Yüce Allah, insanları iman, salih amel, güzel ahlâk, ibadet ve itâatle¬ri veya inkâr, şirk, nifâk, isyan ve kötü davranışları, takva veya zulüm sahibi olup olmamaları açısından değerlendirir; onları servetleri, ırkları, renkleri



Yüklə 16,31 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü16,31 Kb.
#17590

İL : OSMANİYE
AY-YIL : KASIM 2012
TARİH : 30.11.2012

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ

شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ



Hücurat,49/13
ZAYIF VE ENGELLİLERİ KORUMAK
Muhterem Müminler!

Yüce Allah, varlıklar içerisinde insanı, değerli ve şerefli bir konumda yaratmıştır. Bu sebeple insan, saygı ve hürmete layıktır. İnsanlar ekonomik, sosyal, kültürel, fiziki vb. yönlerden farklıdır.

Her toplumda mutlaka korunmaya muhtaç insanlar vardır. Bunların başında hasta, yaşlı, zayıf, otistik, zihinsel veya bedensel engelli olanlar gelmektedir.

Engelli kişiyi, “doğuştan veya sonradan bedensel, zi­hinsel, ruhsal vb. yeteneklerini değişik oranlarda kaybetmiş, hayatın nor­mal gereklerine uyamayan, korunmaya, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetleri­ne ihtiyacı olan insan" şeklinde tanımlayabili­riz.

İnsanın engelli olması, insan için bir kusur sayılmaz, sayılmamalıdır da. İslam dininde İnsanları fizikî durumlarına göre değerlendirmek veya ayıplamak günah sayılmıştır. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.): "Bir kimsenin mü'min kardeşini (herhangi bir kusuru veya fizikî engeli sebebiyle) küçümsemesi günah olarak ona yeter"(2) buyurmuştur.
Değerli Cemaat!

Yüce Allah, insanları, iman, takva, salih amel, güzel ahlâk veya inkâr, şirk, isyan ve zulüm sahibi olup olmamaları açısından değerlendirir; servet, ırk, renk, cinsi­yet, dil, nesep, beden, engelli veya sağ­lıklı oluşları açısından değerlen­dirmez.




"Allah katında en üstün olanınız en muttakî olanınızdır(3) anlamındaki ayet ile, "Al­lah sizin sûretlerinize ve servetlerinize bakmaz. Fa­kat kalplerinize ve amel­lerinize bakar (4) anlamındaki hadis bu gerçeği ifade etmektedir.

Hz. Peygamber engellilerle ilgilenmiş, onlara değer vermiş, onlara yeteneklerine göre kamuda görev vermekle topluma kazandırmaya çalışmış, onların ticaret yapmasını kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir.(5)


Sağlıklı insanları hayata bağlayan bütün güzellikler, engelliler için de geçerlidir. Onların da umutları, hayalleri, idealleri, iş ve aile dünyaları vardır. Bizlerden farklı olarak onların bir de, engelli olmala­rından kaynaklanan problemlerle dolu bir dünyaları vardır.

Bizlere düşen; engellilere karşı kapılarımızı sonuna kadar açmak, onları anlamak, varsa sıkıntılarını gider­mek, hiç olmazsa güler yüz göstermek, konuş­mak, korumak, kol kanat germek, onlara her türlü konuda yardımcı olmaktır.


Muhterem Müslümanlar!

Engelli kardeşlerimizin toplum hayatına katkıda bulunmaları için, yeteneklerini geliştirmek üzere onlara uygun mekânlar hazırlanması, eğitim imkânı sağlanması, yapabilecekleri işlerin verilmesi, insanî ve İslâmî görevimizdir.



Şunu unutmamalıyız ki; Engelliye yapılan yatırım, İnsanlığın geleceğine yapılan yatırımdır. Çünkü bugünün sağlıklı insanı yarının engellisi olabilir. Peygamber Efendimizin (s.a.s.) felâket, hastalık ve engelli olma durumlarında Müslümanların dayanışma içerisinde olmasını vurgulayan bir hadisi ile hutbemi bitiriyorum.
"Merhamet, sevgi ve birbirine destek olmada mü'minler, bir beden gibidir. O bedenin bir uzvu hastalanınca vücudun diğer organları, hasta uzvun elemini paylaşırlar."(6)

HAZIRLAYANIN ADI: İl Hutbe Komisyonu
________________________________

  1. Hucurat,49/13

  2. Müslim, Birr,32

  3. Hucurat,49/13

  4. Müslim, Birr,34

  5. Prof. Dr. İbrahim SARICAM, Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı 359

  6. Müslim, Birr,18

Yüklə 16,31 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin