Uzantili siteler üzerine biR İnceleme



Yüklə 37,15 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü37,15 Kb.
#22695

ALAN ADLARI ( (... .TR) UZANTILI SİTELER) ) ÜZERİNE BİR İNCELEME


Türkiye internetle ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde tanışmış ve o gunden bu yana tam sekiz yıl geçmiştir. İnternetin bu sekiz yıl boyunca gelişme sürecine bakılırsa , Türkiye’de hızla yayılamsı son üç-dört yıl içinde olmuştur.

İlk yıllarda alan adı sayısındaki artış ve doğal olarak kullanıcı sayısındaki artış yavaş olmuştur. Bu yavaşlığın sebebi de , bu sure içinde internet alt yapısının oluşturulması, gerekli kalifiye elemanın yetiştirilmesi ve de internet bilincinin yerleşmesi olmuştur.

(Bugün dünyada, yaklaşık 420 milyon internet kullanıcısı ve 35 milyon alan adı , Türkiye’de ise yaklaşık 6 milyon internet kullanıcısı ve, 32 bin alan adı mevcuttur.)
Bu bildirinin amacı Türkiye internetini oluşturan .tr uzantılı siteleri incelemektir. Bu amaçla .tr üst düzey alan adının (TLD) altında yer alan mevcut siteler , ikinci düzey alan adlarına göre sınıflandırılarak, durumları incelenmiştir. Sitelerin tam listesi ODTU .Tr site dizini sayfasından temin edilmiştir.

Su anda mevcut olan .tr üst düzey alan adının altında yer alan ikinci düzey alan adları .com.tr, org.tr,.edu.tr, .gov.tr,.nom.tr,.k12.tr, .mil.tr,.gen.tr , .bbs.tr ve .net.tr dir. Bunlardan .gov.tr, .com.tr,.org.tr ve .edu.tr alan adları incelemeye alınmıştır.1 Aşağıda 6-9-2001 itibari ile Türkiye’deki alan adları sayısı görülmektedir. (Kaynak:ODTU DNS sayfaları)





İkinci Seviye Alan Adı /
Second Level Domain Name


Alan Adı Sayısı /
Domain Name Count


com.tr

23907

org.tr

1411

edu.tr

142

k12.tr

313

bbs.tr

41

gov.tr

779

net.tr

139

mil.tr

8

gen.tr

4328

nom.tr

203

Toplam / Total

31271

Dünyadaki alan adları sayıları ile kıyaslandığında Turkiye ticari alan adı sayısı(.com.tr) ile dünya sıralamasında 33. sırada yer almaktadır.2 Bu sıralamada dikkat çekici bir nokta İngiltere, Rusya Meksika gibi büyük ülkeler dışında Belçika, Hollanda, Finlandiya ve Polonya gibi hem nüfus hem de yüzölçümü olarak Türkiye’den çok küçük olan ülkelerin dahi Türkiye’den daha üst sıralarda olmasıdır.


Çalışmada Turkiye internetini oluşturan siteler alan adlarına göre incelenmiştir. Bu amaçla standart bazı sorular hazırlanmış ve ziyaret edilen sitelerde bu sorulara cevap aranmış sonuçlar tablo halinde verilmiştir. Her alan adından rastgele olarak 30 site seçilmiştir.Site isimleri açıklanmamış, her kategorinin sonuçlarının ortalaması alınarak aşagıdaki tablo elde edilmiştir.


Site Alan Adı:

Genel içerik

sıralaması



İlgili oldugu kurumu yeterince tanıtıyor mu?

Güncellik yüzdesi(%)

İnteraktiflik yüzdesi(%)

.gov.tr

4

E

%30

%15

.org.tr

3

H

%20

---

.edu.tr

1

E

%100

%100

.com.tr

2

E

%70

%80

Yukarıdaki tabloya göre sitelerin bir sıralaması yapılırsa birinci sırayı .edu.tr’ler, ikinci sırayı .com.tr’ler almaktadır.

İncelenen sitelerden .edu.tr ve com.tr uzantılı siteler en iyi siteler olarak değerlendirilmiştir. Geçen yıllara kıyasla üniversite sayfalarında büyük ilerlemeler görülmüştür. Geçen yıllarda üniversite siteleri birkaç üniversite hariç tanıtım sayfasından öteye geçemezken bu sene incelenen sitelerin büyük bir kısmının öğrenci hizmetlerini online olarak sundukları görülmüştür. Bunların en başında webmail hizmeti gelmektedir. Ayrıca kütüphane hizmetleri, kayıt işlemleri, not durumlarını öğrenme gibi bir çok hizmet üniversite sayfalarından verilmektedir.
Ticari siteler de .tr alan adı altındaki siteler içinde ilk sırayı almışlardır. Çünkü ticari sitelerin açılmasında başta ticari kazanç sağlamak olmak üzere bir çok somut amaç vardır.

Bilindiği gibi internetin gelişmesi ile şirketler için artık ülke sınırları diye bir kavram kalmamış, şirketlerin rekabet ortamları artık bu international net olmuştur. Şirketler kendilerini tüm dünya şirketleri ile aynı sanal alemde bulmuşlardır. Ayakta kalabilmeleri de kendilerini bu sanal alemde iyi tanıtmalarına bağlıdır. Bu sebeple,




  • Satışını yaptığı mal veya hizmetin tanıtımını yapmak (reklam),

  • Bu mal veya hizmetin satışını yapmak (kazanç),

  • Siteyi ziyaret eden müşterinin memnuniyetini kazanmak (potansiyel müşteri sayısını artırmak),

  • Siteyi ziyaret eden bir kullanıcının bir daha ziyaret etmesini sağlamak ,

  • Ulusal ve uluslararası pazarda şirketin diğer şirketlerle olan iletişimini en kısa zamanda ve en etkili şekilde gerçekleştirebilmek zorundadırlar.

Bu da şirketlerin sitelerini maksimum fayda ile kullanmalarına ve iyi bir siteye sahip olmalarına bağlıdır.

Ve yine bu ticari siteler sanal hizmet veriyor ise (mail server, sanal kart, tarama mekanizması hizmetleri ), kullanıcı sayısını artırdığı ölçüde kazanç elde edecektir. Bu amaçla da sitelerinin daima güncel, çekici ve çok ziyaret edilen bir site olmasını sağlamak zorundadırlar.

Ticari sitelerin ve üniversite sitelerinin .tr alan adı altındaki diğer sitelerden daha iyi olmaları internet hizmetleri için gereken kalifiye elemana sahip olmalarına bağlıdır.. Zira her üniversitenin bir bilgi işlem merkezi bulunmaktadır. Bunun dışında artık bir çok üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümü yada en azından bilgisayar bilimleri bölümleri mevcuttur. Ve bu bölümlerde iyi bir internet altyapısını temin için gerekli kalfiye elemanı bünyelerinde bulundurmaktadırlar. KOBİ’ler dışında büyük ticari şirketlerin bir çoğu da interenet altyapısı ve bilgi işlem için gereken kalifiye elemanı tahsis etmiş durumdadır. Ve bilgi işlem merkezi olan kuruluşların ve şirketlerin birçoğunda web server bulunması da , hosting hizmetinin kurum içinde olmasını ve sonuç olarak sitelerin güncellenmesini kolaylaştırmaktadır.

.tr alan adı altında incelenen diğer siteler ise .org.tr ve .gov.tr uzantılı sitelerdir. Bu sitelerden organizasyon siteleri genellikle kuruluş amaçlarını anlatan ve iletişim bilgilerinin yer aldığı tanıtım siteleri olarak görülmüştür. Ve sitelerin büyük bir kısmı güncel değildir. Siteler üyelerine yönelik bir hizmet içine girmedikleri gibi internet üzerinden üye kaydı gibi en basit bir online hizmeti dahi (bir kaç büyük vakıf dısında) vermemektedirler. Orta büyüklükte organizasyonların kısıtlı imkanlara sahip olduğu ve internet hizmetlerinin de oldukça pahalı olduğu düşünülürse bu durum bir ölçüde kabul edilebilir.

.gov.tr uzantılı siteler ise kamu kurum ve kuruluşlarının internetteki etkinliğinin görülmesi amacıyla daha ayrıntılı incelenmiştir. 11-09-2001 tarihi itibariyle ODTU DNS grubundan alınan bilgiye göre 781 tane .gov.tr uzantılı alan adı kayıtlıdır. İncelemenin daha kolay olması amacı ile bu alan adları kendi aralarında sınıflandırılmış ve bu sitelerin 211’inin belediyelere, yaklaşık 80’inin valilik ve kaymakamlıklara , 42’sinin milli eğitim müdürlüklerine, 15’inin emniyet müdürlüklerine, 28’inin hastanelere, 25’inin gençlik ve spor il müdürlüklerine, 10’unun tarım il müdürlüklerine, 17’sinin bakanlıklara, 69’unun büyük kamu kuruluşlarına (Telekom,DİE,SSK ,DSİ v.s) ait olduğu tespit edilmiştir. Bu sınıflardan bakanlıklara ait olan sitelerin tamamı incelenmiştir.

Bakanlıkların sayfaları incelendiğinde bunlardan ancak 7 tanesinin (%41) güncel, interaktif, ait olduğu bakanlığı yeterince tanıtan ve ilgili konularda mevcut linklere ve veritabanlarına sahip oldukları görülmüştür. Ne yazık ki bu oran devletin en üst kurumları için çok düşük bir orandır. Birde bu oranın diğer tarafına bakılırsa iletişim açısından çok önemli dört bakanlığın sitelerinin (%23) neredeyse hiçbir bilgi içermediği görülmüştür. Yine bakanlıkların 8’inin BİD(Bilgi İşlem Daireleri) mevcut olduğu sitelerinden anlaşılmaktadır. Ve en iyi sitelerin 7’si de bu BİD’ler tarafından hizmet verilen sitelerdir. Tabiidir ki iyi bir veritabanına ve bilgi içeriğine sahip siteler ancak bir grup kalifiye elemanın çalışması sonucu ortaya çıkar.

Diğer 9 site ise webmasterlar tarafından inşa edilmiş sitelerdir. Burada ikinci önemli nokta kurumun başında olan yoneticilerin iletişim bilincidir. Bir yonetici internet ile nelerin yapılabileceğini yeteri kadar kavrayamamış ise, bu işe gereken önemi vermemiş olması da doğaldır. Halbuki Türkiye’de çok önemli bir iletişim kopukluğu vardır. Halk bilgiye ulaşmada, yöneticisine ulaşmada, resmi işlerini halletme de büyük zorluklar çekmektedir.

Bu zorluklar günümüzün en büyük iletişim aracı olan internet ile aşılabilecek türdendir. Yeterki internet gerektiği gibi kullanılabilsin.

Diğer büyük kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan siteler incelendiğinde genel bir yorum yapmak mümkün olmamıştır. Ancak büyük kamu kuruluşlarının %50’sinin bilgi işlem birimlerini kurmuş ve internet altyapısına gereken önemi vermiş olduğu görülmüştür. Bu kuruluşlara ait sitelerin içeriği oldukça zengin, kurum hakkında gerekli tüm bilgileri içeren, interaktif ve güncel siteler olarak görülmüştür. Diğer %50 ‘ye ait siteler incelendiğinde ise kuruma ait çok özet bilgilerin yer aldığı , güncel ve interaktif olan fakat o kurum için yeterli sayılmayacak sayfalar oldukları görülmüştür. Kuruluslar Internet'e iki ana nedenden dolayi baglanmaktadirlar. Birincisi, Internet yararli bilgilere dunya capinda bir baglanabilirlik ve erisim saglamaktadır. Ikincisi, Internet'e baglanmak, kuruluslara ozel bir genis bolge agi kurmaktan daha ucuza mal olmaktadir.(Kürşat Çağıltay, Herkes için İnternet) Büyük kamu kurum ve kuruluşlarından beklenen sitelerini bu ikinci neden etrafında inşa etmeleridir.


Belediyelere ,Valilik ve kaymakamlıklara, hastanelere, gençlik ve spor il müdürlüklerine, milli eğitim müdürlüklerine ve diğer gruplara ait sitelerden her bir gruptan 10 site ziyaret edilmiştir. Bu incelemeler sonucunda şu sonuçlara varılmıştır.


  • Mevcut alan adlarından % 28’ine ulaşılamamaktadır. Bu da hem iletişim adına hem de ülke adına büyük bir kayıptır. Mevcut kaynakların yaklaşık 1/3’üne teknik nedenlerden dolayı ulaşılamaması Türkiye internetinin %60 performansla işlediğini gösterir ki bu ülke adına da büyük bir kayıptır. Zira bir alan adının tescil maliyetinin yıllık yaklaşık 50$ ve web’de sunumunun en azından 250$ olduğu düşünülürse , ulaşılamayan sayfalar hem on binlerce dolar kaybına hem de iletişim imkanlarının atıl kalmasına sebep olmaktadır.




  • Ulaşılan sitelerin %40’ına yakını güncel değildir. Bu sitelerden interaktif olan site oranı da çok düşük düzeydedir. Bu durum da internet hizmetlerinin pahalı oluşuna bağlanabilir. Eğer kuruluşlar internet hizmetlerini yürütecek personel bulundurmuyorsa yukarda sayılan özelliklere sahip bir web sitesi , oldukça büyük maddi yük getirecektir. Yaklaşık olarak bir internet servis sağlayıcısının 1-10 sayfaya kadar statik web sayfası tarifesi 300$ iken güncelleme tarifesi 75$ ‘dır. Ve yine sitelerinde flash uygulaması isteyen bir kuruluş için bunun maliyeti 300$dır. Animasyon maliyeti 50$ ve dinamik bir form oluşturma maliyeti ise 250$’dır. (Bu fiyatlar sistemde yer alan web sayfaları için verilmiştir.)Bu fiyatların küçük ölçekli kuruluşlar(küçük belediyeler ve kuruluşlar) için oldukça yüksek olduğu aşikardır.

Ancak tüm bu kuruluşların gayretleri de göz ardı edilemez. Zira birçok kamu sitesi, amatör çalışmalar sonucu inşa edilmiş olmasına rağmen oldukça güzel çalışmalar ortaya çıktığı görülmüştür. Tüm bu alan adlarına ait sitelerin incelenmesi sonucunda, genel olarak kamusal alanda internete olan ilginin arttığı, ancak gereken imkanların sınırlı ve bilgi birikiminin yetersiz olması sebebiyle internetin büyümesinin kısıtlandığı söylenebilir.


Sonuç olarak denilebilir ki;
- Türkiye’nin alan adı sayısı nüfusu ve ülke büyüklüğü ile orantılı değildir. Bu da Türkiye’nin bilişim ve internet teknolojilerini yeterince kullanamadığını göstermektedir. Ekonomik durumun iyi olmaması ve internet teknolojilerini kullanabilmek için gerekli alt yapının olmaması da alan adı sayısını kısıtlayan sebeplerdendir.
- Türkiye’de internet bilinci henüz yeterince gelişmemiştir ve bu sebeple insanlarımız da mevcut alan adlarını gereği gibi kullanamamaktadır. Bu da zaman kaybı, emek kaybı ve para kaybı olarak Türk toplumuna geri dönmektedir. Bir çok site özellikle belediyeler ve küçük çaplı işletmelere ait siteler populist bir yaklaşımla hazırlatılmıştır. Bu yaklaşım cep telefonu ve bilgisayar sahibi olmak için gösterilen yaklaşımla aynıdır. “Yani iş olsun diye iş yapmak veya dostlar bizi alışverişte görsün mantığı. “
-Türkiye’de yeterli sayıda kalifiye eleman mevcut değildir. Bir çok sitenin güncellikten uzak olması veya interaktif olmaması da buna bağlıdır. Mesela ASP veya flash bilmeyen bir webmaster, tabii dir ki iyi bir sayfa hazırlayamayacaktır. İnternet programcılığı baş dödürücü bir hızla gelişmektedir ve sitelerin kalitesi de bu alanda yetiştirilecek kalifiye eleman sayısı ile orantılı olarak artacaktır.

Ne yapılması gerekir?

İnternet’in amacının iyi anlatılması

İnternet için gerekli altyapının en kısa sürede sağlanması

Yeterli kalifiye elemanın yetiştirilmesi



VE



Neler yapılabileceği tartışılarak , internet geliştirilmelidir. Çünkü

İnternet (temel ihtiyaçlar dışında) gerçek hayatın bilgisayar ortamına aktarılmış(sanal) halidir ve bizim ufkumuzun götüreceği yere kadar gidecektir.”




1 .gen.tr uzantılı alan adları, bu alan adı kişisel ve kurumsal başvurunun (genel) yapılabildiği ve 'ilk gelen alır', alan adı - kuruluş ilişkisi aranmaz' ilkeleri ile ad tahsisi yapılan bir alan adı oldugu için DNS saysısı çok olmasına rağmen inclelme kapsamı dışında tutulmuştur.

2 Domainstats.com sayfaları

Yüklə 37,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin