2- silivri Merkez Piri Mehmet Paşa Mahallesi



Yüklə 31,94 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü31,94 Kb.
#28900

1- Fatih Mahallesi
- Selymbria Kalesi ( KalePark)
- Alexios Apokaukos Kilise Sarnıcı
- Aziz Nektarios Klisesi

2- Silivri Merkez Piri Mehmet Paşa Mahallesi
- Piri Mehmet Paşa Camii
- Han Binası
- Hacı İsmail Ağa Çeşmesi
- Pirî Mehmet Paşa Camii Avlusunun güney kapısı İstinat duvarındaki Çeşme:
- Hacı Pervane Türbesi
- Yoğurthane Binaları

3- Selimpaşa Mahallesi
- Selimpaşa Höyük

- Sarandi Arhiyeni Rum Okulu (Selimpaşa İlköğretim Okulu)

- Selimpaşa Havuzlu Meydan Çeşmesi

- Selimpaşa Restore Edilmiş Tarihi Binalar

- Meryem Ana Kilisesi
- Selimpaşa İkizli Çeşme
- Sarandi Arhiyeni Rum Okulları ( Selimpaşa Ek Hizmet Binası) (Anahtar Zabıtada)

4- Ortaköy Mahallesi
- Ortaköy Havuzlu Meydan Çeşmesi

- Saint Demetrios Rum Kilisesi (Cami)


- Ortaköy Havuzlu Çeşme
- Ortaköy Havuzlu Çeşmesi (Cumhuriyet dönemi )

5- Akören
- Cedit Ali Paşa Camii
- Akören, Lahitten yapılmış Çeşme

6- Fener
- Fener (Fanari) Kilisesi
- Fener Çeşme

7- Alipaşa Mahallesi
- Alipaşa Camii (Kazı Yapılmış Arkeolojik Alan)

8- Mimarsinan Mahallesi
- Mimarsinan Köprüsü (Sultan Süleyman Köprüsü)

SİLİVRİ’NİN ADININ KAYNAĞI

Yazıtlar ve antik çağ yazarları Dor ya da İyon kökenli oluşlarına göre kentin ismini değişik şekillerde söylemişlerdir. Bu yüzden Selymbria, Selübria, Selübrie ve Salümbria adlarıyla karşılaşmaktayız.Ayrıca yüzyıllarca Selymbria olarak kullanılmıştır. Bizans İmparatoru Arkadius (377-408 )eşinin adı Euxdoxiapolis adını bir süre kullanmıştır.



SİLİVRİ’NİN TARİHİ

A-Antik Dönem Tarihi                                                      

            Silivri’nin Antik dönem tarihi Prehistorik devirlere kadar inse de Yunan Latin kaynaklarında Troia kenti ile akrabalık sözkonusu olup M.Ö 3000 yılına kadar indiği bilinmektedir.Trakların bu bölgeye M.Ö.1200 yıllarından itibaren geldiği ve M.Ö.750’li.yıllarda Silivri’nin kurulduğu söylenmektedir.



Bizans Dönemi’nde Selymbria Silivri

Silivri 11 Mayıs 330da Byzantionun başkent ilan edilmesiyle imparatorluk etkisi altına girdi. Silivri, İmparatorluğun 395’te ikiye ayrılmasıyla da çeşitli kavimler tarafından istilaya uğradılar. En önemlisi Ostrogotların istilasıdır. İmparator Anastasius tarafından bu istilalardan korunmak için 532de Anastasius suru yapılmıştır.



Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi: 1327 ve 1341 yılları arasında Bizans taht mücadeleleri sırasında Osmanlının ilk girişleri olmuştur. Fetih sonrası Türkmenler Silivriye yerleştirilmiş 93 Harbi sonrası Ruslar, Balkan harbi ve Milli mücadele yıllarında işgal edilen Silivri 1 Kasım 1922de kurtuluşunu ilan etmiştir.

  Antik Döneme ait Kalıntılar Selymbria’nın ilk devir surları günümüzde yoktur bugün kalıntılarına rastlanan surlar Bizans devrinden kalmadır. Sur içindeki antik eserler, eski Staumolis koleksiyonunda, bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, ayrıca Fatih Camii altındaki Alexios Apokaukos Kilisesi sarnıcı’ nda bulunmaktadır.



Selymbria Sikkeleri Silivri’de iki çeşit gümüş para kullanıldığı tespit edilmiştir..Sikkelerin horoz/dörtgen baskısı M.Ö. 492 ile 470 senelerine ait olduğu horoz -başak baskısının ise M.Ö 425/20 ile 411/10 yıllarına ait oldukları düşünülmektedir.

Silivri Merkez

Selymbria Kalesi

Silivri’nin ilk surları kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Prokopius VI. yy.da İmparator Justinyen’in büyük bir depremde yıkılan Anastasius’un uzun suru ile birlikte Silivri Kalesi’ni de onarttığını daha sonra V.Constantinus (741-775 ) ve 1509 depremi sonrası Sultan 2.Bayezid surları onartmıştır bu tarihten sonra surlar önemsiz hale gelmiş ve yenilenmemiştir.





Alexios Apokaukos Kilise Sarnıcı(fatih mah.cami altı

Alexios Apokaukos tarafından   1323 -1328’de yapılan Son Devir Bizans ( Paleologoslar ) devrinde yapılan  kilisenin tam altında dikdörtgen  bir sarnıç uzanmaktadır. Sarnıçta Roma, Bizans, Osmanlı dönemine ve diğer eski devletlere ait eserler muhafaza edilmektedir.





Piri Mehmet Paşa Camii    Kanuni  Sultan Süleyman dönemi 1530-1531 yılları arasında  Sadrazam Piri Mehmet Paşa tarafından  Mimar Sinan’a veya Acem Aliye  yaptırıldığı bilinmektedir. Yapı külliye olarak inşa edilmiştir. 1765 ve 1895 yılları arasında onarılmıştır. Günümüzde camiden başka darüttalim, imaret hanı ve müezzinler odası kalmıştır.









Selimpaşa

Meryem Ana Kilisesi  

1700lerde inşa edilen kilise bir asır önce camii olduğu halde uzun süre bakımsız kaldı.2007de restore edilerek camiye dönüştürüldü.





Selimpaşa Restore Edilmiş Tarihi Binalar

19.yy sonlarında inşa edilmişler, bölgenin karakteristik özelliklerini taşıyan yapılardır. 1950’ lerden sonra bir çoğu kullanılmaz haldeydi. 2009-2010 yılları arasında restore edilerek şimdiki görünümünü almıştır.





Sarandi Arhiyeni Rum Okulu (Selimpaşa İlköğretim Okulu) 

Selimpaşa (Epivati)’da 1857 1868 yılları arasında Dr. Sarandi Arhiyeni isimli Rum tarafından yaptırılmış eğitim kurumlarındandır. Burası kız-erkek karma ilkoku­lu olarak eğitim vermiştir. Bugün ilk işlevine hala devam etmekte olup günümüzde de ilkokul olarak kullanılmaktadır.



Sarandi Arhiyeni Rum Okulları Arhiyeni okul kompleksi olarak bilinen yapı topluluğu 1857 -1868 yılları arasında yapılmıştır.,Bu­gün Belediye ek hizmet binası olarak kullanılmak­tadır. Üç yapı biriminden oluşan bu binalar­da kız okulunda, rahibe, öğretmen ve hemşire yetiştirilirdi. Yetimhane, yatakhane ve yemekhane de bu kompleks içinde yer almakta idi.Yapı 1939 1945 yılları arasında kışla binası olmuştur.



Selimpaşa İkizli Çeşme

1828’de Benderli Sadrazam selim Sırrı Paşa tarafından inşa edilmiştir. Çeşme günümüzde kullanılmaktadır üzerinde kitabesi yer almaktadır.





Selimpaşa Havuzlu Meydan Çeşmesi

1898 yılına tarihlenen çeşme önünde kare planlı bir havuz  yer alır.Halen kullanılmaktadır.





Ortaköy

Saint Demetrios Rum Kilisesi 

1831 yılına tarihlenir. Hıristiyan azizlerden Demetriusa adanarak inşa edilmiştir. Yapı iç mekânı hariç bugün büyük oranda özgün görünümünü korumaktadır. Restore edilen yapıya bir minare eklenerek 2011 yılında camiye çevrilmiştir.





Ortaköy Havuzlu Meydan Çeşmesi

Çeşme taşının arkasında Rumca kitabede 1890 tarihi yer almaktadır. Önünde taşlardan ekleme dikdörtgen bir havuzu yer almaktadır. Çeşme görünümü çok iyi olmasa da halen kullanılmaktadır.





Akören

Cedit Ali Paşa Camii ve Çeşmesi  

Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber 1550’lerde Kanuni Sultan Süleyman dönemin­de Sadrazam olan Cedit Ali Paşa tarafından inşa edildikleri bilinmektedir. Günümüzde cami ve çeşme işlevini halen sürdürmektedir.







Fener

Fener (Fanari) Kilisesi   Ki­lisenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 19.yy’da  Argone adlı bir keşiş tarafından Meryem Ananın ruhuna ithaf edilerek inşa edildiği tahmin edilmektedir.



Alipaşa

Alipaşa Camii

Yavuz Sultan Selim döneminde veya Kanuni’nin Yapağca çiftliğini satın alıp buraya bir saray ve cami inşa ettiği tarihi ka­yıtlardan bilinmektedir. Günümüzde çok az kalın­tısı bulunan caminin minaresi hasarlı olarak günümüze gelebilmiştir.  Çok yakın bir tarihte İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü ve Silivri Belediyesi tarihi Yapılar Birimi ile Arkeolojik kazısı yapılmıştır. Cami temelleri ortaya çıkarılmıştır.





Mimarsinan

Mimar Sinan Köprüsü (Sultan Süleyman Köprüsü)  Mimar Sinan eseri olan köprü Başbakanlık arşivlerinde geçtiğine göre 1568 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu 2.Selim tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 2.Selim Babası döneminde başlanan bu köprüyü ona ithaf etmiştir. 340 m ve 32 göz kemerlidir. Son gözü toprak altında kalmıştır. Köprü 2006’da araç trafiğine kapatılmıştır


Yüklə 31,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin