UNIVERSITATEA POLITEHNICA
FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICA
AN I , GRUPA 111 IE
TEHNICI DE COMUNICARE PROFESIONALA
BICICLETA ELECTRICA
STUDENT : URSU SILVIU
CUPRINS
I.INTRODUCERE……………………………..2
II.ARGUMENTARE…………………………..3
De ce nu alegem un scuter sau o motocicleta daca tot trebuie sa fim pusi in miscare?.................................................................3
Care sunt avantajele unei biciclete electrice?........3
Care sunt dezavantajele unei biciclete electrice?...4
Ce este un e-bike?..................................................4
III.PARTEA TEORETICA…………………....5
Imi pot construi singur un e-bike?.........................5
Alte informatii despre bicicletele electrice ?.........5
Informatii suplimentare: Motorul………………..6
Informatii suplimentare: Afisajul………………..6
Informatii suplimentare: Acumulatorul………….7
Informatii suplimentare: Intrerupatorul………….7
Informatii suplimentare: Senzorul……………….7
Informatii suplimentare: Cablaj Si Conectori……7
IV.CONCLUZII……………………………...7
V.BIBLIOGRAFIE…………………………8
I.INTRODUCERE
Bicicleta incepe sa se tehnologizeze iar lumea accepta aceasta directie. Daca in urma cu ceva ani acest fenomen parea de neimaginat, iata-ne astazi pusi in fata a numeroase inovatii care deja au acaparat o mica parte din ceea ce inseamna bicicleta in adevarata ei esenta : avem deja schimbatoare de viteze automate, avem angrenaje care ne ajuta la pedalat, avem sisteme de frane wireless si avem biciclete electrice. Pe scurt, e-bikes.
Multi sunt de parere ca bicicleta trebuie sa ramana asa cum este in prezent : un vehicul cu doua roti, pus in miscare de fortele proprii. Realitatea ne arata insa altceva : vanzarile de biciclete electrice sunt intr-o perioada de crestere accelerata, mai nou se organizeaza concursuri cu biciclete electrice ba chiar in unele competitii de renume mondial se introduc noi probe pentru biciclistii care aleg sa pedaleze sustinuti de un motor electric.
Acesta este motivul pentru care am ales sa explic mai bine conceptul de e-bike. Gradul de penetrare pe piata al acestui nou concept aflat de aproximativ 2-3 ani prin preajma, este din ce in ce mai mare, iar lumea din ce in ce mai convinsa ca aceasta este alegerea potrivita.
II.ARGUMENTARE
De ce nu alegem un scuter sau o motocicleta daca tot trebuie sa fim pusi in miscare?
Pentru ca bicicletele cu sustinere electrica la pedalat, ofera doua mari avantaje : nu sunt la fel de scumpe precum cele doua vehicule cu doua roti amintite mai devreme si iti lasa libertatea de a alege cum vrei sa-ti consumi energia la fiecare ruta parcursa.
Care sunt avantajele unei biciclete electrice?
Cei care considera ca un e-bike are avantaje se numara printre cei care imbratiseaza ideea unei biciclete electrice sau sunt fani declarati. A trebuit sa facem aceasta precizare deoarece e-bike-ul a reusit sa separe lumea biciclisitlor in doua tabere. Avantajul major al unei biciclete electrice se rezuma la efortul depus de biciclist pe traseu : acesta este diminuat semnificativ pe portiuni medii si scurte (atat cat tine acumulatorul). De asemenea poti parcurge distante mult mai lungi prin oras sau pe la munte.
Costurile de exploatare sunt mai mici decat ale unui scuter, unei motociclete sau unei masini. Calculat pentru o luna de zile, costul curentului consumat pentru incarcarea acumulatorului este mai mic decat costul unui abonament pentru mijloacele de transport in comun (fie ca discutam de autobuz sau de metrou).
Bicicleta electrica nu trebuie inmatriculata, in plus de asta ai acces cu ea pe orice fel de drum (mai nou exista si e-bike-uri pentru Cross Country). Contribui in acelasi timp la un aer mai curat si la o natura mai verde.
Care sunt dezavantajele unei biciclete electrice?
Constiinta impatimitilor bicicletelor clasice le dicteaza acestora ca ar avea multe de raspuns la aceasta intrebare. Cu toate acestea, o sa incercam sa cuprindem pe scurt dezavantajele utilizarii unei biciclete electrice.In primul rand, efortul depus de tine pe bicicleta scade semnificativ. Beneficiind de un range de 80 de km, uneori nu va mai fi necesar sa pedalezi deloc prin oras.
Apoi, noi consideram un mare dezavantaj greutatea totala a bicicletei. Majoritatea bicicletelor electrice livrate direct de la producator, cantaresc in jurul a 24 de kg. O valoare mult prea mare pentru a mai putea transporta bicicleta cu mare usurinta, de a o urca la un nivel superior al blocului in care locuiesti sau de a o transporta pe masina. Chiar si cu un kit de conversie, va trebui sa adaugi pina la 9 kg in plus greutatii bicicletei tale.
Un alt dezavantaj mare al bicicletei electrice este pretul. Te poti astepta la o valoare de peste 1.400 de euro, in cel mai bun caz. Daca pentru piata occidentala nu este o suma atat de mare, pentru piata noastra locala poate parea halucinant de mare pentru anumite persoane.
Ce este un e-bike?
Bicicleta electrica (in engleza Electrically Assisted Pedal Bicycle – EAPC) este o bicicleta cat se poate de obisnuita, care beneficiaza insa de un motor electric pentru a o pune in miscare. In categoria e-bike-urilor sunt incluse si bicicletele ce beneficiaza doar de asistenta la pedale : un motoras de dimensiuni reduse actioneaza asupra angrenajului pentru a-l pune in miscare. Adevaratele e-bike-uri, beneficiaza de un motor inclus in butucul din fata sau din spate si de un acumulator de dimensiuni mai mari. Acumulator este de obicei montat pe portbagajul bicicletei sau intre teava seii si roata de spate. Bicicletele cu motoras montat in butucul rotii posterioare prezinta un avantaj deoarece o pun mai eficient in miscare, forta de tractiune fiind mai mare.
III.PARTEA TEORETICA
Imi pot construi singur un e-bike?
Producatorii s-au adaptat trendului si ofera acum kit-uri de conversie pentru bicicletele obisnuite, transformandu-le pe acestea in e-bike-uri. Cel mai cunoscut producator de kit-uri de conversie vine din Canada si se numeste BionX. Acesta este printre altele si furnizor pentru branduri renumite, precum KTM.
Kit-ul consta intr-un pachet cu un butuc spate, un acumulator si o consola pe care sunt afisate cele mai importante date : viteza, nivelul de energie al bateriei, asistenta la pedalat etc. Acesta poate fi montat relativ usor si iti transforma bicicleta intr-un e-bike aproape imediat. In functie de modelul butucului, acest sistem iti poate oferi un range de pina la 80 de km si un nivel de asistenta de pina la 400%. Nivelul mare de energie furnizat de acumulator este direct proportional cu dimensiunea acestuia asadar si cu greutatea. In cel mai rau caz, acumulatorul poate cantari pina la 4 kg. Iar in cel mai bun caz, 1.4 kg.
Daca te preocupa greutatea sistemului, trebuie sa luam in considerare si motorul integrat in butuc. Acesta poate cantari in versiunea cea mai puternica pina la 4.7 kg oferind o putere de 500 de wati.
Un astfel de kit de conversie pentru bicicletele electrice porneste de la 300 de euro si poate ajunge pina la 700 de euro.
Alte informatii despre bicicletele electrice
Motoarele bicicletelor electrice sunt limitate prin lege la o putere de maxim 750 de wati si o viteza maxima de 32 km/h.Constructia acestora se prezinta astfel : butucul rotii (in care se afla motorul) contine doua inele concentrice cu eletromagneti opusi. In momentul in care puterea este transmisa de catre baterie, forta magnetica opusa face ca roata sa se invarta.Cu cat puterea motorului este mai mare cu atat bicicleta va demara si se va deplasa mai rapid. Motoarele pentru e-bike-uri se afla momentan in faza incipienta. Se estimeaza ca peste cativa ani, vom purta aceste discutii in cu totul alti termeni.
Informatii suplimentare:
1.Motorul
Sistemul avansat folosit la toate versiunile Velorbis Elechic este echipat cu un motor electric de cea mai buna calitate. Acest motor are posibilitatea extinderii distantei de autonomie prin ajustarea vitezei de deplasare. Protectia dubla impotriva apei, axul din inox si magnetii fiabili sunt elementele care garanteaza o durata de viata ridicata. Software-ul eficient dezvoltat alaturi de hardware asigura performanta si inalta fiabilitate. Sistemul unic Antec PAS-VARIO este reglabil astfel incat autonomia sa fie pe placul tuturor. Un microprocessor special face ca sistemul sa fie pe cat de eficient pe atat de fiabil. Fiecare motor este testat dupa montare si instalarea software-ului. Motorul este gata de folosit si nu solicita alte interventii tehnice.
2.Afisajul
Afisajul montat pe ghidon livreaza toate datele importante dintr-o privire. Are doi indicatori cu leduri pentru acumulator si autonomie precum si un indicator detasabil pentru viteza, timp si distanta parcursa. Sitemul poate fi activat doar de un dispozitiv de siguranta individual iButton. Asta inseamna ca fiecare bicicleta are un antifurt atat mecanic cat si electronic. In completare un intrerupator automat previne descarcarea nedorita a acumulatorului.
3.Acumulator
Toate versiunile Velorbis Elechic sunt echipate cu un acumulator puternic generator de energie Lithium Ion dotat cu un sistem de managemet (Battery Management System – BMS). Acumulatorii Lithium Ion au cea mai mare perioada de viata fiind in acelasi timp siguri si nedaunatori mediului. Acumulatorul este reincarcabil in aproximativ 5 ore.
4.Intrerupator
Nivelul autonomiei poate fi ajustat cu ajutorul intrerupatorului situat langa mansonul din stanga. Nu este necesara deplasarea mainii de pe ghidon. Autonomia este vizibila pe afisaj.
5.Senzorul
Un sensor special este montat pe un suport din inox langa foaie. Senzorul inregistreaza atat viteza cat si directia. Sistemul electronic foloseste aceste semnale pentru a calcula forta si a ajusta autonomia. Aceasta este cea mai buna metoda pentru a evita senzorii optici care necesita proceduri complicate de calibrare.
6.Cablaj Si Conectori
Cablajul de inalta calitate este inclus in completarea sistemului electric avansat de control. Acesta este important pentru asigurarea unei perioade mari de functionare a sistemului. Alegerea claburilor si conectorilor de prima clasa constituie garantia durabilitatii. Cablajul trece prin controale riguroase la fel ca toate componentele.
IV.CONCLUZII
Bicicleta electrica este inovativa, compacta si vine sa revolutioneze traficul urban. Pe langa design-ul interesant, bicicleta electrica este foarte eficienta. Bicicleta cu motor este ideala atunci cand vrei sa circuli prin oras, dar si cand ai nevoie sa te relaxezi.
Bicicleta electrica este foarte usor de folosit si te ajuta sa economisesti mult timp. Noile biciclete electrice sunt biciclete de oras, deoarece reprezinta solutia eficienta la traficul aglomerat. De asemenea, utilizand biciclete pliabile electrice eliminam probleme precum locul de parcare sau de depozitare.
V.BIBLIOGRAFIE
[1] http://www.freerider.ro/mag/bicicleta-electrica-e-bike-7970.html
[2] http://www.velorbis.ro/biciclete-urbane-clasice-vintage/biciclete-electrice-velorbis
[3] http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t263738.html
Dostları ilə paylaş: |