Yeni Şablon



Yüklə 13,47 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü13,47 Kb.
#25120




29 Eylül 2015



SOFİ SİNAN’DAN SİNANBEY İLKOKULU’NA

Osmanlı döneminde, Sofi Sinan Mektebi olarak bilinen ve 1948 yılında Sinanbey adını alan Sinanbey İlkokulu’nun Osmanlı belgeleri, eski fotoğrafları, öğrenci künye defterleri, karneler ve diplomalardan oluşan 78 parça, Kent Müzesi’nde sergileniyor.

Serginin açılışı dün gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, siyasiler, okul yönetimi, eski okul müdürleri, öğretmenleri ve mezunları katıldı.

 

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş; “2015 - 2016 Eğitim Öğretim yılının ilk gününde İnegöl’ümüzün köklü okullardan biri olan Sinanbey İlkokulu nam-ı diğer Sofi Sinan Mektebi için hazırladığımız sergimizin açılışı için bir aradayız. Bu sergi müzemizde açılan 58. Sergimizdir. Özellikle müzemizin açılmasından sonra hazırlanan sergilerle şehrimizin tarihini yansıtan değerlerimizi bir bir tarihin tozlu raflarından gün yüzüne çıkartarak halkımızın izlenimine sunuyor ve özellikle çocuklarımızın tarihimizi daha yakından tanımaları adına çeşitli projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bugün de yine bizim için tarihi değeri olan Sofi Sinan Mektebini tanıtan sergimizin açılışını yapıyor olmanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz” dedi.



 

SOFİ SİNAN KİMDİR?

Sofi Sinan hakkında da bilgiler veren Aktaş; “Tarihi belgeler ışığında değerlendirildiğinde, 15.yüzyılda yaşamış, dönemin en büyük devlet adamlarından İnegöllü İshakpaşa’nın Kethüdalığını yapmış olan Sofi Sinan, İshakpaşa’nın mülklerini ve vakıflarını idare etmiştir. Ayrıca Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri’ndeki bir başka kayıtta kendisine ait vakıftan da bahsedilmektedir. Bu Tahrir Defterleri’nde, İsaviran (İsaören) Köyü’nde bir cami, İnegöl’de bir mektep ve Köprühisar’da bir zaviye inşa ettirdiği, bu eserler için İnegöl’de birçok arazi ve çiftliğin gelirinin bu vakıfa bırakıldığı yer almaktadır. Bu kaynakta ismi geçen mektep, Sofi Sinan (Sinanbey) adlı İnegöl’ün bilinen ilk mektebidir. Bugün İnegöl’ün en eski mahallelerinden biri olan Sinanbey mahallesinin adı da okulu gibi Sofi Sinan’dan gelmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Okulun Tarihçesi

Aktaş, okul hakkında da şu bilgileri verdi: “Sofi Sinan Vakfı ve Mektebi hakkındaki ilk bilgilere, 1521 tarihli Tahrir Defteri B kayıtlarında rastlanmaktadır. 1521 tarihinden önce yapıldığı bilinen mektebin, farklı dönemlerde yeniden inşa edildiğine dair bilgiler günümüze kadar ulaşmıştır.Bunlardan Başbakanlık Osmanlı Arşivi içerisinde yer alan 18 Şubat 1896 tarihli belgede, Sofi Sinan Sıbyan Mektebinin yıkılmak üzere olduğundan yeniden inşa edildiği ve İkinci Abdülhamid’in doğum gününü anmak için 31 Ocak 1896 Cuma günü açıldığı yazmaktadır. 1948’ e kadar Kız Mektebi, Merkez Mektebi gibi isimlerle eğitime devam eden okulun ismi bu tarihten sonra tekrar Sinanbey adını almıştır” dedi.

 

Aktaş; “Hazırlanan sergimizde Osmanlı belgeleri, okulun ve öğrencilerin eski fotoğrafları, okulun öğrenci künye defterleri, karneler ve diplomalardan oluşan 78 parça sergilenecektir. Sergimiz 28 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında halkımızın ziyaretine açık olacaktır. Tüm ilçe halkımızı sergimizi gezmeye davet ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.



 

Açılışta konuşan Kaymakam Ali Akça ise; “Bugün eğitim öğretim yılının açılışını gerçekleştirdik. Orada yaptığım konuşmada da ifade ettiğim bir husus var, onlar geleceklerini inşa etmek, geleceklerini kurtarmak için ellerinde tek araç olan eğitimi en iyi şekilde kullanmak zorundalar. Eğitim ise bir toplumun kendine ait değerlerini, tarihini kültürünü inançlarını bilimsel gerçekleri hem mevcut nesle hem de gelecek nesle aktarma aracıdır.Bu arada faaliyet fotoğraf sergisi olarak adlandırılıyor ama bu arada yapılanda bir eğitimdir, Sinanbey okulun tarihini gelecek nesle aktarılıyor. İnegöl’de Kent Müzesinde bu faaliyet gerçekleştirilmesi ayrı bir önem taşıyor. Birçok fotoğraf sergisine katıldım hepsinden de büyük keyif aldım” dedi.

 

Akça; “İnegöl’ün geçmişini Kent Müzesinde gördük. Fotoğraflara yansıyan geçmişine de burada şahit olduk. Ayrıca bütün resimler ayrı bir sanat eseri mertebesinde. Bugün burada Sinanbey okulunda görev yapmış hocalarımızı gördük. İşte bu İnegöl’ün güzel yüzüdür. İnegöl’ün bu güzel yüzünü burada bizlerle buluşturan herkese teşekkürlerimizi iletiyorum” İfadelerini kullandı.



 

75 YILI ÖNCESİNE PLAKET

Yapılan konuşmaların ardından Sinanbey İlkokulu’ndan 1975 yılı öncesinde mezun olan öğrencilerine plaketler takdim edildi. Kurdele kesimi ile sergi izlenime açıldı.








Yüklə 13,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin