Vídeos ti: Cervell I comunicació nerviosa



Yüklə 61,22 Kb.
tarix09.03.2018
ölçüsü61,22 Kb.
#45260



Catàleg
de recursos


Prevenció del consum de drogues


Octubre de 2004


Vídeos




TI: Cervell i comunicació nerviosa


AU: Centre National de Documentation Pedagogique

ED: Generalitat de Catalunya; [Departament d'Ensenyament]

DA: 2001

CA: Té una durada de 60 minuts

RE: Vídeo explicatiu sobre el cervell i la comunicació nerviosa estructurat en setze capítols: les sensacions, els moviments, els reflexos. l'estrès, el plaer, el somni i el son, el llenguatge, memòria i aprenentatge, neurones i sinopsi, receptors sensorials, missatges nerviosos, les xarxes neuronals, les drogues, somnífers i antidepressius, la neurosecreció, les hormones i el cervell. A la vegada, cada capítol està estructurat en petits apartats de continguts: recordatoris, referències a altres capítols relacionats, definicions, descobriments, aplicacions, etc.

TI: El repte per la llibertat


AU: Corporación Multimedia;
; Ybarra, Iñigo; ; Pérez, Juan;

ED: Acción Familiar

DA: 1997

CA: Té una durada de 47 minuts

RE: Pretén contribuir eficaçment en la prevenció del consum de drogues entre la població infantil i juvenil, especialment el consum de l'alcohol i del tabac, considerant aquestes substàncies com a veritables causants d'addicció. El vídeo també dedica un espai important a introduir una seriosa reflexió sobre la incidència que els mitjans de comunicació social, a través de la publicitat, tenen el consum de tabac i alcohol. S'inicia els alumnes en el coneixement de les tècniques publicitàries i dels mecanismes que utilitza per seduir els consumidors.

TI: L'escola a casa. Mira que fem! 6


AU: Canal 33

ED: Programa de Mitjans Àudio-visuals; Departament d'Ensenyament

DA: 1996

RE: Consta de diferents apartats: a) El programa de Ciències 12-16, una concepció dinàmica de l'ensenyament d'aquesta assignatura. És una forma agradable d'aprendre i una manera eficaç d'ensenyar. b) Com treballar a l'escola la millor prevenció contra la drogodependència. c) Se'ns explica com treballar a l'aula el tema dels dinosaures. d) L'estudi d'un bosc i la seva regeneració. e) Ens expliquen la tècnica dels vitralls



TI: La carrera


AU: Solà, Quim; Moragas, Marta; Aparici, Enri; Espejo, Eloy; López, Carlos; [dibuixos]; Amorós, Jordi; [direcció]; Font, Xavier; [producció];

ED: Grup Igia

DA: 1988

CA: Producció en dibuixos animats d'11 minuts de durada

RE: Història en què s'explica la vida de la família Moraleda. El protagonista és en Carlos, el fill d'un toxicòman. A través dels ulls d'en Carlos, i en el marc de la preparació per la cursa de carros que ha de tenir lloc en el barri on viuen, la narradora va comentant les conseqüències personals, familiars i socials que la droga va provocant al seu voltant. Així, es veu clarament el conflicte pare-fill, la dificultat que el drogoaddicte té per comprometre's, els problemes de convivència que això comporta, la desestabilitat laboral i per tant econòmica, la decepció familiar, etc. Finalment també es veu com el fill, davant les situacions amb dificultats tendeix a prendre el model del seu pare: les drogues.

TI: La festa


AU: Ballestín, Manuela; Nebot, Manel; ; Bertrán, Pepe; Celma, Gerard; Cervelló, Joan; De la Rosa, Lucía; Manubens, Anna; Olcina, Alícia; Osta, Esther; Segura, Claudia; Stacey, David; ; Equip GOC MANUAL

ED: Ajuntament de Barcelona; Institut Municipal de Salut Pública

DA: 1998

CA: Durada de 25 minuts. Inclou una guia didàctica per al professorat.

RE: A través de la representació d'una festa d'adolescents, es tracta de la prevenció de l'hàbit tabàquic i del consum d'alcohol en població escolar. Es reforcen les actituds de resistència a la pressió del grup i de l'entorn, per evitar el consum de drogues. Pretén ser un instrument de suport al professorat per identificar i analitzar les pressions externes (companys, publicitat, família) que influeixen en l'inici dels hàbits addictius i la possibilitat de resistir-les.

TI: La generació de la ruptura


AU: Andres, J.; Siu, L; ; Muntaner, M; ; La productora;
; G & O & C; ; Hernandez, Hector.; El Ultimo de la Fila; Llach, Lluis.; Johnny clegg & Savuka;

ED: Arèa de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona.

CA: Té una durada de 20 minuts. Conté 1 petita guia orientativa amb el contingut de la cinta i propostes de debat.

RE: Un extraterrestre desperta del seu somni estel·lar i recorda la seva missió a la Terra: investigar la causa d'una epidèmia que va provocar una gran mortaldat d'una espècie anomenada humana. Centra el seu estudi i recull d'informació en una ciutat (Barcelona). Observa un excés en el consum de drogues. Les més habituals són el tabac i l'alcohol; els humans no són conscients dels perjudicis que provoca l'excés d'aquests hàbits; associen les drogues amb la felicitat, el sexe i els diners. Els mals hàbits dels humans no tant sols agredeixen a les persones; el planeta Terra també ho pateix: pol·lució, pluja àcida, etc. La terra esdevé un desert. És una civilització que mesura els seus progressos segons la seva capacitat de consum. No obstant, manté l'esperança en una nova generació que està modificant els seus hàbits i interessos, capaços de resistir tanta pressió social.



TI: La vendedora de rosas


AU: Gaviria, Victor; [direcció]; Gaviria, Victor; Henao, Carlos; Ospina, Diana; [guió]; Llalinde, Rodrigo; [fotografia]; Franco, Luis, F.; [música]; Tabares, Leidy; Correa, Marta; Gil, Mileider; Quiroz, Geovanni; Bedoya, Alex; Murillo, Diana; Giraldo, Liliana; [intèrprets]

ED: Big Time Pictures

DA: 1998; [estrena]

CA: Té una durada de 110 minuts.

RE: A l'entorn suburbial de Medellín, movent-se entre la misèria dels carrerons i l'opulència de les zones residencials, hi ha grups de menors que malviuen de la mendicitat i la delinqüència. Les seves vides precàries estan amenaçades per la violència de l'entorn que els menysprea i desproveïdes de lligams d'afecte familiar. El seu refugi i la seva evasió són les drogues més barates i nocives: el crack i la goma d'enganxar. La protagonista, Mònica, desemparada després de la pèrdua de l'àvia amb la qual vivia i sense desigs d'integrar-se a la família de la seva germana gran, sobreviu als carrers venent flors a bars nocturns i sales de festa. Llançada en un món hostil i sense esperances de futur, decebuda per la incapacitat dels altres per establir una relació humana d'interès i afecte mutus, la seva fugida final és una crida a la consciència dels espectadors sobre el sofriment de les víctimes de la insolidaritat. Una ocasió per reflexionar sobre els drets de la infància.

TI: Mal viatge


AU: Lucchetti, Francesc; Sabaté, Sílvia; Bruch, Araceli; Lucchetti, Francesc; ; Barba, Lurdes; Frades, Jordi;

ED: Programa de Difusió Àudio-visual

DA: 1991

CA: Té una durada de 70 minuts

RE: L'obra està situada a la Barcelona actual. Tres personatges: una noia, una advocada i el seu ex-marit, són els protagonistes de l'obra, que planteja els problemes de la droga i la delinqüència en la societat d'avui dia.

TI: ¿Y tú que piensas?


AU: Maisler, L. M.;
; Grup IGIA; ; Martí Carrasco, Víctor;

ED: Plan Nacional sobre Drogas. Ministerio de Sanidad y consumo

DA: 1991

CA: Durada: 29 minuts

RE: És un recull d'entrevistes on es plantegen preguntes relacionades amb les drogues a alumnes d'ensenyament secundari. Són preguntes com: què entens per droga? quan s'és drogaaddicte? quines són les causes i les conseqüències de la drogaaddicció?

Materials pedagògics




TI: Chicas adolescentes


AU: Cifrián, Concha; [coordinació]; Martínez, Pilar; Ayala, Oriana; Huertas, María; Capdevila Valls, Roser; [dibuixos]

ED: Instituto de la Mujer; [Madrid]

DA: 2000

CA: Té 65 pàgines, amb fotgrafies i dibuixos en color

RE: Dossier informatiu adreçat a noies adolescents. Tracta diferents temes que poden afectar aquesta etapa de la vida: el canvi del cos, la família, els nois, la sexualitat, l'amor, les amigues, les drogues, mètodes anticonceptius, malalties de transmissió sexual, etc.
TI: Decideix! Programa d'Educació sobre Substàncies Addictives (PESA). Material per al professor

AU: Rodríguez-Martos, Alícia;

ED: Ajuntament de Barcelona. Àrea de Salut Pública

DA: 1993


CA: Té 75 pàgines.

RE: El programa consta de 4 lliçons. Està dirigida a l'alumnat adolescent. Tracta la presa de decisions en diverses situacions conflictives pròpies de l'edat, algunes de les quals tenen relació amb el consum de drogues. Conté informació sobre les drogues: què són, dependència física, dependència psíquica, formes d'abús, efectes sobre l'organisme i el comportament, classificació, dinàmica del consum i addicció. La prevenció va dirigida principalment al consum de tabac i d'alcohol que són les drogues més assequibles.


TI: Decideix! Programa d'Educació sobre Substàncies Addictives PESA

AU: Rodríguez-Martos, Alícia; Amengual; Miquel; Borrás, Matilde

ED: Ajuntament de Barcelona. Àrea de Salut Pública

DA: 1993; ; 1991;

RE: Són quatre fascicles. Cada fascicle consta d'una historieta en còmic representativa del tema a tractar, una sèrie de preguntes per a orientar la reflexió, una proposta de situacions conflictives que exigeixen una presa de posició i unes dades informatives. Els títols dels quaderns són: "Què passa amb les drogues? ", "Una manera de començar", "La Maria es diverteix" i "Dues versions d'una mateixa història: 1. El punt de vista d'en Pere; 2. Com el veuen els seus amics"
TI: Drogues de disseny i consum juvenil

AU: Ventura, Núria; [coordinació]; Durán, Ana; [realització]

ED: Diputació de Barcelona, xarxa de municipis

DA: 2003


CA: Dossier de 107 pàgines recollides de col·laboracions ens diferents diaris i publicacions; inclou un llistat de bibliografia i una relació d'adreces i telèfons d'interès

RE: En aquest dossier de premsa els compiladors recullen i sistematitzen una àmplia informació sobre la addició a les drogues des de la perspectiva dels costums, sistemes de relació i formes de consum juvenils. La publicació posa a l'abast articles i col·laboracions que tracten de conceptes bàsics sobre les drogues i la seva tipologia, la relació entre les addiccions i l'organització social, les característiques específiques de les drogues de disseny, la valoració estadística del fenomen de les drogodependències juvenils i el marc legal de referència. El dossier, que inclou un llistat de bibliografia i una relació d'adreces i telèfons d'interès, pot ser una eina útil per a la preparació de continguts d'educació per a la salut mental per part del professorat i per incrementar la informació dels alumnes dels darrers cursos de secundària.


TI: Drogues, per què?. Gaudir la vida

AU: Castell, Esperança; Salvador, Teresa

ED: Graó de Serveis Pedagògics; Servei d'Ensenyament i Investigació de la Diputació de Barcelona;

DA: 1987


CA: Consta de 61 pàgines

RE: Proposa una reflexió sobre les drogues i maneres de gaudir millor de la vida. Explica les característiques de les drogues, la seva producció i les conseqüències de prendre-les, la dependència, l'addicció. Estudia les diferències entre les drogues més difoses i la seva consideració de legals o il·legals, l'alcohol, el tabac, la marihuana, la cocaïna, l'heroïna. En la primera part del llibre, de la mà d'una estudianta que cau en l'addicció i dels seus amics que intenten ajudar-la ens introduïm en el món de la droga.


TI: Educació per a la Salut

AU: Castellote, M. Àngeles; Felip, M. Dolors; Ferrando, Josep; Pi, Glòria; Sastre, Marcel

ED: Departament d'Ensenyament

DA: 1990


CA: Té 149 pàgines. Conté adreces d'entitats o d'associacions on es pot trobar més informació.

RE: Tracta de les qüestions sobre vida quotidiana i sexualitat d'una manera més aprofundida que el treball "Viure en Salut" i, a més, inclou aspectes nous com ara l'alcohol, les drogues il·legals, els disminuïts i salut i malaltia.


TI: El coneixement dels hàbits i de les opinions relacionats amb la salut dels estudiants d'ESO

AU: Tinajas, Antonio

ED: Graó

DA: 2002


CA: Té 15 pàgines. És material fotocopiable

RE: El disseny del procés educatiu d'introduir continguts d'educació per a la salut requereix una avaluació dels coneixements de l'alumnat, de llurs actituds i opinions en relació a la salut. Aquesta avaluació pot ser, també, útil per conèixer el resultat, en aquest àmbit, de la intervenció de l'escola al llarg de l'ensenyament obligatori. El qüestionari proposat es presenta com una enquesta anònima de 59 ítems; abasta temes com drogues legals i il·legals, activitat físicoesportiva, sexualitat i sida, educació viària, alimentació, pes corporal i obesitat.


TI: El consum de drogues legals i il·legals a l'institut.

AU: Tinajas, Antonio

ED: Graó

DA: 2000


CA: Té 15 pàgines

RE: L'enquesta que es presenta pretén conèixer els hàbits de consum del tabac, de begudes alcohòliques d'alta graduació i del cànnabis dels alumnes d'ESO del centre. Partint dels resultats, es poden dissenyar estratègies per estimular en els alumnes l'adquisició d'hàbits saludables i capacitar-los perquè tinguin cura d'ells mateixos.


TI: El repte per la llibertat. La prevenció de les drogodependències. Guia per al/la docent

AU: Sánchez Martos, J.;

ED: Acció familiar; Unió Europea

DA: 1997


CA: Té 104 pàgines

RE: El dossier "El repte per la llibertat" és un programa educatiu adreçat a la població escolar d'entre els 11 i 14 anys, l'objectiu fonamental del qual és la prevenció del consum de drogues, el coneixement dels seus efectes per facilitar que els alumnes puguin desenvolupar mecanismes de defensa i estimular el pensament crític al voltant de la importància de la comunicació humana. Consta de sis mòduls: 1.- L'home progressa?, 2.- Com veus la publicitat?, 3.- Tabac, la droga consentida?, 4.- Alcohol, la droga protegida?, 5.- Altres drogues, 6.- Si a la vida. I de cinc apèndixs que contenen: 1.- Fitxes de l'alumne, 2.-Proposta d'avaluació de les activitats, 3.- Metodologia educativa, amb dinàmiques grupals, 4.- Glossari de termes, 5.- Bibliografia.


TI: El tabac ben lluny. Secundària

AU: Cabra Soler, Joaquim; González Pujol, Sira; Rovira Riera, Carme; Saltó Cerezuela, Esteve

ED: Departament de Sanitat i Seguretat Social. Departament d'Ensenyament

DA: 1999


CA: Conté 2 llibres de 64 pàgines cadascun i amb il.lustracions i gràfics; i 2 dossiers de fitxes

RE: L'entorn educatiu constitueix un espai idoni per transmetre les pautes que poden evitar o retardar l'inici del consum del tabac. A més, els centres disposen d'una normativa de referència que dóna suport a les seves intervencions preventives. La proposta consta de una guia de treball pel professorat i un plec de fitxes que desenvolupen activitats concretes per cada cicle educatiu de secundària obligatòria.


TI: Guia de salut i desenvolupament personal. 6. Em cuido

AU: Gobierno de Navarra; Rovira Riera, Carme

ED: Departament d'Ensenyament. Servei de Difusió i Publicacions.

DA: 1999


CA: Té 65 pàgines.

RE: Aquest llibre forma part d'una sèrie de sis volums. Els temes tractats en el volum 6 es refereixen a l’educació per la salut: responsabilitat/autonomia; alimentació; higiene corporal; activitat i descans; la prevenció de risc en sexualitat: els mètodes anticonceptius, les malalties de transmisió sexual; els accidents de tràfic; les drogues: patrons d'ús i factors associats al consum; encarant el consum de drogues; les drogues i el temps lliure.


TI: I tu, què en penses?

AU: Medina, José Ángel; Cembranos, Fernando; ; Gala, Jaume; ; Alonso, Carlos; Comas, Domingo; Gamonal, Antonio; Pérez de Arróspide, Jesús A.;

ED: Federación de Ayuda contra la Drogadicción

DA: 1997


RE: Aquests conjunt de dossiers proposa un material de treball que permeti associacions i centres educatius actuar amb joves de 16 a 18 anys en l'àmbit de prevenció de drogodependències. Consta de sis fullets informatius els objectius dels quals són tres: primer informar, fer arribar informació, dades, idees sobre temes rellevants a les seves vides; segon provocar, facilitar el debat, intercanviar idees a través del grup; i tercer recollir les conclusions dels diferents grups que han utilitzat el material. La guia didàctica pretén orientar i facilitar l'ús dels materials informatius. Es divideix bàsicament en els apartats següents: Dossiers informatius; Recomanacions didàctiques; Tècniques i exercicis (el Role-Playing, el demà passat, Judici a..); Característiques específiques; i un annex bibliogràfic.
TI: No digas que sí, cuando quieras decir que no

AU: Cabra, Joaquim; Sarasíbar, Xavier

ED: Graó;

DA: 1995


CA: Conté 19 pàgines fotocopiables amb fotografies en blanc i negre

RE: Aquest quadern està enfocat com un taller d'habilitats socials on es treballa la prevenció de drogodependències. Segons l'autor, aquest taller, es pot entendre com una part d'un crèdit variable sobre Educació per a la salut amb un caire interdisciplinari. És un taller pràctic i té dues parts: escenificació de situacions davant els companys de classe i l'elaboració de diàlegs utilitzant tècniques assertives de forma que es garanteixi l'assimilació dels conceptes fonamentals. Està repartit en 17 activitats distribuïdes en tres sessions.


TI: Prevenció de l'Abús de Substàncies a l'Escola. Guia per a educadors

AU: Aubà, Josep; Ballestín, Manuela; Nebot, Manel; Villalbí, Joan Ramon

ED: Àrea de Salut Pública; Institut Municipal de la Salut de l'Ajuntament de Barcelona

DA: 1994


CA: Té 37 pàgines. S'acompanya d'un qüestionari en forma de quadern amb 59 preguntes tancades

RE: Aquest programa de prevenció s'ha d'aplicar abans que els adolescents entrin en contacte amb les substàncies addictives. Es basa en un aprenentatge actiu; insisteix en els efectes adversos de les substàncies que els alumnes ja coneixen i desenvolupa habilitats per resistir les pressions socials. El programa consta de deu sessions els objectius de les quals són: sensibilització; informació sobre addiccions; identificació de la pressió de grup i de la publicitat com a condicionants del comportament i especialment en l'inici del consum de tabac, alcohol i drogues; constatació de la difusió de les addiccions en la societat i de la dificultat real de trencar-les; entrenament en habilitats per a confrontar situacions anticipades de pressió de grup contrària a opció personal; clarificació personal i expressió en públic del comportament futur. S'hi pot afegir una xerrada amb les famílies. Per a cada activitat es proposa la metodologia a emprar per part del professorat.


TI: Prevención del consumo de alcohol y tabaco. Guia didáctica para el profesorado de primer ciclo de ESO

AU: Pérez Rodríguez, Carmen [coordinació]; Fernández Hernández; Carlos; Fresnillo Poza, Gloria; Fresnillo Poza, Lourdes; Robledo de Dios, Teresa; Poza Fresnillo, Ángela [grup de treball]; Brioso Cabezas, Elvira; García Cuadra, Alejandro; Tolsá Torrenova, Joaquín [revisió i maquetació]

ED: Ministerio del Interior; Ministerio de Educación y Cultura; Ministerio de Sanidad y Consumo

DA: 1999


CA: Conté un dossier principal amb 71 pàgines i dos annexes amb un total de 56 pàgines.

RE: Aquesta guia pretén ser una eina útil per als professors de primer cicle d'ESO en el camp de l'Educació per la Salut, en matèria de prevenció del tabaquisme i del consum d'alcohol. La guia està estructurada en quatre capítols: aspectes generals de la prevenció en el marc escolar, conceptes bàsics sobre el consum de tabac i alcohol, proposta de treball per a la prevenció del consum de alcohol i tabac i qüestionaris d'avaluació prèvia i final dirigits als alumnes i al professorat.



TI: Programa de competència social: habilitats cognitives, valors morals i habilitats socials. ESO.

AU: Segura, M.; Mesa, Juana R.; Arcas, Margarita

ED: Universidad de la Laguna. Islas Canarias. Departament d'Ensenyament

DA: 1996


CA: Té 113 pàgines.

RE: Prevenció i teràpia dels problemes socials i interpersonals al segon cicle de l'ESO. El programa es centra en l'àmbit relacional, en els problemes de convivència com la delinqüència i la droga, i en la manera de resoldre'ls. L'objectiu del programa és aconseguir que l'alumnat arribi a relacionar-se de forma positiva, encara que l'entorn no li sigui favorable. Això es pot aconseguir amb un enfocament cognitiu que tingui en consideració les habilitats socials i la maduració moral.


TI: Proposta didàctica Alcohol-Conducció. Límit O

AU: Cabra Soler, Joaquim; Sarasíbar Díaz, Xavier

ED: Programa d'Educació per a la Salut a l'Escola

DA: 1996


CA: Té 58 pàgines

RE: Les morts d'accidents a la carretera són la segona causa de mort entre la joventut. Aquest problema es deriva d'un conjunt de factors: la manca d'experiència, la sobreestimació personal, la conducció nocturna i sobretot l'alcohol. La unitat didàctica està prevista per al segon cicle de Secundària Obligatòria i pretén treballar a fons els riscos de l'alcohol i la seva relació amb la conducció. Inclou tres parts diferenciades: material per al professorat, Activitats proposades i activitats per als alumnes, a més de quatre annexes: Informació sobre els efectes de l'alcohol, alcohol, visió i conducció; Normativa i bibliografia. La unitat didàctica conté propostes per treballar tant individual com en grup, dins de l'aula en forma de debat, a partir de notícies i reportatges, estadístiques, etc. Es pot plantejar un tractament transversal a la majoria d'àrees del currículum.


TI: Salut jove

ED: Direcció General de Salut Pública

DA: 1999

CA: Té 180 pàgines

RE: Guia adreçada a joves, que tracta diversos àmbits de salut, proporcionant informació pràctica per a prevenir situacions de risc i aplicar les mesures preventives necessàries. Inclou adreces, serveis, qüestionaris, etc.


Altres materials



TI: Educación emocional y bienestar

AU: Bisquerra Alzina, Rafael; Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica; [col·laboració]

ED: Praxis; [Barcelona]

DA: 2000


CA: Té 270 pàgines. Inclou bibliografia.

RE: L'educació emocional té com a objectiu un millor coneixement del desenvolupament de la conciència emocional, la capacitat per controlar les emocions i fomentar una actitud positiva davant la vida. Les repercussions de l'educació emocional afecten les relacions interpersonals, el clima de classe, la disciplina, el rendiment acadèmic, etc. Des d'aquesta perspectiva, l'educació emocional és una forma de prevenció inespecífica, que pot tenir efectes positius en la prevenció d'actes violents, del consum de drogues, de l'estrès, d'estats depressius, etc. L’educació emocional afecta al desenvolupament de la personalitat integral de l'individu. La baixa motivació de l'alumnat és un dels problemes actuals de l'educació. El repte que s'obre en el marc de l'educació emocional és el de motivar a partir de l'emoció.


TI: El síndrome de Haddock: alcohol y drogas en enseñanzas medias

AU: Comas, Domingo

ED: Centro de Publicaciones. Ministerio de Educación y Ciencia

DA: 1990


CA: Té 346 pàgines. Conté taules de dades i qüestionaris i fulls de control de camp.

RE: No podem negar l'existència del consum de drogues entre els alumnes dels nostres instituts. Alcohol, tabac, cafè, fàrmacs i drogues il·legals hi són presents. A més, no hi ha dubte que l'origen del consum ve donat per la incidència de diversos factors socials (hàbitat, estructura familiar i convivencial, grup social de pertinença, escolarització, desescolarització i treball, etc.). Aquestes són algunes de les realitats tractades en aquest llibre, el qual explica els resultats obtinguts a partir d'una investigació feta sobre el tema del consum de drogues entre la població escolar d'ensenyaments mitjans. Intenta, alhora, ser un document amb intenció pedagògica per a que els professors i d'altres professionals que intervenen en programes de prevenció de les drogodependències puguin utilitzar-lo com a material didàctic.


TI: Factors de risc lligats a l'estil de vida en l'edat evolutiva. El projecte FRISC de Barcelona

AU: Comín, Eva; Nebot, Manel; Villalbí, Joan R.

ED: Ajuntament de Barcelona

DA: 1990


CA: Conté 134 pàgines amb una bibliografia. També inclou una versió castellana del text.

RE: Resultats d'una enquesta sobre tabaquisme, consum d'alcohol i la pràctica d'exercici físic realitzada a escolars de cinquè i vuitè d'EGB de la ciutat de Barcelona el curs 1986-87. L'enquesta confirma els resultats d'altres estudis similars fets amb anterioritat. Estableix que l'iniciació al consum de l'alcohol comença des d'edats molt joves i que la pressió social és un dels factors que més contribueix a l'extensió del tabaquisme. L'exercici físic és una de les mesures preventives més efectives per a la consecució d'hàbits de vida saludables.


TI: Les línies de l'èxit? Estudi sobre la naturalesa i l'extensió del consum de cocaïna a Barcelona

AU: Díaz, Aurelio; Barruti, Mila; Doncel, Concha

ED: Àrea de Salut Pública de l'Ajuntament de Barcelona

DA: 1992


CA: Té 378 pàgines. Conté moltes taules de dades, gràfics, bibliografia i un resum del model d'entrevista en què es basa l'estudi

RE: L'estudi parteix d'entrevistes a 153 subjectes consumidors de cocaïna, realitzades entre gener de 1991 i febrer de 1992 a Barcelona. Classifica els consumidors en vuit tipus: experimental, social, circumstancial, situacional, elitista, comercial, disfuncional-compulsiu, heroïnòman, ex-heroïnòman. Analitza la relació entre droga i consumidor: atracció de la cocaïna, funcions, efectes, avantatges i desavantatges del consum; circumstàncies socials que envolten el consum; context d'obtenció; freqüència, mètode d'ús i nivell d'addicció; lligam amb comportaments delictius. Secundàriament, fa una estimació del nombre de consumidors existents a la ciutat.


TI: Mira-t’ho bé! Mesures de prevenció de conductes de risc en joves de 12 a 18 anys. Material per als professionals de l'educació

AU: Departament de Justícia i Interior

ED: Generalitat de Catalunya, Departament de la Presidència

DA: 2003


CA: 78 pàgines

RE: Aquest directori de serveis i programes és fruit de la col·laboració de diferents departaments del Govern de la Generalitat; va adreçat tant a les famílies com als agents socials encarregats de l'educació. L'adolescència és una etapa crítica, de desenvolupament de la personalitat i on es poden presentar conductes de risc; es tracta d'afrontar-les abans que aquestes conductes s'arribin a produir. Les fitxes informatives s'agrupen en 7 apartats: mobilitat segura; consum de drogues; pràctiques sexuals de risc; trastorns de conducta alimentària; integració escolar; integració social; prevenció general.


TI: Toxicomanías: un enfoque multidisciplinario

AU: Freixa, F.; Soler Insa, P. A.;

ED: Fontanella;

DA: 1981


CA: Té 648 pàgines

RE: Exposa els problemes de l'alcoholisme i de la drogaaddicció a Espanya. Consta de quatre parts: questions generals (conceptes bàsics, classificació de la droga...); història, cultura, farmacologia i llista de clíniques; sociologia i ideologies; terapèutica i prevencions. No és només un estudi científic sinó que considera també els aspectes sòcio-econòmics, històrico-culturals, psico-socials i de la legalitat de les drogues.


TI: Y antes de la droga que?

AU: Korman, Victor



ED: Publicaciones Grup IGIA

DA: 1995

Yüklə 61,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin