Virtuţile la Părinţii Filocalici



Yüklə 29,33 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü29,33 Kb.
#14697



Preacucernice Părinte Consilier, Preacucernici Părinți,

iubiți credincioși
„Cu mâine zilele-ţi adaogi, / Cu ieri viaţa ta o scazi, / Și ai cu toate astea-n faţă / De-a pururi ziua cea de azi”.

Mi-am început cuvântarea de astăzi cu renumitele versuri ale poetului Mihai Eminescu care arată trecerea noastră prin această lume, fără ca noi să conștientizăm prea des că suntem trecători, din pricină că avem mereu în față o zi de azi și numeroase planuri de viitor. Psalmistul David a scris despre vremelnicia omului pe acest pământ memorabilele cuvinte: „Omul: ca iarba sunt zilele lui; ca floarea câmpului, aşa va înflori; că vânt a trecut peste el şi nu va mai fi, şi nici locul nu i se va mai cunoaşte” (Psalmul 102,15-16).

Întrucât ne aflăm în ziua de Anul Nou, un popas însemnat în trecerea timpului pentru fiecare dintre noi, în cuvântul meu de astăzi voi vorbi despre timp.

Conform Dicționarului Explicativ al limbii române „timpul este dimensiunea Universului după care se ordonează succesiunea ireversibilă a fenomenelor”.

În Sfânta Scriptură nu este menționată în mod expres crearea timpului de către Dumnezeu, însă primele cuvinte din Biblie sunt: „La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul” (Facere 1,1). Adverbul temporal „la început” sau „întru început” folosit aici denotă nu doar începutul lumii, ci și al timpului, pentru că Dumnezeu a creat timpul deodată cu pământul, căci altfel timpul nu avea în ce să își arate scurgerea sa, iar pământul în afara timpului ar fi fost veșnic.

La fel ca și lumea, timpul a fost creat de Dumnezeu din nimic.

Unii susținători ai renumitei teorii a „big bang-ului” pretindeau că universul material a apărut în urma unei mari explozii, negând faptul că spațiul și timpul își au începutul din nimic. Savantul contemporan Stephen Hawking însă a oferit dovada științifică a faptului că spațiul și timpul au un început și au apărut din nimic, confirmând prin aceasta afirmațiile Sfintei Scripturi și învățătura Bisericii.

Dumnezeu, Creatorul lumii și al timpului, este veșnic. În Sfânta Scriptură citim că „o singură zi înaintea Domnului este ca o mie de ani, şi o mie de ani ca o singură zi” (II Petru 3,8). Psalmistul I se adresează lui Dumnezeu: „Mai înainte de a se fi făcut munţii şi de a se fi plăsmuit pământul şi lumea lui, din veşnicie până în veşnicie ești Tu. Că o mie de ani în ochii Tăi, Doamne, sunt ca ziua de ieri care a trecut şi cât o strajă în noapte. Întru început Tu, Doamne, pământul l-ai întemeiat, şi cerurile sunt lucrul mâinilor Tale; ele vor pieri, dar Tu rămâi şi toate ca o haină se vor învechi; ca pe un veșmânt le vei împătura şi se vor schimba, dar Tu acelaşi eşti şi anii Tăi nu se vor sfârşi” (Psalmul 89,2; 89,4 și 101,25-27).

De vreme ce Dumnezeu este veșnic este impropriu să spunem că El exista înainte de crearea lumii, pentru că toate adverbele temporale, precum: „înainte”, „deodată”, „după”, etc., definesc categorii ale timpului, ori Dumnezeu, care este creatorul timpului, nu se supune acestuia.

De asemenea, este nepotrivit să spunem că existența lui Dumnezeu este un prezent continuu sau perpetuu, pentru că „trecutul”, „prezentul” și „viitorul” sunt tot categorii ale timpului, cărora Dumnezeu nu se supune. Cel mai corect este să spunem că Dumnezeu este atemporal, adică în afara timpului sau mai presus de acesta, pentru că raportat la Dumnezeu timpul nu are însemnătate.

În cartea Facerii citim că „la început a făcut Dumnezeu cerul și pământul” (Facere 1,1). Sfinții Părinți ai Bisericii înțeleg prin „cer” universul spiritual, al îngerilor, iar prin „pământ” lumea materială. Deși îngerii au fost aduși în existență după crearea timpului, în lumea lor acesta nu există, ei fiind ființe spirituale, lipsite de trup. Sfântul Apostol Pavel a scris în acest sens că „cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veşnice” (II Corinteni 4,18).

Nu tot ceea ce este veşnic însă este şi fără început, pentru că îngerii sunt veşnici, dar nu împreună veşnici cu Dumnezeu, de vreme ce au fost creați de Acesta la un moment dat. Îngerii sunt nemuritori şi veşnici prin voia lui Dumnezeu, care îi menține în existență prin harul Său.

Cartea Facerii din Vechiul Testament ne prezintă cu lux de amănunte crearea lumii de către Dumnezeu în șapte zile. Citim aici că „Dumnezeu a zis: «Să fie întru tăria cerului luminători care să lumineze pământul, să despartă ziua de noapte şi să fie ei spre semne şi spre anotimpuri şi spre zile şi spre ani, şi să fie ei întru tăria cerului luminători să lumineze pământul!». Şi a fost aşa: Dumnezeu i-a făcut pe cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare spre stăpânirea zilei şi luminătorul cel mai mic spre stăpânirea nopţii, şi stelele. Şi le-a pus Dumnezeu întru tăria cerului, ca să lumineze pământul, să stăpânească ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra” (Facere 1,14-19). De vreme ce Dumnezeu a adus în existență soarele, luna și stelele doar în cea de-a patra zi a creației, iar o zi reprezintă pentru noi un interval de douăzeci și patru de ore, în care pământul efectuează o mișcare de rotație în jurul axei sale, nu putem ști câte ore au avut primele patru zile de la facerea lumii. Din acest motiv Sfinții Părinți ai Bisericii consideră că zilele menționate în cartea Facerii erau de fapt ere.

După ce l-a creat pe Adam și l-a așezat în Grădina din Eden Dumnezeu i-a poruncit, zicând: „Din toţi pomii raiului poţi să mănânci, dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!” (Facere 2,16-17). Astfel, omul avea în rai posibilitatea de a trăi veșnic, fără să guste moartea. De vreme ce Sfânta Scriptură nu menționează perioada petrecută de Adam și Eva în rai, Sfinții Părinți ne învață că noi putem calcula timpul abia după căderea protopărinților în păcat și alungarea acestora din rai.

Prima mențiune din paginile Sfintei Scripturi despre vârsta unui om apare la nașterea lui Set, unde citim că „Adam a trăit două sute treizeci de ani şi atunci i s-a născut un fiu după asemănarea sa şi după chipul său şi i-a pus numele Set” (Facere 5,3). Din moment ce moartea este consecința păcatului, înaintea săvârșirii acestuia nu exista nici îmbătrânirea, iar trecerea timpului nu îl afecta în nici un fel pe omul paradisiac, de aceea anii lui Adam se numără de la alungarea lui din rai, iar nu de la crearea acestuia de către Dumnezeu în ziua a șasea.

Timpul a fost creat o dată cu lumea și se va sfârși o dată cu ea, căci la a doua venire în lume a Fiului lui Dumnezeu va fi „un cer nou și un pământ nou” (Apocalipsă 21,1) și se va intra în viața de veci sau în eternitate.

De vreme ce trupul omului a fost plămădit de Dumnezeu din pământ, în cea de-a șasea zi a creației, el conține în sine elementele acestuia, de aceea câtă vreme trăiește în lume se supune stihiilor acesteia, implicit și timpului, care a fost legat de Dumnezeu în mod inseparabil de lumea materială. Cu toate acestea, sfârșitul lumii și al timpului nu înseamnă și sfârșitul omului. Dacă moartea este consecința căderii în păcat a omului paradisiac, care a fost ispitit de către diavol, în urma activității publice a Mântuitorului, încheiate prin moartea Sa cu trupul pe cruce, „Hristos a înviat din morţi, fiind începătură a învierii celor adormiţi, ca să fie El Cel dintâi întru toate” (I Corinteni 15,20 și Coloseni 1,18). De aceea Mântuitorul a afirmat: „Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25). Învierea înseamnă transcenderea spațiului și a timpului, deci depășirea condiției umane de la crearea sa, acesta fiind marele dar pe care Dumnezeu îl va oferi tuturor oamenilor la sfârșitul lumii.

În Antichitate fiecare popor avea propriul lui calendar. Astfel evreii numărau anii de la facerea lumii, grecii de la începerea olimpiadelor, romanii de la zidirea Romei şi exemplele ar putea continua. Dacă cineva era interesat de vreun eveniment întâmplat în vreun popor, trebuia să aibă date precise despre calendarul acelui popor, să preia informaţia sau evenimentul care îl interesa, să transcrie calcularea anilor după calendarul său şi apoi putea corela datele dintre cele două calendare. Acest sistem era foarte greoi. Cel care a rezolvat problema a fost Dionisie Exiguul, un călugăr străromân originar din Dobrogea, care a trăit între anii 470-545. Acesta a stabilit cronologia erei creștine, luând ca punct de referință anul nașterii Mântuitorului, Care stă pe culmea istoriei, încât de la el încoace o lume întreagă numără anii înainte și după Hristos.

Oamenii Bisericii nu au găsit doar soluții de numărare a anilor, ci inspirați de Dumnezeu, au încreștinat și timpul. Astfel, anul bisericesc nu începe la 1 ianuarie ca și cel civil, ci la 1 septembrie, pentru că, după tradiția moștenită din Legea Veche, în această zi s-a început crearea lumii. De asemenea, se consideră că tot în această zi Mântuitorul și-ar fi debutat activitatea Sa publică, când după ispitirea de către diavolul în pustia Carantaniei și biruirea acestuia „a venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi după obiceiul Său a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă şi S-a ridicat să citească. Şi I s-a dat cartea profetului Isaia. Şi deschizând El cartea, a găsit locul unde era scris: Duhul Domnului este peste Mine, pentru că El M-a uns; El M-a trimis să le binevestesc săracilor, să-i vindec pe cei zdrobiţi la inimă, robilor să le vestesc libertate şi orbilor vedere, pe cei asupriţi să-i trimit în libertate şi să vestesc anul bineprimit al Domnului” (Luca 4,16-19).

Ca mijloc de comemorare a vieții și activității Domnului Hristos de mântuire a lumii, anul bisericesc are în centrul său sărbătoarea Sfintelor Paști și este împărțit în trei perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită în fiecare din aceste perioade. Astfel, avem perioada triodului (înaintea Sfintelor Paști), a penticostarului (care începe la praznicul învierii Domnului Hristos din morți) și a octoihului (după Sfintele Paști). Fiecare din aceste perioade cuprinde un anumit număr de săptămâni. Perioada triodului durează de la Duminica vameșului și a fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul postului Sfintelor Paști) până la Duminica Sfintelor Pasti (zece săptămâni). Perioada penticostarului ține de la Duminica Sfintelor Paști până la Duminica I-a după Rusalii sau a Tuturor Sfinților (opt săptămâni). Perioada octoihului durează tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei penticostarului până la începutul perioadei triodului, fiind cea mai lungă din decursul anului bisericesc. Durata ei este între 26 și 40 de săptămâni, în funcție de data Sfintelor Paști.

Perioada octoihului comemorează și sărbătorește evenimentele dinainte de întruparea Fiului lui Dumnezeu, până în ajunul mântuitoarelor Sale patimi. Cu alte cuvinte, ne prezintă în fața ochilor noștri duhovnicești activitatea profetică a Domnului Hristos, sau învățătura Lui cea dumnezeiască propovăduită lumii.

Perioada triodului ne înfățișează slujirea arhierească a Mântuitorului, realizată mai ales prin jertfa Sa pe Cruce.

Perioada penticostarului ne prezintă demnitatea împărătească a Domnului Hristos, de la învierea Sa din morți și înălțarea cu trupul la cer până la pogorârea Sfântului Duh si întemeierea Bisericii.

Prin urmare, în decursul fiecărui an bisericesc ni se prezintă și actualizează întreaga viață și activitate a Domnului Hristos, în toate cele trei aspecte ale misiunii Sale: de învățător, de arhiereu și de împărat sau biruitor asupra păcatului și a morții.

Spre deosebire de ziua astronomică, ziua bisericească sau liturgică nu începe după miezul nopții sau la răsăritul soarelui, ci seara, conform referatului din cartea Facerii „Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi, ziua a doua etc.” (Facere 1,5).

Prima dintre laudele bisericești zilnice este vecernia, care este urmată într-o ordine foarte strictă de celelalte laude, precum miezonoptica, ceasurile, utrenia etc. De asemenea, Sfânta Liturghie nu se săvârșește înainte de a se lumina de ziuă, nici după amiaza, cu excepțiile de rigoare.

Azi noapte a fost revelionul, prilej cu care poporul nostru are obiceiul de a petrece. Cuvântul românesc „revelion” a fost preluat din limba franceză, de la verbul „reveiller”, care înseamnă „a se trezi”, „a se deștepta”. La rândul său, acest termen este traducerea latinescului „exvigilare”, care mai are și sensul de „a veghea”, pentru că în primele veacuri de după Hristos creștinii petreceau noaptea de la cumpăna dintre ani, însă nu ca astăzi, ci în rugăciune și priveghere.

Anul Nou trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un moment de bilanț, în urma căruia să avem dorința sinceră de a repeta și spori binele făcut în anul care tocmai s-a încheiat și de a împuțina sau chiar elimina în noul an, pe cât posibil, răul săvârșit până acum.

Fie că omul ține cont de timp or nu, acesta trece, de aceea trebuie utilizat cu folos, căci odată pierdut nu mai revine.

Timpul întrebuințat bine este o binecuvântare, căci prin el ne câștigăm loc în împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu, alături de sfinți. Utilizat în mod necorespunzător însă poate fi un adevărat blestem, căci pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp petrecută în păcat osânda este veșnică. Chiar dacă unora li se pare nedrept acest lucru, trebuie să conștientizăm faptul că ceea ce face omul o viață ar face și dacă ar trăi o veșnicie, de aceea pe bună dreptate răsplata este eternă.

Sunt unii oameni care vor să săvârșească anumite fapte bune, iar prin aceasta să împlinească voia lui Dumnezeu, însă amână acest lucru la nesfârșit. Alții au săvârșit tot felul de păcate în viață și vor sincer să se căiască, dar tot lasă de pe o zi pe alta. Acești oameni trebuie să știe că drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Simpla dorință a omului nu este suficientă, ci gândul bun trebuie materializat, altfel rămâne doar o idee sau un plan frumos nerealizat. Vă voi da un exemplu din Pateric în acest sens: „Un călugăr l-a întrebat pe avva Pimen: «Avvo, au fost doi oameni: unul călugăr și altul mirean. Monahul s-a gândit seara ca dimineața să părăsească mănăstirea, iar mireanul s-a hotărât seara ca dimineața următoare să se călugărească, însă amândoi au murit în noaptea aceea. Oare ce li s-a socotit lor?». Bătrânul a răspuns: «Călugărul a murit călugăr, iar mireanul mirean, căci în ce s-au aflat în aceea s-au dus din această viață»”.

Ținând cont de cele expuse până acum, să conștientizăm faptul că timpul nu este doar o unitate de măsură, ci o realitate care nu cruță pe nimeni, de aceea să îl utilizăm cu folos, pentru că cei ce avem de câștigat suntem fiecare dintre noi.

Mă bucur să ne reîntâlnim în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău, unde de câte ori vin este lume multă și o atmosferă plăcută de rugăciune, ceea ce arată vrednicia părintelui paroh, Ionuț Pop, dar și credincioșia dumneavoastră.

Cu prilejul Anului Nou și a sărbătorilor de iarnă vă adresez tuturor urarea de „La mulți ani!”, în speranța că Dumnezeu ne va ajuta să fie și buni.

Amin



Yüklə 29,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin