TIA – WINDOWS XP – an universitar 2011-2012
Lucrarea de laborator nr. 3
1.9 Lucru cu programe în Windows XP
Lansarea în execuţie a programelor
La fel ca alte sisteme de operare, Windows XP este şi un sistem de lansare în execuţie a programelor sau aplicaţiilor. În Windows se pot lansa în execuţie programe de la mai multe firme producătoare de software, iar modul în care a fost conceput Windows-ul a impus un mod de lucru aparent asemănător cu toate aceste programe. Cea mai mare parte a programelor utilizează elemente similare de interfaţă cu utilizatorul (ferestre, bare de derulare, meniuri, casete de dialog, butoane. funcţii de editare – copy, cut, paste etc).
Windows XP vă permite să lansaţi (să deschideţi) programe în mai multe moduri:
-
Alegeţi numele unui program din meniul Start-All Programs. De exemplu, pentru lansarea în execuţie a programului Notepad (editorul de texte implicit din Windows) selectăm Start-All Programs-Accessories-NotePad, figura 1.1.
Figura 1.1 – Lansarea în execuţie a unui program utilizând meniul Start
-
Executaţi click pe pictograma unui program din bara de instrumente Quick Launch.
Bara de instrumente Quick Launch se află la capătul din stânga al barei de activităţi, chiar în dreapta meniului Start şi conţine un grup de pictograme, neetichetate, corespunzătoare unor programe (figura 1.2). Pentru activarea/dezactivarea aceastei bări de instrumente, plasaţi cursorul în zona barei de activităţi, efectuaţi click pe butonul drept al mouse-ului, alegeţi opţiunea Toolbars şi activaţi/dezactivaţi Quick Launch (figura 1.3).
F igura 1.2 – Bbutonul Start şi Bara de instrumente Quick Launch
Figura 1.3 – Activarea/Dezactivarea barei de instrumente Quick Launch
-
Executaţi dublu click pictograma (shourtcut-ul sau scutătura) programului aflată pe desktop. Sau selectaţi obietcul şi daţi click pe butonul drept al mouse-ului şi apoialegeţi opţiunea Open (figura 1.4).
F igura 1.4 – Shotrcut-uri către programele WinWord şi Yahoo Messenger
-
Alegeţi Start-Run, tastaţi numele fiţierului program în caseta de text Open şi apăsaţi tasta Enter sau selectaţi butonul OK. De exemplu: tastaţi Explorer sau WinWord sau Excel sau Powerpnt sau Msaccess (figura 1.5).
F igura 1.5 – Lansarea în execuţie a programelor utilizând meniul Start-Run
-
O altă variantă este ca, după Start-Run, să selectaţi butonul de comandă Browse..., să răsfoiţi calculatorul până ce găsiţi fişierul cu numele programului. De exemplu, pentru Microsoft Word 2003, căutăm în C:\Program Files\Microsoft Office\Office11\WinWord.exe. Lansaţi apoi programul cu dublu click pe butonul stâng al mouse-ului sau un click pe butonul drept şi alegeţi opţiunea Open.
-
Lansarea automată în execuţie a programelor. Folderul Start\All Programs\StartUp conţine programele care se deschid automat, ori de câte ori se porneşte sistemul Windows. Pentru a nu mai executa multe click-uri de mouse sau apăsări de taste la fiecare conectare în sistem, se pot plasa în acest dosar propriile scurtături (shortcut-uri) către programe sau documente. Pentru a deschide, automat la pornirea sistemului, un obiect se procedează astfel:
-
Alegeţi meniul Start-All Programs şi executaţi click cu butonul drept al mouse ului pe opţiunea Startup şi apoi selectaţi Open pentru a deschide folderul Startup pentru utilizatorul curent (sau Open All Users pentru a deschide folderul Startup pentru toţi utilizatorii).
-
În Windows Explorer sau în My Computers navigaţi până la discul, folderul (dosarul sau directorul), programul sau documentul care doriţi să fie deschis automat şi trageţi cu butonul drept al mouse-ului obiectul respectiv în fereastra Startup, iar apoi alegeţi opţiunea Create Shortcuts Here.
Acelaşi efect îl obţineţi dacă, în fereastra Startup, daţi click pe butonul drept al mouse-ului şi creaţi, obişnuit un shortcut către obiectul respectiv.
-
Dacă se deschide, un document sau un fişier creat cu un program ce rulează sub Windows XP (prin oricare din metodele de mai sus), programul părinte se deschide în mod automat. De exemplu, dacă avem un fişier BTI08_Luc2.pdf şi dăm dublu click cu butonul stâng al mouse-ului pe el, în mod automat, se deschide programul (aplicaţia Adobe Acrobat Professional).
Ceea ce se întâmplă, în continuare, după lansarea unui program depinde de programul lansat şi dacă aţi deschis sau nu un document. Marea majoritate a programelor (Word, Excel etc) vă prezintă un document nou, gol, neintitulat. Altele, precum Adobe Acrobat Professional sau Adobe Photoshop, nu deschid nici un fel de fereastră, apariţia barelor de instrumente fiind singura dovadă că s-a deschis un program.
Comutarea între programe
Windows XP, ca toate sistemele de operare moderne, este un sistem multitasking: un utilizator poate să lucreze într-o sesiune de lucru cu mai multe programe şi/sau cu mai multe instanţe ale aceluiaşi program, în acelaşi timp. Există mai multe tehnici de comutare între programe:
-
Dacă fereastra programului este vizibilă în fundal, executaţi click pe ea (într-o zonă liberă din fereastră, nu pe un buton sau pe un meniu, ca nu cumva să îl activaţi accidental).
-
Executaţi click pe butonul sting al mouse-ului pe numele programului aflat pe bara de instrumente (butonul cel mai închis la culoare indică programul activ).
-
Ţineţi apăsată tasta Alt şi apăsaţi repetat tasta Tab pănă când programul dorit este evidenţiat în fereastra pop-up, iar apoi eliberaţi ambele taste.
-
Ţineţi apăsată tasta Alt şi apăsaţi repetat tasta Esc până când programul dorit apare pe ecran, iar apoi eliberaţi ambele taste.
-
Sigla Windows+Tab este o combina’ie echivalentă cu Alt+Esc.
-
Shift+Alt+Tab şi Shift+Alt+Esc parcurg ciclic programele care ulează, dar în ordine inversă.
Ieşirea din programe
Atunci când ieşiţi dintr-o aplicaţie, memoria pe care aceasta o utilizează este eliberată, iar sistemul Windows o foloseşte pentru alte programe.
Dacă utilizaţi de multe ori pe zi un program, cum ar fi un program pentru procesare de text sau un program tip calendar, veţi economisi timp pe termen lung dacă îl păstraţi deschis toată ziua (minimizaţi fereastra în bara de aplicaţii). Dar, dacă aţi terminat, în sesiunea de lucru curentă, de folosit un anume program sau dacă programul este unul care mănâncă multă memorie de lucru (de exemplu Photoshop-ul), atunci este bine să îl închideţi folosind una din tehnicile următoare:
-
Alegeţi meniul File-Exit sau apăsaţi tastele Alt+F şi apoi X..
-
Executaţi click cu butonul stâng al mouse-ului pe butonul de închidere al ferestrei sau daţi dublu click pe pictograma aplicaţiei aflată în bara de titlu, colţul stânga-sus.
-
Selectaţi programul pe bara de instrumente (tasck-uri) şi executaţi click pe butonul drept al mouse-ului, iar din meniul contextual alegeţi opţiunea Close.
-
Apăsaţi tastele Alt+F4 pentru a închide fereastra curentă.
Terminarea programelor care nu mai răspund la comenzi
Programele care se blochează (îngheaţă, rămân suspendate) sunt numite în limbajul Microsoft programe care nu mai răspund la comenzi. În aceste situaţii, dacă mutăm indicatorul mouse-ului în fereastra programului, programul nu mai răspunde la comenzi, fie că acestea sunt date cu tastatura sau cu click-uri de mouse şi atunci trebuie ieşit forţat din program.
Dar, înainte de a închide forţat un program, asiguraţi-vă că acesta chiar nu mai răspunde la comenzi. Aşteptaţi câteva momente, este posibil ca sistemul Windows să facă eforturi pentru a aloca memorie suplimentară. Dacă rulaţi o macrocomandă Visual Basic în Word sau Excel, aceste programe ar putea părea blocate în timp ce controlul este deţinut de Visual Basic. O reformatare globală sau o operaţie de tip Find-Replace (găseşte şi înlocuieşte) pot bloca Word-ul sau Excel-ul timp de câteva minute. Sunt şi cazuri în care este deschisă, undeva ascunsă în spatele altei ferestre, o casetă de dialog şi aceasta vă poate împiedica să executaţi alte acţiuni în program.
Dacă nu sunteţi în nici una din situaţiile de mai sus, pentru a opri forţat un program care nu mai răspunde la comenzi, procedaţi astfel:
-
Apăsaţi simultan CTRL+Alt+DEL sau CTRL+Shift+Esc sau executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe bara de aplicaţii şi, din meniul contextual, alegeţi opţiunea Task Manager.
-
Apare fereastra Windows Task Manager, apoi comutaţi pe pagina (secţiunea, tab-ul) Applications (figura 1.6).
-
Aici selectaţi programul care nu mai răspunde la comenzi. În mod normal, el are statutul Not Reponding (dacă nu are acest statut, iar în dreptul lui apare Running, închidem fereastra şi .... avem răbdare ca programul să îşi realizeze obiectivul).
-
Executaţi click pe butonul End Task.
-
În caseta de dialog End Program (dacă apare), executaţi click pe butonul End Now.
F igura 1.6 – Fereastra Task Manager
Dacă niciuna din căile de mai sus nu au dat rezultate, atunci utilizaţi butonul de Restart sau opriţi calculatorul
1.10 Personalizarea mediului de lucru
Proiectanţii fiecărei versiuni a sistemului de operare Windows au oferit din ce în ce mai multe opţiuni pentru preferinţele şi abilităţile utilizatorilor. Sistemul Windows se poate configura în sute de moduri, prin modificări aduse imaginilor grafice, culorilor, elementelor de animaţie, limbajullui utilizat, prin adaptări pentru utilizatorii cu deficienţe fizice etc.
Programele care realizează modificarea configuraţiilor şi setărilor sunt numite, de obicei, miniaplicaţi, extensii sau applets.
Control Panel (panoul de control) este depozitul în care se găsesc toate instrumentele destinate modificării preferinţelor utilizatorilor.
Control Panel din Windows XP este afişat sub forma unei interfeţe prietenoase, denumită mod de vizualizare pe categorii (categorii view), figura 1.7.
F igura 1.7 – Modul de vizualizare pe categorii a instrumentelor din Control Panel
Dacă se apeleză opţiunea Switch to Classsic View (comutare la vizualizarea clasică), opţiunile din panoul de control apar clasic, toate într-o singură fereastră (figura 1.8).
F igura 1.8 – Modul clasic de vizualizare a instrumentelor din Control Panel
1.10.1Schimbarea fundalului pentru spaţiul de lucru.
Se poate schimba imaginea sau fundalul care apare în spatele pictogramelor pe spaţiul de lucru. Dacă nu vă plac fundalele pentru spaţiul de lucru oferit de Windows sau de producătorul PC-ului, puteţi utiliza orice alt mijloc grafic.
Pentru a schimba fundalul spaţiului de lucru, procedaţi astfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Descktop, figura 1.9.
-
Selectaţi o imagine din lista Background sau Executaţi click pe butonul Browse pentru a prelua un fişier imagine din calculatorul dumneavoastră sau din reţea (fişiere de tip .BMP sau .DIB sau.JPEG sau .JPG sau .GIF sau .PNG sau .HTM sau .HTML). Un asemenea fişier, ce conţine o imagine grafică folosită ca fundal, poate să aibă orice dimensiune pe disc, limita de dimensiune pentru asemenea fişiere existentă în versiunile anterioare nu se aplică în Windows XP.
-
Alegeţi una din una din următoarele opţiuni din lista derulantă Position (poziţie):
-
Center – pentru a centra imaginea pe fundalul spaţiului de lucru;
-
Tile – pentru a repeta imaginea pe întregul ecran; se recomandă pentru imaginile mici;
-
Stretch – pentru a extinde sau redimensiona imaginea astfel încât să încapă pe ecran; se recomandă pentru imaginile mari.
-
Selectaţi o culoare predefinită pentru a completa spaţiu neocupat de imagine (dacă există un asemenea spaţiu) sau selectaţi opţiunea Other pentru a personaliza o culoare.
-
Efectuaţi click pe butonul Apply şi apoi pe butonul OK.
F igura 1.9 – Schimbarea fundalului de lucru
1.10.2. Alegerea unei teme pentru spaţiul de lucru.
Dacă aspectul şi culorile prestabilite pentru ferestrele de lucru din sistemul Windows sunt nesatisfăcătoare, se pot schimba cu altă temă pentru spaţiu de lucru. Pentru sistem, o temă este un set memorat de culori, pictograme, fonturi, sunete şi alte elemente care personalizează ferestrele din spaţiul de lucru.
Pentru a scimba o temă, procedaţi asfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Themes, figura 1.10.
-
Selectaţi o nouă temă din lista Theme.
-
Efectuaţi click pe butonul Apply şi apoi pe butonul OK.
Pentru a crea o nouă temă, procedaţi astfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Themes.
-
Selectaţi o temă existentă din lista Theme, ca punct de plecare pentru crearea unei teme noi.
-
Treceţi în pagina Appearance care vă permite să selectaţi stilurile de ferestre şi butoane, schema de culori şi dimensiunile fonturilor.
Apelând butonul Efects... se pot seta efectele ce se atribuie ferestrelor, meniurilor, butoanelor etc.
Apelând butonul Advanced... se pot seta, în cele mai mici detalii, elementele din suprafaţa de lucru.
F igura 1.10 – Personalizarea temelor pentru spaţiul de lucru
-
După ce aţi încheiat efectuarea modificărilor, reveniţi în pagina Theme, şi efectuaţi click pe butonul Apply.
-
Efectuaţi click pe butonul Save As..., introduceţi un nume pentru noua temă şi apoi apelaţi butonul Save. Sistemul Windows salvează implicit tema în folderul My Documents.
Pentru a şterge o temă, după parcurgerea primilor doi paşi, anterior descrişi, se alege opţiunea Delete.
1.10.3. Configurarea unui program de protecţie a ecranului
Un program de protecţie a ecranului (screen saver) este un utilitar care opreşte temporar monitorul sau afişază pe ecran imagini după trecerea unei anumite perioade de timp în care nu a fost detectată activitate cu tastatura sau cu mouse-ul (apăsarea unei taste sau deplasarea mouse-ului dezactivează programul de protecţie a ecranului). Programele de protecţie a ecranului au fost iniţial create pentru a preveni defecţiunile hardware ale monitorului, însă monitoarele existente în prezent nu mai au nevoie de o asemenea protecţie, astfel că asemenea programe de protecţie a ecranului au acum mai mult un rol decorativ, de amuzament. De asemenea, un astfel de program (după activare) poate să protejeze prin parolă calculatorul şi să ascundă ecranul.
Pentru a configura un program de protecţie a ecranului procedaţi asfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Screen Saver, figura 1.11.
-
Selectaţi din lista Screen saver un program de protecţie a ecranului.
Pentru a folosi imaginile personale ca pe un program de protecţie a ecranului, alegeţi din listă opţiunea My Pictures Slideshow, iar din butonul Setings specificaţi folderul care conţine imaginile.
Pentru a dezactiva programul de protecţie a ecranului, selectaţi opţiunea None, apelaţi butonul OK şi ignoraţi etapele următoare.
-
Specificaţi, în caseta de text Wait, cât timp trebuie să fie neutilizat calculatorul pentru ca să se activeze programul de protecţie a ecranului.
-
Executaţi click pe butonul Setings pentru a preciza opţiuni legate de fontul utilizat, stilul de mişcare, rezoluţie, mărime, viteză de rotaţie etc.
-
Opţional, bifaţi caseta de validate On resume password (sau On resume display Welcome screen) pentru a afişa o fereastră de conectare (de dechidere a unei sesiuni de lucru) atunci când începeţi să utilizaţi calculatorul după activarea programului de protecţie a ecranului.
Atenţie: Parola solicitată de programul de protecţie a ecranului este aceeaşi cu cea de conectare la sistem. Dacă nu aveţi parolă de conectare, nu puteţi configura parola pentru programul de protecţie a ecranului.
-
Efectaţi click pe butonul Preview pentru a face unn test, o vizualizare prealabilă pe tot ecranul a programului de protecţie a ecranului. Apăsaţi apoi o tastă sau deplasaţi mouse-ul pentru a opri testul.
-
Executaţi click pe butonul Applay sau pe butonul OK
F igura 1.11 – Fereastra principală pentru configurarea unui program de protecţie a ecranului
Lăsând deoparte aparenţele (strălucirea unor asemenea programe, amuzamentul pe care îl produc), programele de protecţie a ecranului – şi în special cele 3D Flyng Objects sau 3D Pipes – consumă din energie, memorie şi din timpul procesorului. Pentru a economisi resurse, opriţi, mai bine, manual monitorul sau automat după o anumită perioadă de inactivitate (butonul Power, din figura 1.11, secţiunea Power Scheme, fereastra Power Options Propertis, secţiunea Power Schemes).
1.10.4. Configurarea monitorului
Sistemul de operare Windows XP vă permite să obţineţi performanţe maxime ale componentelor hardware de afişare cu ajutorul următoarelor opţiuni:
-
Rezoluţia ecranului,
-
Calitatea culorilor,
-
Rata de împrospătare,
-
Potrivirea sau adaptarea culorilor
Rezoluţia ecranului reprezintă cantitatea de detalii din imaginea de pe ecran, exprimată prin îmulţirea lăţimii cu înălţimea, ambele măsurate în pixeli (un pixel este cea mai mică unitate structurală a imaginii pe ecran). Ecranele convenţionale au rezoluţii de 640*480 (în general inutile, exceptând situaţiile de urgenţă), 800*600, 1024*768 şi 1152*864. Monitoarele de înaltă tehnologie acceptă însă rezoluţii mult mai mari.
Calitatea culorilor variază de la sistemul minim cu 16 culori, folosit pentru vechile monitoare VGA standard până la sistemul cu 4 miliarde de culori (32 de biţi pe pixel) utilizat pentru cele mai bune monitoare şi plăci video. Numărul de culori disponibile este corelat cu valoarea rezoluţiei – cea mai mare parte a plăcilor video afişază mai puţine culori la rezoluţii mari, astfel că pentru a obţine o calitate mai mare a culorilor trebuie să reduceţi rezoluţia.
Rata de împrospătare este frecvenţa cu care ecranul este reîmprospătat pentru a menţine o imagine stabilă. Ratele de împrospătare mai mari conduc la mai puţine pâlpăîri ale ecranului. O rată de împrospătare mai mică de 72 de hertzi (sau de 72 de ori pe secundă) poate să vă obosească ochii dacă priviţi ecranul prea mult timp.
Portivirea sau adaptarea culorilor asigură reprezentarea corectă şi consecventă a culorilor între diferite dispozitive hardware (imprimante color, scanere, camere video, monitoare) şi programe.
Pentru a configura rezoluţia ecranului şi calitatea culorilor, procedaţi astfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Settings, figura 1.12.
F igura 1.12 – Configurarea rezoluţiei ecranului şi a calităţii culorilor
-
Trageţi cursorul Screen Ressoluţion pentru a configura rezoluţia ecranului.
-
Alegeţi numărul de culori din lista derulantă Color Quality.
-
Executaţi click pe butonul Applay.
-
Dacă sistemul vă solicită confirmarea valorilor de configurare, executaţi click pe butonul OK. Ecranul devine pentru scurt timp negru şi este refăcut cu noile valori de configurare.
-
După modificarea valorilor de configurare aveţi la dispoziţie 15 secunde pentru a accepta aceste modificări.
Nu alegeţi întotdeauna cea mai mare rezoluţie posibilă. Dacă cele mai multe dintre activităţile dumneavoastră au legătură cu redactarea de text şi cu poşta electronică, veţi observa că o rezoluţie medie reduce oboseala ochilor. Pentru uz general, încercaţi valorile:
-
800*600 pentru monitoare de 15 inci;
-
1024*768 pentru monitoare de 17 inci;
-
şi 1152*864 pentru monitoare de 19 inci.
Memoria plăcii video determină în cea mai mare măsură rezoluţia maximă şi calitatea culorilor pe care le puteţi utiliza. Pentru a vedea câtă memorie video aveţi la dispoziţie, selectaţi succesiv opţiunile Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display-rubric.a Settings- Advanced-rubrica Adapter-secţiunea Adapter Information
Pentru a configura rata de împrospătare procedaţi astfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Settings, butonul Advanced, rubrica Monitor, figura 1.13.
F igura 1.3 – Configurarea ratei de împrospătare
-
Dacă aveţi mai multe monitoare, selectaţi din secţiunea Monitor Type monitorul cu care lucraţi în mod curent.
-
În secţiunea Monitor settings, alegeţi o rată de împrospătare din lista derulantă.
-
Executaţi click pe butonul Applay.
-
Dacă sistemul vă solicită confirmarea valorilor de configurare, executaţi click pe butonul OK. Ecranul devine pentru scurt timp negru.
-
După modificarea ratei de împrospătare aveţi la dispoziţie 15 secunde pentru a accepta noua valoare.
Atenţie: nu anulaţi bifarea casetei de validare Hide modes that this monitor cannot display (ascunde modurile pe care acest monitor nu le poate afişa) pentru a alege o rată de împrospătare mai mare. O rată de împrospătare care depăşeşte proprietăţile monitorului sau ale plăcii video poate deforma imaginea şi poate deteriora componentele hardware.
Pentru a gestiona profilele de culori, procedaţi astfel:
-
Parcurgeţi meniul Start-Control Panel - Appearance and Themes – Display
sau
Executaţi click cu butonul drept al mouse-ului pe o zonă liberă din suprafaţa de lucru. iar apoi selectaţi Propertis.
Din fereastra care apare, Display Properties, selectaţi rubrica Settings, butonul Advanced, rubrica Color Management, figura 1.14.
F igura 1.14 – Stabilirea unui profil de culori
-
Pentru a adăuga un profil de culori, executaţi click pe butonul Add... apoi utilizaţi caseta de dialog Add Profile Association pentru a selecta un profil de culori care va fi asociat cu monitorul curent.
-
Pentru a şterge un profil de culori, selectaţi-l şi apoi apelaţi butonul Remove.
-
Pentru a stabili un profil implicit pentru monitorul curent, selectaţi-l şi apoi daţi click pe opţiunea Set As Default.
-
Executaţi click pe butonul OK în fiecare fereastră de dialog deschisă.
Exerciţii:
1. În câte moduri se poate lansa în execuţie un program?
2. Lansaţi în execuţie editorul de texte implicit din Windows. Scrieţi aici toate modurile de lansare în execuţie pe care le cunoaţteţi. Salvaţi, în directorul dumneavoastră de lucru fişierul cu numele Moduri_Lansare.txt.
3. Personalizaţi în aşa fel sistemul Windows încât, la pornire, să se deschidă automat un document (creat iniţial cu procesorul de texte Word şi salvat sub numele de Salut.doc în directorul dumneavoastră de lucru), care să afişeze textul:
4 . Câte moduri de comutare între programe cunoaşteţi şi care sunt acestea? Deschideţi două fişiere Word, două fişiere Excel, programul Windows Explorer şi un fişier PowerPoint. Comutaţi între aceste programe.
5. Mai deschideţi cinci fişiere Word noi. Ce remarcaţi?
6. Cum ieşiţi civilizat dintr-un program?
7. Cum abandonaţi un program care nu mai răspunde la comenzi?
8. Schimbaţi fundalul ecranului cu unul de toamnă (poziţia autumn din listă) şi personalizaţi-l în aşa fel încât să fie toamnă ... numai în centrul ecranului.
9. Schimbaţi tema pentru spaţiul de lucru. Reveniţi.
10. Modificaţi rezoluţia ecranului la o valoare superioară. Reveniţi.
Dostları ilə paylaş: |