Comisia Europeană – Comunicat de presă
Agenda digitală: rețelele de socializare pot face mult mai mult pentru a proteja viața privată a minorilor – Raportul Comisiei
Bruxelles, 30 septembrie 2011 – Conform unei noi serii de teste efectuate la solicitarea Comisiei Europene, doar două site-uri de socializare din nouă (Habbo Hotel și Xbox Live) au setări standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decât de persoanele din lista lor de contacte autorizate.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a site-urilor oferă tinerilor informații privind siguranța adaptate vârstei, recomandări și/sau materiale educative destinate în mod specific minorilor; de asemenea, site-urile respective răspund la solicitările de asistență. Șapte site-uri au răspuns la solicitări de asistență, din care majoritatea în mai puțin de o zi.
Două site-uri (Dailymotion și Windows Live) se asigură că minorii nu pot fi contactați în mod automat decât de prieteni prin intermediul mesajelor publice sau private. Pe toate site-urile testate minorii pot primi cereri de prietenie de la oricine. Pe șase dintre site-urile testate, profilurile minorilor pot fi accesate direct de prieteni ai prietenilor. Toate site-urile testate pun la dispoziție o versiune prescurtată și mai ușor de înțeles pentru copii a condițiilor de utilizare sau a codului de conduită.
Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitală, a declarat în legătură cu acest subiect: „Tinerii se bucură de rețelele de socializare online, care le aduc mari beneficii, însă ei nu sunt mereu suficient de conștienți de existența anumitor riscuri, cum ar fi manipularea psihologică. Site-urile rețelelor de socializare trebuie să ia în serios responsabilitatea pe care o au față de acești tineri. Intenționez ca, pe parcursul acestui an, să abordez aceste aspecte printr-o strategie menită să facă internetul mai sigur pentru copii, sub forma unei combinații de măsuri de protecție și de responsabilizare.”
Raportul analizează mai îndeaproape implementarea programului „Principii pentru rețele de socializare mai sigure în UE” prin blogging (Skyrock) și platforme de jocuri (Xbox Live), platforme de vizualizat fotografii și filme (YouTube, Dailymotion, Flickr), lumi virtuale (Habbo Hotel, Stardoll), platforme care au unele funcționalități de socializare (Windows Live) și platforme care permit crearea de profiluri personale în același timp cu posibilitatea încărcării de blogări, fotografii și actualizări ale profilului (Yahoo! Pulse). Testele au fost efectuate în perioada martie – iunie 2011.
Raportul cel mai recent vine în completarea celui publicat în iunie 2011 cu privire la implementarea Principiilor de către paisprezece site-uri de rețele de socializare (a se vedea IP/11/762).
Comisia reanalizează modul în care sunt protejați minorii de manipulare psihologică și hărțuire pe internet în cadrul obiectivului stabilit de Agenda Digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200), pentru a spori încrederea în internet. Comisia va include rezultatele celor două anchete privind implementarea Principiilor pentru rețele de socializare mai sigure în cadrul unei inițiative globale menite să responsabilizeze și să protejeze copiii atunci când folosesc tehnologii noi. Inițiativa respectivă este programată pentru o dată ulterioară în cursul acestui an.
Context
„Principiile pentru rețele de socializare mai sigure” reprezintă un acord autonom intermediat de Comisie în 2009 pentru a asigura siguranța copiilor pe internet (a se vedea IP/09/232).
Până în prezent, douăzeci și una de companii au semnat Principiile pentru rețele de socializare mai sigure: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani, Google, Hyves, Microsoft Europe, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, Skyrock, VZnet Netzwerke, Stardoll, Sulake, Tuenti, Yahoo! Europe și Zap. Wer-kennt-wen a aderat în noiembrie 2010, dar nu a fost inclusă în evaluarea curentă.
Cel mai recent raport cuprinde următoarele constatări:
-
Doar Habbo Hotel și Xbox Live au setări standard prin care se asigură că datele personale și identificabile ale minorilor pot fi accesate în mod automat doar de persoanele din lista lor de contacte autorizate, indiferent de cât de multe informații personale sunt postate în profilurile lor.
-
În cazul celorlalte șapte site-uri testate, rezultatele au arătat că setarea automată permite afișarea unei cantități mari de informații personale – inclusiv informații adăugate de către utilizatori după înregistrare – care sunt vizibile pentru utilizatorii care nu sunt pe lista de contacte autorizate ale minorului. Informațiile respective nu au dus neapărat la identificarea rapidă a minorilor, însă acest lucru ar fi posibil.
-
Pe șase dintre site-urile testate, profilurile minorilor pot fi accesate direct de prieteni ai prietenilor. Utilizatorii neînregistrați pot avea acces la profilurile minorilor prin intermediul blogurilor acestora, al unui film sau al unei fotografii pe care minorul le-a postat pe internet. De îndată ce se ajunge la blogul unui minor, la filme postate de acesta, fotografii, librării video sau galerii foto (de exemplu, printr-un motor de căutare extern sau printr-un link trimis prin e-mail etc), accesul la profilul minorului respectiv este permis.
-
Opt din cele nouă site-uri testate oferă informații privind siguranța, recomandări și/sau materiale educative destinate în mod specific minorilor (toate cu excepția site-ului Windows Live). Pe site-ul Windows Live informațiile oferite se adresează mai degrabă părinților sau tutorilor, însă pot fi înțelese cu ușurință și de tineri.
-
Dailymotion, Flickr, Habbo Hotel, Yahoo! Pulse, Skyrock, Stardoll și YouTube oferă informații privind siguranța pentru părinți și copii într-un mod care le face ușor de înțeles și de găsit.
-
Doar în cazul unuia dintre cele nouă site-uri testate se poate obține acces în mod automat la profilurile minorilor în urma căutării de nume cu motoare de cătare externe sau interne (de exemplu, Google, Bing sau Yahoo!).
Utilizatorii unora dintre aceste site-uri nu accesează profilurile membrilor prima dată când vizitează site-ul și nici nu sunt interesați în mod special de ele. Aceasta se aplică mai ales platformelor utilizate pentru vizionarea de filme și fotografii, pe care utilizatorii le accesează în special pentru a vedea un film sau o fotografie, dar nu neapărat pentru a accesa profilul membrului.
Principiile pentru rețele de socializare mai sigure în UE și evaluarea implementării lor:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip_2011/index_en.htm
Programul pentru un internet mai sigur:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm
Site-ul web dedicat Agendei digitale:
http://ec.europa.eu/digital-agenda
Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/
Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:
http://twitter.com/neeliekroeseu
Contacte :
Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
Linda Cain (+32 2 299 90 19)
|
IP/11/1124
Dostları ilə paylaş: |