Da, eu particip!
Motto:”Tinerii ştiu destule lucruri pentru a fi prudenţi şi totuşi încearcă să realizeze imposibilul şi îşi împlinesc dorinţa generaţie după generaţie.”
Pearl Sydenstricken Buck
Nume :Bokenyi
Prenume:Petra
Adresa de mail: bokenyi_petra@yahoo.com
Nr. de tel.:0748132025
Adresa : Vetiş , nr.142
Data naşterii:25 .03.1993
Şcoala de provenienţă :Colegiul Naţional “ Ioan Slavici”
Suntem cu toţii obişnuiţi să trăim într-o lume care depinde întotdeauna de ALTCINEVA sau de ALTCEVA. Şi toată lumea are idei, toată lumea ştie că vrea ceva de la viaţă... dar nimeni nu face nimic, toţi ne lăsăm conduşi mai mult sau mai puţin,ne este frică să luăm atitudine. Oare de ce?! Ce-ar fi să ne hotărâm, într-o zi ,şi de ce într-o zi şi nu chiar azi?, să trăim pentru noi, să facem şi pentru noi ceva, chiar şi un lucru aparent neînsemnat... dar care să fie important pentru sufletul nostru. Eu cred că şi acest lucru, printre altele, înseamnă spiritul „Adolescentul". Noi suntem cei care putem schimba ceva, noi suntem la vârsta la care ÎNCĂ mai avem curajul să ne exprimăm, noi putem fi altfel,noi putem reprezenta ceva. Mulţi văd tinereţea, dragostea, frumuseţea vieţii prin ochii noştri. Atunci, sa fim noi mesagerii acestor idealuri. Trebuie să avem curajul necesar, trebuie să fim noi înşine, şi atât. Haideţi să fim aşa cum vârsta noastră ne îmbie să fim: nebunatici, dacă vreţi romantici , ambiţioşi sau melancolici , puşi pe şotii şi în acelaşi timp, sufletul societăţii în care trăim. Viaţa este minunata, trebuie doar să vezi lucrurile bune din ea . Unii şi-ar dori să mai fie ca noi... haideţi să profităm.
În acest proiect aş vrea să discut mai multe ideei foarte importante pentru mine şi pentru adolescentul din ziua de azi.
Una din priorităţile prezentului ar trebui să fie situaţia tineretului şi măsurile ce se impun pentru rezolvarea problemelor tineretului. O naţiune nu se poate preocupa de viitorul ei fără să îşi educe tineretul, care de fapt reprezintă viitorul. Pentru a prezenta tineretul în prezent este necesar sa-i definim patrimoniul spiritual şi material care îl formează. Din perspectiva materială tineretul are sângele,limba şi condiţia socială, iar spiritual are moralitatea, credinţa şi cultura. Analiza tuturor acestor caracteristici duce la "un portret" al tineretului. Constatând că acest portret are nevoie de retuşări trebuie găsit un artist care sa le facă pentru a apropia acest portret de frumos, căci de ideal ar fi prea mult. Totuşi un mare artist ar putea să-l facă ideal.Artistul este considerat a fi părinţii , profesorii, societatea întregă.
În zilele noastre „tânărul” are multe posibilităţi să se exterioreze: prin diverse activităţi extra –curriculare care contribuie la completarea cunoştinţelor, priceperilor , deprinderilor , la valorificarea şi dezvoltarea intereselor şi aptitudinilor şi la organizarea judicioasă şi atractivă a timpului liber; prin formarea unor organizaţii non-profit de tip nonformal în scopul socializării şi integrării copiilor într-o societate şi în scopul completării activităţilor educative din şcoală .
În ceea ce priveşte oraşul nostru, Satu Mare, putem spune ca suntem norocoşi deoarece există oameni cărora le pasă de noi ,tinerii din ziua de azi, şi care doresc să ne lărgească orizontul cultural şi profesional.Aceşti oameni fac parte din diferite organizaţii cum ar fi: CRUCEA ROŞIE, CARITAS, dar nu putem uita nici de unii profesori care contribuie la realizarea acestui ideal.
Caritasul este o asociaţie care oferă posibilitatea tinerilor din Satu Mare să cunoască lumea înconjurătoare,să descopere lumea şi alte lucruri mărunte sau măreţe dar importante,să se socializeze , să lege noi prietenii.Astfel ,şi de data aceasta Caritasul ne oferă posibilitatea de a cunoaşte o altă ţară, prin organizarea unei tabere in Austria. Consider că este un lucru minunat să oferi posibilitatea tinerilor de a exploata lumea , deoarece în ziua de azi părinţii tinerilor se ciocnesc de greutăţi şi nu-şi pot permite o asemenea tabără care normal este foarte costisitoare. De asemenea şi eu sunt o tânără fată care doresc să explorez lumea şi să invăţ atât din greşeli cât şi din greutăţile vieţii.
Avem nevoie de susţinerea celor mari şi de sprijinul lor pentru a putea alege calea cea mai bună în viaţă . Caritas este unul din acei factori care reuşeşte să ne unească, să devenim o mare familie şi prieteni.
Aş dori să particip la această activitate,desfăşurată intre 26.06.10-10.07.10, deoarece vreau să mă descopăr pe mine ,să imi descopăr limitele şi să devin o adevărată voluntară! De asemenea sunt dornică să ajut oamenii , să le dau sfaturi.
Voluntariatul este activitatea de interes public desfaşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Activitatea de interes public este activitatea desfaşurată în domenii cum sunt: asistenţă şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar şi altele asemenea." (definiţia din Legea Voluntariatului, 2006).
În urmatoarele rânduri vă voi prezenta ce rol are, cu adevărat, tânarul în societate. Tinerii alcătuiesc pentru orice societate resursele umane esenţiale pentru dezvoltarea socială şi reprezintă, totodată, motorul schimbării sociale, evoluţia lor socială reflectându-se în special în derularea activităţilor economice şi în inovaţiile tehnologice. Aspiraţiile, idealurile şi concepţiile lor cuprind şi sintetizează ideile care vor genera numeroase iniţiative sociale, cunoaşterea acestora permiţând evaluarea tendinţelor de dezvoltare a societăţii în care trăiesc.
Pentru a putea anticipa felul în care o să arate societatea noastră în viitor este important să cunoaştem problemele cu care se confruntă tinerii, dar şi concepţiile şi aspiraţiile acestora. Tinerii reprezintă agenţii, beneficiarii şi victimele schimbărilor majore din cadrul societăţii şi se confruntă în general cu o situaţie paradoxală: să încerce să se integreze într-un sistem deja existent sau să încerce să schimbe acest sistem.
De asemenea, tinerii reprezintă un procent important din numărul populaţiei. Ei se constituie astfel într-o comunitate de larg interes ale cărei nevoi şi aspiraţii cer o atenţie deosebită. Tinerii au nevoie de sprijin şi de un mediu informativ care să fie alături de ei pentru a putea trece cu succes de la dependenţa în copilărie la autonomia şi responsabilităţile adulţilor. Tinerii contribuie în mod unic la dezvoltarea unei societăţi, datorită energiei lor, a entuziasmului, a agerimii şi a capacităţii de a inspira o putere de concentrare proaspătă. Pe de altă parte, tineretul reprezintă gruparea socială cu cel mai mare factor de risc din punct de vedere socio-economic.. Amprenta asupra tinerilor este însă mai puternică pentru că ei au avut parte, până la aceasta vârstă, de prea puţină experienţă în viaţă şi de cele mai multe ori au fost foarte puţin expuşi la informare, la resurse. În plus, faptul de a nu avea dreptul de a decide asupra vieţii lor, ca şi oamenii mai în vârstă, a făcut ca ei sa fie mai vulnerabili, mai neglijaţi şi exploataţi de multe ori.
Mobilizarea activităţii şi a pasiunii tinerilor şi recunoaşterea perspectivei unice a lor asupra nevoilor actuale şi a celor viitoare, au devenit deja priorităţi pentru societatea românească.
Tineretul alcătuieşte o grupare unică în cadrul societăţii. Deşi tineretul este considerat câteodată ca fiind una dintre cele mai vulnerabile grupări din cadrul structurii sociale, este totuşi privită ca fiind sursa cea mai importantă din punct de vedere al speranţei pentru viitorul unei ţări.
Consider că pentru un tânăr, voluntariatul ar putea să fie cea mai buna soluţie. Cel mai important lucru pe care ţi-l poate oferi activitatea de voluntariat este faptul că te invaţă să lucrezi în echipă. Vei avea colegi cu aceleaşi preocupări ca ale tale, cam de aceeaşi vârstă cu care îţi va face plăcere să lucrezi, şi faţă de care nu vei avea niciun sentiment de inferioritate. Se ştie că la un loc de muncă, oricât de sigur pe tine şi de îndrăzneţ ai fi, nu poţi să ii pui superiorului tău chiar orice intrebare îţi trece prin cap. În schimb, aici vei avea ocazia să inveţi lucrurile din mers, alături de colegii tăi.
De asemenea, poţi să ajungi şi să coordonezi un proiect important şi astfel să îţi exerciţi capacităţile de lider. Vei avea o satisfacţie extraordinară când vei vedea un proiect dus la sfârşit. Iar în bucuria sau mulţumirea oamenilor îţi vei găsi adevărata răsplată a muncii tale. O să ai ocazia să cunoşti foarte mulţi oameni interesanţi, atât din colegii tăi dar şi oameni de carieră cu care intri in contact pentru a-ţi duce la bun sfârşit proiectul. In plus, toate companiile vor aprecia activitatea ta de voluntar, pentru că vor vedea, că deşi nu ai lucrat, ai avut activităţi care ţi-au pus la încercare abilităţile. De asemenea, poţi obţine recomandări foarte bune de la oamenii cu care ai lucrat, ceea ce te poate ajuta in cariera ta. Să fii voluntar este un lucru foarte important atât pentru cariera ta, dar mai ales pentru viaţa ta. Vei învăţa lucruri care te vor ajuta in toate aspectele vieţii, lucruri ca munca in echipă sau responsabilitatea dar şi compasiunea şi răbdare in tot ceea ce faci. Sfatul meu este acela de a participa la aceste activitatăţi organizate de asociaţii deoarece poţi învăţa numai lucruri bune.
Pentru a sprijini tinerii ei trebuie încurajaţi şi de societate.Satu Mare este un oraş situat in nord-vestul Romaniei,un rol important în supravieţuirea şi dezvoltarea neântreruptă a poporului nostru de-a lungul veacurilor a avut creaţia sa cultural-artistică. De la strămoşii noştri am moştenit monumente culturale şi artistice de o impresionantă originalitate şi expresivitate, printre care: Turnul Pompierilor, Catedrala romano-catolică, sediul Episcopiei de Satu Mare, Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica), Biserica Reformată cu lanţuri, Biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", Biserica greco-catolică "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril", Casa Memoriala "Vasile Lucaciu", Muzeul Judetean, Teatrul de Nord, Palatul Episcopal, Cladirea Breslei Cizmarilor sau Casa Ormos.Printre marii noştri artişti îi putem enumera şi pe Aurel Popp, care s-a născut în localitatea Căiaş, din judeţul Satu Mare.A studiat şi sculptura, dar este recunoscut ca şi pictor.A studiat la Budapesta, Viena şi Paris.Ne putem mândri şi cu Vince Nagy, om politic, Margareta Kaffka, care a frecventat cursurile şcolare în Satu Mare, Ferenc Kölcsey, a păstorit la biserica reformată cu Lanţuri, celebrele actriţe Mari Jászai şi Sári Fedák, Dr. Vasile Lucaciu, avocatul Cosma Andrei, Ernest Grunfeld, Corina Monica Ciorbă şi Ioana Boitor.În ceea ce priveşte viaţa culturală, judeţul Satu Mare are o tradiţie bogată şi o reţea de instituţii de cultură constând în teatre, o filarmonică, 60 de biblioteci publice (la nivel de judeţ) cu un fond de carte de peste 1.000.000 exemplare, 2 cinematografe, patru case de cultură multi-funcţionale, 17 muzee (inclusiv unul dedicat păstrării tradiţiilor populaţiei de origine germană), două galerii de artă şi un centru de promovare a creaţiei.Sistemul educaţional al oraşului este bine dezvoltat în judeţ, existând 274 de şcoli şi licee.Mass media sunt, de asemenea, bine reprezentate de trei cotidiene, două reviste de literatură, trei posturi de radio şi două de televiziune.
Tinerii din societatea noastra sunt atraşi de diverse activităţi distractive , care nu presupun mari eforturi psihice,astfel prin intermediul Caritasului,sau a oricărei organizaţii, ne putem descoperii creativitatea.
În ceea ce priveşte temele , pe care le-am putea aborda într-o astfel de organizaţie, sunt activităţi din diverse domenii cum sunt: domeniul cultural,artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific , umanitar , ecologic, religios , sportiv , protecţia drepturilor omului şi medico-sanitar.
Aş dori să vă propun exemple de activităţi pe care le-am putea desfăşura în cadrul oraşului nostru.
-
Dacă ne referim la domeniul ecologic am putea organiza drumeţii, excursii, plimbări în natură antrenându-i pe copii, (tineri) să descopere minunăţiile ce ne oferă natura , am putea să plantăm copaci şi flori ,să ocrotim parcurile din oraş, să reciclăm obiecte şi să strângem deşeurile (hârtii, flacoane etc) de pe străzi.Am putea organiza „cluburi” pe probleme de mediu, de ştiinţele naturii,de servicii comunitare etc, am putea realiza proiecte , exerciţii de simulare, constituirea de dosare plecând de la observaţiile directe şi de la analiza presei sau a documentelor tehnice , organizarea spectacolelor,expoziţiilor, vizionări de emisiuni TV , scenete ecologice concursuri.De asemenea am putea serba ziua, săptămâna sau luna mediului,introduse cu ocazia unor evenimente cum ar fi: Ziua Pământului (23 aprilie); Ziua Mondială a apei (22 martie); Ziua biodiversităţii (22 mai) ; Ziua mediului (5 iunie).Sunt mulţi iubitori de animale ,astfel am putea organiza un marş în oraş cu pancarde pe care am putea scrie diferite sloganuri pentru protecţia lor sărbătorind astfel Ziua Mondială a Animalelor care este pe data de 5 octombrie.
-
Dacă analizăm domeniul sportiv putem observa că mulţi tineri sunt pasionaţi de diverse sporturi.Am putea amenaja terenuri sportive pentru aceştea , am putea organiza diverse concursuri pentru ei , câştigând diverse premii , pe olimpicii sportivi i-am putea încuraja prin luarea unui interviu şi prezentarea lor la TV sau în ziare ca să-i cunoască lumea. De asemenea putem observa mulţi bikeri,rolleri,skateri care nu au unde să-şi practice sportul.Am putea strânge fonduri pentru amenajarea unui spaţiu pentru ei.În oraşul nostru cred că sunt mulţi copii dornici să practice un sport ,chiar şi copii ajunşi la performanţă dar nu pot continua deoarece nu au posibilităţi. Pentru aceşti copii (tineri) am putea organiza un meeting şi să strângem bani pentru ei,sau să găsim sponzori pentru echipamente.Am căutat multe păreri pe internet despre sporturi ,şi am găsit o fată,Alina, care zicea;” Unicul meu sport preferat este PATINUARUL”. Din păcate în oraşul nostru nu prea sunt condiţii pentru amenajarea unui patinuar, dar am putea depune eforturi pentru a implimi visul tinerilor dornici de practicarea acestui sport.
-
Să privim puţin şi asupra domeniului artistic. Mulţi tineri talentaţi trăiesc în comuniunea noastră.I-am putea sprijini prin realizarea expoziţiilor cu lucrările lor şi de ce nu chiar şi scoaterea la vânzare, dacă sunt de acord , iar banii adunaţi i-am putea dona copiilor cu deficienţe multiple : autişti , paralizaţi sau chiar orfanilor sau săracilor. Am putea amenaja spatii unde tinerii artişti să se îmtâlnească,am putea organiza cluburi etc.
-
Nu putem uita de domeniul educaţional, unde educaţia copilului trebuie să înceapă de la cele mai fragede vârste. Astfel în grădiniţe am putea organiza diferite activităţi distractive . Chiar cu ocazia Zilei copilului (1 iunie) voluntarii de la OPEN CLUB au organizat o activitate in Grădina Romei care a fost amânată din cauza ploilor.În cadrul acestei activităţi vom practica diverse jocuri distractive ,vom picta pe faţa copiilor ,vom avea premii.
-
Mulţi tineri ar dori să se cunoască mai bine , am putea organiza nişte întâlniri în care să realizăm teste de personalitate.
-
În ceea ce priveşte domeniul umanitar am putea organiza diverse activităţi pentru a da o mână de ajutor. De exemplu am putea scoate la vânzare lucrurile de care nu mai avem nevoie , iar banii strânşi vor fi donaţi oamenilor săraci. De asemenea am putea organiza campanii pentru ajutorarea celor care nu au locuinte şi care stau pe străzi , oferindu-le un cămin cald.
-
Mulţi copii care sunt bolnavi psihic sau fizic nu sunt sprijiniţi de părinţii lor şi aceşti copii ajung la orfelinate unde nu sunt trataţi uneori aşa cum se cade . Pentru aceşti tineri am putea strânge bani astfel asigurându-le o viaţă cat mai bună.De exemplu pentru autişti am putea organiza centre de recuperare şi am putea susţine părinţii care totuşi nu şi-au abandonat copilul.Am putea sprijinii copii care suferă de inimă si sunt pe moarte facându-le lor şi părinţilor ultimele clipe petrecute impreună fericite.Acestea din urma sunt planurile, propuse de mine ,pe viitor.
Tot ceea ce am amintit mai sus nu se poate realiza numai decât cu sprijinul voluntarilor care pot afirma: ”sunt voluntar ,sunt piatră de hotar”.
-
Evenimente practice cu referinţă la alte personalităţi sau organizaţii:
-
Unii tineri abandonează şcoala de la 14 ani şi se duc să muncească . Astfel unii oameni s-au gândit să sprijine aceşti tineri .Uniunea Europeană cosideră că este necesară crearea unor legături mai strânse între educaţie şi întreprinderi şi sporirea gradului de mobilitate. În acest sens lansarea iniţiativei pilot a Comisiei intitulată „ primul tău loc de muncă în străinătate” pentru promovarea mobilităţii lucrătorilor. „Deoarece milioane de tineri isi reieu studiile odata cu inceputul noului an scolar, trebuie să ne dublăm eforturile în vederea creării unorcondiţii optime pentru ca tinerii sa-şi poată dezvolta competenţele ăi participa mai activ în cadrul societăţii . Tinerii trebuie să aibă sentimentul că deţin un rol important în cadrul societăţii.” –afirmă Jan Figel.
-
Caritasul a reuşit să îndeplinească multe activităţi, dar cu ajutorul nostru, a voluntarilor, va reuşi să facă mulţi tineri fericiţi şi impliniţi.
-
Sambata 29 .05.2010, dupa-amiaza motociclistii din asociatia Eagle Bikers Satu Mare si oaspetii lor din tara si din Ungaria s-au adunat in parcarea Real si au pornit intr-o parada de 2 ore prin tot orasul, fiind primiti cu interes de trecatori. A fost momentul central al evenimentului “Moto Party II – Motociclisti pentru inocenta”, organizat in beneficiul copiilor de la Casa Diana.Escortati cum scrie la carte, motarzii s-au plimbat pe urmatorul traseu: Drumul Careiului – Bulevardul Octavian Goga – strada Paulestiului – strada Jubileului – Bulevardul Independentei – Bulevardul Octavian Goga – Bulevardul Closca – Podul Decebal – Drumul Botizului – Bulevardul Henri Coanda – Calea Traian – Bulevardul I.C. Bratianu – Piata Libertatii – strada Pastravului – strada Petofi Sandor – strada Constantin Brancoveanu – strada Nicolae Golescu -Podul Golescu – Bulevardul Lalelei – Drumul Careiului. Una peste alta, evenimentul si-a implinit menirea de socializare, distractie si promovare a miscarii moto, adunand in acelasi timp bani pentru o excursie de care se vor bucura copiii Casei Diana la vara, cand ploaia chiar se va opri.
Încă o dovadă că există oameni cu suflet şi generoşi!!!!!!!!!
În încheiere aş dori ca toţi tinerii din lume să-şi urmeze visele deoarece aşa vor ajunge unde şi-au dorit .
Motto: “Nu lăsa visele să piară, pentru că visele dacă mor viaţa nu este decăt o pasăre cu aripile rupte care nu mai poate să zboară!”
Langston Hughes.
Dostları ilə paylaş: |