Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı



Yüklə 24,78 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü24,78 Kb.
#20698

1-10 EKİM 2016 HABERLER

10.10.2016 Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı anlaşması imzalandı


Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in huzurunda imzalandı.

Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedende gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyordu. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. (www.denizhaber.com.tr)


10.10.2016 Bülent Tüfenkci: Serbest bölge ve limanla ilgili sorunların büyük kısmı çözüldü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Mersin Serbest Bölgesi'ndeki kullanıcıların liman ve gümrükle ilgili sorunlarının büyük bir kısmını çözdüklerini belirterek, "Bu konularla ilgili düzenlemeleri de en kısa sürede hayata geçireceğiz" dedi. Amaçlarının, Türkiye'de üretimi arttırmak ve ticareti kolaylaştırmak olduğunu dile getiren Tüfenkci "Fakat bunu güvenlik konusunu göz ardı etmeden yapmak durumundayız. Rekabeti koruyacak şekilde ama Türkiye'nin de dünyayla rekabetini kolaylaştıracak şekilde gümrük işlemlerini hızlandırıp dış ticarette daha fazla söz sahibi olmak istiyoruz." diye konuştu. (www.denizhaber.com.tr)
10.10. 2016 Adana’ya 400 yat kapasiteli marina inşa edilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Adana’da 400 yat kapasiteli proje için çalışmalara başladı.

Adana’nın Yumurtalık ilçesine 400 yat kapasiteli bir marina inşa edilecek. Marina için hidrografik ve oşinografik çalışmalar start aldı.

Marina, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Kemalpaşa Mahallesi’nde DSİ Sosyal Tesislerinin batı mevkisine inşa edilecek.

Projede birinci aşama olan yer seçimi etüt çalışmalarının gerçekleştirildiğini, ikinci aşama hidrografik ve oşinografik olarak zemin dayanıklılığının ölçülmesi, jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun hazırlanması için su altı sondaj çalışmaları yapılmasına başlandığını, buna göre etüt raporu hazırlanacağını açıkladı.

Yaklaşık 10 sondaj yapacaklarını, 10 ile 30 metre kadar derine ineceklerini ifade eden Tezer, üçüncü aşama Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlandıktan sonra da marina inşaatına başlanmasına karar verileceğini ifade etti. (www.7deniz.net)


10.10.2016 Hitit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma teknesi Obruk'ta suya indirildi

Hitit Üniversitesi Su Ürünleri ve Su Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde uygulama ve araştırmalarda kullanılmak üzere alınan Uygulama ve Araştırma Teknesi, Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Üniversite Senatosu’nun katıldığı törenle suya indirildi

Obruk Barajı’nda suya indirilen tekne, ulusal ve uluslararası su sporları başta olmak üzere, tüm baraj alanında su ürünleri ile ilgili bilimsel çalışmalarda kullanılacak. (www.denizhaber.com.tr)


08.10.2016 Binali Yıldırım: Tersanelerin kira sözleşmelerini 49 yıllığına uzattık


Selah Tersanesi'nde düzenlenen "TCG YZB. Güngör Durmuş" adlı lojistik destek gemisinin denize indirilmesi törenine konuşan Binali Yıldırım, Tersaneler için önemli destekleri devreye soktuklarını belirterek, "13 yıldır onayı gerçekleşmeyen Tuzla Tersaneler Bölgesi İmar Planı nihayet Mayıs 2016'da onaylanmış, yürürlüğe girmiştir. Tersanelerimizin imar planı için ödemeleri gereken 5 milyonu da almamak suretiyle tersanelerimize bir katkı temin edilmiştir. Ayrıca tersanelerimizin Hazineye ödedikleri kira bedellerinde de 10 katın üzerinde indirim sağlanmıştır. Yıllık yaklaşık olarak 40 milyon lira civarında bir kira ödemesi yapılırken, neredeyse bu sıfıra indirilmiş ve cirodan yüzde 1 ödenmesi şeklinde bir esasa bağlanmıştır. Her tersane cirosunun sadece binde 1'ini kira bedeli olarak ödeyecektir. Bir örnekle açıklayacak olursak, 2015'te 1 milyar lira ciro oluştuysa, tersanecilerimizin bunun için 40 milyon lira kira bedeli ödemeleri gerekiyordu. Şu anda ödeyecekleri miktar sadece 3 milyondur. En büyük desteklerimizden birini de bugün burada açıklıyor ve müjdeyi veriyorum. Tersanelerimiz 49 yıllığına kiralanmıştı, bu kira süresinin bitmesine 18 yıl kaldı. Bir karar aldık, sıfırlıyoruz, tekrar 49 yıla çıkarıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Bu ne işe yarıyor? Bu, tersanelerimizin geleceği daha iyi görmesi, daha iyi plan yapması, bundan daha önemlisi kredi saygınlıklarının artmasına yarıyor. 18 yıl kalan süre olduğu zaman, kredi imkanları da ona göre sınırlı oluyor. Bu süreyi uzatmakla birlikte kredi kapasitelerini de 3 kat artırmış olacağız. Yani 6 milyar liralık ilave bir kredi hacmine tersanelerimiz sahip olacak."

Türkiye'nin savunma sanayini, yaklaşık olarak 35 milyar dolarlık bir yatırımla bugün sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil dost ve müttefiklerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verecek bir yetkinliğe ulaştırdıklarını dile getiren Yıldırım, "Bununla yetinecek değiliz. 70'li yılların başında Kıbrıs Barış Harekatı esnasında ambargo karşısında yaşadığımız sıkıntıları unutmadık. Derler ya 'Kötü mal sahibi kiracıyı ev sahibi yapar', o bize ders oldu ve biz savunma sanayimize 80'li yıllardan itibaren yatırım yapmaya başladık. Geldiğimiz noktada hamdolsun hem yerlileşme hem millileşme konusunda çok büyük mesafe kat ettik. Yapacağımız işler yaptıklarımızdan daha fazla" diye konuştu. (www.denizhaber.com.tr)




06.10.2016 Türk bayraklı gemiler ‘Gri Liste' riski altında

Türk bayraklı gemilerin tutulma oranı hızlandı. Ulaştırma Bakanlığı, sektörün tüm kuruluşlarına bir yazı göndererek ‘Beyaz Liste'de olan Türk bayrağının ‘Gri Liste'ye düşme sınırına geldiği uyarısını yaptı.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü sektörün tüm kuruluşlarına bir yazı göndererek Paris Memorandumu'na göre 2016 yılı içerisinde 316 geminin denetlendiği, bunlardan 22 tanesinin tutuklandığı ve Beyaz Liste'de olan Türk bayrağının Gri Liste'ye düşme sınırına geldiği uyarısında bulundu. Bakanlık bu nedenle denetimleri artıracağını açıkladı.

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 28 Eylül tarihli yazısında tutulmaların gemiadamlarının yetersizliğinden özellikle yoğunlaştırılmış denetim kampanyalarına konu olan MLC 2006 gereklilikleri ile kapalı mahallere giriş, gemiyi terk ve yangın talimleri gibi Emniyet Yönetimi Sistemi Kodu (ISM Kod) gerekliliklerinin yerine getirilmemesinden kaynaklandığının görüldüğü belirtiyor. Tutulmaların daha çok Romanya ve Yunanistan'da olduğu açıklanırken, gemilerin Emniyet Yönetim Belgesi (Safety Management Certificate/SMC) gerekliliklerini karşılamadığı ve bu belgelendirmelerin ağırlıklı olarak Türk Loydu tarafından yapıldığının tespit edildiği, ifade ediliyor.

Bakanlık, gemi tutulmalarının önüne geçilebilmesi adına, bir takım yeni yaptırımları gündemene aldı. Buna göre; hedefleme sistemine bakılmaksızın yurtdışına çıkış yapacak olan her Türk Bayraklı gemiye (konteyner gemileri hariç) ön sörvey yapılacak. Geçerli belgeleri olan klassız gemiler için ilk Türk limanında uluslararası sefere uygunluğu esas olarak genişletilmiş sörvey denetimleri idare tarafından yapılacak. Yapılan denetimlerinin sörvey raporları liman başkanlığı tarafından incelenip uygun bulunan raporlar, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün değerlendirilmesine sunulduktan sonra, geminin seferine ve belgelerinin devamlılığına Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü karar verecek. (www.denizhaber.com.tr)



06.10.2016 FETÖ soruşturmasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 113 personel açığa alındı

Milli Savunma Bakanlığının sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamaya göre, FETÖ soruşturması kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 113, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 427 personel açığa alındı. Geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan personelden 368'inin subay olduğu belirtildi.

Bu arada FETÖ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla TSK'dan bugüne kadar ihraç edilenlerin sayısının 3 bin 699 olduğu bildirildi. (www.denizhaber.com.tr)

02.10.2016 Dünyanın ilk LNG ile çalışan araç taşıyıcı AUTO ECO isimli gemi, UECC'ye teslim edildi
United European Car Carriers (UECC) için Çin'de yerleşik COSCO Nantong Tersanesi'nde inşa edilen dünyanın ilk LNG ile çalışan araç taşıyıcı kargo gemisi törenle, UECC'ye teslim edildi.

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, 2014 yılında COSCO Nantong Tersanesi'nde sipariş edilen, 181 metre boyunda, 32 metre genişliğinde ve 3 bin 800 araç taşıma kapasitesine sahip AUTO ECO isimli Car Carier gemisi, United European Car Carriers (UECC) Şirketine teslim edildi. (www.denizhaber.com.tr)




02.10.2016 Global Liman İşletmeleri, İtalya'daki liman sayısını 3'e çıkardı


“Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi” unvanını elinde bulunduran Global Liman İşletmeleri, İtalya’da Venedik’ten sonra şimdi de Ravenna ve Cagliari yolcu limanlarını da operasyonal yapısına dahil etti. (www.denizhaber.com.tr)


01.10.2016 Armatörlere 50 milyar dolar 'biyo istila' faturası

Uluslararası Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi yürürlüğe giriyor, gemilere arıtma sistemi zorunluluğu geliyor. Sistemin maliyeti dünya denizciliği için 50 milyar dolar. Türkiye’de ise 1500 gemide bu sistem bulunmuyor, bu da 500 milyon dolarlık ek maliyet anlamına geliyor. (www.denizhaber.com.tr)
Yüklə 24,78 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin