Dağıtım : Tiglon Film Yapım Şirketi : Aksoy Film, Med Yapım Yönetmen



Yüklə 25,46 Kb.
tarix11.12.2017
ölçüsü25,46 Kb.
#34534

BASIN BÜLTENİ
FETİH 1453
Gösterim Tarihi : 16 Şubat 2012, Saat:14:53

Dağıtım : Tiglon Film

Yapım Şirketi : Aksoy Film, Med Yapım
Yönetmen : Faruk Aksoy

Yapımcılar : Faruk Aksoy, Servet Aksoy, Ayşe Germen

Ortak Yapımcı : Elif Aksoy, Faruk Metin, Hamit Keleş

Görüntü Yönetmeni : Mirsad Herovic, Hasan Gergin

Senarist : Atilla Engin

Co-Senarist : İrfan Saruhan, Faruk Aksoy
Müzik : Benjamin Wallfisch

Sanat Yönetmeni : Servet Aksoy

Kostüm Tasarım : Canan Göknil
Yön Yardımcısı : Gülçin Önel
Kurgu : Erkan Özekan

Görsel Efekt Yönetmeni: Serkan Zelzele

Miksaj : Srdjan Kurpjel

Türü : Tarih, Savaş, Kahramanlik, Aşk
Yapım Tarihi : Nisan 2009 - Şubat 2012

Süre : 160 Dakika

Danışmanlar : Prof. Dr. Feridun Emecan, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, Artş. Yazar Adem Saraç

Gösterileceği Ülkeler: Türkiye, Amerika, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Ortadoğu Ülkeleri, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sirbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan, Güney Kore, Japonya, Tayland

Oyuncular : Devrim Evin (Fatih Sultan Mehmet), İbrahim Çelikkol (Ulubatli Hasan), Dilek Serbest (Era), Cengiz Çoşkun (Şövalye Justiniani), Recep Aktuğ (Konstantin), Şahika Koldemir (Fsm’in Eşi Gülbahat Hatun), Erden Alkan (Halil Paşa), Naci Adigüzel (Notaras), Erdoğan Aydemir (Top Yapim Ustasi Urban), Sedat Mert (Zağanos Paşa)
Sinopsis
Sultan Mehmet, Babası 2. Murat’ın ölüm haberini Saruhan Sancağı’ndayken aldı. Bu durum O’nu hem büyük bir keder içerisinde bırakmış, hem de tahtına tekrar oturmasının yolunu açmış olacaktı.
Sultan Mehmet ilk tahtta çıktığında henüz 12 yaşındaydı. Uçbeyleri ile vezirleri arasındaki siyasi husumetten bunalan 2. Murat, çok sevdiği oğlu Alaaddin’in ölmesinin kendisinde yarattığı derin üzüntü sebebiyle tahttan feragat ederek Mehmet’i devletin başına geçirdi.Yeniçeri ve devlet üzerinde çok etkili biri olan Başvezir Halil Paşa, bu durumdan hiç memnun değildi. Özellikle, Sultan Mehmet’in İstanbul’un mutlak suretle alınması gerektiğini söylemesinden büyük rahatsızlık duyuyordu. Mehmet’in toyluğunu fırsat bilen Haçlıların Osmanlı topraklarını işgale başlaması ihtimali üzerine Sultan Murat’ın tahta dönmesini sağladı. Mehmet de tahttan uzaklaştırılarak Saruhan Sancağına gönderildi.
Şimdi yeniden ve daha güçlü bir şekilde tahtına dönmüştü. Yine öncelikli hedefi İstanbul’un fethedilmesiydi. O peygamber Efendimiz’in (S. A. V.) müjdelediği güzel kumandan olmak istiyordu;“Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O’nun askeri ne güzel askerdir!”
Bu hedefe onu götürecek her şeyi bir bir hesaplamıştı. Öncelikle gerekli hazırlıkları yapana kadar, tüm komşu ülkelerle barış içerisinde yaşamalıydı. Papalık dahil, Macarlara, Sırplara, Lehlere, Ceneviz ve Venediklilere elçiler göndererek barış içerisinde yaşamak istediğini bildirdi. Gelibolu tersanesini restore ettirerek, senede 100 kadırga yapılabilir hale getirdi.
Bu sırada Doğu Roma İmparatoru Konstantin, genç yaşından dolayı toy ve basiretsiz olduğunu düşündüğü Sultan Mehmet’e karşı, elinde tutsak olan Şehzade Orhan’ı serbest bırakmamak için, babası 2. Murat tarafından her yıl kendisine ödenen parayı bir kaç misline çıkarmıştı. Bütün amacı, Sultan Mehmet’in tavizler vererek iyice itibarsızlaşmasını sağlamaktı. Üstelik Sultan Mehmet bu tavizleri de veriyor, Konstantin’in bütün isteklerini kabul ediyordu. Ancak bu durum bile, sadece Sultan Mehmet’in stratejisinden ibaretti.
Karamanoğulları’nın bir isyan çıkarmaya başladığının haberi alınır alınmaz, Osmanlı Ordusu, Akşehir’e doğru yola koyuldu. Karamanoğlu İbrahim hiç beklemediği kadar kalabalık bir ordu gördü karşısında. Barış talebinde bulunmak zorunda kaldı. Ordusunun yara almaması için Sultan Mehmet barış talebini kabul etti. Sefer dönüşünde, savaşmadıkları halde bahşiş isteyen bir kısım yeniçeri Sultan’ın otağının önünü kesince; Sultan Mehmet hem cülusları dağıttı, hem de firar eden askerleri bahane ederek, Başvezir Halil Paşa’nın adamı olan Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı dayak cezasına çarptırdı ve sürgüne yolladı. Bu hadiseyle ordusunun üzerindeki hakimiyetini tamamen sağlamış oldu.
Edirne’ye döndükten sonra İmparator Konstantin’e bir elçi göndererek, Orhan için ödediği tahsisatı artık yollamayacağını bildirdi. Ardından, Anadolu Hisarı’nın karşısında Boğazkesen (Rumeli) Hisarı’nın yapımına başladı. Bu fiili olarak Doğu Roma İmparatorluğu’na savaş açmak demekti.
Bu durum Avrupa devletlerince de fark edilmişti. Ancak Fransız ve İngilizlerin birbiriyle savaşıyor olması, Alman Kralının da taht kavgalarıyla uğraşması gibi gerçekler yüzünden Doğu Roma İmparatorluğu’na yardım etmek neredeyse imkânsızdı ve Fatih Sultan Mehmet de bunu çok iyi biliyordu. Papanın bir takım girişimleri de sonuçsuz kalmıştı.
Tarih 2 Nisan 1453’ü gösterdiğinde, surlarının üzerindeki Rum askerleri karşılarında, Sultan Mehmet ve binlerce Türk askerini buldular…
Film Hakkında
Yapımcılığını Faruk Aksoy, Servet Aksoy ve Ayşe Germen’in üstlendiği ve yönetmenliğini Faruk Aksoy’un yaptığı Fetih 1453 yaklaşık üç yıllık hazırlık ve yapım aşamasından sonra nihayet beyazperdede sinema izleyicisiyle buluşuyor. Film vizyonlarının Cuma’dan Cuma’ya değişmesi kuralını alt üst ederek, 16 Şubat Saat: 14.53’te vizyona girerek izleyiciye hoş bir sürpriz yapan film, hikâyesi kadar görsel şöleniyle de beyinlere kazınacak.
Fragmanı görücüye çıktığı ilk andan itibaren büyük bir ilgiyle karşılanan film için tam üç yıl uğraşıldı. Türkiye’nin yanı sıra, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, KKTC, Ortadoğu Ülkeleri, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan, Güney Kore, Tayland, Japonya ve Amerika’da gösterime girecek olan filmde, Devrim Evin, Fatih Sultan Mehmet’i oynuyor. Oyuncu kadrosunun belirlenmesi için yüzlerce aday ile görüşen yapımcı ve yönetmen Faruk Aksoy, Ulubatlı Hasan için İbrahim Çelikkol’u, Era için Dilek Serbest’i, Konstantin için Recep Aktuğ’u Justiniani için Cengiz Coşkun’u seçerek kamera karşısına geçirdi.
Tarihimizin en görkemli, en gurur verici olaylarının en başında gelen İstanbul’un fethini yaklaşık üç yıldır süren yapım aşamasıyla, en güzel görüntülerle, muhteşem prodüksiyon ve sinema anlatım diliyle izleyicisine ulaştıracak olan yapımcı ve yönetmen Faruk Aksoy, engelli sinema izleyicilerini de düşünerek bazı illerde belirlenen sinemalara Türkçe altyazı koydurarak bir ilke daha imza atmış oldu. Bugüne kadar Türk Sinema Tarihi’ndeki en yüksek kopya adedi ve salon sayısıyla gösterime girecek filmin danışmanlıklarını, Prof. Dr. Feridun Emecan, Doç Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu ve araştırmacı yazar Adem Saraç yaptı.
Fetih 1453 filminin müziklerinde ise dünya devi müzisyen ve orkestra şefi Benjamin Walfisch’in imzası bulunacak. Robin Hood, Red Riding Hood, Life in a Day, The Rite, Jane Eyre, Eat Pray Love, Moon, Agora, Atonement (bu filmle 2008 Oscar ve Golden Glob kazanmıştır), Miss Potter, V for vandetta, Pride and Prejudice ve daha birçok gişe rekorları kıran filmlerin müziklerinin orkestrasyonunu yapan Benjamin Walfisch, ilk kez bir Türk filminin müziklerini yapacak. Sinema izleyicileri 160 dakikalık filmin 120 dakikasında dünyaca ünlü müzisyenin film için yaptığı özgün besteleri duyacak. Bratislava Senfoni Orkestası’nın hayata geçireceği Wallfisch’in bestelerinde fetih, aşk, din ve savaş temaları işlenecek…
Filmden Notlar


  1. 2009 Nisan ayında hazırlıklarına başlanan filmin, ilk etabı Eylül ayında, 4.000 metrekarelik kapalı alana sahip stüdyoda çekildi. Devasa alanda, Rum Sarayı, Taht Odası, Edirne Sarayı, iç odaları vb. dekorlar inşa edilerek, filmin bazı iç mekânlarının çekimi yapıldı. 40 kişilik tasarım ve animasyon ekibi Doğu Roma ve Edirne Sarayları’nı aslına uygun olarak 3 boyutlu hazırladı ve 200 adet özel Spacelight ışık sistemi kullanıldı. Çekimler dört haftada tamamlandı.




  1. Mayıs 2010 tarihinde başlanan filmin 2. etabında, Ataköy’de TOKİ’ye ait tarihi baruthane alanı çekimin merkezi durumundaydı. 25 dönüm arazi üzerindeki tarihi dokular da kullanılarak 14.600 m2 dekor inşa edildi… Top döküm atölyesi, pazar alanları, Cenova Limanı, kiliseler gibi mekânların hazırlanması için yedi ay çalışıldı.




  1. Top döküm atölyesi, alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda, gerçeğe uygun bir şekilde inşa edildi. Yaklaşık 2.700 metrekare alan üzerine kurulan atölyede, 14 ton eriyik kapasiteli üç devasa potanın yanı sıra, fırınlar, hurda odaları, soğutma kulesi ve körükler gibi tüm detaylar ince işçiliklerle hazırlandı. Atölye altı ayda tamamlandı.




  1. Tarihin en büyük topu olan Şahi topu, birebir ölçülerinde imâl edildi.




  1. Rumeli Hisarı inşaatının çekimleri için 5.000 m2 alanda Rumeli Hisarı’nın bir bölümü yapıldı.




  1. Dönemin Cenova Limanı’nın canlandırılması için 2.500 m2 gerçek zeminli mavi havuz inşa edildi.




  1. Filmde, Era karakterinin büyüdüğü yer olarak göreceğimiz köy Kemerburgaz’da inşa edildi. Filmde flashback olarak ve sadece 20 saniye izleyiciye sunulacak köy için, 16 ahşap ev ve bir camii inşa edildi. Köy iki ayda hazırlandı.




  1. Konstantinopolis ve Edirne Pazarı yerleri, yine uzmanların görüşleri alınarak hazırlandı. Pazarda satılacak sebze ve meyvesine kadar, dönem bilgileri göz önünde tutularak, hassasiyetle oluşturulan Pazar yerlerinin inşası bir ay sürdü.




  1. Altı hafta süren 2. etap çekimleri Edirne 2. Bayezid Külliyesi’nde tamamlandı.




  1. Üçüncü ve son etap ise, hazırlığı en uzun ve en zor olan etaptı. Tamamen savaş alanını yansıtacak bu etap, yoğun çalışmalarla 10 ayda tamamlanabildi.




  1. Alibeyköy’deki baraj havzasının yanındaki 100.000 metrekare arazi üzerinde kurulan platoda; Sultan Mehmet’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, hastane çadırları, İstanbul’un surları, bataryalar, şahi top ve küçük toplar, topların bulunduğu mevkiler, asker istihkâm ve yemek alanları, Medine şehir sokakları Vatikan Sarayı Kütüphanesi, İstanbul şehir sokakları ve İstanbul’un alınmasında önemli rol oynayan yeraltı savaş tünelleri, Konstantin ve Guistiniani’nin savaş karargâhları inşa edildi. Ayrıca deniz savaşı ve karadan kaydırılacak gemiler için, gerçek ölçüsünde üç adet kadırga yapıldı.




  1. 100’er metre uzunluğunda 15 ve 18 metre yüksekliğinde 8’er metre kalınlıkta iki aşamalı şehir surları inşa edildi.




  1. Savaş alanı için 15 top bataryası beş Adet 20 metre boyunda gerçek ve işlevsel savaş kulesi, beş adet 15 metre boyunda büyük mancınık 10.000’in üzerinde çeşitli savaş malzemesi ve aksesuarı imâl edildi.




  1. Filmde toplam 15.000 yardımcı oyuncu rol aldı.




  1. Filmin son etabının çekimleri 11 haftada tamamlandı.




  1. Filmin cast çalışması bir yıl gibi uzun bir süreç sonunda tamamlanabildi. Özellikle Sultan Mehmet, Halil Paşa, Era, Guistiniani, Konstantin ve Ulubatlı Hasan karakterlerini seçmek için yüzlerce oyuncu ile görüşüldü.




  1. Oyuncuların büyük çoğunluğu at ve kılıç eğitiminden geçirildi.




  1. Filmde 20 terzi görev yaptı ve toplam 44.000 metre kumaş kullanarak kostümler ve aksesuar malzemeleri hazırladı.




  1. Çekimlerde 40 manda ve 250 at kullanıldı. Savaş sahnelerinde yere düşen atların yaralanmaması için toprak kazılarak sünger zeminler oluşturuldu. Çekimler sırasında sette sürekli doktor, ambulans ve veteriner hazır bulunduruldu.




  1. Aksiyon sahnelerinde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan getirtilen uzman dövüş kareografları ve dövüşçü ekipleri görev aldı.




  1. Çekim sırasında bir takım kazalar da yaşandı. Filmin yönetmeni Faruk Aksoy’un kolu kırıldı. İbrahim Çelikkol’un kılıç eğitimi sırasında topuğu çatladı. Cengiz Coşkun’un çekim esnasında kafası kırıldı. Ayrıca Recep Aktuğ attan düştü ve iki kaburga kemiğinde çatlak oluştu.

Yüklə 25,46 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin