1. Argumentarea oportunității temei seminarului, reieșind din necesitățile de îmbunătățire a procesului de predareYüklə 445 b.
tarix30.10.2017
ölçüsü445 b.
#218591.Argumentarea oportunității temei seminarului , reieșind din necesitățile de îmbunătățire a procesului de predare

 • 1.Argumentarea oportunității temei seminarului , reieșind din necesitățile de îmbunătățire a procesului de predare

 • 2. Determinarea etapelor procesului de formare a competenței A învăța să înveți versus structurării operațiunilor mentale.

 • 3. Stabilirea rolului cadrului didactic în formarea competenței A învăța să înveți în cadrul demersului didactic

 • 4.Realizarea schimbului de experiență în baza unei secvențe didactice.”Nu poți să-i înveți pe alții ce nu știi.

 • ”Nu poți să-i înveți pe alții ce nu știi.

 • Nu ajunge să știi bine ceva pentru a-i învăța pe alții. Trebuie să știi cui te adresezi și cum o faci.” P. KlaperNecesitatea abordării ca tematică:

 • Necesitatea abordării ca tematică:

 • -în cadrul inspecțiilor s-a observat la multe c/d ineficiență în procesul de predare... Anume din cauza incompetenței de a-l ajuta pe elev să învețe a învăța.

 • 2.De ce anume comp. De a învăța să înveți?:

 • -din cauza schimbărilor în societate și a pieții muncii care determină insuficiența achizițiilor realizate în școală/facultate pentru a face față cerințelor din

 • piața muncii.

 • este un instrument care permite oferirea de răspunsuri la cerințele complexe și importante ale unui larg spectru de contexte.

 • -este un punct de plecare pentru dezvoltarea celorlalte competențe-cheie și totodată , un rezultat al acestora.Taxonomia competentelor.

 • Taxonomia competentelor.

 • Notiune de competență.

 • Competența A învăța să înveți :

 • (tehnica Graffiti)A învăța să înveți presupune implicarea celor care învață în construirea cunoașterii , pornind de la experiența lor de viață și de la învățările și deprinderile anterioare , pentru a fi capabil să aplice cunoștințele și capacitățile într-o diversitate de contexte .

 • A învăța să înveți presupune implicarea celor care învață în construirea cunoașterii , pornind de la experiența lor de viață și de la învățările și deprinderile anterioare , pentru a fi capabil să aplice cunoștințele și capacitățile într-o diversitate de contexte .

 • A învăța să înveți presupune competențe ale individului pentru a-și organiza învățarea atît individual cît și în grup , pentru a achiziona, , procesa, evalua și stimula noi cunoștințe și pentru a aplica aceste competențe în contexte variate, incluzînd rezolvarea de probleme, studiul acasă, învățarea la locul de muncă și învățarea socială.Competența A învăța să înveți este o finalitate și totodată , un instrument , cu care se poate opera în cadrul fiecărei discipline de studiu ,fiind realizată simultan și în interacțiune cu alte competențe cheie.

 • Competența A învăța să înveți este o finalitate și totodată , un instrument , cu care se poate opera în cadrul fiecărei discipline de studiu ,fiind realizată simultan și în interacțiune cu alte competențe cheie.Cunoștințe:competențele , cunoștințele, deprinderile și calificările solicitate( legate de un loc de muncă, sau obiective de carieră), cunoașterea și înțelegerea propriilor strategii de învățare preferate; capacitatea de a căuta oferte de educație și de formare ;

 • Cunoștințe:competențele , cunoștințele, deprinderile și calificările solicitate( legate de un loc de muncă, sau obiective de carieră), cunoașterea și înțelegerea propriilor strategii de învățare preferate; capacitatea de a căuta oferte de educație și de formare ;

 • Capacități și deprinderi:a dobîndi alfabetizările de bază necesare pentru continuarea învățării: scrisul, cititul, socotitul, aptitudini TIC; a dobîndi , a obține, a exploata, a asimila noi cunoștințe, aptitudini;a organiza propria învățare, a se concentra pe perioade prelungite de timp; a evalua propria sa muncă , iar în caz de eșec , a căuta sfaturi , informații și ajutor.

 • Atitudini:motivația și încrederea pentru a continua și a reuși în învățarea pe parcursul întregii vieți; rezolvarea de probleme pentru a sprijini procesul propriu de învățare și capacitatea individului de a înlătura obstacolele; manifestarea dorinței de a exploata experiențele de învățare și experiențele de viață ; exploatarea intensă de ocazii pentru învățare și pentru a aplica achizițiile în diverse situații de viață.1. Percepție: identificarea de termeni, relații , procese; observarea unor fenomene /procese; definirea unor concepte; culegerea de date din diferite surse; nominalizarea unor concepte.

 • 1. Percepție: identificarea de termeni, relații , procese; observarea unor fenomene /procese; definirea unor concepte; culegerea de date din diferite surse; nominalizarea unor concepte.

 • 2. Interiorizare:compararea unor date, stabilirea unor relații, clasificări de date; sortarea/discriminarea; investigarea, descoperirea, explorarea3.Construire de structuri mentale: reducerea la o schema sau model( algoritm);reprezentarea datelor; rezolvarea de probleme prin modelare și algoritmizare;

 • 3.Construire de structuri mentale: reducerea la o schema sau model( algoritm);reprezentarea datelor; rezolvarea de probleme prin modelare și algoritmizare;

 • 4. Transpunerea în limbaj:descrierea unor stări, sisteme, procese, fenomene; generarea de idei, argumentarea unor enunțuri, demonstrarea.

 • 5.Acomodare internă:compararea unor rezultate, interpretarea rezultatelor, elaborarea de strategii, relaționări între diferite tipuri de reprezentări, între reprezentare și obiect.6. Adaptare externă (transferul): aplicarea în alte domenii, generalizarea și particularizarea, verificarea unor rezultate, realizarea de conexiuni între rezultate, transpunerea într-o altă sferă.

 • 6. Adaptare externă (transferul): aplicarea în alte domenii, generalizarea și particularizarea, verificarea unor rezultate, realizarea de conexiuni între rezultate, transpunerea într-o altă sferă.

Din competențele specifice ale curriculum-ului la disciplină repartizat:

 • Din competențele specifice ale curriculum-ului la disciplină repartizat:

 • selectați una care derivă din competența transversală : A învăța să înveți.

 • Determinați subcompetențele primului modul care derivă din competența selectată.

 • Propuneți o sarcină și metoda prin care o veți realiza.În dezvoltarea competenței a învăța să înveți la elevi strategiile de predare adecvate sunt vitale. Acestea trebuie să includă cu obligativitate predarea explicită a unor tehnici și metode de învățare , precum realizarea hărților conceptuale, rezumarea, luarea notițelor.

 • În dezvoltarea competenței a învăța să înveți la elevi strategiile de predare adecvate sunt vitale. Acestea trebuie să includă cu obligativitate predarea explicită a unor tehnici și metode de învățare , precum realizarea hărților conceptuale, rezumarea, luarea notițelor.O metodă simplă şi eficientă de acumulare de informaţii este aşa numita metodă RICAR (Răsfoire generală, Întrebări, Citire activă, Amintire, Recapitulare). Răsfoirea materiei presupune o primă lectură a lecţiei, fără pretenţia de a reţine neaparat ceva, vizualizarea datelor şi a schemelor (dacă există). În cea de-a doua etapă, cel ce învaţă îşi pune întrebări despre tema pe care o studiază, urmând să găsească răspunsurile la cea de-a doua lectură, numită citire activă. În timpul acesteia, se identifică răspunsurile, se fac corelări şi se diferenţiază informaţiile principale de cele secundare.  Amintirea, penultima etapă, are ca scop memorarea, aşa că se iau notiţe finale, în aşa fel încât, la ultima etapă, cea de recapitulare, să poată fi redată cu uşurinţă întreaga informaţie. 

 • O metodă simplă şi eficientă de acumulare de informaţii este aşa numita metodă RICAR (Răsfoire generală, Întrebări, Citire activă, Amintire, Recapitulare). Răsfoirea materiei presupune o primă lectură a lecţiei, fără pretenţia de a reţine neaparat ceva, vizualizarea datelor şi a schemelor (dacă există). În cea de-a doua etapă, cel ce învaţă îşi pune întrebări despre tema pe care o studiază, urmând să găsească răspunsurile la cea de-a doua lectură, numită citire activă. În timpul acesteia, se identifică răspunsurile, se fac corelări şi se diferenţiază informaţiile principale de cele secundare.  Amintirea, penultima etapă, are ca scop memorarea, aşa că se iau notiţe finale, în aşa fel încât, la ultima etapă, cea de recapitulare, să poată fi redată cu uşurinţă întreaga informaţie. Învăţarea pe bază de scheme logice, cu sublinieri ori cu ajutorul unei liste de concepte şi cuvinte cheie sunt variantele clasice de acumulare eficientă de informaţie. Există, însă, şi metode alternative, precum amestecul de conţinut ori învăţarea treptată. O reţetă care dă randament în mod surprinzător este "amestecarea" materiilor, care presupune învăţarea alternativă pentru două sau mai multe discipline. Specialiştii spun că avantajul acestei metode este că atenţia şi puterea de concentrare se menţin pe o perioadă mai mare.  Cei ce se pregătesc pentru o facultate la care se intră pe bază de examen şi au mai mult timp de învăţare la dispoziţie pot folosi metoda învăţării treptate: două ore dimineaţa, două seara. Conform unor studii de specialitate, acumularea de informaţii la intervale mari de timp face ca datele să se fixeze mai bine în memorie. În momentele de relaxare şi în timpul somnului, creierul sedimentează informaţiile acumulate anterior. 

 • Învăţarea pe bază de scheme logice, cu sublinieri ori cu ajutorul unei liste de concepte şi cuvinte cheie sunt variantele clasice de acumulare eficientă de informaţie. Există, însă, şi metode alternative, precum amestecul de conţinut ori învăţarea treptată. O reţetă care dă randament în mod surprinzător este "amestecarea" materiilor, care presupune învăţarea alternativă pentru două sau mai multe discipline. Specialiştii spun că avantajul acestei metode este că atenţia şi puterea de concentrare se menţin pe o perioadă mai mare.  Cei ce se pregătesc pentru o facultate la care se intră pe bază de examen şi au mai mult timp de învăţare la dispoziţie pot folosi metoda învăţării treptate: două ore dimineaţa, două seara. Conform unor studii de specialitate, acumularea de informaţii la intervale mari de timp face ca datele să se fixeze mai bine în memorie. În momentele de relaxare şi în timpul somnului, creierul sedimentează informaţiile acumulate anterior.  

 •  

 • O competenţă cheie pentru învăţarea pe tot parcursul vieții:

 • 2006, Consiliul şi Parlamentul Europei

 • Se referă la:

 •  

 • Organizarea propriei învăţări prin managementul timpului şi al informaţiei.

 •  

 • Conştientizarea procesului şi nevoilor proprii de învăţare

 •  

 • Identificarea oportunităţilor şi capacitatea de a depăşi

 • obstacolele

 • Căutarea şi utilizarea consilierii şi orientării

 •  Transferul cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite  

 • Motivaţia şi încrederea sunt crucialeYüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin