Unitatea contractanta



Yüklə 0,86 Mb.
səhifə1/6
tarix08.05.2018
ölçüsü0,86 Mb.
#50287
  1   2   3   4   5   6





DOCUMENTATIA STANDARD PRIVIND ELABORAREA SI PREZENTAREA OFERTEI PENTRU ACHIZITIA DE

,, Lucrari de renovare a holurilor, bailor si camerelor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV si hidroizolatii terasa etaj III si terasa bloc alimentar Pavilionului A ”


Se aprobă prezentul Caiet de sarcini pentru achiziţionarea de:

Lucrari de renovare a holurilor, bailor si camerelor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV si hidroizolatii terasa etaj III si terasa bloc alimentar Pavilionului A


Manager,

Dr. Condur Laura Maria


2010


CUPRINS:

Pag.

CAP. I –CAIETUL DE SARCINI …………………………………...............….....3

CAP. II – CLAUZE CONTRACTUALE OBLIGATORII …………..……….....12

CAP. III- ELABORAREA, PREZENTAREA

SI EVALUAREA OFERTELOR……………………………………..…………..….13
CAP. IV – FISA DE DATE A ACHIZITIEI... …….....................................21

CAP. V – FORMULARE……………………………………………………….…......32

CAP. VI – CONTRACT DE LUCRARI ……………………………..………….....65

CAP. I . CAIETUL DE SARCINI.
Prezentul caiet de sarcini cuprinde principalele conditii tehnice pentru realizarea lucrarilor renovare a camerelor, bailor si holuilor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV aferente Hotelului Callatis, cat si hidroizolatiile ce se vor executa pe terasa de la etajul III cat si pe terasa blocului alimentar, Pavilionul A din cadrul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia, lucrari care cuprind urmatoarele operatiuni:

Conditii minime tehnice solicitate ofertantului:

  1. – Produsele vor corespunde cerintelor specificate in caietul de sarcini si vor fi livrate la sediul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia.

  2. Ofertantul trebuie să facă dovada implementării unui sistem de management integrat conform standardelor internaţionale, precum şi de personal atestat pentru asigurarea controlului calităţii.

  3. Timpul de executie al lucrarilor este de maxim 40 zile de la data semnarii contractului

  4. Transportul materialelor se va face prin purtare directa, spatiile de lucru vor fi protejate si curatate zilnic.

  5. Garantia de buna executie se constituie de catre ofertant in scopul protejarii autoritatii contractactante fata de riscul unui eventual comportament necorespunzator al acestuia pe perioada derularii contractului . Garantia de buna executie este de 5 % din valoarea contractului si se achita cu OP in termen de 14 zile de la data finalizarii procedurii de atribuire;

  6. Lucrarea va avea un termen de garantie de 24 luni de la data semnarii procesului verbal de receptie finala. Pe aceasta perioada executantul va remedia orice deficiente aparute din vina sa.

Garantia acopera remedierea pe cheltuiala furnizorului a neconcordantelor aparute ca urmare a viciilor de fabricatie. Furnizorul este direct raspunzator pentru fabricarea si livrarea produselor in deplin acord cu solicitarile detaliate in documentatia de atribuire

  1. Executarea lucrarii se va face cu respectarea normelor si reglementarilor in vigoare cu privire la calitatea in constructii si incadrarea in reglementarile Uniunii Europene. Transportul molozului rezultat din reparatii va fi suportat de executant si se va face in saci pentru a se evita raspandirea prafului sau a materialelor. Responsabilitatea pentru transportul si predarea molozului in centre autorizate revine in exclusivitate executantului.

Plata facturilor se va face astfel :

- pana la 30% din valoarea totala a contractului, la incheierea procesului verbal de receptie partiala .

- diferenta de 70% se va achita în termen de 180 de zile de la data primirii facturii si semnarea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor.
1.Lucrarea are urmatoarele caracteristici tehnice :


  1. Materiale, aparate si echipamente

Toate materialele care se folosesc vor putea fi puse in opera numai dupa ce seful de santier va verifica daca ele corespund cu prevederile proiectului si prescriptiilor tehnice si numai daca sunt insotite de certificate de calitate si de garantie. Verificarile se vor face scriptic, vizual si prin sondaj.

Materialele, ehipamentele si aparatele, ale caror caracteristici nu corespund cu cele din proiect sau care prezinta defecte tehnice sau de calitate vor fi respinse, urmand a fi inlocuite.




  1. Descrierea lucrarilor de constructii

  1. Executare tencuieli interioare la pereti si tavane

Inainte de inceperea executiei lucrarilor de tencuire, se vor verifica urmatoarele aspecte :

  • daca suprafetele suport sunt corespunzatoare, respectiv daca s-a executat desfacerea tencuielilor vechi necorespunzatoare. Vor fi executate atat tencuieli umede, cu mortar de ciment mpiment pe o suprafata de 456,4ARE MANGALIA.

  • Tencuielile grund vor fi executate doar pe zonele care prezinta deteriorari, vor fi netezite cu drisca iar mortarul pentru stratul vizibil va fi preparat cu nisip fin (tinci). Mortarul pentru tencuieli va avea in componenta urmatoarele materiale: var hidrat in pulberi pentru constructii, var pasta, ciment, ipsos de constructii, agregate. Proportia in care se vor utiliza in amestecul de mortar se va stabili prin incercari, asigurandu-se insa un continut de cel putin 50% nisip natural. Se va utiliza apa potabila. Consistenta mortarelor pentru executarea tencuielii umede interioare, va trebui sa corespunda urmatoarelor aplicatii etalon (valori obtinute prin probele la beton prin vibrare): in cazul aplicarii manuale, 7-8 cm iar in cazul aplicarii mecanizae, 10-12 cm.

  • Suprafetele de beton vor fi stropite cu apa, dupa care se vor amorsa cu un sprit din ciment si apa in grosime de 3 mm. Amorsarea suprafetelor se va face cat mai uniform, fara discontinuitati, fara prelingeri pronuntate, avand o suprafata rugoasa si aspra la pipait.

  • Grundul, in grosime de 5-20 mm, se va executa pe suprafete de beton dupa cel putin 24 ore de la aplicarea spritului. Daca suprafata spritului este prea uscata sau executata pe timp foarte calduros aceasta se va uda cu apa in prealabil executarii grundului.

  • Inainte de aplicarea stratului vizibil, se va controla suprafata grundului, sa fie uscata suficient si sa nu aiba granule vizibile de var nestins.

  • Dupa executarea tencuielilor se vor lua masuri pentru protectia suprafetelor proaspat tencuite, pana la intarirea mortarului, fata de urmatoarele actiuni:

  • umiditate mare, care intarzie intarirea mortarului si il altereaza;

  • uscarea fortata, care provoaca pierderea brusca a apei din mortarul de pe suprafata tencuita, uscare care poate proveni din curenti de aer, expunerea indelungata la razele soarelui, supraincalzirea incaperilor, instalarea sobelor si a cocsierelor in imediata apropiere a peretilor proaspat tencuiti;

  • lovituri, vibratii, provenite din darea in exploatare a cladirilor respective inainte de termen;

  • inghetarea tencuielilor inainte de uscarea lor.

  • Receptia pe faze de lucrari se face, in cazul tencuielilor exterioare, prin verificarea:

  • respectarii retetei de mortar prevazuta in proiect;

  • rezistentei mortarului;

  • numarului de straturi aplicate si grosimilor respective, cel putin un sondaj la fiecare 200 m2;

  • aderentei la suport si intre straturi;

  • planeitatii suporturilor si liniaritatii muchilor (bucata cu bucata) ;

  • respectarii timpilor intermediari de uscare a straturilor individuale;

  • respectarii procedurii tehnice de executie;

  • aplicarii masurilor de protectie impotriva uscarii fortate;

  • Rezultatele verificarilor se inscriu in registrul de procese-verbale de lucrari ascunse si se efectueaza inainte de executia zugravelilor si a vopsitoriilor. Verficarea aspectului tencuielilor se va face vizual, cercetand tencuiala, forma muchiilor intrande si iesinde.

  • Suprefetele tencuite trebuie sa fie uniforme, sa nu aibe denivelari, ondulatii, fisuri, impiscaturi de var nestins, urme vizibile de reparatii locale.

  • Trebuie incluse margini protective din metal si profile pentru colturi in toate locatiile expuse la socuri mecanice.

  • Suprafetele tencuite nu trebuie sa prezinte crapaturi, goluri, portiuni neacoperite cu mortar la racordarea tencuielilor cu tamplaria

  • Verificarea planeitatii suprafetelor tencuite se face cu un dreptar de 2 m lungime, in orice directie pe suprafata tencuita.

  • Grosimea stratului de tencuiala se va verifica prin batere de cuie sau prin sondaje in locuri mai putin vizibile. Aderenta straturilor de tencuiala la stratul suport se va verifica prin ciocanire cu un ciocan de lemn; un sunet de “gol” arata calitatea necorespunzatoare si necesita verificarea intregii suprafete dezlipite.

  1. Gletuire la pereti si tavane




  • Gletul de ipsos va fi executat prin acoperirea tinciului cu un strat subtire de cca.2 mm de pasta de ipsos. Gletul de ipsos se va aplica numai pe un strat suport care va avea un anumit grad de umiditate, in cantitati strict necesare, inainte de terminarea prizei ipsosului. Gletul se va aplica in strat uniform pe suport, cu ajutorul fierului de glet. Straturile aplicate pe perete se vor finisa prin lisare cu fierul de glet cu putin timp inainte ca materialul sa faca priza. Dupa uscare suprafata va fi slefuita cu glasspapier. Praful care se va aseza pe suprafata va fi maturat cu o maturica moale.

  • Pentru realizarea unui finisaj final de mare finete se va aplica un ultim strat de glet de consistenta mai moale pentru obtinerea unei suprafete de un alb imaculat.

  • Pentru prepararea gletului nu se vor folosi recipienti si ustensile ruginite, murdare sau cu urme de alte substante (vopsea, glet intarit, diluanti, etc.).

  • Consistenta amestecului va fi stabilita in functie de conditiile si de tehnologiile de executie si va fi pastrata pe tot timpul desfasurarii activitatii respective.




  1. Zugraveli lavabile

  • Inainte de începerea lucrărilor de zugrăveli şi vopsitorii se va verifica dacă suprafeţele suporta umiditatea de regim: 3% suprafeţele tencuite şi 8% suprafeţele gletuite. Se poate verifica umiditatea şi cu o soluţie fenolftaleină 1%, ce se aplică cu pensula pe o suprafaţă mică; dacă se colorează în violet sau roz stratul respectiv are umiditate mai mare de 3%.

  • Suprafetele pe care se va aplica vopseaua lavabila trebuie sa fie curatate , spalate de grasimi, murdarie, straturi moi si scorojite, apoi saturate cu amorsa, iar la nevoie se vor gletui crapaturile.


d) Placaje ceramice

Se vor efectua placaje ceramice astfel:

  • la pardoseli cu bucati de gresie neglazurate avand dimensiunile 300 x 300 mm, de culoare crem sau bej, prezentand suprafata mata si relief serigrafiat; plintele vor fi executate cu bucati de gresie prezentand aceleasi caracteristici ca si mai sus;

  • la pereti cu bucati de faianta avand dimensiunile 300 x 200 mm de culoare crem sau bej, prezentand suprafata satinata.


Lucrari pregatitoare:

  • se va curata suprafata stratului de suport de bavuri, praf, grasimi sau resturi de tencuiala;

  • se va trasa linia de nivel (vagrisul) pe toate zidurile interioare sau se vor monta martori (repere) 2 - 4 m distanta unul de altul, pentru fixarea cotei superioare a pardoselii;

  • se va verifica daca placile nu prezinta fisuri, sparturi, ciobituri sau deplaneitati ce ar putea afecta aspectul si rezistenta pardoselilor. Placile care prezinta astfel de defecte vor fi indepartate.


Montajul cu adeziv:

  • - se vor trasa liniile pentru respectarea aliniamentului rosturilor; se recomanda ca trasarea sa fie asistata de catre un reprezentant al beneficiarului;

  • - se vor curata placile de praf prin periere pe dos cu peria umeda;

  • - se va umezi stratul suport pentru a se reduce absorbanta lui;

  • - se va pregati adezivul conform instructiunilor producatorului;

  • - se va aplica adezivul pe suprafata suport numai cu ajutorul unei spatule dintate aleasa in functie de tipul adezivului ai al placajului;

  • - se vor monta placile ceramice pe adezivul proaspat, se vor lovi usor cu un ciocan de cauciuc si se vor aseza distantieri de plastic pentru ca intre placi sa existe rosturi de 2-4 mm;

  • - se va urmari planeitatea suprafetelor pavate cu ajutorul dreptarului de 2-4 m si a bolobocului;

Chituirea:

  • se va face la minim 7 zile de la montarea placilor ceramice. In cazul pardoselilor, in intervalul de timp de la montare si pana la rostuire, aceasta nu va fi data in circulatie. Chitul pentru umplerea rosturilor se va aplica cu ajutorul unei spatule din cauciuc. Inainte ca chitul sa se intareasca, rosturile se vor curata cu ajutorul unui burete inmuiat in apa curata;Se va folosi un chit de culoare maro cu aspect fin care sa faca priza rapida usor de prelucrat si de curatat. Chitul va fi aplicat astfel incat sa patrunda pana la adeziv. In cazul pardoselilor, acestea vor fi circulabile in 24 de ore de la chituire.

  1. Pardoseli stratificate – parchet laminat cu dublu click

  • Montat cu parchet laminat cu dublu click.

  • Parchetul va fi pentru spatii cu trafic pietonal intens. Parchetul trebuie depus in incapere cu 48 ore inainte de pardosire, in vederea aclimatizarii (minim 160C si o umezeala relativa a aerului de 60% de 8 mm culoare stejar.

  • Se va monta plinta de trecere din aluminiu.




  1. Masti calorifere

  • Mastile vor fi din PAL melaminat de culoarea ciresului.




  1. Usi de intrare – interior (fara Clasa de clima si alte functiuni)

  • Se vor instala usi de intrare – interior, formate astfe:

  • Foaie usa - standard roehrnspan, interior tubular

  • Toc usa - suprafata rotunjita 60/22 mm

  • Suprafata folie decor Fag

  • Sectiune cant – un falt (13/25,5 mm)

  • Broasca cu butuc de 55 mm

  • Blocaj broasca de toc standard

  • Montaj –spuma poliuritanica

  • Maner sield

  • Dimendiuni 850 x 2100 mm




  1. Instalatii sanitare

  • Se vor înlocui legăturile dintre obiectele sanitare şi coloanele de apă rece, caldă şi canalizare menajeră, în băile aferente camerelor nr.321A+B, 332, 334, 336 şi se vor înlocui şi obiectele sanitare: vas WC, lavoar, rezervor WC. Obiectele sanitare vor fi echipate cu baterii monocomandă şi accesoriile necesare: oglindă, etajeră, portprosop, porthârtie.

  • Se vor folosi:

  • tevi din PP-R pentru apă rece şi caldă pt. consum menajer

  • obiecte sanitare din porţelan sanitar ( vas WC, lavoar)

  • Se vor revizui şi înlocui obiectele sanitare (inclusiv accesoriile) care prezintă defecţiuni ( conform centralizatoarelor anexate).

  • Specificatii obiecte sanitare:

  • vas WC portelan alb cu iesire pe verticala;

  • bazin din portelan alb la semiinaltime, cu mecanism de impingere stil buton

  • lavoar portelan alb cu piedestal de 600 mm

  • capac WC alb din PVC cu accesorii

  • oglinda din semicristal 500 x 600 mm

  • baterie monobloc cu pipa pentru lavoar si furtun cu para pentru dus (bateria va fi folosita atat pentru lavoar cat si pentru dus deoarece nu exista o cabina dus)

  • sapuniera si suport de hartie din portelan crem sau bej

  • suport prosop cu doua brate din material metalic nichelat - argintiu




  1. Instalatii electrice




  • Pentru circuitele de lumină:

- se vor revizui şi înlocui întrerupătoarele şi corpurile de iluminat care prezintă defecţiuni, cât şi înlocuirea tuburilor de neon acolo unde este cazul;

- pe coridoare se vor revizui şi înlocui corpurile de iluminat şi senzorii de mişcare (conform antemăsurătoarei).



  • Pentru circuitele de priză:

- se vor revizui şi înlocui prizele defecte din încăperi.

  • Înainte de începerea oricăror lucrări, se va scoate de sub tensiune întreaga instalaţie electrică, pentru evitarea oricăror electrocutări.

  • Specificatie materiale sanitare:

  • prize si intrerupatoare albe,

  • aplice pentru bai tip glob

  • aplice pentru holuri forma rotunda, de tavan



  1. Hidroizolatii terasa etaj III




  • Hidroizolaţia de pe terasă fiind deteriorată se vor executa reparaţii locale în proporţie de 10% prin decuparea, respectiv desfacerea hidroizolaţiei existente. În aceste porţiuni, hidroizolaţia se va reface prin aplicarea unui strat de membrană bituminoasă armată cu poliester care va fi termosudată parţial sau pe întreaga suprafaţă.

  • După executarea lucrărilor de reparaţii locale, pe întreaga suprafaţă ce urmează a fi hidroizolată, inclusiv pe atic , se aplică un strat de membrană bituminoasă cu ardezie.

  • Se va acorda atenţie deosebită receptorilor pluviali şi receptorilor de aerisire, repararea lor efectuîndu-se conform normelor tehnice şi antemăsurătorii.




  1. Hidroizolatii terasa bloc alimentar




  • Hidroizolaţia de pe terasă fiind deteriorată se vor executa reparaţii locale în proporţie de 30% prin decuparea, respective desfacerea hidroizolaţiei existente. În aceste porţiuni, hidroizolaţia se va reface prin aplicarea unui strat de membrană bituminoasă armată cu poliester care va fi termosudată parţial sau pe întreaga suprafaţă.

  • După executarea lucrărilor de reparaţii locale, pe întreaga suprafaţă ce urmează a fi hidroizolată, inclusiv pe atic , se aplică un strat de membrană bituminoasă cu ardezie.

  • Se va acorda atenţie deosebită glafurilor din tablă, repararea lor efectuîndu-se conform normelor tehnice şi antemăsurătorii.




  1. Protectia muncii

Antreprenorul se obliga sa asigure instruirea, insusirea si respectarea de catre angajatii proprii a masurilor de protectie impotriva riscurilor de vatamare specifice activitatilor desfasurate pentru executia lucrarilor care fac obiectul prezentului contract.

Antreprenorul va asigura :


  1. angajatilor proprii echipament individual de protectie corespunzator riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala la care pot fi expusi pe durata desfasurarii lucrarilor contractate.

  2. executarea lucrarilor contractate numai de personal a carui aptitudine pentru munca este certificata de medicul de medicina muncii conform legislatiei in vigoare (H.G. 1425 / 2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr..319 / 2006).

Toate probele şi lucrările vor fi executate numai cu personal calificat, atestat la zi pentru categoria respectivă de lucrări şi cu fişa individuală de protecţia muncii semnată la zi conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea se vor respecta prevederile din:



  • Normele specifice de lucru a utilajelor ce sunt folosite;

  • Normele generale de protecţia muncii elaborate de MMSS prin Ordinul Nr. 508/2002 şi MSF cu Ordinul 933/2002

  • Legea 319/14.07.2006 a securitatii in munca

Raspunderea privind comunicarea, cercetarea si inregistrarea eventualelor accidente de munca produse pe durata si in legatura cu executarea prezentului contract revine (sub toate aspectele si indiferent de gravitate) executantului.
5. Protectia mediului

Antreprenorul este responsabil cu gestionarea si eliminarea deseurilor de orice natura, rezultate in urma executarii lucrarilor, cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul gestionarii transportului si eliminarii deseurilor (O.U.G. 195 / 2005 aprobata si modificata prin Legea 265 / 2006 privind protectia mediului).

Antreprenorul va asigura personal competent si instruit corespunzator cu privire la aspectele de protectia mediului specifice activitatilor desfasurate.

In situatia producerii unui incident / accident cu impact de mediu din vina sa, executantul suporta costul pentru repararea prejudiciului potrivit principiului “poluatorul plateste” (O.U.G. 68 / 2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciilor asupra mediului).

Toate materialele utilizate vor fi livrate impreuna cu certificate de conformitate si garantie.

5. Prevenirea si stingerea incendiilor

Executantul este pe deplin responsabil de respectarea regulilor de prevenire si stingere a incendiilor pe toata durata executiei lucrarii, conform prevederilor legale in vigoare (Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor)



CAPITOLUL II

CLAUZE CONTRACTUALE OBLIGATORII
1. Denumirea autoritatii contractante: Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia.

2.Denumirea data contractului de achizitie publica de catre autoritatea contractanta: Achizitie de lucrari de renovare a camerelor, bailor si holurilor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV, cat si hidrizolatia terasei etajului III si terasei blocului alimentar Pavilionul A.

3. Tipul contractului- lucrari.

4. Locul de livrare a produselor: Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia.

5. Descrierea succinta a contractului: Contractul are ca obiectiv lucrari de renovare a camerelor, bailor si holurilor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV, cat si hidrizolatia terasei etajului III si terasei blocului alimentar Pavilionul A.

6. Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile)-



45453100-8

Lucrări de renovare

Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice- nu.

7. Impartire in loturi- nu.

8. Vor fi acceptate variante: nu.

9. Valoarea totala estimata: 300.000,00 RON fara TVA. Valoare estimata cu suplimentare, maxim 450.000,00 lei.



10. Suplimentarea contractului cu pana la 50% din valoarea initiala este posibila, cu incadrarea in prevederile art. 122, lit. i) din OUG 34/2006 in conditiile aparitiei necesitatii de lucrari suplimentare/complementare, indispensabile pentru buna executie lucrarii contractate.

11.Durata contractului: Incepand cu data semnarii contractului pana la expirarea perioadei de garantie.

12. Conditii referitoare la contract:

- garantii solicitate - garantie de participare2% din valoarea estimata, respectiv 6.000,00 lei cu srisoare de garantie bancara, trimisa pna la data de _________la sediul Sanatoriului Balnear si de recuperare Mangalia.

- garantie de buna executie- - 5% din valoarea fara TVA a contractului sub forma de OP.

14. Garantia de buna executie se va restitui, la cerere, astfel:

a) 70% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor;

b) restul de 30% din valoarea garantiei, la expirarea perioadei de garantie a lucrarilor executate, pe baza procesului verbal de receptie finala.

15. Modalitati de finantare: venituri proprii

16. Modalitatea de plata: -

- pana la 30% din valoarea totala a contractului , la incheierea procesului verbal de receptie partiala, respactiv in ultima decada a lunii in care acesta a fost semnat.

- diferenta de 70% se va achita în termen de 180 de zile de la data primirii facturii si semnarea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

17. Forma juridica pe care o poate lua grupul de operatori economici caruia i se atribuie contractul- nu se accepta asociere.

18. Executarea contractului este supusa unor conditii speciale- nu.


CAPITOLUL III

ELABORAREA, PREZENTAREA SI EVALUAREA OFERTELOR
A. Criterii minime de calificare
Operatorii economici interesati sa depuna oferte in vederea atribuirii contractului de achizitie publica trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii minime de calificare:

  1. Situatia personala a candidatului:

Orice persoană juridică sau fizică, română ori străină, are dreptul de a participa la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publică.

Pentru a nu fi exclus de la procedura de atribuire a contractului, operatorul trebuie sa prezinte documente prin care sa faca dovada ca :



  • nu a fost condamnat in ultimii 5 ani printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru: participare la activitati ale unei organizatii criminale; coruptie; frauda; spalare de bani;

  • nu se afla in una din urmatoarele situatii:

a) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecător-sindic sau activităţile sale comerciale sunt suspendate ori este într-o situaţie similară cu cele menţionate anterior, reglementată prin lege;

b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a);

c) nu şi-a îndeplinit obligaţiile exigibile de plată a impozitelor şi taxelor către stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat;

d) in ultimi 2 ani si-a indeplinit toate obligatiile, privind contractele incheiate in conformitate cu prevederile legale si nu a adus prejudicii beneficiarilor

e) furnizează informaţii false în documentele prezentate;

f) a comis o gravă greşeală în materie profesională sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de achiziţie publică, în măsura în care autoritatea contractantă poate aduce ca dovadă mijloace probante în acest sens.


2. Capacitatea de exercitare a activitatii profesionale- inregistrare:

Autoritatea contractantă va solicita oricărui ofertant/candidat să prezinte dovada din care să rezulte o formă de înregistrare ca persoană juridică sau de înregistrare/atestare ori apartenenţa din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din România sau din ţara în care este stabilit, după caz.



  1. Situatia economica si financiara :

Autoritatea contractantă va solicita ofertanţilor / candidaţilor ca aceştia să facă dovada capacităţii tehnice şi capacităţii economico-financiare de care dispun pentru îndeplinirea contractului.

Candidatul/ofertantul trebuie să prezinte documentele care dovedesc capacitatea tehnică şi capacitatea economico-financiară solicitate. Sunt considerate documente edificatoare: certificate, caziere judiciare, alte documente echivalente emise de catre autoritatile competente.



Documente solicitate in vederea indeplinirii criteriilor minime de calificare:

a)Eligibilitate :

  • declaratie pe propria raspundere privind eligibilitatea(formular A)

  • declaratie pe propria raspundere privind neincadrarea in situatiile prevazute la art 181(formular B);

  • certificate privind plata taxelor şi impozitelor la bugetul de stat, in termen si in original sau copie legalizata, din care sa reiasa ca nu sunt datorii

  • certificat privind plata taxelor şi impozitelor la bugetul local, in termen si in original sau in copie legalizata, din care sa reiasa ca nu sunt datorii

  • Cazier judiciar pentru firma, emis de catre autoritatile competente.

b) Inregistrare :

  • Certificat in termen emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă camera de comerţ şi industrie naţională sau teritorială, in original sau copie legalizata;

  • Cod fiscal (copie);

  • Act constitutiv precum si toate actele aditionale aferente (copie) ;


c) Capacitate economica si financiara

  • fişa de informaţii generale (formular B2), din care sa reiasa cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (minim 300.000 lei) ;

  • fisa privind experienta similara (formular B4) ;

  • bilantul la 31.12.2007; 31.12.2008 si 30.06.2009, vizate de Administratia financiara

  • declaratie privind lista principalelor lucrari executate in ultimii 3 ani (formular C1); se va face dovada a cel putin 1 (unu) contract de executie lucrari de reparatii similare indeplinite in ultimii 3 ani cu o valoare de minim 300.000,00 lei

  • scrisoare de bonitate bancara, din care sa ateste posibilitatea sustinerii, pe cheltuiala contractantului, executia lucrarii – valabila si in original.

d) capacitatea tehnica:

  • minim 3 recomandari din partea unor beneficiari, pentru executare de lucrari similare, din care sa reiasa atat cantitatile, cat si valorile contractelor

  • Dovada implementării unui sistem de management al calităţii; ISO 9001 ISO 14001 si OHSAS 18001

  • Certificate de calitate si conformitate pentru principalele materialele

  • Dovada existenţei de personal atestat pentru:

  • asigurarea controlului calităţii

  • derularea contractului/contractelor de lucrari de reparatii curente - responsabil tehnic cu executia - acesta va fi prezent obligatoriu la fiecare receptie partiala si/sau receptie la terminarea lucrarilor

  • muncitori calificati, minim :

  • 5 – zidari,

  • 6 – zugravi ;

  • 6 – parchetari,

  • 2 – tamplari,

  • 4 – izolatori,

  • 1 – electrician - autorizat

  • 3 – instalatori.

Se va prezenta o lista cu personalul angajat, la care se vor atasa copii dupa contractele de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Pentru personalul cu contract de prestari servicii sau de colaborare se vor atasa copii dupa acestea.

  • Declaraţie referitoare la utilajele, instalaţiile, echipamentele tehnice de care poate dispune operatorul economic pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului de lucrari de reparatii


e) Toate documentele şi datele privind eligibilitatea, inregistrarea şi capacitatea tehnica si economico-financiara sunt obligatorii pentru ofertant, reprezentând criterii minime pentru participarea la licitaţie.

f) Ofertantul are dreptul de a prezenta initial doar o declaratie pe propria raspundere, semnata de reprezentantul sau legal, prin care confirma ca indeplineste cerintele de calificare astfel cum au fost solicitate in documentatia de atribuire. Declaratia va fi insotita de o anexa in care ofertantul trebuie sa mentioneze succint, dar precis, modul corect de indeplinire a respectivelor cerinte.

g) Lipsa oricaruia dintre documentele de calificare specificate in documentatia de atribuire, precum si neprezentarea lor in conformitate cu cerintele privind elaborarea si prezentarea ofertei, vor avea drept consecinta respingerea ofertei respective ca fiind inacceptabila conform art 33 lit b din HG 925/2006.
h) Nu se admit adeverintele din care sa reiasa ca ofertantul este in curs de implementare a unui sistem de management al calitatii sau in curs de autorizare, se solicita ca ofertantul sa fie, la data depunerii ofertei, in posesia autorizatiilor solicitate si sa faca dovada finalizarii procesului de implementare a sistemului de management al calitatii.

i) Autoritatea contractantă are dreptul de a respinge oferta care nu se încadrează în prevederile Legii 10/1995 si H.G. 796/2005 şi caracteristicile tehnice solicitate conform intervalului de admisibilitate.
B. Elaborarea si prezentarea ofertei

1.Oferta, inclusiv corespondenta intre ofertant si autoritatea contractanta vor fi scrise in limba romana.

2.Oferta are caracter ferm si obligatoriu, din punct de vedere al continutului, pe toata perioada de valabilitate stabilita de catre autoritatea contractanta si trebuie semnata, pe proprie raspundere, de catre ofertant sau de catre o persoana imputernicita legal de acesta.

3. Oferta trebuie sa raspunda cerintelor de fond cuprinse in documentele de cerere de oferta tehnice, calitative si contractuale. Organizatorul procedurii va respinge orice oferta care nu indeplineste in totalitate cerintele din documentele procedurii.

4.Ofertantul are obligatia de a exprima pretul ofertei in lei (RON) exclusiv TVA.

5.Ofertantii care sunt dovediti ca detin informatii despre valoarea altor oferte din procedura sau au stabilit cu alti ofertanti intelegeri pentru falsificarea rezultatului procedurii spre a obtine preturi mai mari, vor fi exclusi automat din licitatie.

6.Organizatorul are dreptul de a accepta sau de a respinge orice oferta in situatia in care conditiile tehnice si/ sau economice prezentate de ofertant sunt inaccesibile pentru persoana juridica achizitoare.

7.Depunerea ofertei reprezinta manifestarea vointei ofertantului de a executa lucrarile in conformitate cu documentele procedurii si de a semna contractul cu persoana juridica achizitoare.

8.Ofertantul suporta toate cheltuielile aferente elaborarii si prezentarii ofertei sale. Autoritatea contractanta nu raspunde pentru aceste costuri, indiferent de provenienta lor si indiferent de rezultatul obtinut de ofertant la adjudecare.

9.Oferta trebuie sa contina in mod expres si termenul de valabilitate al acesteia, care va fi inscris in formularul de oferta si va fi de 30 zile de la data deschiderii ofertelor.



10. Ofertele se vor depune in sistemul SEAP, conform procedurii de Cerere de oferte online, pana la data de 15.03.2010 ora 15.00

11.Oferta va fi dactilografiata, semnata si stampilata de catre ofertant pe fiecare pagina si nu va contine randuri suplimentare, stersaturi sau modificari.
12.Oferta va contine urmatoarele documente:
a) Documente de calificare;

  • declaratie pe propria raspundere privind eligibilitatea(formular A)

  • declaratie pe propria raspundere privind neincadrarea in situatiile prevazute la art 181(formular B);

  • certificate privind plata taxelor şi impozitelor la bugetul de stat, in termen si in original sau copie legalizata, din care sa reiasa ca nu sunt datorii

  • certificat privind plata taxelor şi impozitelor la bugetul local, in termen si in original sau in copie legalizata, din care sa reiasa ca nu sunt datorii

  • Cazier judiciar pentru firma, emise de catre autoritatile competente.

  • Certificat in termen emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă camera de comerţ şi industrie naţională sau teritorială, in original sau copie legalizata;

  • Cod fiscal (copie);

  • Act constitutiv precum si toate actele aditionale aferente (copie) ;

  • fişa de informaţii generale (formular B2), din care sa reiasa cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (minim 300.000 lei) ;

  • fisa privind experienta similara (formular B4) ;

  • bilantul la 31.12.2007; 31.12.2008 si 30.06.2009, vizate de Administratia financiara

  • declaratie privind lista principalelor lucrari executate in ultimii 3 ani (formular C1); se va face dovada a cel putin 1 (unu) contract de executie lucrari de reparatii similare indeplinite in ultimii 3 ani cu o valoare de minim 300.000 lei .

  • scrisoare de bonitate bancara, din care sa ateste posibilitatea sustinerii, pe cheltuiala contractantului, executia lucrarii valabila si in original.

  • minim 3 recomandari din partea unor beneficiari, pentru executare de lucrari similare, din care sa reiasa atat cantitatile, cat si valorile contractelor

  • Dovada implementării unui sistem de management al calităţii; ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001

  • Certificate de calitate si conformitate pentru materialele de zugravit.

  • Dovada existenţei de personal atestat pentru:

  • asigurarea controlului calităţii

  • derularea contractului/contractelor de lucrari de reparatii curente - responsabil tehnic cu executia - acesta va fi prezent obligatoriu la fiecare receptie partiala si/sau receptie la terminarea lucrarilor

  • muncitori calificati, minim :

  • 5 – zidari,

  • 6 – zugravi ;

  • 6 – parchetari,

  • 2 – tamplari,

  • 4 – izolatori,

  • 1 – electrician - autorizat

  • 3 – instalatori.

Se va prezenta o lista cu personalul angajat, la care se vor atasa copii dupa contractele de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Pentru personalul cu contract de prestari servicii sau de colaborare se vor atasa copii dupa acestea.

  • Declaraţie referitoare la utilajele, instalaţiile, echipamentele tehnice de care poate dispune operatorul economic pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului de lucrari de reparatii



b)Oferta tehnica

- oferta tehnica intocmita cu respectarea tuturor cerintelor din caietul de sarcini si a fisei de date a achizitiei;

- Graficul de lucrari fizic si valori in zile cu mentiunea ca se va respecta termenul de executie de la semnarea contractului;


  1. Oferta financiara criptata, alcatuita conform Fisei de date a achizitiei.


Documentele de calificare, oferta tehnica si oferta financiara vor fi scanate şi încărcate pe SEAP la adresa www.e-licitatie.ro până la data de 15.03.2010 ora 15,00.

C. Deschiderea si evaluarea ofertelor
Atribuţiile comisiei de evaluare sunt următoarele:

a) deschiderea ofertelor şi, după caz, a altor documente care însoţesc oferta;

b) verificarea îndeplinirii criteriilor de calificare de către ofertanţi/candidaţi, în cazul în care acestea au fost solicitate prin documentaţia de atribuire;

c) realizarea selecţiei/preselecţiei candidaţilor, dacă este cazul;

d) verificarea propunerilor tehnice prezentate de ofertanţi, din punct de vedere al modului în care acestea corespund cerinţelor minime din caietul de sarcini sau din documentaţia descriptivă;

e) verificarea propunerilor financiare prezentate de ofertanţi, din punct de vedere al încadrării în fondurile care pot fi disponibilizate pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică respectiv precum şi, dacă este cazul, din punct de vedere al încadrării acestora în situaţia prevăzută la art. 202 din ordonanţa de urgenţă

f) stabilirea ofertelor inacceptabile sau neconforme şi a motivelor care stau la baza încadrării ofertelor respective în această categorie;

g) stabilirea ofertelor admisibile;

h) aplicarea criteriului de atribuire, astfel cum a fost prevăzut în documentaţia de atribuire, şi stabilirea ofertei/ofertelor câştigătoare;

i) în cazuri justificate conform prevederilor art. 209 din ordonanţa de urgenţă, elaborarea unei propuneri de anulare a procedurii de atribuire;

j) elaborarea raportului procedurii de atribuire, astfel cum este acesta prevăzut la art. 213 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
Procedura privind evaluarea ofertelor

1. Comisia va evalua ofertele depuse pe site, in termen de 5 zile lucratoare de la sedinta de deschidere a ofertelor.

2.Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica este. Cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic”

3. Oferta stabilita ca fiind castigatoare este oferta care intruneste punctajul cel mai mare rezultat din aplicarea punctelor de calitate. Metoda presupune alocarea punctajului conform algoritmului de calcul descris mai jos.


Punctaj:

Nr. Crt.

Elemente punctate

Punctajul alocat

1.

Pretul ofertei

65 puncte

2.

Termenul de executie

25 puncte

3.

Programul calitatii propus pentru executia lucrarii

5 puncte

4.

Planul de management privind securitatea si siguranta muncii

5 puncte

Total:

100 puncte




  1. Punctajul pentru factorul de evaluare "preţul ofertei" se acordă astfel:

  1. se acorda punctajul maxim alocat factorului de evaluare respectiv pentru cel mai mic pret- punctaj maxim = 65 puncte;

  2. pentru alt pret, mai mare, punctajul se acorda astfel: Punctaj = (cel mai mic pret ofertat/pret oferta ) x 65 (punctaj maxim)

  1. Punctaj pentru factorul de evaluare “Termen de executie” se acorda astfel:

  1. oferta cu termenul de executie cel mai mic (exprimat in zile calendaristice) va obtine punctajul maxim de 25 puncte

  2. oferta cu termenul de executie cel mai mare (exprimat in zile calendaristice) va obtine punctajul astfel: punctaj = cel mai mic termen de executie / termen executie oferta ) x 25 (punctaj maxim)

  1. Punctaj pentru “Programul calitatii propus pentru executia lucrarii se acorda avand in vedere modul de prezentare, rigurozitatea descrierii sistemului aplicat la lucrare, precum si gradul de acoperire a cerintelor de calitate prin procedurile tehnice de executie care urmeaza sa fie aplicate si prin planul efectiv de control propus. Programul calitatii propus pentru executia lucrarii se va elabora in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, cu completarile si modificarile ulterioare, a HG nr. 766/1997, cu completarile si modificarile ulterioare.

Planul calitatii propus pentru executia lucrarii va trebui sa fie avizat de catre un organism acreditat sau de o persoana autorizata CQ(CTC), pentru care se va prezenta autorizatia aliberata de I.S.C. In cazul in care planul calitatii propus pentru executia lucrarii este prezentat doar sub forma de documente proprii sau persoana care-l avizeaza nu are competente in acest domeniu, se vor acorda 2,5 puncte pentru acest factor de evaluare.

  1. Punctajul acordat pentru factorul de evaluare “ Planul de management privind securitatea si siguranta muncii” se va acorda avand in vedere modul de prezentare al acestuia, in conformitate cu cu prevederile Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, a HG nr. 1425/2006 pentru normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 precum si a HG nr. 1048/2006.

4. Evaluarea ofertelor

4.1.Evaluarea ofertelor şi, in urma acestei evaluari, stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza de catre comisia de evaluare, avand in vedere incadrarea de valabilitate a ofertelor, precum si criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica.

4.2.Evaluarea consta in compararea punctajului fiecarei oferte si in intocmirea, in ordine descrescatoare a punctajelor respective, a clasamentului pe baza caruia se stabileste oferta castigatoare.

4.3.Preturile care se compara in scopul intocmirii clasamentului sunt preturile ofertate, exclusiv TVA.

4.4.Oferta castigatoare stabilita de catre comisia de evaluare va fi oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.
Autoritatea contractantă are dreptul de a respinge oferta care nu se încadrează în prevederile Legii 10/1995 si H.G. 796/2005 şi caracteristicile tehnice solicitate conform intervalului de admisibilitate.
Adjudecarea, informarea si semnarea contractului de achizitie publica
1. Comisia intocmeste o hotarare de acceptare a ofertei in cel mult 3 zile lucratoare de la data inchiderii sedintei de evaluare, prin care este desemnat ofertantul castigator.

2. Pe baza raportului de adjudecare intocmit de comisie, organizatorul va informa ofertantul castigator despre rezultatul cecerii de oferte. Acesta se va face inainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei.

3. Oferta impreuna cu scrisoare de adjudecare reprezinta un precontract valabil pana la semnarea contractului.

4. Organizatorul procedurii va comunica in scris celorlalti ofertanti faptul ca ofertele lor sunt necastigatoare, in termen de 3 zile lucratoare de la data de adjudecare.

5. Hotararea de adjudecare a comisiei in favoarea unui ofertant, impreuna cu scrisoarea de acceptare constituie actele in baza carora persoana juridica achizitoare va incredinta contractul ofertantului castigator.

6. Semnarea contractului se va face cel mai tarziu pana la expirarea termenului de valabilitate a ofertei.


Anularea procedurii si dreptul ofertantului de a inainta contestatie

1. Anularea procedurii de cerere de oferta este prevazuta de art. 209 din OUG nr.34/2006.

2. Autoritatea contractanta nu este responsabila de eventuala anulare a procedurii, daca s-au respectat toate prevederile legale in vigoare.

3. In cazul in care ofertantul castigator nu semneaza contractul cu autoritatea contractanta (dar numai in caz de forta majora dovedita din partea acestuia), procedura nu se anuleaza, autoritatea contractanta cu aprobarea verificatorului, va atribui contractul ofertantului clasificat al doilea.

4. Persoana care se considera vatamata intr-un drept al său ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante cu incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, are dreptul de a contesta actul respectiv la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sau in Justitie de catre instanta competenta.


CAPITOLUL IV

Formular nr. 9

FIŞA DE DATE A ACHIZIŢIEI
I. a. AUTORITATEA CONTRACTANTĂ

Denumire: Sanatoriul Balnear de Recuperare Mangalia

Adresă: Judet Constanţa, loc.Mangalia, str. Mircea cel Batran nr.2

Localitate: MANGALIA


Cod poştal: 905500

Ţara: ROMANIA

Persoana de contact:

Ciocănel Marius



Telefon: 0241/751337

E-mail: sanatoriulbalnear@mangalia.astral.ro


Fax: 0241/751215

Adresa/ele de internet (dacă este cazul) : www.balnear.net

Adresa autoritătii contractante: mentionata mai sus




I.b Principala activitate sau activităţi ale autorităţii contractante

x ministere ori alte autorităţi publice centrale

inclusiv cele subordonate la nivel regional sau local

□ agenţii naţionale

□ autorităţi locale

□ alte institutii guvernate de legea publică

□ instituţie europeană/organizaţie internaţională

altele (specificaţi)


□ servicii publice centrale

□ apărare

□ ordine publică/siguranţă naţională

□ mediu


□ economico-financiare

x sănătate

□ construcţii şi amenajarea teritoriului

□ protecţie socială

□ cultură, religie şi actv. recreative

□ educaţie

□ activităţi relevante

□ energie

□ apă

□ poştă


□ transport

□ altele (specificaţi)________________




Autoritatea contractantă achiziţionează în numele altei autorităţi contractante DA □ NU x


Alte informaţii şi/sau clarificări pot fi obţinute:




x la adresa mai sus menţionată de luni pana vineri intre orele 10.00- 14.00

□ altele: (specificaţi / adresa/fax/interval orar)



Data limita de primire a solicitarilor de clarificari : 10.03.2010 ora 16.00

Solicitarile de clarificari primite dupa data mentionata mai sus vor primi raspuns in masura in care perioada necesara pentru elaborarea si transmiterea clarificarilor face posibila primirea acestora de catre operatorii economici inainte de data limita de depunere a ofertelor

Clarificarile se vor trimite numai in forma scrisa, la secretariatul Autoritatii Contractante (fax :0241/751 215). Sunt excluse cererile de clarificari telefonice sau pe e-mail.

Raspunsurile la clarificari vor fi afisate in SEAP.



Instituţia responsabilă pentru soluţionare contestaţie

Denumire: Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor

Adresă: Str. Stavropoleos nr. 6, Sector 3

Localitate : Bucureşti,: Cod poştal : 030084 Ţara: Romania

E-mail: Telefon: (+4) 021 310.46.41

Adresă internet: office@cnsc.ro Fax: (+4) 021 310.46.42


I.c.Sursa de finanţare :

Se specifică sursele de finanţare ale contractului ce urmează a fi atribuit

Finantare din venituri proprii- contractul de furnizare servicii medicale incheiat cu casa de asigurari



După caz, proiect/program finanţat din fonduri comunitare

DA □ NU x

Dacă DA, faceţi referire la proiect/program


II: OBIECTUL CONTRACTULUI
II.1) Descriere

II.1.1) Denumire contract: ,, Lucrari de renovare a holurilor, bailor si camerelor, reparatii instalatii sanitare, reparatii instalatii electrice la etajul III si IV si hidroizolatii terasa etaj III si terasa bloc alimentar Pavilionului A”




(a) Lucrări x

(b) Produse □

(c) Servicii


Execuţie x
Proiectare şi execuţie □
Realizare prin orice mijloace corespunzătoare cerinţelor specificate de autoritate contractantă □

Cumpărare □

Leasing □

Închiriere □

Cumpărare în rate □




Categoria serviciului

2A


2B □

(Se specifică din care categorie de servicii aparţine obiectul contractului: fie din Anexa 2A , fie din Anexa 2B)



Principala locaţie a lucrării

Pavilionul A

Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia

Str. Mircea cel Batran nr. 2

Cod CPV 45453100-8


Principalul loc de livrare:
Cod CPV:


Principalul loc de prestare

Cod CPV:



II. 1. 3) Procedura se finalizează prin :

Contract de achiziţie publică: X

Încheierea unui acord cadru: □


II. 1.4. Durata contractului de achiziţie publică

50 zile de la data semnarii contractului pentru executie si 24 luni garantie



II.1.5.Informaţii privind acordul cadru : nu este cazul

Acordul cadru cu mai mulţi operatori □

Nr. □□□


sau, dacă este cazul nr. □□□ maxim al participanţilor al acordului cadru vizat

Acordul cadru cu un singur operator □



Durata acordului cadru: Durata în ani □□ sau luni □□

Posibilitatea de a relua competiţia cu semnatarii acordului cadru

DA □ NU □



II.1.7) Divizare pe loturi

da □ nu X


Ofertele se depun pe:

Un singur lot x Unul sau mai multe □ Toate loturile □

Alte informatii referitoare la loturi:

...............................................................................................................................................




II.1.8) Ofertele alternative sunt acceptate DA □ NU X



Yüklə 0,86 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin