7 martie Averea



Yüklə 36,95 Kb.
tarix28.07.2018
ölçüsü36,95 Kb.
#60749

7 martie
Averea
Tichete de creşă pentru copii

Statul le acordă mămicilor care au în îngrijire bebeluşi o serie de facilităţi. Astfel, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, proaspetele mame beneficiază de alocaţia pentru nou-născuţi, alocaţia de stat, în valoare de 200 de lei, trusou, lapte praf, doar în anumite situaţii, şi tichete de creşă.

- Alocaţia pentru copiii nou-născuţi se acordă mamelor, o singură dată, pentru fiecare dintre primii patru copii nou-născuţi. Cuantumul  alocaţiei este, în prezent, de 204 lei, indexabili. Actele doveditoare pentru stabilirea şi acordarea acestui drept sunt:


- certificatul de naştere, în original şi copie, al copilului;
- declaraţia pe propria răspundere privind rangul copilului nou-născut;
- copii de pe certificatele de naştere ale copiilor născuţi anterior, după caz. 

- Începând cu data de 1 ianuarie 2007, prin Ordonanţa de Urgenţă 148/2005, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii a fost majorat la 200 de lei şi se acordă pe principiul universalităţii, pentru toţi copiii, până la împlinirea de către aceştia a vârstei de doi ani. 


- Indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă  mamelor care în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului au prestat activităţi remunerate, supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal. Începând cu luna ianuarie 2007, cuantumul acestei indemnizaţii este de 600 de lei lunar. De asemenea, mamele care se reîntorc la serviciu, imediat după naştere, primesc un stimulent în valoare de 100 de lei. Atât indemnizaţia, cât şi stimulentul se acordă pe bază de cerere, însoţită, în mod obligatoriu, de copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului.

- Laptele praf se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între  0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern din cauză că mamele nu au voie să alăpteze. Şi copiii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare din cauza absenţei sau insuficienţei laptelui matern beneficiază de gratuitate.


- Mamele care se întorc la serviciu şi nu beneficiază de indemnizaţia de creştere a copilului primesc de la stat tichete de creşă şi tichete cadou, în valoare de 300 de lei, respectiv 10 lei. Tichetele de creşă se acordă pe baza unei cereri şi a actului doveditor eliberat de creşa la care este înscris copilul.

Din 2007 bebeluşii primesc trusou gratuit

Pentru fiecare nou-născut statul acordă un trusou gratuit, care cuprinde haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire, în cuantum de 150 de lei. Trusoul este dat o singură dată, de către autorităţile administraţiei publice locale, la ieşirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de naştere. În baza Ordonanţei de Guvern 3/2007, pentru bebeluşii născuţi în perioada ianuarie-mai 2007, autorităţile acordă contravaloarea în lei a trusoului. Acest drept se acordă pe baza unei cereri făcute de unul dintre părinţi, însoţită de copia certificatului de naştere al copilului.



 Articol semnat de Andreea Dancu (1712 afisari)

Azi

Cereri-tip pentru înscriere

     Primăria Sectorului 6 pune la dispoziţia cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România şi au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European organizate în România, cereri tip în vederea înscrierii în listele electorale speciale. Cererile se pot obţine de la Biroul Unic, unde vor fi depuse, până la data de 14.03.2007. Programul cu publicul este următorul: luni, marţi, joi, între orele 09,00-15,00; miercuri între orele 10,00-17,00 şi vineri, între orele 09,-12,00.



Compact
Trusou pentru nou-nascuti

Sectorul 1 Inspectorii primariei au primit, din partea cetatenilor sectorului, 153 de cereri pentru obtinerea contravalorii trusoului de nou-nascut. Contravaloarea de 150 lei a trusoului se acorda pentru copiii nascuti in perioada ianuarie - mai 2007. Pentru mai multe informatii puteti suna la telefonul 222.99.83.

Idei pentru casa de casatorii

Sectorul 6 Primaria organizeaza un concurs de idei pentru noua casa de casatorii. In prezent, casa de casatorii este neincapatoare, iar primarul Cristian Poteras a decis sa puna la dispozitia cetatenilor o noua cladire, moderna si spatioasa. Propunerile sunt asteptate la sediul primariei.

Evenimentul Zilei

Micutii Capitalei nu vor avea loc la gradinita

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, este nerealist cand spune ca pana la toamna vor exista gradinite pentru toti copiii din Capitala, afirma primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta i-a adresat ieri o scrisoare ministrului, in care afirma ca preocuparea lui Hardau pentru problema locurilor din gradinite este „tardiva”. Primarul Andrei Chiliman i-a cerut ministrului configuratia proiectului elaborat pentru sectorul 1 in privinta constructiei de noi gradinite. Hardau anunta, la sfarsitul lunii februarie, dupa o intalnire cu inspectorii scolari din Capitala, ca situatia locurilor din gradinitele bucurestene este critica, fiind in prezent peste 8.000 de cereri de inscriere peste capacitatea maxima.



Starea civila vrea casa noua

Idei pentru o noua Casa de Casatorii, asta le cere primarul Cristian Poteras locuitorilor sectorului 6. Edilul a constatat ca spatiul a devenit insuficient pentru cate cupluri vor sa spuna „Da” la sediul din Drumul Sarii si pentru serviciul de Stare Civila al sectorului, asa ca a decis sa construiasca o casa noua. Concursul organizat in acest scop vrea sa evidentieze cel mai creativ proiect, care va fi apoi jurizat de o comisie de profesori de la Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu”. Proiectele sunt asteptate pe adresa Primariei sectorului 6, din Calea Plevnei 147-149. Dupa stabilirea castigatorului, primaria va face o licitatie pentru atribuirea lucrarilor.



Semiinternatul se intoarce

Semiinternatul era locul unde, inainte de 1989, elevii stateau dupa-amiaza, mancau, dormeau si isi faceau lectiile pana seara cand parintii ii luau acasa. Conceptul revine, dar se numeste acum „Centru de zi” si functioneaza tot in cadrul scolilor generale, in special pentru copiii din familii cu venituri reduse. Primaria Sectorului 3 va deschide anul acesta trei astfel de centre, in Scolile 73, 92 si 112, pe langa cele sapte care functioneaza deja in Scolile 54, 80, 81, 84, 87, 95 si 116. Pana acum, peste 100  de copii din sector au beneficiat de serviciile centrelor de zi - respectiv o masa calda, ajutor la lectii si asistenta psihologica.


Gandul

Mame de meserie


Elena HIRTAN | 07 martie 2007

La 47 de ani, Niculina s-a hotarat sa dea o sansa unui copil abandonat. Si-a facut dosar la Directia de Asistenta Sociala de sector, dupa care s-a inscris la cursurile de asistenti maternali. "Am lucrat 28 de ani in proiectare, pana ce toate institutiile au dat faliment, apoi am facut secretariat la o firma privata. Insa fiica mea a plecat din tara, sotul era mai mult plecat... ma simteam singura. O prietena de-a mea era asistenta maternala de prin anii '90 si m-a impulsionat sa aplic si eu", povesteste femeia. La vreun an dupa ce a terminat cursurile, a primit-o pe Antonia, un sufletel de doi anisori.

Fetita avea mama, dar era tot un copil, de doar 16 ani, care a fugit de acasa si a lasat-o in grija bunicii. Batrana nu a putut sa se ocupe de Antonia si a dat-o in plasament. "Cand am luat-o, nu vedea; avea cataracta congenitala. Am operat-o de doua ori, am platit medicamentele care nu erau compensate, am pus-o pe picioare, dupa care mi-a luat-o bunica. A lasat-o exact cat sa ii rezolv problema. Am incercat dupa aceea sa comunic cu ea, sa ma mai interesez de fetita, dar nu s-a putut. A plecat de la mine la 2 ani si 8 luni", povesteste resemnata. Niculina n-a uitat de micuta cuminte si intelegatoare, care culegea flori de pe balcon ca sa faca de mancare la papusi. "Important este ca a ajuns in familia ei. Pentru asta se lucreaza, pentru integrare in familia naturala", se consoleaza Niculina. Soarta i-a scos-o in cale dupa o luna de zile pe Magda, care avea exact varsta Antoniei cand a plecat. Asistenta povesteste ca Magda era un copil timid si retras, care fusese marginalizat in centrul de plasament. "Voia sa stea doar in pat, asa cum facea si la centru. Mirosea ingrozitor si nu stiam de ce, pana i-am descoperit o infectie la nas. Avea si o alta problema, tot la ochi; strabism convergent. Nu a fost un copil cu lipici: nu vorbea, se legana si isi sugea degetul pana facea rana. Am mers cu ea la psiholog, am incercat sa o dezobisnuiesc de unele obiceiuri. Inainte, spunea «mama» la toata lumea", zice femeia. Magda are acum sase ani si e o dulceata de copil. Merge la gradinita, are prieteni de joaca si merge in parc cu "mami". Niculina spune despre ea ca s-a schimbat atat de mult incat ingrijitoarele de la centru nu au mai recunoscut-o. "Face calculator, engleza si ii place foarte mult sa picteze. Fiecare pas a insemnat ceva si am sa fac orice e posibil pentru ea ca sa-i fie bine", povesteste Niculina. Isi aminteste cum pustoaica i-a spus ca, atunci cand era la camin, statea in patut, plangea, nimeni nu o iubea si o intreba de ce nu venea sa o ia de acolo. Niculina stie ca Magda poate pleca oricand, desi simte ca nu ar putea renunta la ea. Pustoaica are dosar de adoptie, a fost vazuta de doua familii, dar e marisoara si majoritatea cuplurilor vor bebelusi. Niculina spune ca nu o poate adopta, deoarece asta implica multe lucruri, dar ii ofera toata dragostea si caldura pentru a-i fi bine. "Esti luat de val, nu iti pui problema cat o sa stea. I-am explicat cum stau lucrurile, dar zice ca ea nu pleaca de la mine niciodata, ca e printesa lui tati si ingerasul lui mami. Insa nu depinde de mine. E un clopotel in casa, rade, danseaza si asta e munca mea", spune femeia cu satisfactie. Desi ii este greu, e hotarata sa nu renunte. Copila e mai inalta decat ceilalti pusti de aceeasi varsta, asa ca hainele pe care le primeste de la Directia de Asistenta Sociala nu le poate imbraca pentru ca ii sunt mici. Ii cumpara orice are nevoie, o rasfata si se consoleaza cu ideea ca poate nu va pleca niciodata de la ea.

Asa gandeste si Liliana despre mogaldeata pe care a primit-o in grija. Aron are un an si cateva luni si este mascota casei. Micutul brunet, carliontat, cu ochii mari, caprui se tine de Andrei, copilul Lilianei, si merg la plimbare. Cei doi sunt de nedespartit din iunie anul trecut, cand femeia l-a primit pe Aron. "Este pentru prima data cand fac asta. Am avut o problema de sanatate si daca Dumnezeu mi-a dat o sansa, am zis sa fac si eu un bine. Baietelul meu voia un fratior, un motiv in plus sa incep procedurile de asistenta maternala", zice Liliana. Femeia isi aminteste printre lacrimi cum, dupa cursurile teoretice, a facut practica intr-un centru de plasament. A nimerit la copiii de patru-cinci ani, care erau scosi doar intr-o camera de joaca. A marcat-o foarte mult situatia de acolo. Cand l-a primit pe Aron, avea doar cateva luni. "L-am luat de la zero. L-am invatat care sunt lucrurile din casa, l-am obisnuit cu urcatul si datul jos din pat. Inainte dormea pe perna, avea impresia ca este patut. Plangea in mijloacele de transport, iar la baita l-am invatat doar cu jucarii", povesteste Liliana. Femeia spune ca mogaldeata si-a facut unele tabieturi si are cateva jucarii preferate. Ii plac ratustele, dar acum doarme cu o gaina. Canta, ii place sa danseze si recunoaste toate reclamele. S-a atasat mult de fratele mai mare, ii cunoaste gusturile in materie de desene animate, iar daca are ceva bun, ii pastreaza si lui. Situatia este reciproca. Mai mult, cei doi copii ar vrea sa mearga impreuna la gradinita, dar cand Aron va intra la grupa mica, Andrei va trece in clasa intai. Copiii sunt de nedespartit, iar Aron nu iese la plimbare fara sa vina mami si Andrei. Prichindelul a avut si petrecere de taiat motul, abia la cateva luni dupa ce a implinit un an, cand era in noua familie. Liliana nu a vrut sa-l priveze de nici un moment important. Femeia spune ca dezavantajul este ca aceasta meserie implica o responsabilitate foarte mare si se face 24 de ore din 24. Balanta inclina totusi spre avantaje. "Iti iei salariu la data fixa, poti avea grija si de familie, dar, cel mai important, acorzi o sansa unui copil. Stiu cum stau lucrurile, dar evit sa ma gandesc ca, poate, va pleca", spune femeia. elena.hirtan@gandul.info




Primariile dau bani pentru trusoul nou-nascutilor


Ziarul Gandul | 07 martie 2007

Din luna mai, parintii primesc direct hainute pentru bebelusi

Pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie 2007, autoritatile publice locale trebuie sa asigure, la cererea parintilor, trusouri de nou-nascuti, in valoare de 150 de lei noi fiecare. Pana in luna mai, parintii primesc contravaloarea trusoului, iar dupa acesta data trusoul prevazut de Legea 482/2006. Potrivit acestui act normativ, trusoul se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut dupa data de 1 ianuarie 2007. Pentru a beneficia de contravaloare sau de trusou, oricare dintre parintii nou-nascutului trebuie sa depuna o cerere la primaria pe raza careia isi are domiciliul. Cererea trebuie insotita de actul de identitate al parintelui si de o copie de pe certificatul de nastere al nou-nascutului.

Pentru ca parintii sa intre in posesia contravalorii trusoului, primarii trebuie sa le aprobe cererea si apoi sa emita o dispozitie in baza careia sa se faca plata. (M.M.)



Jurnalul National
Copii disparuti - Cautand un baietel cu mainile goale

 

07 Martie 2007 | de Adriana Oprea Popescu



 



Marin Raica/JURNALUL NATIONAL

TIMPI MORTI. Vineri, 2 martie, ajung la Sintesti pompierii din Buftea. Dar malul e inalt si pompele nu se amorseaza



Un baietel dispare pe malul Sabarului din satul ilfovean Sintesti. Raul e deviat si, vreme de 11 zile, cu mainile goale, cu improvizatii si utilaje de imprumut, politisti, jandarmi si pompieri l-au cautat in continuu. Si in zadar.

"Ce faci, tati, ma lasi singur?" Atat a mai apucat sa intrebe Adrian. A ramas pe un mal al raului, privindu-si parintele cum trece puntea peste apa. La inceput, barbatul a zis ca abia ce ajunsese de partea cealalta a raului, sa caute un lemn de foc in padure. A doua zi si-a amintit ca-l lasase pe cel mic singur pe-un mal de cand venisera la pescuit. "Pe partea cealalta era un ochi unde cadea pestele mai bine"…

DISPARITIA. Adrian si-a vazut tatal facand echilibristica de cateva ori pe trunchiul copacului pravalit de-a latul apei. O vreme, baietelul a stat cuminte, cu undita improvizata dintr-un bat din stuf in mana. Apoi s-a plictisit. Era prima oara cand mergea la garla. Venise cu tatal pe jos, pe camp, pe langa solarii, vreo doi kilometri… Era frumos afara, lumea iesise prin gradinile din jur. Apoi au intrat in paduricea dinspre sat, un palc de copaci printre care serpuieste o carare bine batatorita.

Ajunsesera pe malul apei de vreo ora. Tatal trecuse raul, cel mic ramasese pe partea dinspre sat. Cand n-a mai avut chef sa pazeasca undita de jucarie, baietelul a inceput sa se dea huta, cu bratele prinse de-un cracan al busteanului. Asa zice barbatul ca l-a lasat cand a urcat malul inspre padure. Intr-un capat al puntii. Cand s-a intors, "cam dupa cinci minute", copilul nu mai era. A trecut busteanul inapoi, nu a vazut pe el nici o portiune umeda, nici urma vreunei cazaturi in malul de pe mal. L-a strigat de cateva ori, apoi a luat-o pe carare inspre sat.

S-a oprit acasa si i-a intrebat pe cei din curte de baiat, crezand ca se intorsese singur. Desi copilul, in "cam cinci minute", nu ar fi avut cum sa ajunga, pe aceeasi carare, inaintea tatalui. Apoi, impreuna cu rudele, tatal s-a intors pe mal sa-l caute pe cel mic.

ANUNTUL. In aceeasi zi, cineva a sunat la apelul de urgenta 112, anuntand disparitia. Imediat, la fata locului s-au deplasat politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale Ilfov. S-au facut scotociri prin padure, si pe un mal, si pe celalalt al raului, luandu-se in calcul ipoteza ratacirii copilului. Salvatorii BGS, anuntati de un localnic spre seara, au continuat cautarile in noaptea de miercuri spre joi. Fara nici un rezultat. Singura cauza a disparitiei ramanea inecul. De altfel, din primele ore au fost chemati scafandrii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dealul Spirii", care au cautat in rau pana la lasarea intunericului pe o raza de 50 de metri.

RAZBOIUL CU APA. Joi, 22 februarie, continua scotocirile cu politisti, jandarmi si localnici. Pompierii incearca sa perie albia raului in barci pneumatice, cu cangile in maini. Nici un rezultat. Vineri, autoritatile locale se implica in operatiuni. La Sintesti sunt aduse circa 50 de remorci pline cu pamant si balast din care se ridica un baraj. Raul este deviat in albia cea veche. Pe-o distanta de doi kilometri, pana la barajele naturale in care s-ar fi putut opri trupul neinsufletit al copilului, apa scade considerabil, insa nu indeajuns de mult pentru ca zona, plina de mal si gunoaie, sa fie periata la centimetru. Se incearca golirea albiei, care are forma de sa.

Marti, 27 februarie, la Sintesti ajunge un ofiter de la Serviciul Investigatii Criminale din IGPR. Lucrurile incep sa se miste mai organizat. Insa fara eficienta dorita, pentru ca fiecare pas inainte depinde de altii. Seful de post da telefoane, vorbeste cu primarul pentru inca o remorca de pamant care sa consolideze digul, apoi roaga pe altul pentru o motopompa, apoi apeleaza la bunavointa unui localnic pentru tractor.

Bustenii intepeniti pe apa, care formau barajele naturale, sunt dumicati cu drujba, apoi trasi pe mal. Apa pe care o trage motopompa ziua se aduna peste noapte la loc din infiltratiile pe care raul le facuse in barajul de pamant din amonte.

Joi, 1 martie, pompierii continua sa caute prin apa. Si cu barca, si la pas, inainteaza in apa ramasa, care le ajunge uneori la brau, iar alteori, acolo unde-s gropi, le trece de umeri. Pipaie cu talpa fundul apei, incercand sa dea de corpul copilului. Pe ambele maluri, jandarmii si localnicii reiau scotocirile prin padure. Se incearca golirea albiei de restul de apa prin saparea unor canale de scurgere. E munca in zadar…



A doua zi, pompierii de la Buftea vin cu doua motopompe. Din nou telefoane, din nou rugaminti. Pentru niste litri de motorina, pentru o caruta care sa duca motopompele jos, in albie, pentru… Treaba incepe tarziu, aproape de lasarea serii. Nadejdea sta in a doua zi, cand ISU Ilfov trimite de la primele ore patru pompe. In sfarsit, portiunea din albie, in care ar fi trebuit sa ramana corpul copilului, e secata. Pompierii dragheaza raul cu furcile. E un miros insuportabil, fundul raului, care a inghitit porci, caini, tone de gunoaie, ba chiar si o caruta cu cal cu tot, e zgandarit si-si imprastie duhoarea. Nici urma de copil. Nici urma de vreo haina pe care-o purta cand a disparut. Nici fesul multicolor, care-i aluneca de pe cap, nici cizmele galbene din cauciuc, cu cateva numere mai mari. Copilul nu-i aici, in portiunea pe care s-a muncit cu mainile goale si "cu obrazul" la bataie 11 zile la rand. Politia ia in calcul acum si varianta ca trupul micutului s-ar fi putut strecura prin cele trei baraje, ajungand in Arges, unde se varsa raul Sabar, dar si ipoteza ca el sa fi disparut in imprejurari suspecte. Cercetarile continua.

TICHIE DE MARGARITAR PESTE SARACIA CHELULUI

Vreo 15 milioane de lei, cu tot cu sporuri, atat e salariul pompierilor care, in cele mai multe din situatiile dramatice (incendii, inundatii, descarcerari, inecuri), indeplinesc misiunile cele mai grele. Si mai murdare. La Sintesti, pompierii de la ISU cautau cu mainile goale prin apa inghetata. Pe un frig care te arunca in hipotermie numai uitandu-te la ei de pe mal… La un moment dat, cangea s-a blocat in radacinile din apa, iar coada s-a rupt ca un vreasc uscat. "Lasa, ma, ca o schimbam la noi, la tamplarie", ii incuraja seful lor. "Cautati si voi prin padure un lemn care sa se potriveasca." Nu poti sa faci minuni din improvizatii. Si, oricat de mult ti-ai iubi meseria, nu poti sa scoti trosnete de bici umbland cu mainile goale prin rahat…
Guvernul insa are grija de ei. Asa cum are grija de fiecare roman in parte! La 14 februarie a.c. a emis o hotarare prin care ii obliga pe cei din ISU sa poarte uniforma de serviciu. "Uniforma personalului serviciilor pentru situatii de urgenta voluntare sau private este de culoare bleumarin inchis – bleu rembrandt – si se compune din ur-matoarele articole: veston, pantalon pentru barbati, pantalon si fusta pentru femei, camasa cu maneca lunga, camasa-bluza, bluzon, scurta, cravata, pantofi si ghete pentru barbati, pantofi si cizme pentru femei, fular, pulover, caciula, sapca pentru barbati, palarie pentru femei, manusi si curea. Echipamentul de protectie se compune din aceleasi articole stabilite in conditiile legii pentru personalul de interventie din serviciile de urgenta profesioniste, in functie de echipajul sau echipa specializata." In traducere libera, pompierii de la ISU vor fi dotati cu costum din stofa, cravata si manusi de promenada. Dar echipamentul de protectie ramane acelasi!



Paula Tudor/JURNALUL NATIONAL

SPORT EXTREM. Pe un frig cumplit, se cauta cu mainile goale prin apa







L-ATI VAZUT?

Stoica Dumitru Adrian (foto) a disparut la 21 februarie de pe malul raului Sabar. Are circa 1 m inaltime, par saten, ondulat, ochi caprui. Ca semn particular, pe frunte, deasupra nasului are o mica umflatura, semn al unei cazaturi. La data disparitiei, baietelul era imbracat cu o salopeta de blugi, pulover albastru, pantaloni de pijama pe dedesubt, cizme din cauciuc galbene, caciula cu dungi multicolore tip fular. Cei care l-au vazut sunt rugati sa sune imediat la 112 (apel de urgenta gratuit) sau la redactia Jurnalului National.








Libertatea
Noi centre de zi pentru copii  

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului va deschide 3 noi Centre de Zi pentru 107 copii din sectorul 3 proveniti din familii sarace sau dezorganizate. Scopul centrelor e prevenirea institutionalizarii copiilor si a abandonului scolar.



Bebelus abandonat la patru ore de la nastere  

Un bebelus a fost gasit de o asistenta, la patru ore dupa ce a fost nascut, pe o bancuta de pe unul din holurile Spitalului din Zarnesti, Brasov. Daca nu ar fi fost descoperita la timp, fetita ar fi murit pentru ca nu avea cordonul ombilical taiat.

Micuta cantareste 3,100 kilograme, iar medicii spun ca este perfect sanatoasa. Bebelusul nu avea cordonul ombilical taiat si legat, iar medicii spun ca daca nu ar fi fost descoperit la timp, nu ar fi supravietuit pentru ca sangerarea pe cordon ar fi continuat, iar riscul producerii unei infectii era iminent. Specialistii spun ca fetita a venit pe lume cu cel mult patru ore inainte de a fi gasita pe bancuta din spital. “Era acoperita cu o cuvertura, doar putin din cap se vedea”, a povestit Valeria Parseu, asistenta care a gasit copilul.



Botezata de asistenta

Ea a fost foarte impresionata si s-a decis sa o boteze pe fetita. “In urma cu un an am mai gasit un bebelus abandonat. Acum am descoperit-o pe aceasta micuta. Am fost atat de emotionata ca m-am gandit o clipa sa o iau acasa. Eu am deja doi baieti. Dar voi boteza micuta cu numele meu, ii voi spune Valeria”, a mai zis femeia.

Politistii incearca sa o gaseasca pe mama fetitei. Medicii spun ca cel mai probabil bebelusul a fost nascut la domiciliu, fara asistenta de specialitate.

Romania Libera

Satele au nevoie de fonduri


Protectia copilului in comunitatile sarace


Miercuri, 07 Martie 2007 - Un articol de A.F. Ionescu

Daca pana nu de mult ignoranta manifestata de anumite autoritati locale in ceea ce priveste situatia unor copii aflati in situatii de dificultate dadea mare bataie de cap functionarilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Constanta, intre timp primarii s-au pus la punct cu legislatia in domeniu. Astfel, angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu mai sunt nevoiti sa faca treaba mai multor primarii din judet, din partea acestora din urma existand mai mult interes.


Petre Dinica, seful institutiei, sustine ca, acolo unde lucrurile merg mai greoi, aceasta situatie  cauzata in principal de lipsa banilor. Doar in cursul anului trecut, au fost inregistrate cateva cazuri deosebite, cand parinti inconstienti au pus in pericol viata propriilor odrasle. Un astfel de caz a fost inregistrat in localitatea Valu lui Traian, cand autoritatile nu au stiut despre existenta unei familii nou mutate in localitate si care si-a incuiat copiii mici in casa, lasandu-i ore bune fara supraveghere. Ajutorul a sosit din partea vecinilor, care au anuntat autoritatile. Si la Lipnita s-a inregistrat un caz asemanator. Un alt gen de probleme, care nu tin de neglijenta parintilor, este legat de existenta problemelor financiare ale autoritatilor locale.

Masuri speciale

Vulturu, Dobromir, Dumbraveni sunt doar cateva dintre comunele sarace pentru care conducerea Directiei pentru Protectia Copilu-lui din Constanta a  intervenit in numeroase situatii pentru rezolvarea dosarelor copiilor care au necesitat masuri de protectie speciala. Desi periodic sunt controlate cum sunt respectate drepturile micutilor si modul in care se implica autoritatile locale in sprijinirea familiilor acestora, exista cazuri cand dependent de autoritatile locale se produc drame. Petre Dinica, seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din Constanta, spune ca importante comunitati locale au facut progrese considerabile la capitolul implicare in ajutorarea acestor familii, primarii chiar manifestand mare interes fata de familiile care chiar au nevoie de sprijinul comunitatii.
Yüklə 36,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin