2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Türkiye’den Murat Çelikkan ve
Yemen’den Mwatana İnsan Hakları Örgütü’nün
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün onuncusu, 15 Eylül Cumartesi akşamı, 20.00 - 22.00 saatleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Ödülü, Türkiye’de yıllardır geçmişle yüzleşme ve toplumsal hafıza alanında çalışmalar yürüten Murat Çelikkan ve Yemen’deki iç savaş koşullarında ülkede yaşanan tüm insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden Mwatana İnsan Hakları Örgütü aldı.
Sunuculuğunu Tilbe Saran’ın üstlendiği törende, açılış konuşmasını Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink yaptı.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün onuncu yılı olması vesilesiyle, 1970’li yıllardan beri insan hakları savunuculuğu yapan, Uluslararası Nestlé Boykot Komitesi kurucusu, işkence mağdurlarının rehabilitasyonu için çalışmalar yürüten ve New Tactics [Yeni Taktikler] adlı sivil toplum örgütü aracılığıyla insan hakları savunucularına destek olan, Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Douglas Johnson insan haklarının geleceği ve insan haklarına yeni yaklaşımlar üzerine bir konuşma yaptı.
Gecede Sevana Tchakerian, Vomank, Collectif Medz Bazar ve Sahakyan Çocuk Korosu sahne aldı.
Çelikkan’a ödülünü, jüri üyesi Ercan Kesal ve 2017 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Eren Keskin takdim etti. Yıllardır, Türkiye’de süregiden birçok çatışmalı meselede barış, demokrasi ve çoğulculuk ekseninde çözümler üretmek için her türlü riski göze alarak, sözünü esirgemeden, insan haklarını savunan, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün tesisi, hak ihlallerinin ve işkence suçlarının açığa çıkarılması, ‘zorla kaybetme’ suçunun tanınması için mücadele eden, geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı yazılarıyla toplumsal hafızanın güçlenmesi için çalışan Çelikkan konuşmasında “Bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da umutsuzluğa umut olacak meşaleyi yakacak olan insan hakları hareketidir. ‘Her şeyin bir çatlağı vardır ve ışık oradan sızar.’ Bu ödülü bu umut adına alıyorum” dedi.
Yemen’deki iç savaşta ülkede yaşanan tüm gelişmeleri uluslararası alanda duyuran; güç yaşam koşulları ve hayati tehlike nedeniyle birçok kişinin ülkeyi terk ettiği bir dönemde, bağımsız ve tarafsız belgeleme çalışmaları yapıp raporlar hazırlayan, hak ihlallerine karşı cesur bir mücadele yürüten Mwatana İnsan Hakları Örgütü ise ödülünü jüri üyeleri Albie Sachs ve Rakel Dink verdi. Radya el-Mutavakel, Mwatana İnsan Hakları Örgütü adına yaptığı konuşmada, adalet ve barışa giden yolda kendilerine rehberlik etmesi için insan haklarını seçtiklerini ve barışın bir gün geleceğine duydukları inançla, herkesin adalet ve haklara tam olarak erişim hakkının garanti altında olduğu bir toplum için çalışacaklarını vurguladı.
On yıldır, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ‘ışık’ tutanların anıldığı, risk alan, yol açan bu insanlar ve kurumların selamlandığı videonun ardından 2018 yılının ‘ışıklar’ı gösterildi. Bu yılın ‘ışıklar’ı arasında, Türkiye’den Kenya’ya, Mısır’dan Meksika’ya, Ermenistan’dan İran’a, kadın ve insan haklarının yanı sıra, barış, eşit yurttaşlık, demokrasi ve adalet arayışındaki mücadeleleriyle ilham veren 17 kişi ve girişim yer aldı.
Ödülün bu yılki jürisinde, 2017 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, insan hakları aktivisti ve avukat Eren Keskin, 2017 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, sanatçı Ai Weiwei, insan hakları aktivisti ve eski hakim Albie Sachs, siyaset bilimci Ayşe Kadıoğlu, yazar, oyuncu ve film yönetmeni Ercan Kesal, insan hakları aktivisti Özlem Dalkıran, tarihçi Ronald Grigor Suny, sanatçı Sarkis, müzisyen ve siyasi aktivist Serj Tankian, kadın hakları aktivisti Zainab Salbi ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, 2017’de, yıllardır tüm riskleri göze alarak insan hakları ihlallerini hem Türkiye’nin hem de uluslararası toplumun gündemine taşıyan avukat Eren Keskin ve eserleriyle tüm dünyada yaşanan eşitsizliklere ve insan hakları ihlallerine dikkat çeken Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye; 2016’da Malavi’de çocukların insan hakları ve eğitim hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto ve insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden Diyarbakır Barosu’na; 2015’te Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve LGBT hakları için mücadele eden KAOS GL’ye; 2014’te adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve aktivist Angie Zelter’e; 2013’te insan hakları savunucusu Nataša Kandić ve Cumartesi Anneleri / İnsanları’na; 2012’de yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu’na; 2011’de gazeteci, yazar Ahmet Altan ve gazeteci, insan hakları savunucusu Lydia Cacho’ya; 2010’da Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón’a; 2009’da gazeteci-yazar Alper Görmüş ve gazeteci-yazar Amira Hass’a verilmişti.
Ödül töreni, www.hrantdink.org ve www.hrantdinkodulu.org adreslerinden naklen yayınlandı. Geceye dair tüm detaylar, törenle eşzamanlı olarak, vakfın ve ödülün Facebook ve Twitter hesaplarında, #HrantDinkÖdülü, #HrantDinkAward, #ՀրանդՏինքՄրցանակ hashtag’leriyle paylaşıldı.
Dostları ilə paylaş: |