TTSO PROJE KOORDİNASYON OFİSİ’NCE UYGULANAN PROJELER
Uygulanan projeler;
-
Satış ve pazarlama elemanı yetiştirme ve istihdamı projesi, proje koordinasyon ofisi’nin Şubat 2006’da kurulduktan sonra hazırladığı ve uyguladığı ilk proje olmuştur. Toplam bütçesi 22.000 avro olan ve Sosyal Riski Azaltma Programı (SRAP) kapsamında uygulanan projenin, fikri ortaya çıkmadan önce bölgede kapsamlı bir anket çalışması yapılmış ve bölge şirketlerinin en çok ihtiyaç duydukları eleman tipinin satış pazarlama elemanı olduğu tespit edilmiş ve bu ihtiyaç doğrultusunda proje hazırlanmıştır. Proje kapsamında 20 kişiye satış, pazarlama, beden dili, diksiyon, proje yönetimi vb. derslerde proje ortağı Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve TRT ile devlet tiyatrosu uzmanları tarafından eğitimler verilmiş ve proje sonunda ilk etapta 19 kişi istihdam edilmiştir.
-
Satış ve pazarlama elemanı yetiştirme ve istihdamı projesi, 2006-2007 yılları arasında SRAP kapsamında uygulanan ve başarılı olunan, olumlu geri dönüşler alınan, yapılan araştırma, anket ve toplantılarda da tekrarının yapılabileceği anlaşılan, satış ve pazarlama elemanı yetiştirme projesi, bölgede ilk defa açılan Avrupa Birliği hibe programı destekleri kapsamında, TR90 bölgesi Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programına revize edilerek sunulmuştur. Program kapsamında kabul edilen ve toplam 95.000 avroluk bütçesi onaylanan projede 40’ı halihazırda bir şirkette çalışan satış pazarlama elemanı olmak üzere toplam 100 kişi 3 ay boyunca eğitimlere tabi tutulmuş ve proje sonunda 60 işsiz gençten ilk etapta 56’sı istihdam edilmiştir.
-
Turizm için ön büro, servis ve mutfak elemanı yetiştirme projesi, bölgede turizmin ilerlemesine katkıda bulanabilmek amacı ile, bölgede faaliyet gösteren otel, acente, turistik tesis vb. işletmelerle yapılan toplantılar sonucunda, sektörde en çok ihtiyaç duyulan eleman tipinin, ön büro, servis ve mutfak elemanı olduğu tespit edilmiş ve bu amaçla İŞKUR tarafından yürütülen Aktif İstihdam Tedbirleri programına proje hazırlanmış ve 85.000 avroluk bütçesi ile proje kabul görmüştür. 2008-2009 yılları arasında uygulanan ve Ekim 2009 yılında biten projede 20 kişi servis ve mutfak 30 kişi ön büro alanında olmak üzere toplam 50 kişiye 4 ay boyunca turizm, müşteri ilişkileri, uygulamalı dersler vb. eğitimler verilmiş olup ilk etapta 20 genç istihdam edilmiştir.
-
Kilit elemanlarının eğitilmesi ile KOBİ lerin güçlendirilmesi projesi, Avrupa Odalar Birliği (EUROCHAMBERS) ve TOBB tarafından yürütülen, Türkiye – AB Oda Eşleştirme ve Sivil Toplum Diyoloğunun Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında, bölgemizde bulunan ve özellikte kurumsallaşma konusunda büyük sorunlar yaşayan KOBİ’lerin, kilit eleman olarak nitelendirebileceğimiz ve yönetici, mühendis vb. kadrolarında bulunan personellerine İnovasyon, kalite, proje yönetimi, finans vb. alanlarda kapsamlı eğitimler vererek onların kişisel yeteneklerinin arttırılması ve kendi işyerlerinde bu deneyimlerini kullanarak işyerlerinin kurumsallaşma sürecini hızlandırmaları ve bu sayede KOBİ’lerin rekabet güçlerini arttırmaları amaçlanmıştır. Bu amaçlarla Avrupa’nın en iyi odalarından biri olan İngiltere’de bulunan Sheffield Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklık kurulmuş ve bir başka amaç olarak ta bölge KOBİ’lerimiz ile İngiltere ortağımızın bölgesi arasında dış ticaret potansiyelini geliştirmek hedeflenmiştir. Toplam 110.000 avro bütçesi bulunan ve 50 KOBİ kilit elemanına eğitim verilen projeye 2008 yılında başlamış ve 2009 Aralık ayında son bulacaktır.
Uygulanması devam eden projeler;
-
Avrupa işletmeler ağı projesi, Avrupa Birliği Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Programı (CIP) kapsamında oluşturulmuş, 40’tan fazla Avrupa Birliği ülkesi ve aday ülkede, üniversitelerin teknoloji merkezlerini, bölgesel kalkınma ajanslarını ve sanayi ve ticaret odalarını kapsayan yaklaşık 600 kuruluş ve 4000’den fazla deneyimli uzman ile özellikle KOBİlere geniş yelpazede ücretsiz yardım, destek ve danışmanlık hizmeti sağlayan bir iş ağıdır. Türkiye’deki 7 konsorsiyumundan biri olan “Karadeniz İş ve Yenilikçilik Destek Merkezi” (BBISC) konsorsiyumunun toplam bütçesi 1,4 milyon Euro, BBISC’nin 6 ortağından biri olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na ayrılan bütçe ise 474 bin Euro’dur.
-
Peynir altı suyu tozu üretim tesisi, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel programı kapsamında hazırlanan ve 2010 yılında uygulanmaya başlayacak olan proje, bölgemizde bulunan süt ürünleri üreticileri ile yapılan toplantılar sonucunda ortaya çıkmış ve süt endüstrisinden kaynaklanan atık sularda, en büyük kirletici kaynağı, peynir üretiminden sonra oluşan ve "oldukça kirletici" olarak değerlendirilen peynir altı sularının, gelişmiş olan ülkelerde hem ekonomik, hem çevre sağlığı, hem de beslenme yönünden, bileşimce zengin bir hammadde anlayışı ile değerlendirilmesi örneğinden yola çıkarak, peynir altı suyu tozu olarak değerlendirilmesi ve ekonomik değer kazanması amacıyla hazırlanmış, yaklaşık maliyeti 5.000.000 – 6.000.000 avro arası olacaktır.
-
Ulusal Kümelenme Ağı Projesi, kümelenme mantığının bölgemizde gelişme ve bu anlamda belirli sektörlerde uygulamalı örneklerin yapılmasını hedefleyen bir projedir. Toplam 5.000.000 avro bütçesi olan ve 5 ilde uygulanan projenin Trabzon bütçesi 1.000.000 avrodur.
-
Gemi İnşa Sanayi-Üretim Destek Ve Ar-Ge Merkezi Projesi, Ülkemiz, Gemi İnşa Sanayinde, 2003-2009 yılları arasında büyük bir atılım gerçekleştirerek dünya sıralamasında üst sıralara yükselmiştir. Bu büyük ilerlemede, Marmara Bölgesi tersaneleri büyük tonajlı gemilerin inşasında, Ege ve Akdeniz Bölgesi tersaneleri ahşap ve fiber tekne inşasında kendilerini geliştirmiş, yenilenmiş ve büyük katkılar sağlamışlardır. Fakat, ustalık anlamında diğer bölgeleri besleyen Karadeniz Bölgesi tersaneleri bu süreçte, teknik ve teknolojik olarak kendilerini yenileyememiş ve hem teknolojik altyapı hem de üretim yöntemi olarak dünya standartlarının gerisinde kalmıştır.
Bu durumdan hareketle, gemi inşa sanayinde bölge tersanelerini rekabet edebilir seviyeye getirmeyi amaçlayan projemiz, Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Projesinin, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında uygulamaya değer görülmüştür.
Projenin hedefi, gemi inşa sanayinde bölgesel kalkınma ve rekabet edebilirliği, bilim ve teknolojiyi etkin kullanarak gelişip, yenilenip, gerektiğinde ortak hedefler için kesişim kümesi, gerektiğinde de büyük hedefler için güç birliği ile birleşim kümesi oluşturup güçlenerek sağlayabilmektir. Bu doğrultuda; söz konusu bölgede mevcut haliyle dahi en büyük iş ve istihdam sahası olan gemi inşa sektörü işletmelerinin teknoloji seviyelerini, üretim organizasyonlarını düzenleyerek kalitelerini ve verimlerini arttırmak; bölge içi ve dışı pazarlara ulaşmalarına ve pazarlama faaliyetlerine danışmanlık ve destek hizmeti sunarak katkıda bulunmak; tasarım, projelendirme ve mühendislik hizmetleri ile destekleyip her tip gemi siparişine cevap verebilecek ustalık potansiyellerini ortaya çıkarmak, gemi teknolojileri laboratuarı ile ar-ge faaliyetlerini teşvik etmek amaçları ile her birinin bu hizmetleri alarak faydalanabilecekleri ortak bir merkezin kurulması düşünülmüştür.
Trabzon, Sürmene’de bulunan YENİÇAM Tersanesi sahasında kurulması planlanan merkezin maliyeti yaklaşık 6.700.000 Avro olup, projenin 3 yılda tamamlanması düşünülmektedir.
Dostları ilə paylaş: |