YÜZLEŞMEYE KENDİSİNİ İTİYORDU. TOLSTOY OKURLARI İLE YADA ÖĞRENCİLERİ İLE İYİ BİR İLETİŞİM KURDUĞU HALDE GERÇEKTE ONLARA NE İLETTİĞİNİ BİLMİYORDU? CEVAPLAMASI GEREKEN SORUYU SONUNDA BULDU. «VAROLUŞUN MUTLAK AMACI VE MANASINI ANLAMAK»
DÜNYA DİNLERİNİ OKUMAYA BAŞLADI. İNCİLİN GERÇEK ANLAMLARININ ÇARPITILDIĞI SONUCUNA VARDI Kendi okumaları ile anlamlandırdığı İncil’in içeriğini, sonuna kadar yaşamaya çalışmak, Tolstoy’u sade bir yaşam arayışına sürükledi, tüm zararlı alışkanlıklarını bıraktı, çiftçilikle uğraşmaya başladı, bütün servetinden feragat etti. 1881den sonra yayınlanan eserleri için telif haklarını istemedi. Ahlaklı bir yaşam sürme amacıyla Hem bir konuşmacı hem de bir eylemci olarak açlıkla savaş ve kentsel yoksulluğun acı yüzü gibi çeşitli toplumsal davalara dahil olmuştur Bir dizi dini makaleler yazmıştır. Rusya’da ve yurt dışında eleştirmenler tarafından alaya alınmıştır, dönemin düşünürleri Tolstoy’un berbat ve basit ahlak kuralları ile ortaya çıkmasına, ahlak dersi verdiği ve bir hayat görüşünü herkese zorunlu kıldığı için acımasızca eleştirmişlerdir Tolstoy’un kendi onayını hiç almamış olmasına rağmen bütünlüklü bir hareket olarak Tolstoycular ortaya çıkmıştır.
Tolstoy’un eğitim anlayışı her zaman dini ve siyasi görüşleri ile ilişkilendirilmiştir. Gençliğinde Rousseau’dan ve orta yaşlarında Kant'tan etkilenen Tolstoy, yaşamı boyunca «doğal ahlak yasasına» dair sarsılmaz bir inanca sahip olmuştur Tolstoy’un eğitim anlayışı her zaman dini ve siyasi görüşleri ile ilişkilendirilmiştir. Gençliğinde Rousseau’dan ve orta yaşlarında Kant'tan etkilenen Tolstoy, yaşamı boyunca «doğal ahlak yasasına» dair sarsılmaz bir inanca sahip olmuştur Her çocuğun içinde doğuştan gelen bir iyilik olduğuna inanan Tolstoy, çocukların öğrenmesi için, kendi doğal dürtülerini izlemelerine izin vermek gerekir der. Tolstoy bütün insanların bir iyilik kapasitesine sahip olduğu için toplumun kolayca çok daha iyiye gidebileceğini ve bu değişimin demokratik ya da Sosyalist hükümetin değil de bireyin kendi dönüşümü yoluyla olabileceğini inanmıştır. Eğitimin sadece ücretsiz olanının bu hayali gerçekleştirmede payının olacağını düşünür. Her çocuk kilise veya hükümetin baskıcı ve ideolojik yönetimi ile kirlenmek yerine kendi içindeki doğuştan gelen iyiliği fark edebilmelidir.
Tolstoy kendi ruhsal buhranından kurtulduktan sonra Yasnaya Polyana dergisinde savunduğu çocuk merkezli eğitim ve sezgisel yaklaşımdan hiç mi hiç vazgeçmemiş, yanı sıra manevi ve dini değerlere de daha çok odaklanmıştır. Tolstoy kendi ruhsal buhranından kurtulduktan sonra Yasnaya Polyana dergisinde savunduğu çocuk merkezli eğitim ve sezgisel yaklaşımdan hiç mi hiç vazgeçmemiş, yanı sıra manevi ve dini değerlere de daha çok odaklanmıştır. Tolstoy Roman türünden yetişkinlere ve çocuklara ahlaki açıdan yol gösteren halk masalları için vazgeçmiştir. Halk masallarını küçük kıssalar vermek şeklinde kullanmıştır
Dostları ilə paylaş: |