Daha İyi Kent I, Daha İyi Yaşam



Yüklə 15,64 Kb.
tarix03.08.2018
ölçüsü15,64 Kb.
#67062

EXPO 2010 Şanghay’ın Ardından

1 Mayıs-31 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleşen EXPO 2010 Şanghay “Daha İyi Kenti, Daha İyi Yaşam” temasıyla gerçekleşmiştir. Alt temalar olarak ise; kentte farklı kültürlerin bir araya gelmesi, ekonomik refah, bilim ve teknolojide yenilikler, kentteki toplulukların yeniden şekillendirilmesi, kentsel-kırsal ilişki olarak belirlenmiştir.

Bu temanın belirlenmesindeki amaçlar ise öncelikle Şanghay EXPO’sunda 21. yüzyılda kent yaşamının tüm potansiyelinin ve kentsel gelişimde önemli bir dönemin keşfedilmesidir. 2010 yılı itibariyle dünya nüfusunun % 50’si kentlerde yaşamaktadır. Kentlerde yaşamın geleceğe dair projeksiyonları tüm dünyayı yakından ilgilendirmektedir. EXPO tarihinde “kent” teması ile gerçekleştirilen ilk sergi Şanghay 2010’dur. 184 gün boyunca açık kalan Şanghay EXPO’sunda katılımcı ülkeler, kentsel medeniyetlerini sergilemiş, kentsel gelişim alanındaki tecrübelerini paylaşmış, insan yaşam alanına, çalışma şartlarına yeni yaklaşımlarını ortaya koymuşlardır. Katılımcılar EXPO sayesinde çevreyle dost bir toplum oluşturma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlama yollarını görmüşlerdir.

EXPO 2010 Şanghay’ın logosunda görülen elele tutuşan üç kişi, büyük insanlık ailesini sembolize etmektedir. Aynı zamanda bu sembol “dünya” sözcüğünün Çince yazılışından esinlenilerek ortaya koyulmuştur. Logo aynı zamanda ev sahibinin düzenleyeceği EXPO’nun küresel seviyede olmasını istediğini ve dünyadaki farklı kentsel kültürleri yansıtmaktadır.

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası organizasyonlarında da görüldüğü gibi, maskotlar da etkinlikler için temayı yorumlamalarıyla, kültürleri yansıtmalarıyla büyük önem taşımaktadır. “İnsan” sözcüğünün Çince yazılışından esinlenilerek oluşturulan Şangay 2010 maskotu Çin kültürünü sergilemiştir. Maskota verilen isim olan “ Haibao” ise denizlerin hazinesi anlamına gelmekte olup tema ile ilişkilendirilmiştir: Kentler insan topluluklarından oluşmakta ve insanların aktif olduğu organize bir sisteme dönüşmektedir. İnsanların yaşamı ve kentlerin gelişimi yakından ilişkilidir.

Şanghay EXPO’sunda 70 milyon ziyaretçi hedeflenmişti. Kapanışın ardından açıklanan rakamlara göre 73 milyon ziyaretçiyle bu amaca ulaşıldı. Daha önce en fazla ziyaretçi rekoru 1970 EXPO’sunu düzenleyen Osaka, Japonya’daydı.

189 ülke ve 57 uluslararası örgüt Şanghay EXPO’suna katılmıştır. EXPO’nun açık olduğu 184 gün boyunca alanda 22.900 farklı etkinlik düzenlenmiştir. 79.965 kişi EXPO çalışmalarında gönüllü olarak görev almıştır. EXPO organizatörlerine göre Şanghay 2010’a en yoğun gününde bir milyondan fazla ziyaretçi katılmıştır.

Şanghay EXPO’sunun kapanış gününde gerçekleştirilen forumda Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales, Şanghay EXPO’su sayesinde kültürel farklılıkların tecrübe edildiğini, yaşanacak gelişmeler konusunda farklı yolların öğrenildiğini belirtmiştir.

EXPO süresince Şanghay’a komşu bazı şehirlerde 6 tane Tema Forumu düzenlenmiştir. Tema Forumlarının başlıkları: “Bilgi-İletişim Teknolojileri ve Dijital Kentler”, “Bilgi Gelişimi ve Kültürel Kentler”, “Yeşil Gelişim ve Eko-Kentler”, “Bilim-Teknoloji Gelişimi ve Yaratıcı Kentler”, “Ekonomik Değişim ve Sürdürülebilir Kentler” ve “Kamu Yönetimi-Yaşanabilir Kentler”dir. Ek olarak “Gençliğin Yaratıcılığı ve Gelecekteki Kentler” başlıklı bir Gençlik Forumu düzenlenmiştir.

EXPO Şanghay’ın kapanış forumunda, sürdürülebilir kentsel gelecek için bir yol haritası çizilmesini hedefleyen forumların sonuçlarının bir araya getirilmesiyle bağlayıcı bir doküman niteliği taşımayan Şanghay Deklarasyonu sunulmuştur. Deklarasyonun ana amacı sürdürülebilir kentsel gelişimi teşvik etmek, kentler ve bölgeler arasındaki işbirliğini ve alışverişi güçlendirmek, kentleşme yolundaki tecrübeleri paylaşmaktır. Deklarasyon sonucunda çeşitli öneriler sunulmuştur, bu önerilerin başlıkları:


  • Geleceğe Yönelik Ekolojik bir Medeniyet Kurulması

  • Kapsayıcı ve Dengeleyici bir Büyüme Hedeflenmesi

  • Gelişim Sağlama Yolunda Bilimsel ve Teknolojik Yeniliklerin Teşvik Edilmesi

  • Akıllı ve Erişilebilir bir Bilgi Toplumu İnşa Edilmesi

  • Açık, Paylaşımcı ve Çok Kültürlü Toplumun Güçlendirilmesi

  • Yaşanabilir ve Dost Canlısı Toplumlar İnşa Edilmesi

  • Dengeli Kentsel-Kırsal Gelişimin Hedeflenmesi

Şanghay Deklarasyonunun tam metni için: http://en.expo2010.cn/a/20101031/000012.htm

Şanghay EXPO Bürosu, etkinliğin sona ermesinin ardından, post-EXPO yani EXPO sonrası çalışmalara yer vermektedir. EXPO alanının ve ulusal Çin Pavyonunun kültürel anlamda değerlendirilmesi ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması planlanmaktadır.

EXPO’nun Kırmızı Tacı şeklindeki sembolü olan Çin Pavyonu, EXPO’ya gelen 72 milyon kişinin sadece yaklaşık %10’u tarafından ziyaret edilmiştir. Ayrıca çeşitli ülkelerden 80 Devlet Başkanı ve Hükümet yetkilisi “Kırmızı Taç”ı ziyaret etmiştir. EXPO’nun sonra ermesinden sonra EXPO müzesi olarak tekrar ziyarete açılacaktır. Pavyon gelecekte orijinal sergilere, öncelikle, Antik Çin Hazinelerine ev sahipliği yapacaktır.

EXPO Müzesi’nde 1851 yılından beri süregelen EXPO tarihi sergilenecektir. Müze ayrıca dünyadaki son yenilik ve icatların merkezi olarak bir kültürel alışveriş platformu görevi üstlenecektir. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) da EXPO Müzesi’nin BIE’nin resmi müzesi ve resmi arşivi olacağı konusunda onay vermiştir. 20.000 m2’lik müzenin 1 Mayıs 2012 tarihinde açılması planlanmaktadır.

EXPO 2010 resmi web sitesi, en iyi komünikasyon sitesi ödülünü almıştır. Sitenin pratik ve doğru bilgi edinebilme özelliğinin yanı sıra, EXPO online bölümü, EXPO alanı tanıtımı bölümleri ile başarıya ulaşmıştır.

2 Ocak 2011 tarihinde EXPO alanında 23 hektar bir bölümde bulunan EXPO Park ziyaretçilere açılmıştır. Parkı ilk on günde 10.000 kişi ziyaret etmiştir. Parkta çeşitli restaurantlar, kafeler ve dükkânlar bulunmaktadır. Yetkililer parkın halen deneme aşamasında olduğunu belirtmektedir.

EXPO 2010 Şanghay yüksek beklentileri boşa çıkarmamış ve beklentilerinde üzerinde bir ziyaretçi akınına uğramıştır. Bu anlamda EXPO tarihindeki en başarılı sergilerin başında gelmektedir. Gelecekte EXPO alanı olarak ayrılan bölümün kentteki kültürel aktivitelerde etkin olarak kullanılması bu başarının devamını sağlayacaktır.

Kaynaklar:



http://www.bie-paris.org/

http://en.expo2010.cn/


Yüklə 15,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin