Türkiye'nin ilk rüzgar türbin bakım gemisi teslim edildi



Yüklə 32,73 Kb.
tarix18.05.2018
ölçüsü32,73 Kb.
#50727

16-23 OCAK 2017 HABERLER

(Kaynak:denizhaber.com.tr)




23.01.2018 Türkiye'nin ilk rüzgar türbin bakım gemisi teslim edildi

Gemicilik sektöründe katma değerli üretimlerle küresel rekabette ön plana çıkan Türk tersaneleri, yeni bir ilke daha imza attı. Türkiye’de ilk defa Cemre Tersanesi tarafından üretilen ‘Esvagt Mercator’ adlı rüzgâr türbin bakım gemisi sektörün öncü firmalarından Danimarkalı Esvagt firmasına teslim edildi.

Özel maksatlı gemilerin inşasında Avrupa’da faaliyet gösteren birçok firmanın dikkatini çeken Türkiye, rüzgâr türbin bakım-destek gemilerinin inşasında iddialı olmayı hedefliyor. İlki Cemre Tersanesi tarafından inşa edilen NB48 Esvagt Mercator rüzgar türbin gemisinin offshore alanında yapımını gerçekleştirdikleri ikinci büyük proje olduğunu anlatan Cemre Tersanesi Proje Koordinatörü Samet Cırlak, projenin 2015 Kasım ayında imzalandığını, ilk 8 aylık sürecin temel ve detay tasarım fazı olarak ilerlediğini söyledi.

Üretime 8’inci aydan sonra başladıklarını anlatan Cırlak, “Proje 22 ayda tamamlandı. Bu tarz katma değeri yüksek olan gemiler için bu süre kısaltılmış bir süredir. Ekipman tedariki ve inşa süresi ise 14 ay olarak gerçekleşti” dedi. İnşa edilen geminin 22 tekniker kapasiteli olduğunu belirten Cırlak, ”Gemi içerisinde çalışanlar için sosyal alanlar sağlandı. Sinema salonları, toplantı odaları ve daha birçok donanım yer alıyor” şeklinde konuştu.

22.01.2018 PETKİM, 500 milyon dolarlık tahvil ihracı gerçekleştiriyor


SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan, Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi Petkim, 26 Ocak 2018’de 500 milyon dolarlık tahvil ihracı gerçekleştiriyor.

İrlanda Borsası’nda işlem görmesi planlanan tahviller ile ilgili olarak talep toplama işlemleri tamamlandı. Kupon oranı faizi sabit yıllık yüzde 5,875; satış fiyatı nominal değerin yüzde 99,467’si olarak belirlenen ihraçta, faiz ödemeleri 26 Temmuz 2018 tarihinden itibaren 6 ayda bir, ilgili yılın 26 Temmuz ve 26 Ocak tarihlerinde yapılacak. İhraçla ilgili açıklama yapan Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, ihraç tutarının üç katı talep aldıklarını söyledi. Bunun Petkim’e ve Türkiye’ye olan güvenin önemli bir göstergesi olduğunun altını çizen Mammadov, “Petkim’in kârlılığı son yıllarda rekor üstüne rekor kırarken, Türkiye ekonomisi de istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Tahvil ihracımızın bu kadar başarılı olmasında bu iki etkenin büyük rol oynadığını düşünüyorum” diye konuştu. Tahvil ihracından elde edilecek gelirle şirketin yakın zamanda açıkladığı STAR Rafineri ortaklılığını finanse edeceklerini anımsatan Mammadov, sözlerini şöyle sürdürdü: “STAR Rafineri hem Türkiye için hem de bizim hammadde güvenliğimizin sağlanması açısından çok stratejik bir tesis. Ortaklığımız uzun vadeli olacak. Yıl içinde devreye alınacak rafineri, hammadde ihtiyacımızın tamamını karşılayarak rekabette bize çok önemli bir güç kazandıracak. Bu nedenle bu yatırımı çok önemsiyoruz.”

Tahvil ihracı için Goldman Sachs International, J.P. Morgan Securities Plc, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale ve VTB Capital Plc. yetkilendirildi. 500 milyon dolarlık ihracın vadesi 26 Ocak 2023 olarak belirlendi.

22.01.2018 Antalya Serbest Bölge'de 2017 yılında 33 yat denize indirildi


Lüks yat imalatında dünyanın önemli merkezlerinden biri olan Antalya Serbest Bölge'de geçen yıl toplam değerleri 171 milyon doları bulan 33 yat tamamlanarak sahiplerine teslim edildi.

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, yat imalatına 2000 yılında başladıklarını söyledi.

İlk yıllarda bölgede 30 metre ve altında boylara sahip yatların yapıldığını, zaman geçtikçe yat boylarının uzadığını belirten Gürses, son zamanlarda 60 metre ve üzerinde uzunluğa sahip çok sayıda yat siparişi alındığını ifade etti.

Serbest bölgede 56 yat firmasının faaliyet gösterdiğini dile getiren Gürses, bunlardan 44'ünün doğrudan üretim yaptığını bildirdi.

Geçen yıl 33 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini belirten Gürses, şöyle devam etti; "2017 yılında boyları 14 metre ile 49 metre arasında değişen 33 yat tamamlanarak sahiplerine teslim edildi. Bunların toplam satış değeri 171 milyon dolar oldu. Tamamlanan yatların toplam uzunluğu 860 metre, ortalama uzunlukları da 26 metreye ulaştı. Önceki yıllarda ortalama uzunluk 23 metre civarındaydı.

Yat satışı yapılan ülkeler Katar, Hollanda, Panama, ABD, Fransa oldu. Geçen yıl tamamlanan 33 yatla birlikte 2000 yılından bu yana yat satışı 372'ye ulaştı. Bu çok ciddi bir rakam. Önümüzdeki dönemlerde bölgemizde üretilen yatların boylarını artırmayı hedefliyoruz."

Yüzer havuz yapılacak

Gürses, 50 metrenin üzerindeki yatları denize indirmek ve denizden karaya çekebilmek için Bölgede yüzer havuz sistemi yapılacağını, 2 bin tona kadar kaldırma kapasitesine sahip sistem sayesinde boyları 90 metreye kadar olan yatları rahatlıkla karaya çekme ve denize indirme imkanı bulacaklarını bildirdi.

Zeki Gürses, "Siparişlere baktığımız zaman küçük boy yatları çekme sisteminin yanı sıra 75, 80, 90 metre gibi siparişler de arttığı için büyük boy yatları çekecek yüzer havuz sisteminin olması gerektiğine karar verdik. Söz konusu yatırımla ilgili ön fizibilite çalışmalarımız tamamlandı. Bu yıl yatırıma başlamayı ve 1 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz." dedi.

Bunun yanında, 600-700 ton kaldırma kapasitesine sahip travelift almayı düşündüklerini aktaran Gürses, bu sistemle de 45-50 metreye kadar yatların denizden alınıp tersaneye kadar taşınabileceğini söyledi.

"2018'de 30 yat satışı gerçekleşir"

Gürses, bu yıl 30 civarında yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edileceğini düşündüğünü belirterek, "Eylül ayı gibi 60 metre uzunluğunda özel sipariş ultra lüks bir yat denize indirilecek. Amacımız yüzer havuz sistemini bu projeye yetiştirmek." dedi.

50 metrelik bir yatın ortalama yapım süresinin 24-36 ay olduğunu söyleyen Gürses, Bölgede yat imalatının yanı sıra bakım-onarım işlerinin de yapıldığını, geçen yıl 14 yatın bakım onarımının gerçekleştirildiğini kaydetti

22.01.2018 Rocketlab, Dünya yörüngesine gemi takip uydusu yollamayı başardı


Amerikan özel roket ve uzay mekiği üreticisi Rocketlab şirketi, kendi üretimi olan Electron roketiyle ilk kez Dünya yörüngesine uydu yollamayı başardı.Gönderilen 3 uydunun görüntüleme, meteoroloji ve gemi takip uyduları olduğu belirtildi.

Roketin uzaya hafif yük taşımacılığında kullanılması öngörülüyor Şirket, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın doğusundaki Mahia Yarımadası'ndan uzaya fırlatılan Electron roketinin taşıdığı 3 hafif uyduyla yörüngeye ulaştığını duyurdu. Şirketin kurucusu ve üst düzey yöneticisi Yeni Zelandalı iş adamı Peter Beck, roketin daha ikinci fırlatma denemesinde uzaya uydu yollamayı başardığına dikkati çekerek, bunun uzaya ticari erişim bakımından çığır açıcı bir adım olduğunu vurguladı.

Daha hafif ve küçük boyuttaki yükleri yörüngeye ulaştırmak üzere geliştirilen iki aşamalı roketin ilk test fırlatışı, 25 Mayıs 2017'de yapılmış ancak roket, uzaktan iletişim sitemindeki bir hata nedeniyle yörüngeye ulaşamamıştı. Küçük uydular ve hafif cihazların uzaya gönderilmesi konusundaki ticari talebin gelecek yıllarda artması bekleniyor. Bu tip uydu ve cihazlar, internet erişiminden küresel konumlama ve takip hizmetlerine kadar çok farklı alanlarda kullanılabiliyor.

22.01.2018 Çin, üç denizcilik uydusu fırlatacağını duyurdu


Çin Devlet Okyanus İdaresi Başkanı Wang Hong, Çin'in 2018 yılında 3 denizcilik uydusu fırlatacağını açıkladı.

Başkent Beijing'de dün düzenlenen Ulusal Okyanus Çalışmaları Toplantısı'nda konuşan Wang Hong, denizcilik uydusu uygulamasının ilerletilmesi ve ilgili küresel veri hizmetlerinin paylaşımı için, yeni yılda Çin'in ilgili istasyon ve veri dağıtım merkezlerinin inşasını hızlandıracağını kaydetti.

Bu alandaki inovasyon gücünün artırılması için de çaba göstereceklerini ifade eden Wang, 2018'de okyanus araştırmalarının pekiştirilmesinin yanı sıra, bilim ve teknoloji politikaları ile ilgili bir danışma komisyonu kurulacağı bilgisini verdi.

Çinli yetkili, ayrıca denizlerde güvenlik, derin deniz projeleri ve enerji alanlarındaki çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.


20.01.2018 Katarlı yatırımcılar, Kanal İstanbul güzergahını mercek altına aldı


Kanal İstanbul Projesi'nin resmen açıklanmasının ardından, o bölge ile ilgilenen Katarlı yatırımcılar, Türkiye'ye davet edildi. Öte yandan projenin Katarlı yatırımcıları iştahını kabarttığı belirtiliyor. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Katarlı yatırımcılarla Kanal İstanbul'u ve bu bölgede yer alan portföylerindeki arsalarla ilgili görüştüklerini belirterek, "Özellikle Kanal İstanbul Projesi burada büyük bir heyecan oluşturmuş durumda. Bu ilgiyi burada yakinen görme imkanımız oldu." dedi. Türk şirketleri, 112 firma ile katıldığı 2. Expo Turkey by Qatar'da Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlatırken, bu ülkeden yatırımcı çekmek ve ihracat yapabilmek için çok sayıda ikili görüşme gerçekleştiriyor.

18.01.2018 Türkiye'de üretilen ve pille çalışan iki feribot Norveç’e teslim edildi


Türk tersaneleri, son birkaç yıldır dünya denizciliğine farklı ürünler sunarak dikkat çekmeye devam ediyor. Bunlardan en ilginci ise denizciliğiyle ünlü Norveç’te yaşandı. Çevre koruma programları nedeniyle sadece sıfır emisyonlu gemi ve teknelere izin verilen Viking Suları’na Türk tersanelerinin ürettiği gemiler iniyor. Tersan’ın ürettiği 2 feribot onlardan en ilgi çekenleri. Geçtiğimiz haftadan bu yana Türk tersanelerinde üretilmiş iki feribot Norveç’e teslim edildi. Nordfjord ile Anda-Lote arasında deniz yolunda çalışacak bu iki feribotun özelliği tamamen pille çalışıyor olması. Bu alanda Norveç’in de ilk deniz araçları da işte bu Tersan’ın ürettiği feribotlar oldu.

Sadece 9 dakikada şarj oluyor

Şirketin Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, “Bu bölgelerde kullanılan deniz araçlarının sıfır emisyon olması geriyor. Bu anlamda akülü ilk feribotu üretmekten gurur duyuyoruz” dedi.

Bu araçların pilli olmasının yanı sıra aküsünün çok kısa zamanında dolması feribotları daha da kullanışlı hale getiriyor. 520 kWh’lık iki farklı elektrik entegratöre sahip araçların pilleri sadece 9 dakikada doluyor. Feribotlara Eidsfjord ve Gloppefjord adları verildi.



18.01.2018 Hurda gemilerden 250 milyon dolar kazanç sağlandı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, geçen yıl 189 hurda geminin geri dönüşümü ile ekonomiye 250 milyon dolar katkı sağlandığı bildirildi.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ekonomik ömrünü tamamlayarak seferden çekilen gemilerin yüzde 98'i çelikten oluşuyor ve bunların yüzde 95'i yeniden kullanılabiliyor. Bu kapsamda Bakanlıkça gemilerin geri dönüşümün ardından elde edilen hurda parçaları, çelik ham maddesi olarak demir çelik fabrikalarına kazandırılıyor.

Ekolojik dengenin korunmasında etkin bir rol üstlenen ve Avrupa Birliği'nin kabul ettiği yeşil söküm alanlarından birine sahip Türkiye'de, gemi geri dönüşüm faaliyetleri sadece İzmir'deki Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde yürütülüyor. Hurda gemiler, bu bölgedeki lisanslı 22 firma tarafından geri dönüştürülüyor. Bu çerçevede gemi geri dönüşüm sektörü tarafından 2016'da 604 bin ton ağırlığında 121 hurda geminin geri dönüşümü sağlanırken, 2017'de ise 817 bin 807 ton ağırlığında 189 gemi geri dönüştürüldü.

Böylece Türkiye'nin demir çelik sektörünün ihtiyacının büyük bölümünün karşılanmasının yanı sıra, hurda demir çelik için yurt dışına ödenen parasal değerden de ciddi oranda tasarruf sağlandı. Buna göre gemi geri dönüşüm sektörünün 2017 yılında ekonomiye sağladığı katkı 250 milyon doları buldu.



17.01.2018 Yalova'da gemi ve yat ihracatı yüzde 4 arttı


Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım ile faaliyete geçen Altınova Tersaneleri, 2017’yi gemi ve yat ihracatında yaklaşık yüzde 25’lik pay ile kapattı. Ayrıca ihracatta sektörel bazda geçen seneye göre yüzde 5’lik yükseliş kaydetti.

Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Talha Pepe, 2016’da gemicilik sektöründe önemli kayıplar yaşandığını 2017’de ise yaşanan kayıpların tersanecilik açısından telafi edildiğini söyledi.

Şu anda bölgede hali hazırda yatırım yapmaya devam eden firmalar olduğuna dikkat çeken Pepe, “Yalova’da tersaneler bölgesinde geçen yıl 11 bin dolayında personel çalışıyordu. 2017’de bu rakam SGK kayıtlarına göre 13 bin civarında. Toplamda ise yüzde 20’lik bir personel artışı gerçekleşti. Bu rakam yatırımların tamamlanması ile artacak” dedi.

Gemi ve yat ihracatında 2016’da ihracat rakamının 972 milyon dolar olduğunu anlatan Pepe, "Bu rakam yatırımların tamamlanması ile artacak” ifadesini kullandı. Gemi ve yat ihracatında 2016’da ihracat rakamının 972 milyon dolar olduğunu anlatan Pepe, “Gemi ve yat ihracatında geçen seneye göre yüzde 37’lik artış gerçekleşti. Sektörde toplam ihracat rakamı ise 1.3 milyar doları buldu. Bu kapsamda oransal olarak en fazla artış gerçekleştiren sektör gemicilik oldu. Gerçekleştirilen ihracatta Yalova’nın payı ise 342 milyon dolarla yüzde 25 seviyesinde” diye konuştu.


16.01.2018 ‘Tesla Gemileri’ 2018 yılında suya indiriliyor


Gemicilik endüstrisi sitesi The Loadstar’a açıklama yapan Port Liner CEO’su Ton van Meegen, ilk elektrikli otonom gemilerin bu yıl hizmete alınacağını söyledi.

Gemicilik endüstrisi sitesi The Loadstar’a açıklama yapan Port Liner CEO’su Ton van Meegen, ilk elektrikli otonom gemilerin bu yıl hizmete alınacağını aktardı. Bu gemiler Amsterdam, Antwerp ve Rotterdam limanları arasında çalışacak. 

Farklı boylarda inşa edilmekte olan gemilerin en büyüğü 280 standart boy konteyner taşıma kapasitesine sahip. Hollanda’nın dar kanallarına uygun tasarlanmış gemiler sayesinde, bölgede iş yapan 23 bin adet dizel kamyonun trafikten kaldırılması ve çevreyi kirletmesinin engellenmesi planlanıyor.

Port Liner ilk elektrikli otonom gemisini 2018’de suya indirecek

‘Tesla Gemileri’ de denilen bu yeni nesil yük gemilerinin ilki 2018’in Ağustos ayında Hollanda’daki Wilhelmina kanalında devreye alınacak. Bu sene içinde toplamda 6 yük gemisinin hizmete girmesi planlandı. Gemilerin batarya altyapısı özel tasarlanmış bir konteyner sistemi ile sağlanıyor. Batarya sistemi modüler ve var olan gemilerin elektrikliye dönüştürülmesini de kolaylaştırması hedeflendi.

Gemiler limandayken temiz enerji dağıtım şirketi Eneco tarafından kurulacak istasyonlarda şarj edilecek.



Port Liner’ın yeni elektrikli gemi projesi toplamda 100 milyon Euro’luk dev bir program. Ayrıca Avrupa Birliği’nden alınan 7 milyon Euro’luk özel bir yatırım ile desteklenmekte. Bu program Avrupa limanlarının modernize edilmesi ve verimliliğinin artırılması için başlatılmış.

Hollanda’nın Antwerp liman idaresi kurumu da projeye 200 bin Euro yatırım yapmış durumda. Van Meegen açıklamasında çeşitli Avrupa limanları arasında gidip gelen yaklaşık 7 bin 300 yük gemisi olduğunu ifade ediyor. Bu gemilerin yaklaşık 5 bin kadarı Belçikalı ve Hollandalı firmalar tarafından işletilmekteymiş. Firma yılda 500 elektrikli otonom gemi üreterek bunların hepsini maksimum 50 yılda dönüştürmek niyetinde olduğunu belirtiyor.
Yüklə 32,73 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin