701 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır



Yüklə 186,07 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü186,07 Kb.
#93715

701- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır?


  1. Ben büyüyünce doktor olacağım.

  2. Bize söz verdi, yarın gelecek.

  3. Çalışanlar akşamları erken yatar.

  4. Kardeşlerimle yarın maça gidiyoruz?



702- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip kayması vardır?


  1. Dün akşam tatilden döndü.

  2. Buraya iki haftadır uğramadı.

  3. Her zaman burnunun dikine gidiyor.

  4. Geleceğini daha yeni öğrenmiş.


703- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?


  1. Son romanı,Yağmur’un Elleri,yakında piyasaya çıkacak.

  2. Hava bugün oldukça Güneşli ve sıcaktı.

  3. Tufan ve Gökhan,Çiçek sokakta oturuyor.

  4. Ter temiz bir masa örtüsüne kahve döktüm.



704- Aşağıdaki cümlelerde yer alan birleşik eylemlerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Sonunda gelebildiniz.

B) Olacakları hissettim.

C) Saatlerce televizyon seyretti.

D) Kapı çaldı zannettim.



705- “Bizim Abant’a ikinci gidişimiz. İki üç sene önce yağmurlu bir gündü. İyi bir araba ile yarım saat süren,insanı gittikçe daha sıkı sıkı kucaklayan orman yolu. Yağmurda ne olur bilmem;ama kurak havalarda gayet rahat. Üç dört ay önce Uludağ’ın Kirazlı Yaylası’nı görmüştük. Ressam gözü ile Abant’ın yanında Kirazlı Yayla’nın pek sözü olmasa gerek.”
Yukarıdaki parçanın anlatımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Betimleme ve öyküleme bir arada kullanılmıştır.

B) Karşılaştırma yapılmıştır.

C) Kişileştirmeden yararlanılmıştır.

D) Sadece öznel anlatıma yer verilmiştir.


706- Aşağıdaki fiillerin hangisinde kip eki kendi anlamı dışında kullanılmıştır?


  1. Yarın bize gelecekler.

  2. Uçağı akşama kalkıyor.

  3. Her gün bu saatte markete gider.

  4. Babam gazetesini okuyor.

707- ‘ Ağaçtan düşeyazdım’ cümlesindeki fiilin yapı bakımından benzeri aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Bir gün sıkıntılar bitecek,sabret.

  2. Kardeşim dün çok hasta olmuş.

  3. Ben bu ağaca tırmanabilirim.

  4. Dedem savaşta esir düşmüş.

708- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?


A) Yemeklerin hepsi bitmişti.

B) Belediye caddeyi kapattı.

C) Bize güzel bir hediye verdi

D) Eski bir konakta oturuyordu.

709- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
A) Hava karardığı için işi bıraktık.

B) Çok sevdiği için ayrılmak istemiyordu.

C) Düşmemek için kardeşinden destek alıyordu.

D) Öfkelendiği için doğru düşünemiyordu.



710- Dertlerini, sevinçlerini, kaygılarını arkadaşlarıyla paylaşanlar eşsiz bir dost olur. Ancak bu sıkıntılarını, mutluluklarını, şüphelerini karanlık odada kumbarasından çıkarıp kalemiyle paylaşanlar eşsiz bir yazar olur.
Paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüm duygularımı arkadaşlarımızla paylaşmalıyız

B) İyi bir dost, iyi bir yazar demektir.

C) İyi bir yazar duygularını biriktirip eserlerine aktarandır.

D) Farklı duyguları eserlerinde anlatan yazarlar başarılıdır.

711- “Bakarım – sürüyor – yaklaşacak”
Yukarıdaki eylemler sırasıyla hangi zamanlarla çekimlenmiştir?
A) Geniş zaman-gelecek zaman-şimdiki zaman

B) Geçmiş zaman-gelecek zaman-şimdiki zaman

C) Geniş zaman-şimdiki zaman-gelecek zaman

D) Gelecek zaman-şimdiki zaman-geniş zaman

712- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zaman kayması vardır?
a) Yarın İstanbul’a gidiyorum.

b) Her sabah bir bardak süt içer.

c) Haftaya Cuma okul tatil olacak.

d) Dün okula geç kalmış.


713- Aşağıdaki birleşik fiillerden hangisi yardımcı fiille oluşmuştur?
a) Sınavdan düşük not alınca kendimi kötü hissettim.

b) Soruyu doğru cevaplayınca öğretmenin gözüne girdi.

c) Bu soruyu herkes çözebilir.

d) Bardakları da yıkayıver.


714- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır?


  1. Gelecek yıl artık liseli oluyoruz.

  2. Ablam bütün yıl bana ders çalıştırdı ama nafile.

  3. Marketten bir aylık erzağımızı aldık.

  4. Televizyondaki bu dizileri izlemekten bıkmadın mı?

715- Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik fiildir?
A) Geliverdi B) Gelmezdi C) Gelecekmişler D) Gelsin

716- Yayımladığı romandan sonra alıcılarını dış dünyaya kapamış, yapılan yorumlarla ilgilenmeyen bir yazarın bir dahaki romanında eksiklerini gidermesi mucizelerle doğru orantılıdır.


Paragrafta vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazarın başarısı çok yazmayla doğru orantılıdır.

B) Başarılı yazar diğerlerinden farklı olandır.

C) Mucizelere inanmayan yazar başarılı olamaz.

D) Başarılı olmak isteyen yazar tepkileri ölçmelidir.

717- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipi farklıdır?


A) Beni oraya götürmelisin.

B) Gişede arkadaşımı gördüm.

C) Sana her zaman inanır.

D) Konuklar bu gece gelecek.



718- Aşağıdakilerden hangisinde şimdiki zaman kipi geniş zaman anlamına gelecek şekilde kullanılmıştır?
A) Onun buradan taşındığını duyuyorum.

B) Sınav sonuçlarını merakla bekliyor.

C) O her zaman büyüklerinin sözünü dinliyor.

D) Unutma yarın işe başlıyorsun.



719- “Kendine ve muhataplarına saygılı olan insanlar, başkalarıyla olumlu, sağlam, güçlü ilişkiler kurabilirler. Ancak, başkalarıyla ilişki kurabilmek kadar, kurulmuş ilişkileri sürdürebilmek de önemlidir. Hatta, meseleye sonuçları açısından bakılırsa, kurulmuş ilişkileri devam ettirebilmek daha çok önem taşır.”
Parçaya göre en önemli olan nedir?
A) Kendine karşı saygılı olmak.

B) Başkalarına karşı saygılı olmak.

C) Başkalarıyla olumlu, sağlam, güçlü ilişkiler kurabilmek.

D) Kurulmuş ilişkileri sürdürebilmek.



720- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman (anlam) kayması yapılmıştır?
A) Genç adam sevgilisini görmeye sabah erkenden gider.

B) Her yıl tatil için Bodrum’a gideriz.

C) Baktığımda karşıki dağlarda gelincikleri görüyorum.

D) Büyüklerini her zaman ziyaret etmelisin.



721- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön yargı söz konusudur?

A) Bu kez kalbini kazanmayı başaramayacaksın.

B) Selin bu yıl sınavı kazanmış.

C) Okulun camlarını sokaktaki çocuklar kırmış olabilir.

D) Sen de bizimle sinemaya gelmek istemez misin?

722- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'güzel' kelimesi zarf görevinde kullanılmamıştır?
A) Öğretmenimiz çok güzel konuşurdu.

B) Bu, hayatımda okuduğum en güzel romandı.

C) Dün gece kar ne güzel yağdı,değil mi?

D) Öyle güzel uyuyordu ki uyandırmaya kıyamadım.

723- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin kökü ötekilerden farklıdır?
A) Ailede herkes aynı takımı tutuyordu.

B) Yazı türlerinden en beğendiğim tür makaledir.

C) Gazeteler erkenden bizlere ulaşır.

D) Annem bu olaya çok üzüldü.


724- “Rüzgarlık”,”kitaplık” sözcükleri için aşağıdakilerden hangisi uygundur?
A) Çoğul isim- basit isim- tür ismi

B) Teklik ismi - türemiş isim- tür ismi

C) Türemiş isim- teklik ismi- özel isim

D) Türemiş isim- çokluk ismi- tür ismi


725- Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi, kipi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) İyilik et kele, övünsün ele.

B) Kara gün kararıp kalmaz.

C) Ağaç yaş iken eğilir.

D) Ağacı kurt insanı dert yer.





CEVAP ANAHTARI ( 701/ 725)

701

D

711

C

721

A

702

C

712

A

722

B

703

A

713

A

723

B

704

A

714

A

724

B

705

A

715

A

725

A

706

B

716

D







707

C

717

A







708

B

718

C







709

C

719

C







710

C

720

A







726- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı kullanılmamıştır?
A) Eğri oturalım, doğru konuşalım.

B) Bayramda dargınlıklar unutulur.

C) Henüz sonuçları almadık.

D) Seninle sabahleyin buluşalım.


727- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması yoktur?


  1. Ben her akşam ders çalışıyorum.

  2. Neşet Ertaş yarın akşam bize geliyor.

  3. Yazın tatile Antalya’ya arkadaşlarımla gidiyoruz.

  4. Zil çaldı derse ben derse gidiyorum.


728- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla zaman zarf kullanılmıştır?


  1. Arkadaşlarla yarın sinemaya gitmek istiyorum.

  2. Bugün babamla konuşur yazın beraber gideriz.

  3. Sabah hazırlanarak yola çıkarız.

  4. Oraya öğleye varırız galiba.



729- Bize bir gün bile: "Yerdeki kağıtları toplayın, yere çöp atmayın." demedi. Bir gün olsun yere çöp atanı görmüşse bile azarlamadı. Yalnız her teneffüste, okula yeni girenlerin şaşkın bakışları arasında yer­deki çöpleri kağıtları toplardı. Bizler de o gün bu gündür yere minicik bir kağıt parçasını bile atamaz olduk; korkudan değil saygıdandı bu.
Parçada anlatılmak istenen ana düşünce aşağıda­kilerden hangisidir?


    1. Öğretmenler de temizlik yapabilir.

    2. Davranışlar sözden daha etkilidir.

    3. Öğrenciler öğretmene yardımcı olmalıdır.

    4. Temizlikçisi olmayan yeri öğrenci temizler.


730- “Dilek,Tufan,Emre ve Tufan okudukları bir roman hakkında konuşmaktadırlar:

Dilek : Romandaki mekanların tasviri çok etkileyiciydi.

Kübra : Yazar bu romanında diğer romanlarından farklı bir konu işlemiş.

Emre : Roman sonlarına doğru biraz sıkıcı bir hal almaya başladı.

Tufan : Yazar, romanı farklı bir sonla bitirebilirdi.”
Buna göre öğrencilerden hangisi okuduğu bu roman hakkında kişisel duygu ve düşüncesini ifade etmemiştir?

A) Dilek B)Kübra C)Emre D)Tufan


731-

Denizin renginin mavi olduğunu söyleyen genç dostunuza,niçin şiir yazmayı bırakmasını önerdiniz?

   Deniz mavi olduğu için.

  Peki,söz konusu kişi şair değil de ressam olsaydı,öneriniz aynı mı olurdu?

 Bir ressama denizin ne renk olduğunu sormazdım ki,olsa olsa dalgaların sesini betimlemesini isterdim ondan.

Paragraf yorumlandığında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A)      Herkes sanatla uğraşsaydı,üretilen her şey sanat eseri olurdu.

B)      Yaratıcılığın olduğu yerde sanattan söz edilir.

C)      Sanat eserini değerli kılan konusu değil,işleyişteki ustalıktır.

D)      Sanatçı imkansızı başarabilendir.


732- Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi ‘ bir işi başkasına yaptırma’ anlamını taşımaktadır ?

A-) Bütün soruları hemen çözüverdi .

B-) Arkadaşının ardından bakakaldı.

C-) Annem odamı bana temizletti .

D-) Arkadaşım sonunda gelebildi .
733- ( ) Biliyor musun ( ) sen ki ( ) dindar biri olarak tanınıyorsun ve öbür tarafta ne olduğunu bilmiyorsun ( ) öyle mi ( ) ( ) dedi.

Cümlesinde parantezle ayrılan yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilir?




  1. (-),(‘’),(,),( ?),(?),(‘’)

  2. (-),(‘’),(;),(.),(?),(‘’)

  3. (‘’),(?),(,),(,),(?),(‘’)

  4. (‘’),(.),(.),(;),(?),(‘’)



734- ‘Gibi’ edatı aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği sözcüğe farklı bir anlam katmıştır?


  1. Hiç kimse Emin gibi gitar çalamaz.

  2. Olayları duyduğu gibi eve koştu.

  3. Senin gibi bir adamla daha önce hiç karşılaşmadım.

  4. Bu çevrede onun gibi iyi biri yok bence.

735- Aşağıdaki cümlelerin yüklemi olan fiillerin hangisinin kipi farklıdır?

a-) Seni hiçbir zaman unutmayacağım.

b-) Sözlerin bana çok dokundu.

c-) Bir an evvel eve dönmeliyim.

d-) Giden gelmez;gelen duymaz.

736- Hangi cümledeki yüklemin yapısı basittir?

a-) Yeni aldığı elbiseyi bugün giydi.

b-) Çocuk, yatağından hafifçe doğruldu.

c-) Seyahatten dönen kardeşini yokladı.

d-) Akşam olunca sokaklar tenhalaştı.

737- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?

a-) Yarın okulun kütüphanesinde olacağım.

b-) Bu filmi siz de seyretmeliydiniz.

c-) Buralarda kış her zaman soğuk geçiyor.

d-) Balık tutmak için evden çıkıyorlar.

738- Ben dünya diyorum

Sen evren

Ben merasim diyorum

Sen tören

Ben hatıra diyorum

Sen anı


Be çağ diyorum

Sen devir

Biz yavrum

İki devrin

İki ayrı insanı.

Yukarıdaki şiirde anlatılmak istenen ana düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

a-) Her yörenin dili farklıdır.

b-) Şairlerin dili halkın dilinden farklıdır.

c-) Dil zamanla değişir.

d-) Dil hiçbir zaman değişmemelidir.


739- Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir ifade taşımaz?


  1. Evimi çok sevdiğim için o benim adeta yuvamdır.

  2. İnsan yaşadığı toplumu yok sayamaz.

  3. Mutluluğu içimde ararım.

  4. İnsanlık tarihi çok eskilere dayanır.


740- Aşağıdaki cümlelerden hangisi kesinlik taşır?
a) Türkçe dersini biraz severim.

b) Azıcık ekmek verir misin?

c) Kasabamızın nüfusu 10.000’dir

d) Bu gün çok mutluyum.


741- Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde kişi eki yoktur?


  1. Okumuşum

  2. Yağıyor

  3. Bilseniz

  4. Borçlandık

742- “Olmak, fiili aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı fiil olarak kullanılmamıştır”?


  1. Bu yaz ekinler erken oldu.

  2. Evimizin bir de bahçesi olmalı.

  3. Her şeyden önce insan olmalı.

  4. Gideli iki yıl oluyor.

743- ‘’İçin’’ edatı bazen cümlede bir olayın sebebini anlatmak için kullanılır

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralın dışında bir kullanım vardır.
A) Geç kaldığı için geziye katılamadı.

B) Çalışmadığı için başarısız oldu.

C) Seni görmek için geldim.

D) Hava yağmurlu olduğu için dışarı çıkamadık.


744- Bir işin nasıl yapıldığını nasıl anlatıldığını gösteren sözcüklere durum zarfı denir.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum zarfı yoktur?

A) Karşı kıyıya yüzerek geçti.

B) Ağlamaktan gözleri kurudu.

C) Yıldızlar bu gece pırıl pırıl yanıyor.

D) Öfke ile kalkan zarar ile oturur.


745- Sanırım bu okula bir daha gelmeyiz.” Cümlesindeki altı çizili fiilin olumlu biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
a) geleceğiz b) geliriz c) gelelim d) gelmeliyiz

 
746- Aşağıdaki kelimelerin hangisinin anlamı yanlış verilmiştir?


a) kabiliyet - yetenek

b) vasıta - araç

c) teşkilat – şekillendirme

d) medeniyet - uygarlık

 

747- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiil, anlam kaymasına uğramamıştır?
A) Haftaya ailece Sakarya’ya gideriz.

B) Her zaman görevlerimi yapacağım.

C) Yarın dedemlere gidiyoruz.

D) Hazırlığımı yaptıktan sonra yola çıkacağım.



748- “Anadolu’yu duygusallığı içinde bilmek, öğrenmek, tanımak mı istiyorsunuz?Türkülerini dinleyiniz ancak türkülerle Anadolu’nun gönlüne girebilirsiniz.Türküler Anadolu’nun yanık yüreği, atan damarıdır.Türkülerdedir Anadolu’nun duygusal hayatı.Anadolu bir bakıma türkülerinde yaşar.Türküleri Anadolu yoğurur, ezgisini Anadolu yapar.Bunun için türkülerde ferdî bir çaba aranmaz.Anadolu halkıdır türküleri yaratan ve yaşatan.”

Mehmet ÖNDER


Altı çizili cümlede anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anadolu halkının türkülerle iç içe olduğu.

B) Anadolu türkülerinin halkın ortak ürünü olduğu.

C) Anadolu türkülerinin söyleyeninin belli olduğu.

D) Anadolu türkülerinin içten ve yanık olduğu.

749- “kapı deliği” tamlaması hangi tür tamlamadır?


  1. Belirtili ad tamlaması

  2. Belirtisiz ad tamlaması

  3. Sıfat tamlaması

  4. Zincirleme ad tamlaması

750- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” sözcüğü farklı türde kullanılmıştır?




  1. Bu taraftaki evler çok güzel.

  2. Bu dağlar geçit vermez.

  3. Bu senin en sevdiğin şarkıydı.

  4. Bu diyardan göçtüler.



CEVAP ANAHTARI ( 726/ 750)

726

A

736

A

746

C

727

D

737

C

747

D

728

B

738

C

748

B

729

B

739

D

749

B

730

B

740

C

750

C

731

A

741

B







732

C

742

B







733

C

743

C







734

B

744

B







735

C

745

B






751- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması vardır?


A) Her gün dişlerimi fırçalarım.

B) Yarın İzmit’e gideceğiz.

C) Borcumu ödeyeceğim.

D) Sabahları erkenden kalkıyorum.


752- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiili zaman yönünden niteleyen bir kelime vardır?


A) Kardeşim güzel bir kalem aldı.

B) Dünkü olayı unutmadım.

C) Küçük kardeşimi gördüm.

D) Yarın onunla görüşeceğim.


753- Aşağıdaki cümlelerde geçen sözcüklerden hangisi soyut bir kavramı karşılamaktadır?



  1. İzmir güzelleri ile tanınmıştır.

  2. Bu dünyada hep iyiler kazanır.

  3. Senin gibi yüreksiz birini de görmedim.

  4. Saatler cumartesi günü ileri alındı.

754- Aşağıdaki deyimlerden hangisinde “söz dinlememek, şımarık davranışlarda bulunmak” anlamına gelen bir deyim kullanılmıştır?




  1. Eli kulağında olmak.

  2. Eli ayağına dolaşmak.

  3. Elde avuçta bir şey bırakmamak.

  4. Ele avuca sığmamak.

755- Aşağıdaki yüklemlerden hangisi isim soyludur?


  1. Gecemize sizi de bekliyoruz.

  2. Yıl sonunda geziye gidiyoruz.

  3. Okumak tutkuların en asilidir.

  4. İstediğiniz kadar alabilirsiniz.

756- Aşağıdaki tümcelerin hangisinde zaman kayması vardır?


A.Okullar açılalı üç hafta oldu.

B.Otobüs son durağa gelince indik.

C.Her çarşamba işyerine gidiyor.

D.Kaza İzmir’e gelirken olmuş.

757- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ek eylem almamıştır?
A.İşleri karıştıranlar bilgisiz insanlardı.

B.”Ürün” sözcüğünü sıkça kullanıyor.

C.Kuru üzüm sağlık için çok sağlıklıymış:

D.Onunla konuşmak doyulmaz bir zevkti.


758- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç ilişkisi yoktur?


  1. Haber vermeden buradan ayrılacaktı.

  2. Neredeyse açlıktan bayılacaktı.

  3. Hastalandığından işleri yarım kaldı.

  4. Çok beklemekten ayakta duramıyor?

759-


  1. Tek

  2. Bilim

  3. Göstericimiz

  4. Olmalıdır

  5. Yaşamda

  6. Yol

Yukarıdaki sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle yapabilmek için sıralama nasıl olmalıdır?


A) 2-4-1-6-3-5 B) 5-1-6-3-2-4
C) 1-2-4-6-3-5 D) 1-2-4-3-5-6

760- Hangi seçenekte eğik çizginin kullanımı yanlıştır.




  1. Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü / Kız kardeşimin gelinliği şehidimin örtüsü

  2. Üçüncü yazılımızı 28/5/2008 tarihinde olacağız.

  3. Gebze / Kocaeli arası bir saat sürmüş.

  4. Fiile getirilen – malı / -meli gereklilik anlamını verir.

761- “Ablamla kütüphaneye ………………….. gidiyoruz.” Cümlesinde boş bırakılan yere hangisi getirilirse anlam kayması olmaz.




  1. Birazdan

  2. Bu öğleden sonra

  3. Şu anda

  4. Her cumartesi

762- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ek - eylem kullanılmıştır?




  1. Onların işine karışmamaktı senin yapman gereken.

  2. Her sanat eserinde mutlaka bir amaç bulunur.

  3. Her kitap,yazarının ruhunu yansıtmaz.

  4. Başkalarına kendi düşüncemizi benimsetmekten kaçınmalıyız.

763- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiil kipinde anlam kayması vardır?




  1. Yatmadan önce mutlaka biraz kitap okurum.

  2. Hiçbir zaman işlerimi yarım bırakmam.

  3. Acele etme,birazdan yanında olurum.

  4. Bu çocuk yalnız kalmaktan çok korkar.

764- Aşağıdaki birleşik adlardan hangisi farklı bir tamlama biçimindedir?




  1. Alyuvar

  2. Yerçekimi

  3. Gözbebeği

  4. Kuşpalazı

765- Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?




  1. O, çok hoşgörülü bir insandı.

  2. Çevremizde çok sevilen bir kişiydi.

  3. Bu yılki notları geçen senekilerden yüksek.

  4. Onu herkesten çok seviyorum.

766- “İsim türünden kelimeler “–di, -miş, -ise, -de” eklerini alarak cümlede yüklem görevi üstlenirler” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil alan bir zamir cümlede yüklem görevinde kullanılmıştır?


  1. Duyduklarıma inanamıyorum!

  2. Hayatta yapılabilecek en iyi şey kitap okumaktır.

  3. Kütüphaneler haftasındayız.

  4. Tüm bu arsalar onunmuş.

767- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman bildiren bir kelime yoktur?




  1. Yarın size geliyoruz

  2. Şu an size soru hazırlıyorum

  3. Geleceğini daha önceden bildirseydin?

  4. Bizde ne kadar kalacaksın?

768- Aşağıdaki cümlelerdeki ek-fiillerden hangisi farklı görevde kullanılmıştır?




  1. İsmail bu gün gelmeyecekti.

  2. Sen gelseydin ,biz onları yenerdik.

  3. Bu konuda o çok başarılıydı.

  4. Soruların yarısını çözebiliyordu.

769- Aşağıdaki cümlelerden ek eylem kullanılmıştır?


a)Babam kalemini açtı.

b)Zeynep arabanın altından topu çıkaramadı.

c)Salladı çocuğu sabaha kadar.

d)Benzin deposunun altı çok kalındır.


770- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereklilik kipi kullanılmıştır?


A) Arkadaşlarıyla her zaman yardımlaşıyor.

B) Yarın okulda buluşacağız.

C) Kardeşin böyle konuşmamalı.

D) Her sabah bu saatte işe gider.

771- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi diğerlerinden daha farklı bir yapıdadır?
A) Senin yerinde olsam bu sırrı ona söylemezdim.

B) Hayvanlar özgürlüğün tadını çıkarırcasına oradan oraya koşturuyordu.

C) Öğretmenin önerdiği tüm kitapları bir ay içinde okuyacakmışız.

D) O da senin bildiklerini, belki de daha fazlasını biliyor.


772- ”Bu aralar kimse burnundan kıl aldırmıyor.”cümlesindeki altı çizili deyimin anlamı aşağıdakilerin hangisinde vardır?


A) Çok sinirlenen çocuk bir hışımla odasına koştu.

B) Ukalaca tavırların herkesi rahatsız ediyor.

C) İnsanlar başkalarının işine niçin müdahale ediyorlar?

D) Kabahatli olmak ayıp değil,ders çıkarmaya bakmalısın.

773- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kayması vardır?
A) Geçen akşam sinemaya gittik.

B) Bayram tatili için yarın Ankara’ya gidiyoruz.

C) Kardeşim benimle hiç iyi geçinmez.

D) Fatih Sultan Mehmet, 1453’te İstanbul’u fethetti.

774- Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Öykü, olaya dayalı bir yazı türüdür.

B) Makale düşüncelere dayalı bir yazı türüdür.

C) Masallarda gerçek dışı unsurlar görülebilir.

D) Gezip görülen yerlerle ilgili yazılan yazı türü anıdır.


775- Aşağıdakilerin cümlelerin hangisinde zarf yoktur?


A) Öğrenciler, bu sınava çok iyi hazırlandılar.

B) Gönüllü askerler, bir adım ileri çıktılar.

C) Erzurum’a bir yıl sonra gideceğiz.

D) Ablamlar, bize gelecekmiş.




CEVAP ANAHTARI ( 751/775)

751

D

761

C

771

D

752




762

A

772

A

753

C

763

C

773

B

754

D

764

A

774

D

755

C

765

C

775

D

756

C

766

D







757

B

767

D







758

A

768

C







759

B

769

D







760

C

770

C







776-

Tugay: “Hey arkadaşlar! Biz bu yaz Çanakkale’ye gidiyoruz.”

Erdem: “Ne güzel! O zaman yüreği vatan sevgisi ile çarpan Seyit Onbaşı’nın anıtını da görebileceksin.”

Ömer: “Biliyorsunuz değil mi? Seyit Onbaşı, düşman donanmaları Çanakkale’den geçerken, 275 kiloluk top mermisini kaldırır.”

Toprak: “Evet duymuştum ama yine de ben bu konuyu yarın internetten ayrıntılı bir biçimde araştırırım.”
Yukarıdaki dört arkadaştan hangisinin konuşmasında bir zaman ve anlam kayması vardır?
A) Erdem B) Toprak C) Ömer D) Tugay

777- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırılırsa anlam değişir?


A) Sevgili çocuklar, şimdi beni dinleyin!

B) Polis, kadına yardım ediyordu.

C) Çamların, gürgenlerin, meşelerin arasına daldı.

D) Annesi, kendine bu kadar eziyet etme, dedi.

778- Evi gördüm ve alacağım.” cümlesindeki fiillerin kipleri sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
a) görülen geçmiş zaman- geniş zaman

b) görülen geçmiş zaman- gelecek zaman

c) görülen geçmiş zaman- şimdiki zaman

d) görülen geçmiş zaman-öğrenilen geçmiş zaman

779- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, “dil” kelimesi ile yapılmış bir deyim vardır?


  1. Doktor, hastanın diline baktı.

  2. İnsan, önce kendi dilini iyi bilmeli.

  3. Beni kötülemeye dili varmadı.

  4. O, dilimizin kurallarını da öğreniyor.

780- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır?


a) Havanın ısınacağını dedem hissetmiş.

b) Hava ısınınca buzullar çözüldü.

c) Artık paltolarınızı çıkarabilirsiniz.

d) Şubat ayı da böyle geçiverdi.

781- “Biz bu kadar emeği sana boş yere mi verdik.”cümlesinde hakim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
a) Pişmanlık b) Endişe c) Sitem d) Üzüntü

782- Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde ek eylem kullanılmıştır?


a) Kitap en iyi arkadaştır.

b) Dost kara günde belli olur.

c) Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır.

d) Sakla samanı gelir zamanı.

783- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından farklıdır?
a) bilgisayar b) biçerdöver c) hanımeli d) kabiliyet

784- “Şu ucuz olmasına karşın, bana ondan daha kaliteli gibi görünüyor.” cümlesindeki altı çizili sözcüklerin türleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?


A) işaret zamiri – kişi zamiri – işaret zamiri

B) kişi zamiri – işaret zamiri – kişi zamiri

C) işaret zamiri – kişi zamiri – kişi zamiri

D) kişi zamiri – kişi zamiri – işaret zamiri

785- “Şimdi bir heykeltıraş düşününüz. Gevşek ve çürük bir zemin üzerine güzel, mükemmel bir heykel yapmaktadır. Bu heykeli bir an için herkes beğenebilir. Fakat zemin çürük olduğundan bu heykel yaşayamaz. Harçlarla ne kadar kuvvetli destek yapılırsa yapılsın, yıkılır. Çünkü zemin gevşektir.”
Bu parçada vurgulanan ana düşünce hangisidir?
A) Önemli eserlerde kaliteli malzeme kullanmak gerekir.

B) Önemli işler bazı zararları göze almayı gerektirir.

C) Bir eserin kalıcılığı mükemmel olmasına bağlıdır.

D) Her iş sağlam bir temele dayanmalıdır.


786- Aşağıdaki altı çizili sözlerden hangisi, deyim olarak kullanılmamıştır?

  1. Onu yola getirmek için çok uğraştık.

  2. Tembel arkadaşları çocuğu yoldan çıkardı.

  3. İkinci gelişim ama, yine de evinizin yolunu şaşırdım.

  4. Bir yolunu bulup kitapları almalıyım.

787- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yazılışı doğrudur?




  1. Ahmet de Alanyaya gidecek.

  2. Ahmetde Alanya’ya gidecek.

  3. Ahmet de Alanya’ya gidecek.

  4. Ahmet te Alanyaya gidecek.

788- Edebiyat, sanat, siyaset, ticaret vb. alanlarda haklı bir üne kavuşmuş, tanınmış insanların hayatlarını, eserlerini, başarılarını okuyucuya duyurmak amacıyla yalın bir dille, tarafsız bir görüşle yazılan inceleme yazılarına ne ad verilir?


a) Masal

b) Hikaye

c) Biyografi

d) Deneme

789- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
a) Ailesini geçindirmek için yıllarca çalıştı.

b) Ödevleri hep son güne bıraktığın için bu kadar sıkıntıya giriyorsun.

c) Düşünmeden konuştuğun için herkesi kırıyorsun.

d) Hevesini kırmamak için sustum.

790- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı vardır?


  1. Daha çok işimiz var burada.

  2. Daha büyük işler başarmak zorundayız.

  3. Bizi daha güzel günler bekliyor.

  4. İşinden eve daha gelmedi.

791- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur?





  1. Bugün dayımlarla size geliriz.

  2. Her zaman televizyon izliyor.

  3. Yarın tiyatroya hep birlikte gidiyoruz.

  4. Hep birlikte oynuyoruz.

792- Aşağıdakilerden hangisinde soru işaretinin kullanılması gereksizdir?




  1. Ağaçlar erken mi yaprak döktü?

  2. Tedavi için Ankara’ya mı, İstanbul’a mı gideceksin?

  3. Aradı mı, aramadı mı bilmiyorum?

  4. Eylül, ekim ve kasımın sonbahar ayları olduğunu bilmiyor musunuz?

793- Aşağıdakilerden hangisiyle kurallı birleşik fiil yapılamaz?




  1. Sez b) sürdür c) düzelt d) his

794- Aşağıdakilerden hangisinde virgülün kullanılmaması anlamı etkiler?




  1. Yaşlı, ağaçlara uzun uzun baktı

  2. Tedavi için Ankara’ya mı, İstanbul’a mı gideceksin?

  3. Aradı mı, aramadı mı bilmiyorum?

  4. Eylül, ekim, kasım sonbahar aylarıdır.

795- Aşağıdakilerden hangisiyle kurallı birleşik fiil yapılabilir?




  1. Sezgi b) yazı c) düzel d) tahmin

796- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiili niteleyen bir kelime vardır?


A) 19 Mayıs sevinçle kutlandı.

B) Zavallı kadını içeriye almamışlar.

C) Her şey mutlu bir hayat için

D) Bu boş laflarla kimseyi kandıramazsın.

797- ”Bir liranın değerini merak ederseniz, birisinden ödünç almaya çalışın.”cümlesini en kapsamlı anlatan yargı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Bir lira çok değerlidir.

b) İnsanlar ödünç para vermekten hoşlanmaz.

c) Önemsiz miktardaki paralar birine ödünç verildiğinde değer kazanır.

d) Ödünç alınan paralar daima değerlidir.

798- “Yeni” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde fiili nitelemiştir?
a) Sana yeni düşünce kitapları almalıyız.

b) Artık bundan sonra yeniyi kabullenmeliyiz.

c) Yeni yerler görmek insana mutluluk verir.

d) Toplantımız daha yeni başladı.


799- Aşağıdakilerden hangisi bildirme kipindendir?
A) Oynayalım

B) Gel


C) Okumuş

D) Gitsem


800- Aşağıdakilerin hangisinde soyut isim vardır?

A) Sabah akşam durmadan çalışır


B) Bir seyir defteri tuttum
C) Bu duygu hepimize yeter
D) Dün güzel olaylar oldu



CEVAP ANAHTARI ( 776/800)

776

D

786

C

796

A

777

B

787

C

797

C

778

B

788

C

798

D

779

C

789

A

799

C

780

B

790

D

800

C

781

C

791

D







782

A

792

C







783

D

793

D







784

A

794

A







785

D

795

C








Yüklə 186,07 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə