Câștigătorii primului premiu Marie Curie au fost anunțațiYüklə 22,37 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü22,37 Kb.
#90909Comisia Europeană

Comunicat de presă

Nicosia/Bruxelles, 5 noiembrie 2012Câștigătorii primului premiu Marie Curie au fost anunțați

Primii câștigători ai noului premiu Marie Curie al Comisiei Europene pentru realizări excepționale în domeniul cercetării au fost anunțați astăzi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Nicosia, Cipru. Cei trei câștigători (detaliile sunt prezentate în anexă) sunt Dr. Gkikas Magiorkinis din Grecia, la categoria „Talente promițătoare în cercetare”, Dr. Claire Belcher din Regatul Unit, pentru „Comunicare științifică”, și Dr. Sarit Sivan din Israel, pentru „Inovare și spirit antreprenorial”. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a decernat fiecărui om de știință un trofeu în cadrul ceremoniei. Aceasta a avut loc în contextul unei conferințe care s-a concentrat asupra viitorului acțiunilor Marie Curie și al programului „Orizont 2020”, program în valoare de 80 de miliarde EUR propus de Comisie pentru investiții în cercetare și inovare. Conform propunerii, peste 5,75 miliarde EUR vor fi alocate pentru acțiunile Marie Curie în perioada 2014-2020. Sistemul a sprijinit formarea, mobilitatea și dezvoltarea competențelor a mai mult de 65 000 de cercetători de la lansarea sa în 1996.

Am creat acest nou premiu pentru a evidenția excelența și talentul celor mai buni tineri cercetători din Europa. Îi felicit pe câștigători, care și au pus amprenta în domeniile lor respective. Continuarea investițiilor majore în cercetarea europeană este esențială, contribuind la soluționarea provocărilor societale majore în domenii precum sănătatea și mediul și prezentând, de asemenea, o importanță deosebită pentru economia europeană. Sper că premiul Marie Curie va încuraja și alți cercetători și va inspira mai mulți tineri – în special fete – pentru a se orienta către o carieră în domeniul științei.” a declarat comisarul.

Gkikas Magiorkinis a fost premiat pentru activitatea sa în ceea ce privește urmărirea modului de răspândire a virusului hepatitei C (HCV) în întreaga lume. Virusul, care pune viața în pericol, atacă ficatul și afectează aproximativ 150 de milioane de persoane din întreaga lume. Claire Belcher a primit recunoaștere pentru studiul său privind trecutul geologic al Pământului și impactul acestuia asupra florei și faunei – subiect pe care l a adus la cunoștința publicului larg prin intermediul aparițiilor periodice la televiziune și în mass-media. Sarit Sivan a dezvoltat un tratament inovator pentru durerile lombare cauzate de degenerescența discurilor coloanei vertebrale.

Competiția pentru acest premiu a fost foarte strânsă, însă nivelul înalt de calitate al realizărilor câștigătorilor arată în mod clar potențialul cercetării europene și necesitatea de a continua susținerea numeroaselor talente europene” a afirmat Prof. Anne Glover, consilier științific principal al Comisiei Europene și membru al juriului. Din juriul internațional, alcătuit din universitari, cercetători și experți de renume, au făcut parte Prof. Pierre Joliot, celebrul biolog francez și nepotul lui Marie Skłodowska-Curie, Prof. Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2010 și Maria da Graça Carvalho, membru al Parlamentului European și fost ministru portughez pentru știință, inovare și învățământ superior.

Context

Premiul Marie Curie promovează realizările celor mai buni bursieri ai acțiunilor Marie Curie în trei categorii:  • Comunicare științifică;

  • Inovare și spirit antreprenorial;

  • Talente promițătoare în cercetare.

Scopul premiului este de a încuraja oamenii de știință să își extindă domeniul de excelență spre inovare, spirit antreprenorial și comunicare științifică. De asemenea, acesta va pune în lumină profilul cercetătorilor câștigători și instituțiile gazdă, sporind în același timp prestigiul acțiunilor Marie Curie.

Cum au fost aleși câștigătorii premiului?

Nominalizările au fost realizate de membrii comunității de cercetare. Acestea au fost limitate la actualii și foștii cercetători ai acțiunilor Marie Curie finanțate în cadrul celui de-al șaselea și al șaptelea program cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (PC6 și PC7).

Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din experți de renume, în conformitate cu un set de criterii pentru fiecare categorie.

Acțiunile Marie Curie

Acțiunile Marie Curie, care dispun de un buget de 4,7 miliarde EUR pentru perioada 2007 2013, promovează carierele în cercetare în Europa prin scheme administrate de Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene. Începând cu 1996, acțiunile Marie Curie au făcut posibil ca peste 65 000 de cercetători din aproape 130 de țări diferite să beneficieze de formare sau să desfășoare activități de cercetare în străinătate.

Comisia a propus creșterea finanțării acțiunilor Marie Curie la 5,75 miliarde EUR în cadrul programului „Orizont 2020”. Propunerea Comisiei este în curs de negociere de către Parlamentul European și statele membre. Schema este denumită în onoarea cercetătoarei franco poloneze, dublă laureată a premiului Nobel, pionierul cercetării în domeniul radioactivității și cea care a descoperit poloniul. Începând cu 2014, fondul va fi redenumit ca acțiunile Marie Skłodowska-Curie.Conferința „Acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului «Orizont 2020»”. Impact regional și internațional

Conferința, care reunește mai mult de 250 de experți și factori de decizie, se va concentra pe viitorul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului „Orizont 2020”.

Pentru informații suplimentare

Întrebări frecvente privind acțiunile Marie Curie (MEMO/12/830)

Comisia Europeană: Acțiunile Marie Curie

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți-o pe dna Androulla Vassiliou pe Twitter: @VassiliouEUContact :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Anexă: Profilele câștigătorilor premiului Marie Curie

Dr. Claire M. Belcher, categoria „Comunicări științifice”

Dr. Belcher (34) este lector principal în științele Pământului la Universitatea Exeter, Regatul Unit. Dr. Belcher studiază incendiile naturale preistorice și consecințele acestora asupra plantelor și animalelor. Cercetarea sa urmărește înțelegerea modului în care evenimentele reprezentate de schimbările globale, de la impacturile instantanee ale asteroizilor până la încălzirea globală, apărute de-a lungul secolelor, au influențat Pământul.

Activitatea Dr. Belcher a fost selectată pentru eficiența difuzării, abordarea inovatoare și creativă și excelenta mediatizare în principalele mijloace mass media. Ea a participat la renumite emisiuni TV și radio și a fost prezentată în numeroase articole, inclusiv în The New York Times, The Irish Times și Nature, și a adus o contribuție personală la articole științifice de renume. Site-ul internet al Dr. Belcher a fost apreciat pentru creativitatea în comunicare științifică. Dr. Belcher a fost nominalizată pentru activitatea sa ca bursier Marie Curie la University College Dublin, Irlanda (2007-2010) și la Universitatea Edinburgh și Universitatea Exeter, Regatul Unit (2010-2012).

Contact:

Louise Vennells, Director relații cu media

Universitatea Exeter

Tel: 44(0)1392 722062 / 07827 309332

Email: l.vennells@exeter.ac.uk

Dr. Sarit Sivan, categoria „Inovare și spirit antreprenorial”

Dr. Sivan este cercetător principal asociat în departamentul de inginerie biomedicală la Institutul de Tehnologie Technion-Israel, Haifa (Israel). Dr. Sivan a fost selectată pentru activitatea sa inovatoare privind materialele care pot restabili funcția biomecanică a discurilor din coloana vertebrală afectate de degenerescență.

Degenerescența discurilor cauzată de pierderea treptată a unora dintre componentele lor principale, în special din cauza îmbătrânirii, conduce la o scădere a funcției biomecanice care afectează coloana vertebrală. Durerile lombare, cauzate în mare măsură de degenerescența discurilor intervertebrale, reprezintă o problemă economică și clinică enormă. Aceasta este adesea tratată prin operații chirurgicale costisitoare și invazive.

În timpul bursei sale Marie Curie la Universitatea Oxford (Regatul Unit), Dr. Sivan a dezvoltat și a testat cu succes materiale geliforme biocompatibile care pot înlocui, printr-o injecție neinvazivă, componentele distruse ale discului și care mimează funcționarea acestora. Pentru această realizare, Dr. Sivan și colegii săi au primit premiul pentru „cea mai bună tehnologie novatoare în domeniul discurilor intervertebrale” din partea publicației Orthopedics This Week.

Juriul a felicitat Dr. Sivan pentru expertiza științifică, caracterul inovator, abordarea antreprenorială și competențele sale de a exploata din punct de vedere comercial rezultatele științei de bază. Dr. Sivan a dezvoltat mai multe inovații, un număr impresionant de brevete și a contribuit la înființarea unei întreprinderi care desfășoară în prezent trialuri clinice referitoare la cercetări conexe.

Contact:

Amos Levav, ofițer de presă

Technion –IIT,

Tel: + 972-4-8292734

Email: press@tx.technion.ac.il

Dr. Gkikas Magiorkinis, categoria „Talente promițătoare în cercetare”

Dr. Magiorkinis (34 de ani) este specializat în studiul virusurilor umane – în special virusul hepatitei C (HCV) și virusul imunodeficienței umane (HIV). Dr. Magiorkinis a fost ales ca cel mai promițător talent în cercetare pentru activitatea sa inovatoare privind urmărirea răspândirii HCV în întreaga lume, o cale necunoscută până în prezent.

Dr. Magiorkinis a analizat secvențele moleculare ale HCV, evidențiind pentru prima dată faptul că cele mai prevalente tipuri de HCV s au răspândit la nivel mondial imediat după cel de-al doilea război mondial, din țările dezvoltate către țările în curs de dezvoltare, ceea ce a coincis cu extinderea transfuziilor de sânge și a utilizării drogurilor intravenoase.

Dr. Magiorkinis a introdus două inovații care permit reconstituirea exactă a istoriei HCV. În primul rând, Dr. Magiorkinis a analizat părți ale genomului virusului care s au schimbat cel mai mult de-a lungul timpului. În al doilea rând, Dr. Magiorkinis a utilizat o metodă novatoare de combinare a informațiilor moleculare din diferite părți ale genomului. A publicat peste 20 de articole și comentarii, unele dintre acestea în reviste științifice de renume.

Dr. Magiorkinis deține în prezent o bursă de cercetare Marie Curie la departamentul de zoologie și este cercetător debutant asociat la St Cross College, ambele la Universitatea Oxford. Este lector onorific și consultant în domeniul virologiei la Universitatea din Atena și este implicat în mai multe proiecte de cercetare.

Contact:

Pete Wilton, ofițer de presă

Universitatea Oxford

Tel: +44 1865 280528Email: pete.wilton@admin.ox.ac.uk

IP/12/1172

Yüklə 22,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə