Cinci plus trei argumente



Yüklə 24,09 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü24,09 Kb.
#26910

VACCINAREA este cea mai eficientă intervenţie

de sănătate publică

CINCI ARGUMENTE PENTRU A INVESTI ÎN IMUNIZĂRI

1. Vaccinarea salvează vieţi. Nu este doar un fel de a spune – este un fapt demonstrat. Pe parcursul secolului douăzeci, milioane de vieţi de copii au fost salvate în întreaga lume datorită vaccinării. Doar datorită vaccinărilor, către anul 1979 a dispărut în întreaga lume variola. Următoarele pe lista de lichidare sunt poliomielita şi rujeola.

Graţie imunizărilor, Moldova este declarată ţară liberă de poliomielită. Difteria, tusea convulsivă, tetanosul, sunt înregistrate extrem de rar. Un succes aparte al imunizărilor în Moldova este reducerea de peste 20 ori a cazurilor de îmbolnăvire prin hepatita virală B la copii. În prezent este în derulare programul de eliminare a rujeolei şi combatere a rubeolei congenitale.

Dacă însă nu vom vaccina copiii, infecţiile vor reveni şi vor ucide iarăşi sute şi mii de copiii, aşa cum se întâmplă în ţările în care, din diferite motive, copiii nu sunt vaccinaţi. Numai din cauza tusei convulsive în lume mor anual 500 000 – 600 000 de copii, iar în urma rujeolei -- circa un milion de copii.

2. Vaccinarea previne răspândirea infecţiilor. Prevenirea bolilor este sarcina de bază a sănătăţii publice. Este mult mai uşor să previi o maladie decât să o tratezi. Vaccinurile previn îmbolnăvirea şi protejează, în cazul contactului cu persoanele ne-vaccinate, împotriva mai multor boli infecţioase, odată foarte răspândite în Moldova, cum ar fi poliomielita, rujeola, difteria, tusea convulsivă, rubeola, oreionul, tetanosul, hepatita B.

3. Vaccinarea salvează copiii de invalidizare. Multe din infecţiile care pot fi prevenite prin vaccinare nu pot fi tratate eficient şi drept urmare copiii rămân cu dizabilităţi, care le afectează întreaga viaţă. De exemplu, rubeola suportată în timpul sarcinii poate cauza orbire, surditate, anomalii ale inimii la nou-născut etc.

4. Vaccinarea economiseşte bani. Banca Mondială constată că vaccinurile trebuie să fie primele pe lista iniţiativelor de sănătate publică susţinute de guvernele ţărilor. Programele de imunizări sunt considerate cele mai cost-eficiente intervenţii de sănătate şi se află printre puţinele iniţiative care se soldează în mod sistematic cu beneficii mai mari decât costurile investiţiilor.

Multiplele studii cost-beneficiu asupra programelor de imunizări au demonstrat că raportul dintre investiţii şi beneficii este de la 1:7 până la 1:80. Acest lucru înseamnă că fiecare leu investit în imunizări economiseşte de la 7 până la 80 lei din costurile medicale directe, legate de diagnostic şi tratament, şi din costurile indirecte, legate de pierderea capacităţii de muncă a persoanei bolnave sau a persoanei care are grijă de un copil bolnav. În unele cazuri costul tratamentului poate fi extrem de mare. Astfel, un studiu recent privind introducerea vaccinului împotriva Haemophilus Influenza tip B în Moldova a demonstrat că doar costul tratamentului unui caz de meningită acută asociată de Haemophilus Influenza tip B este de 300 dolari SUA, iar tratamentul complicaţiilor se poate ridica până la 6,000 dolari SUA.



5. Vaccinurile sunt accesibile. Costul anual al vaccinării pe cap de locuitor este de doar 0,22 dolari SUA. Estimările făcute pentru Republica Moldova arată că imunizarea completă a unui copil costă aproximativ 300 constituie mai puţin de 1% din bugetul pentru sănătate.
.

De ce trebuie să vaccinăm copiiI?


Poliomileita, rujeola şi difteria erau pe timpuri boli care duceau la peire şi schilodeau copiii în Moldova. După mai bine de o jumătate de secol de vaccinare aceste boli au cedat iar vaccinarea în continuare este o condiţie absolut necesară sănătăţii generaţiilor actuale şi celor viitoare.

Probabilitatea că un copil se va imbolnăvi de aceste boli în mare măsură depinde de sistemul său imun şi capacitatea acestuia să învingă boala. Capacitatea de a învinge este diminuată mult dacă copilul este alimentat insuficient sau locueşte în condiţii de trai sau sanitare proaste acestea făcândui pe copii deosebi de vulnerabili iar patogenii sunt mereu prezenţi în mediu.

Rujeola, o boală respiratory, a provocat în diferite perioade până la zeci de mii de cazuri de îmbonăviri in Moldova - mai multe decît oricare altă boală infecţiosă. Rujeola slăbeşte sistemul imun al copilului şi îl face susceptibil la complicaţii fatale de pe urma diareei şi pneumoniei. Majoritatea copiilor necesitau carantină şi îngrijiri medicale iar unii din ei au fost afectaţi pe viaţă de orbire, surzire sau afecţiuni ale creerului.

Tetanosul, supranumit în Testamentul Vechi “moarte la a şaptea zi” este fatal pentru oricare nou născut. Bacteriile de tetanus veţuiesc în sol si deşeuri casnice şi infectează coarda umbilicală a cou născutului dacă la naştere nu s-au resepctat strict cerinţele sanitare. Pe parcursul a. 2001 de tetanus au murit 200,000 nou născuţi şi 30,000 mame în toată lumea. Până în anul 1966, în Moldova erau înregistrate de la 50 până la 155 de cazuri annual şi toate necesitau tratament de lungă durată şi supraveghere medicală.

La difterie sau pertusă (supranumită tuse măgărească) bacteriile atacă plămânii şi provoacă tusea crornică, pneumonii şi dificultăşi la respiraţie. În Moldova de până la a. 1969 se înregistrau de la 500 până la 10.000 de cazuri de pertusă şi majoritatea copiilor bolnavi necesită spitalizare. Doar în perioada a. 1994 – a.1996 din cauza lipsei de vaccinuri în ţară şi zvonurilor precum că vaccinul este de calitate proastă sau chiar periculos au fost înregistrate circa 900 de cazuri grave de difterie iar 46 s-au soldat cu deces. Datorită eforturilor enorme depuse în campania de vaccinare împotriva difteriei pe parcursul a. 1997 epidemia tragică a fost stopată. În prezent se înregistrează doar cîte un caz.

Poliomielita este o infecţie care atacă sistemul nervos şi doar la câteva ore paralizează ireversibil picoarele şi provoacă deformaţii severe ale acestora. Pe la mijlocul anilor 50 în Moldova se înregistrau annual de la 200 până la 500 cazuri de polio. Şi dacă actualmente Moldova este certificată ca ţară liberă de poliomielită iar populaţia ţării este pe deplin protejată e doar pentru că vaccinarea împotriva poliomielitei este aceesibilă în instituţile medicală şi este adminstrată fiecărui copil din ţară! Boala, însă, continue să bântuie în alte ţări ale lumii (India, Pakistan, Nigeria) şi poate re-apărea în Moldova dacă s-ar întrerupere vaccinarea.

Hepatita virală de tip B afectează deopotrivă nou-născuţi, copiii şi adulţii. Mulţi dintre aceştea vot rămâne purtători de virus pentru toată viaţa iar o bună parte vor suferi de pe urma hepatitei, cirozei şi a cancerului de ficat. Până la mijlocul anilor 90 în Moldova se înregistrau cele mai înalte rate de infectare în Europe - circa 2,000 în fiecare an. După întroducerea vaccinării universale a nou născuţilor cazurile în rândul copiilor mai mici de 14 ani au scăzut cu 96% ! Aceşti copii sunt acum protejaţi !

Exemplele de mai sus sunt menţionate pentru a explica pericolele bolilor infecţioase şi a aduce dovezi că vaccinarea este necesară şi protejază vieţile copiilor! Cu cat mai mulţi copii sunt vaccinaţi cu atât e mai mic riscul că infecţiile extrem de contagioase pot apărea în comunitate.
VACCINAREA – MESAJE PRINCIPIALE

Vaccinările protejează comunităţi şi ţări întregi de boli infecţioase care dealtfel, se răspândesc foarte rapid şi nu cunosc frontiere de stat. Cu câţi mai mulţi copii în comunitate sunt vaccinaţi cu atât mai protejat este fiecare dintre ei şi adulţii din jur. Atunci cănd ratele de vaccinare scad bolile infecţioase reapar în scurt timp. În ţările Europei de Est pe parcursul anilor 90s ratele joase de vaccinare au provocat epidemii majore de boli infecţioase aşa ca diftheria care a omorât circa 30,000 persoane. Câtre timpul când epidemia a fost stopată boala s-a răspandit deja şi în Europa de West şi a afectat Finlanda, Germania şi Norwegia.

Vaccinurile sunt foarte efective şi cost efective deoarece nici o altă intervenţie medicală nu a fost la fel de efectivă ca vaccinarea în cea ce priveşte reducerea numărului de cazuri de boli şi decese la copii. Vaccinările sunt cele mai cost-efective intervenţii deoarece costul unui vaccin, a seringii şi a prestării serviciului de vaccinare este mult mai mic în comparaţie cu costul tratamentului unui caz de îmbolnăvire, spitalizare, deces sau prejudicii aduse familiei de pe urma îmbolnăvirii copilului. Într-un recent studiu de evaluare a necesităţii întroducerii vacinării împotriva Hemofilus influenţa de tip B în Moldova a fost conclus că costul mediu al tratamentului unui caz de meningită acută cauzată de infecţie este de circa 300 dolari SUA iar costul tratamentelor complicaţiilor de termen lung (surzire, paralizie sau afectarea creerului) este de circa 6,000 dolari SUA.

Vaccinurile sunt accesibile deoarece în prezent vaccinarea completă a unui copil în Moldova costă circa 35 lei (costul vaccinurilor, seringilor şi a cutiilor de colectare a seringelor folosite). La un cost de doar 35 lei copii sunt protejaţi de nouă boli infecţioase severe: diftheria, pertusa, tetanos, poliomielita, rujeola, rubeola, oreion, tuberculoză şi hepatita de tip B.

Vaccinuri noi devin disponibile deoarece progresul ştiinţific şi cel tehnologic este continuu. Sunt în defăţurare studiile ştiinţifice privind vaccinurile împotriva SIDA şi cel îmbunătăţit împortiva tuberculozei iar pe piaţă apar vaccinuri „combinate” care conţin 3-7 vaccinuri într-o doză. În acest respect, asigurarea finanţării stabile şi îmbunătăţirea serviciilor de vaccinare în cadrul sistemului de ocrotire a sănătăţii este esenţială pentru asigurarea vaccinurilor noi pentru copiii din Moldova.
VIITORUL IMUNIZĂRILOR ÎN MOLDOVA:

DUMNEAVOASTRĂ DECIDEŢI
Imaginaţi-vă pentru un moment Moldova fără vaccinuri... Greşeşte cel care crede că acest lucru nu l-ar afecta. Fiecare dintre noi ar trăi cu frica de a contracta difterie, tetanos, rujeolă sau alte maladii ... Poliomielita ar schilodi copiii, iar tusa convulsivă ar continua să ucidă. Toate aceste şi alte boli ar lua vieţile a mii de copii, iar familiile nu ar putea face nimic ca să-i salveze. Speranţa de viaţă ar fi mult mai mică şi situaţia ar impune restricţii severe de circulaţie şi migrare. La primul zvon despre o epidemie, oraşele ar fi părăsite de mii de oameni, iar în sate casele celor bolnavi ar fi înconjurate de la o poştă. Pierderile ţării în termeni de vieţi, creativitate, productivitate, potenţial şi venituri ar fi enorme.
Nu e doar o fantezie sumbră. Lumea întreagă, inclusiv Moldova, a trăit astfel de vremuri. Mai mult, în lume mai există locuri, în special foarte sărace, unde oamenii mor pentru că nu sunt vaccinaţi. Un sfert din toţi copiii lumii încă nu sunt protejaţi de maladiile contagioase. 3 milioane de persoane, dintre care 2 milioane de copii, mor anual din cauza unor boli infecţioase care ar putea fi prevenite.
Până în anul 1966, în Moldova erau înregistrate anual până la 10 000 de cazuri de tuse convulsivă, dintre care o persoană din 500 deceda, până la 155 cazuri de tetanos, dintre care fiecare al treilea bolnav deceda şi până la 1 000 de cazuri de difterie, fiecare al zecelea fiind letal.


Cu doar câţiva ani în urmă, în 1993-94, atunci când a apărut o breşă în investiţiile pentru imunizări, Moldova s-a confruntat cu o explozii de difterie care a afectat sute de familii.


Imunizarea este cea mai eficientă investiţie în sănătatea populaţiei - este un lucru demonstrat.

Un stat nu-şi poate permite să lase neacoperit domeniul imunizărilor şi din considerente de sănătate publică şi umane, dar şi din considerente economice şi de securitate - maladiile infecţioase ameninţă stabilitatea economică şi socială a unui stat. În timpurile noastre, ale migraţiei globale, o maladie infecţioasă se răspândeşte mai rapid decât oricând în istorie. Deşi actuala situaţie a imunizării în Moldova pare să fie bună, din păcate nu putem vorbi deocamdată de o stabilitate şi durabilitate a investiţiilor în imunizare în Moldova.


Toate persoanele cu funcţii de decizie într-un stat, care stabilesc priorităţile pentru agenda politică, economică şi socială – fie ei din finanţe, economie sau planificare strategică - trebuie să conştientizeze că au luat asupra lor şi sarcina salvgardării sănătăţii publice. Este o responsabilitate pe care nu puteţi să o ignoraţi.






Yüklə 24,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin