TÜRKİYE MUAYTHAI FEDERASYONU
KIYAFET VE SPORTİF EKİPMAN TALİMATI
MADDE 1 – AMAÇ
-
Bu talimatın amacı, müsabakalara katılacak Muaythai sporcu ve müsabaka görevlilerinin ve diğer kişilerin, forma setleri ve benzeri sportif giysileri ile bunların üzerindeki reklam sayılabilecek her türlü resim, yazı ve benzeri şekillerin kullanımı, ve firmalar tarafından üretilecek mazemelerin federasyon logosunun kulanımı izni ile ilgili usul ve esasların düzenlenmesidir.
-
Sportif ayakkabılar, bu talimat kapsamında değildir.
-
Muaythai Hakemlerinin müsabakalarda giyeceği ayakkabılar, IFMA tarafından belirlenen hususlar doğrultusunda olacaktır.
2. KAPSAM
Madde 2-
(1) Bu Talimat, Ulusal Müsabakalar, Uluslararası müsabakalar, Süper ligleri, Kupa Müsabakaları, Türkiye Şampiyonaları, Federasyon Faaliyetleri ve Bölgesel müsabakalarında yarışan, sporcu, antrenör, ile görev yapacak, hakem, idareci, teknik personel ile gözlemciler ve Federasyon Temsilcileri ile ilgili usul ve esasları kapsar.
3.DAYANAK
MADDE 3-
Bu Talimat, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 9 uncu maddesine göre 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri ile Türkiye Muaythai Federasyonunun Ana Statüsü’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
4. TANIMLAR
MADDE 4-Bu Talimatta yer alan;
-
Bakanlık : Gençlik ve Spor Bakanlığını
-
Bakan : Gençlik ve Spor Bakanını
-
Genel Müdürlük : Spor Genel Müdürlüğünü,
-
Federasyon : Türkiye Muay Thai Federasyonunu,
-
Federasyon Başkanı : Türkiye Muay Thai Federasyonu Başkanını,
-
Yönetim Kurulu : Türkiye Muay Thai Federasyonu Yönetim Kurulunu,
-
İl Müdürlüğü : Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünü
-
Hukuk Kurulu : Türkiye Muay Thai Federasyonu Hukuk Kurulunu,
-
Disiplin Kurulu : Türkiye Mauy Thai Federasyonu Disiplin Kurulunu,
-
Merkez Hakem Kurulu: Türkiye Muay Thai Federasyonu Merkez Hakem Kurulunu,
-
İl Hakem Kurulu : İllerde Muay Thai Hakem ve Gözlemcileri ile ilgili tüm idari ve
teknik konulardan sorumlu olan kurulu,
-
İl Temsilcisi : Türkiye Muay Thai Federasyonu İl Temsilcisini,
-
Spor Kulübü : Genel Müdürlük tarafından tescil edilmiş olan spor kulübünü,
-
IFMA : Uluslararası Muay Thai Federasyonunu,
-
WMC : Dünya Muaythai Konseyi’ni,
-
Sporcu : Muaythai sporunu yapan lisanslı sporcuyu,
-
Antrenör : Muaythai Antrenör diplomasını alan ve eğitim veren çalıştırıcı’yı
-
Hakem : Hakemlik lisansına sahip musabakada görevli kişiyileri,
-
Idareci : İl Müdürlüğünce Kafile başında görevlendirilen kişileri
-
Teknik personel : Federasyon tarafından görevlendirilen ve teknik konuda eğitimli kişileri,
-
Gözlemci : Ulusal ve Uluslararası Muay Thai faaliyet ve müsabakalarında görevlendirilen orta, skorboard, masa (Juri) ve hakemlerinin değerlendirerek, hakemlerin uluslararası ve Ulusal mevzuata uygun olarak görev ifa edip etmedikleri hakkında gözlem yaparak, ilgili hakemler hakkında rapor hazırlamakla, müsabaka ve müsabaka ile ilgili her türlü yan faaliyetin uluslar arası oyun kuralları, talimatlar ve reglamana uygun yürütülmesini sağlamakla görevlendirilen kişiyi,
-
Federasyon Temsilcisi : Federasyon tarafından düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Muay Thai faaliyet ve müsabakaların organizasyonunu denetleyerek talimatlara uygun işleyişi kontrol eden ve durumu raporla Federasyona bildirmekle görevlendirilen kişiyi,
-
Reklam : Müsabakalara katılacak sporcuların , kulüplerin ve diğer ilgili-lerin şort atlet , eşofman ve benzeri sportif giysilerinde bulundurulacak reklam ve reklam sayılabilecek her türlü resim , yazı ve benzeri şekilleri,
-
Federasyon Logo : Federasyon Başkanlığını resmi logosunu,
-
Sportif Ekipman :Şort, Atlet, Thişört, Eldiven, Kask, Ayak Koruyucu, Vucut Yeleği ve Antrenörlerin müsabakalarda kullandıkları her türlü sportif malzemeyi,
-
Üretici Logosu :Sportif ekipmanı üreten firmayı tanıtan logo, işaret veya yazıyı,
ifade eder.
MADDE 5 – GENEL ESASLAR
-
Sportif ekipmanlar, yapısal özellikleri veya basınç, ışık ve su gibi dış etkenler nedeniyle renk değiştirmeyecek, hakem veya seyircileri rahatsız edecek şekilde ışığı yansıtmayacak ve sporculara zarar vermeyecek mahiyette olmalıdır.
-
Tüm faaliyet ve müsabakalarsa kulanılılacak ‘’Sportif Ekipmanlarda’’ Federasyon logosu bulunacaktır, Logo kullanılması Federasyon tarafından anlaşma yapılan ve logo kulanım bedeli ödeyen kuruluşlar tarafından kullanılabilecektir, federasyondan izin alınmadan kulanılılmasına izin verilmeyecektir. Logo kullanım yetkisi sureli olarak düzenlenecek şartname ve bedel ile firmalara kulladırılacaktır.
-
Reklamların hukuka, fair-play ruhuna, ahlaka ve adaba aykırı düşmemesi esastır. Özellikle alkollü içkilere, tütün mamullerine, mevzuat tarafından izin verilenler hariç
olmak üzere kumar oyunlarına yönelik ve politik, ırkçı veya dini içerikli reklam yapılması yasaktır.
-
Sporcu T-şortları üzerinde bulunacak her türlü reklam Türkiye Muay Thai Federasyonu nun iznine tabidir. (T-şort giyilmeden yapılan müsabakalarda sporcuların bedenlerinin üzerine yazdırmış olduğu reklam yazılarıda izine tabidir.)
-
İllerin ve Kulüplerin T-şort ve Eşofmanlarında belirlenen yazı ,amblem , resim illerini veya kulüplerini kapsayabilir , ancak Resmi müsabakalarda reklam amaçlı yazı , amblem , resimlerin kullanılması Federasyonun iznine veya organizasyonda yetkilendirilmiş komitenin oluruna tabidir.
MADDE 6 : KIYAFETLER
-
Muay thai müsabakalarında görevlendirilen hakemler , ülkemizde siyah pantolon ve siyah çorap giyecekler , aday , il ve ulusal hakemler beyaz gömlek , uluslararası hakemler açık mavi renkli gömlek , lacivert papyon ve mevsime göre üzerlerinde siyah ceketleri olacaktır. Hakemler siyah renkli topuksuz bağcıklı veya bağcıksız küt burun tabanı lastik ayakkabı veya bağcıklı veya bağcıksız yandan fermuarlı bot ayakkabı giyeceklerdir. Orta hakemler ring te gözlük ve kemer , kol saati , künye , bileklik , yüzük , küpe , kolye vb. takı ve aksesuar takamazlar.
-
İFMA tarafından uygulanan kural gereğince ; Federasyon tarafından yapılan resmi şampiyona ve organizasyonlarda görevli hakemlerden sadece Merkez Hakem Üst Kurul Başkanı , Başkan Yardımcısı ve Merkez Hakem Üst Kurulu üyeleri, Amatör Merkez Hakem Kurulu Başkanı, Profesyonel Merkez Hakem Kurulu Başkanı, Takım elbiseli olarak görev yapacaklar , diğer tüm hakemler (Merkez Amatör Hakem Kurulu üyeleri dahil) hakem kıyafetli olarak görev yapacaktır.
-
Muay Thai müsabakalarında görevlendirilen hakemler mutlaka içinde bulunulan faaliyet yılının vize veya terfi seminerine katılıp vize almış olmaları gereklidir.Hakemlerin hangi kategoride olduklarını belirten yaka kartları hakem derecelerine göre boyunlarında asılı olarak bulunacaktır.
-
Muay thai müsabakalarında görevlendirilen antrenörler mutlaka içinde bulunulan faaliyet yılının vize ve gelişim seminerine katılıp vize almış olmaları gereklidir. Antrenörlerin en az 1. Kademe Yardımcı Antrenör belgeli olmaları ve hangi kademede olduklarını belirten yaka kartlarıda boyunlarında asılı olarak bulunacaktır
-
Muay thai müsabakalarında görevlendirilen antrenörler tarafından Ferdi eşofman , illerinin takım eşofmanı alt üst olmak kaydı ile , mevsim değişiklikleri dikkate alındığında yaz mevsimlerinde üzerlerinde Türk bayrağı logosu ve resmi , başka bir spor dalının amblem,yazı ve figürü olmayan , il veya kulüp adı ve resmi bulunan Muay Thai amblem ve figürlü T-şortlar giyilecektir.
-
Müsabakalarda sporcular üzerlerine T-şort olarak hangi köşede ise o köşenin renginde Kırmızı veya Mavi kısa kollu T-şort giyecektir, İl, Bölge ve Ulusal faaliyetler dahil, özel ve resmi turnuvalarda Şort olarak o yıl federasyon tarafından belirlenmiş şortları giyebilirler ,Uluslararası Faaliyetlerde WMC-İFMA tarafından belirlenen atlet ve şortlar giyilecektir.
-
Erkek sporcular sakallı olarak müsabakalara çıkamazlar , Bayan sporcular dilerlerse Dizleri görünmek kaydı ile Siyah veya beyaz Tayt giyebilir, İl. Bölge, yerel ve ulusal müsabakalarda Tesettürlü bayan sporcular müsabakanın yapılmasına veya avantaj sağlamamak koşulu ile, baş kasklarını rahatsız etmediği sürece saçlarını kapatmak için bandana veya başörtüsü takabilirler. Uzun kollu body ve Şortun altına uzun siyah tayt giymelerine müsade edilebilecektir, ancak sert, metal veya buna benzer materyaller takamazlar.
MADDE 7 : SPORTİF EKİPMANLAR
RİNG
-
Gereksinimler: Bütün yarışmalarda, ring aşağıdaki şartları uygun olmalıdır;
-
Boyut: Minimum boyut 4.9 m. ve iplerin hat içinde maksimum boyut 6.10 m. olacaktır. Uluslararası şampiyonalarda, halkanın büyüklüğü halatlar içinde 6.10 x 6.10 metre olmalıdır. Ring yerden minimum 90 cm veya maksimum 1.20 m. yükseklikte olmalıdır.
-
Platform ve Köşe Yastıkları: Platform güvenle inşa edilecektir, dış seviye halatlar hattının dışında en az 50 cm uzanacaktır. Sporcuların yaralanmasını önlemek için dört köşeye köşe yastıkları monte edilecektir.
-
Zeminler: Zemin keçe, kauçuk veya elastiki aynı kalitede, en az 1,5 cm , en fazla 2.00 cm. olan uygun (onaylı) malzeme ile kaplanacaktır. Ringin üst yüzeyi kanvas , kauçuktan keçe, ( amerikan bezi ) ile kaplanacaktır.
-
Halat: 3 cm minimum ve sıkı bir şekilde yüksek, sırasıyla, 40 cm, 70 cm, 100 cm ve 130 cm köşe direkleri alınan 5 cm maksimum bir kalınlığa sahip 4 halat olacaktır.ipler yumuşak ya da yumuşak malzeme ile kaplı olacaktır. ip 3 ila 4 cm genişliğinde yakından dokulu iki adet şerit tarafından eşit aralıklarla, her iki tarafta bağlanacaktır. ip boyunca kayma olmamalıdır.
-
Merdivenler: ring merdivenleri 3 takım olacaktır ,yarışmacıların kullanımı için zıt köşelerinde her birinde 1 merdiven ve hakemler ve doktorlar tarafından kullanılmak üzere nötr köşede bir merdiven.( 1 ve 5 no.lu yan hakemlerin arasındaki köşe)
-
Plastik Poşet: ring dışında 2 nötr köşelerinde, hakemlerin kanamayı durdurmaları için küçük bir plastik torba tespit edilecektir , içinde pamuk veya peçete olacaktır.
-
Ek ringler: 2 ya da daha fazla ring önemli şampiyonalarda kullanılabilmektedir.
RİNG EKİPMANLARI
Aşağıdaki ring ekipmanları mevcut olacaktır:
-
İki sığ tepsi.
-
Dört sandalye - mavi köşede iki ve kırmızı köşe iki sandalye . Dövüşçüler için sandalye kullanılmaz.
-
İki plastik huniler sadece ağız yıkama için kullanılacak, iki plastik sprey şişeleri ve su içmek için iki küçük plastik şişelere boksörler tarafından kullanılmak üzere izin verilir.
-
Yetkililer için masa ve sandalyeler.
-
Gong veya çan.
-
Bir (tercihen iki) kronometre.
-
Puanlama kağıtları İFMA kurallarına göre hazırlanmış olacaktır. Elektronik puanlama sisteminin kullanılması halinde bu tür kağıtlar için gerek yoktur.
-
Hoparlör sistemi ve diğer bağlı bir mikrofon.
-
Bir sedye.
ELDİVENLER
-
Yetkili Eldivenler: Boksörler IFMA onaylı Federasyon Yönetim Kurulu tarafından belirlenen eldivenleri giymek zorundadır. Boksörlere kendi eldivenini giymek için izin verilmez.
-
Özellikler: eldivenler deri kısmı toplam ağırlığın yarısı ve dolgu olmayan yarısından az toplam ağırlığı daha fazla ağır olmamalıdır , 10 ons (284 gram) ağırlığında olacaktır.eldivenin dolgu yerinden veya kırık olmayacaktır. Sadece temiz ve hijyenik eldiven kullanılmalıdır. Müsabakalarda tüm boksörler aynı tür ve marka eldiveni giyecektir. İp ile bağlanan eldivenler kesinlikle kullanılmayacaktır.
BANDAJLAR
-
Özellikler: eni 5 cm ve 2,5 m uzunluğunda olacaktır. her türlü bant kullanımı , kauçuk veya yapıştırıcı kesinlikle yasaktır, ancak 7.5 cm uzunluğunda ve 2.5 cm genişliğinde bandaj bilek için kullanılabilir.
KIYAFET
-
Yetkili Elbise: Boksörlerin giyecekleri elbiseler ;
-
Giyim: Boksörler müsabakaya çıktıkları köşenin renginde T-şort ve şort giyeceklerdir. İFMA tarafından belirtilen ve Federasyon tarafından da uygulanması halinde İllerde , Bölgelerde ve Türkiye şampiyonalarında sarı renkli kenarları siyah şeritli şortlar giyilecektir.
-
Mongkon & Prajiad: Boksörler ringe girmeden önce Ustasına saygı dansını yapmak için kutsal kafa bandı (Mong-Kon) giyecektir. Bir muska (prajiad / kol bandı) üst kol veya beline takabilir.
-
Diş koruyucular : Dişlikler takılmalıdır. Uygun form dişlik takılmış olmalıdır.
-
Kasık koruyucular: kasık koruyucu kullanılması zorunludur. Erkek boksörler, metal kasık koruyucusu kullanacaktır. Kadın boksörler köpükten yapılmış bir kadın kasık koruyucusu kullanacaktır. Hijyen gözetmek için, tüm boksörlerin kendi kasık koruyucuları olması gerekir.
-
Kask (Kafa koruyucu) : Kask ( Kafa koruyucu ) boksör ekipmanlarının en önemli unsuru olup İFMA onaylı olarak resmi müsabakalarda organizasyon komitesi tarafından sağlanan kaskların kullanılması zorunludur. Bu İFMA özelliklerine uygun olmalıdır.
-
Ayak koruyucu ve Dirsek koruyucuları : Ayak ve dirsek koruyucuları kullanılması zorunludur. Ayak koruyucuları ve dirsek koruyucularını sağlamak organizasyon komitesi sorumluluğunda olduğu gibi IFMA özelliklerine uygun olmalıdır.
-
Vücut koruyucuları: vücut koruyucusu kullanımı Büyük Erkekler A divizyon hariç diğer kategorilerde kullanılacaktır. Vücut koruyucularını sağlamak organizasyon komitesi sorumluluğunda olduğu gibi IFMA özelliklerine uygun olmalıdır.
-
Bayan Göğüs Koruyucu: Göğüs koruma kullanımı tüm bayan boksörler için zorunludur. Hijyen için, tüm bayan boksörlerin kendi göğüs koruyucusu olması gerekmektedir.
-
Yasaklanmış nesneler
-
Kol veya vücudun başka herhangi bir parçası üzerinde bir rakibe karşı zararlı veya sakıncalı olması muhtemel sarsıcı veya ürünleri ovuşturarak yağ kullanımı, vazelin yasaktır.
-
Boksörler temiz traşlı olacaktır: Sakallara ve bıyıklara izin verilmez.
-
Elbise ihlali: Bir hakem zorunlu vücut koruyucusu - kafa koruyucu – eldiven – bandaj - kasık koruyucu – dişlik – ayak koruyucu – mong kong – dirsek koruyucu – kadınlar için göğüs koruyucu giymiyen herhangi bir boksör olduğunda , eksik hususlar tamamlanıncaya kadar yarışmayı durdurmak zorundadır.
MADDE 8 – YÜRÜRLÜK
Federasyon Yönetim Kurulunca hazırlanan bu Talimat Genel Müdürlük ve Federasyonumuzun web sitesinde yayımlandığı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
MADDE 9 – YÜRÜTME
Bu Talimat hükümlerini Türkiye Muay Thai Federasyonu Başkanı yürütür.
Dostları ilə paylaş: |