Yabancı konteyner şirketleri Türk mallarını taşımıyor



Yüklə 26,33 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü26,33 Kb.
#22175

11-18 NİSAN 2017 HABERLER

(Kaynak:www.denizhaber.com)



18.04.2017 Yabancı konteyner şirketleri Türk mallarını taşımıyor


Türkiye'ye ekonomik operasyon yapmak isteyenler boş durmuyor. İhracatçılar yurt dışına mal göndermek için konteyner bulamıyor. En büyük sıkıntı ise maden ve mermer ihracatında yaşanıyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu'nun verdiği bilgiye göre dünyada konteyner taşımalığını elinde bulunduran 5-6 şirket var. Bu şirketler Türkiye'ye mal getirip boşalttıktan sonra Türk mallarını almadan boş dönüyor.

Ali Kahyaoğlu yaşanan bu durumu "Kimin yaptığını bilemem. Avrupa mı diğerleri mi ama Türkiye'yi ekonomik olarak boğmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin üzerine çok büyük oyunlar oynanıyor" sözleriyle anlattı. Bu şirketlere muhtemelen baskı yapıldığını söyleyen Kahyaoğlu "Şu an konteyner sıkıntısı inanılmaz düzeyde. Çin, Hindistan ve Dubai'ye yükleme yapamıyoruz. Önceden 400 dolara konteyner yolluyorduk. Fiyatlar da katlandı. Konteyner fiyatları 1.200 dolara çıktı" diye konuştu. Kahyaoğlu, Türkiye'ye mal getiren gemilerin boş konteynerle geri dönmemesi için mutlaka devlet tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Bakanlığa yazı yazdığını da belirten Kahyaoğlu bu gemilere müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Kahyaoğlu "İhracatımız artıyor ama daha fazla da artabilir. Benim maden ocaklarımda malım bekliyor. Şimdi dökme gemi bulma peşindeyiz. Bir tane bulduk. Ama biz sadece Çin'e yılda 4 milyon ton mal yüklüyoruz. 4 milyon ton için dünya kadar gemi lazım. 1-2 aydır bekleyen mallar var. Konteyner fiyatları da ikiye katlandığı için müşteri de indirim istiyor. Sıkıntı büyük. Yükleme yapamıyoruz" dedi.


17.04.2017 Çin gemi inşa sanayisinde yükseliş yaşanıyor

Çin Ulusal Gemi İnşa Endüstrisi (CANSI) tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ocak-mart döneminde Çin'in toplam gemi üretimi yıllık yüzde 87,7 artışla 15,67 milyon DWT oldu.

Söz konusu dönemde Çin'in yeni gemi siprarişleri yıllık yüzde 25,4 düşüşle 5,54 milyon DWT olurken, mart ayının sonunda Çinli gemi yapım şirketirinin gemi siparişleri yıllık yüzde 26,3 ve 2016 yılının sonuna kıyasla yüzde 11 düşüşle 86, 65 milyon DWT oldu.

Ocak-Mart döneminde, Çin'in ihracata yönelik gemi üretimi yıllık yüzde 93 artışla 14,9 milyon DWT olurken, Çin'in sözü edilen dönemdeki toplam gemi üretiminin yüzde 95,1'ini oluşturdu. Söz konusu dönemde Çin'in ihracata yönelik yeni gemi siparişi  yıllık yüzde 34,1 düşüşle, 4,59 milyon DWT olurken, bu oran toplam siparişin yüzde 82,8'ini oluşturdu. Mart ayının sonunda Çinli gemi şirketlerinin ihracata yönelik gemi siprarişleri yıllık yüzde 27,2 düşüşle 81,74 milyon DWT olurken, bu oran toplam siparişin yüzde 92,2'sini oluşturdu.




17.04.2017 Ataköy Marina Mega Yat Limanı, 62 milyon dolara mal oldu


Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Süheyl Demirtaş, “Türkiye, 25 metreden 100 metreye kadar 232 mega yata aynı anda ev sahipliği yapma kapasitesine sahip gerçek anlamda ilk mega yat limanını kazandı" dedi.

Ataköy Marina Mega Yat Limanı’na, İMEAK Deniz Ticaret Odası üyelerinin ortak olduğu DATİ Yatırım Holding tarafından yaklaşık 62 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Süheyl Demirtaş yaptığı açıklamada; "Ataköy Mega Yat Limanı ile pek çok özel yapım, seçkin tekne artık rahatlıkla İstanbul’a uğrayabilecek. Liman sayesinde bu özel tekneler kış aylarını da İstanbul’da geçirme imkanına kavuşacak. Ayrıca her türlü bakım ve onarım işlerini de burada yaptırabilecek. Mega Yat Limanı, yat turizminde potansiyelinin yüzde 10’unu bile değerlendiremeyen Türkiye’nin bu alanda önemli bir gelir elde etmesine de önemli katkı sağlayacak” dedi. Ataköy Marina Mega Yat Limanı, 2 Mayıs 2017’de hizmete açılacak.
15.04.2017 LNG taşımacılığında kullanılan gemilerin boşaltım süresi, 40 saat olarak belirlendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşımacılığında kullanılan gemilerin boşaltım süresinin 40 saat olmasına karar verildi.

EPDK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, LNG gemisinin boşaltım süresi, geminin hazır olma bildirimi verdiği noktadan yükünü boşalttıktan sonra tekrar aynı noktaya çekilinceye kadar geçen süre olan 40 saat olacak.

Aliağa Liman Başkanlığı tarafından yayımlanan Etki Liman İkmal Gemisi Yanaşma Talimatı'na göre, LNG gemilerinin yanaşma ve ayrılma manevraları, yetersiz aydınlatma nedeniyle sadece gündüz saatlerinde yapılabileceğinden, Aliağa Liman Başkanlığı tarafından geminin terminale yanaşmasına müsaade edilmeyen süreler boşaltım süresinden sayılmayacak.

Ayrıca, kötü hava koşulları nedeniyle geminin terminale yaklaşmak için beklediği süreler, LNG gemisinin kaptanı, mürettebatı, sahibi veya işletenine atfedilebilecek kusurlar nedeniyle, harcanan süreler ve mücbir sebep durumları sebebiyle, geçen süreler de boşaltım süresinden sayılmayacak.

Öte yandan, EPDK, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Tadili, Süre Uzatımı ve Sona Erdirme Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararında değişikliğe gitti.  Buna göre, LPG otogaz bayilik lisansı süre uzatımı başvurusu ekinde, süre uzatım bedelinin yatırıldığına dair dekontun dışında başka belge sunulması gerekmeyecek. Ayrıca, lisans süreleri, lisans süresinin bitiminden itibaren 12 yıl uzatılacak.


14.04.2016 ZIM ve MSC, Kuzey Avrupa Hattı'nı genişletiyor



İsrail merkezli Zim Integrated Shipping Services (ZIM) ve Mediterranean Shipping Company'nin (MSC) Akdeniz ve Kuzey Avrupa arasında hizmet veren Kuzey Avrupa Hattı'nın (NE1) faaliyet alanını genişletti.

İsrail merkezli Zim Integrated Shipping Services (ZIM) ve Mediterranean Shipping Company'nin (MSC) Akdeniz ve Kuzey Avrupa arasında hizmet veren Kuzey Avrupa Hattı'nın (NE1) faaliyet alanını genişletti. Yeni belirlenen rotasyon ZIM'e göre Limasol Limanı'nın İsrail ve Kuzey Avrupa limanlarına ulaşımını kısaltacak ve Akdeniz'deki ticareti canlandıracak.

Genişletilen hat Mayıs ayından itibaren; Felixtowe, Rotterdam, Hamburg, Antwerp, Le Havre, Limasol, Ashdod, Haifa, Ashdod ve Valencia limanlarını kapsayacak. Ayrıca ZIM, Mayıs 2017 tarihinden itibaren Yunanistan Türkiye hattını da genişletmeyi planladıklarını belirtti. Bin 700 TEU taşıma kapasitesine sahip 3 kontetner gemisini Yunanistan Türkiye hattına dahil edeceğini belirten ZIM, hattın Haifa, Ashdod, Antalya, İstanbul, İzmit, Gemlik, Pire ve Selanik limanlarına hizmet vereceğini açıkladı. 
14.04.2016 Avrupa Birliği'nin deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi

Avrupa Birliği'nin 2020 yılına kadar deniz taşımacılığı politikasındaki öncelikleri belirlendi. Valletta Deklarasyonu kapsamında belirlenen önceliklerin, rekabetçilik, karbonsuzlaştırma ve dijitalleştirme olduğu ifade edildi.

Deniz taşımacılığı hakkındaki Valletta Deklarasyonu, 28-29 Mart tarihlerinde AB'nin Malta Başkanlığı tarafından düzenlenen Bakanlık Paydaş Konferansı'nın sonunda kabul edildi. Rekabetçilik, dijitalleştirme ve karbonsuzlaştırma konularına odaklanan deklarasyon, AB'nin deniz taşımacılığı politikasındaki önceliklerini ana hatlarıyla çiziyor.

13.04.2017 İskenderun liman sınırları değişti, Toros Tarım Limanı'nın kılavuz ve römorkör izni iptal edildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na (UDH) bağlı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, İskenderun Liman Sınırlarını değiştirmesiyle birlikte, Tekfen Gruba ait Toros Tarım Limanı'nın kılavuzluk ve römorkör işletme iznini iptal etti.

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre; UDH Bakanlığı, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü yayınladığı tebliğ ile birlikte, Botaş Ceyhan Liman Başkanlığı sınırları içerisinde bulunan Toros Tarım Limanı, Delta, Aygaz, Milangaz, Aytemiz ve Sönmez iskelelerinin bulunduğu alanı, İskenderun Liman Başkanlığı sınırlarına dahil etti.

Botaş Ceyhan Liman Başkanlığı sınırlarından çıkarılan 6 iskele ve terminalin, İskenderun Liman Başkanlığı'na dahil olmasıyla birlikte 20 senedir Botaş Ceyhan Limanı'nda kılavuzluk ve römorkör hizmetleri veren Toros Tarım Limanı'nın kılavuzluk ve römorkör izni iptal edildi.

İskenderun Liman Başkanlığı sınırları içine dahil edilen Toros Tarım Limanı, Delta, Aygaz, Milangaz, Aytemiz ve Sönmez iskelelerinde, Toros Tarım Limanı adına 20 senedir alt yüklenici olarak hizmet veren Sanmar Kılavuzluk ve Römorkör İşletmeleri işten el çektirilirken, İskenderun Liman Bölgesi'nde kılavuzluk ve römorkör hizmeti veren Med Marine Kılavuzluk ve Römorkör Şirketi görevlendirildi.
13.04.2017 Shanghai limanlarındaki ticaret, Hong Kong ve Singapur'u geçti

Shanghai Belediyesi Ticaret Komisyonu Başkanı Shang Yuying'in verdiği bilgiye göre, küresel ekonomide durgunluğun sürdüğü bir zeminde Shanghai'nin liman ticaretinin dünya ve ülke genelindeki payı son yıllarda istikrarlı olarak yükseldi.

Shanghai limanlarında yapılan dış ticaret hacmi 2016 yılında 6 trilyon 882 milyar yuanı (998 milyar ABD doları) buldu ve ülke genelindeki payı yüzde 28,3'e ulaşırken, dünyadaki payı da yüzde 3'ün üstüne çıktı.

Böylece Shanghai'nin liman ticareti büyüklüğü Hong Kong ve Singapur gibi geleneksel uluslararası ticaret merkezi kentleri geçti. Hizmet ticaret hacmi de 202 milyar ABD dolarına yaklaştı. Böylece ülkede ve dünyadaki payı da ayrı olarak yüzde 25 ve yüzde 2 olarak gerçekleşti. Shanghai dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 20 artarak 750 milyar yuan (109 milyar dolar) civarında olacağı belirtildi.

Sınır ötesi e-ticaret platformları için bir pilot bölge oluşturulması ticarette daha hızlı gümrük ve döviz ödemeleri ile daha verimli hale getirilmesine ve maliyetlerin düşmesine yardımcı olmuştur. Resmi verilere göre, 2016 yılında pilot programda yapılan ticaret, bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık 2,5 milyar yuan altı kat arttı.

Hizmet ticaretinin dış ticaretteki oranı da yüzde 31,8'i bulararak, 2011 yılına göre 9 puan yükseldi.


13.04.2017 APL, Asya ve Avustralya'yı bağlayan yeni bir hattı devreye sokuyor

Singapur merkezli nakliye operatörü APL, Singapur Limanı ile Avustralya'daki Fremantle Limanı'nı birbirine bağlayan yeni bir hattı devreye sokuyor. 

Asia Fremantle Axpress (AFX) adını alan yeni hat 27 Nisan 2017 tarihinde Singapur Limanı'ndan hareket edecek olan konteyner gemisiyle resmen faaliyete geçecek. 

Singapur'u aktarma merkezi olarak kullanacak olan yeni hat, Singapur'daki PSA Konteyner Limanı'nı ve Avustralya'daki DP World Fremantle Limanı'nı kullanacak. 



Asya Kıtası ve Okyanusya Servisleri APL Başkanı Chan Khai Tou, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'APL'nin yeni AFX hattı, Avustralya'ya hizmet eden beş hattan oluşan mevcut Okyanusya servis ağımızı geliştirecektir. AFX, Singapur ve Fremantle arasında 7 günlük direkt transit geçişle özellikle Fremantle'de yaşanan teslim tarihi sorunu çözecektir.' dedi. 
Yüklə 26,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin