UNICEF TÜRKİYE DÜNYA ÇOCUKLARININ DURUMU 2005
Panel 3.9, Olağanüstü durumlarda katılım: çocuklar başı çekiyor
Bütün tersliklere karşın savaşın yıkıma uğrattığı toplumlarda çocuklar, katılım ve yaşamlarını iyileştirme açısından yaratıcı birtakım girişimlerin öncülüğünü yapmaktadır.
Endonezya: Maluku’da 1999 ile 2002 yılları arasında cereyan eden Hıristiyan–Müslüman çatışmaları binlerce kişinin yaşamına mal olmuş ve 1.4 milyon kişinin yerinden olmasına yol açmıştır. Dinsel hoşgörüsüzlük toplumları perişan etmeyi bugün de sürdürmektedir. Ancak, çocuklar 2002 yılından bu yana barış çabalarında önemli bir rol oynamakta, aileleri ve toplumları önünde olumlu rol modelleri oluşturmaktadır. Çocuklarla ilgili konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlar (STK) arasında sağlanan bir Hıristiyan–Müslüman koalisyonu, UNICEF ve çalışma ortaklarının da işbirliğiyle bir kampanya başlatmış, bu kampanya katılımcı bir Çocuk Parlamentosunun oluşturulmasıyla sonuçlanmıştır. Bu parlamento ilk toplantısını 2000 yılı Temmuz ayında Ambon’da yapmıştır. Bu, yalnızca Endonezya’daki ilk çocuk parlamentosu değil, aynı zamanda Müslüman–Hıristiyan gerginliğini bir yerde başarılı biçimde kesen ilk önemli olaydı.
2002 yılı Şubat ayında, ülke ölçeğinde haber olan bir olayda ülkedeki bütün yöreleri temsil eden gençler ve etnik grup temsilcileri Aziz Valentine Günü takibi kapsamında valinin makamını ziyaret ettiler, şarkılar söyleyerek, barış mesajları içeren kırmızı yapma çiçekler dağıttılar. Çeşitli toplumlardan çocukların bir araya gelmesinin şiddete yol açabileceği yolundaki korkuların yersizliği ortaya çıktı ve girişimin giderek artan ivmesi istikrar yaratıcı bir güç olarak gruplar arasındaki diyaloga katkıda bulundu. Gençler, kültürel ve dinsel farklılıkları aşmayı yetişkinlerden daha kolay başarmışlardı ve böylece barış inşa sürecinde gerçek liderler gibi davranmışlardı.
İşgal altındaki Filistin toprakları: Gaza, Jenin, Eriha ve Rafah’ta çocuklar belediye konseyleri oluşturmuştur. Bu oluşumun amacı, gençlere, toplum yaşamını iyileştirip yerli yerine oturtacak etkinlikleri planlama ve uygulama fırsatı tanımaktı. Konsey üyesi 155 temsilcinin yarısından çoğunu kızlar oluşturmaktadır. Çocuklar öncelikleri belirlemek, küçük ölçekli toplum projeleri planlayıp uygulamak, çocuk hakları ve ilgili konularda bilinç ve duyarlılık düzeyini yükseltecek kampanyalar düzenlemek üzere bir araya gelmektedirler. Bu tür girişimler, şiddete karşı o çok gereken alternatifi oluşturabilir, çocuklara ve gençlere barış inşa süreçlerinde gerekli becerileri kazandırabilir.
Rusya Federasyonu: Kuzey Kafkasya’da çocuklar, Grozni’deki Çeçen Devlet Tiyatrosu tarafından uygulanan Mayın Riski Eğitimi programına aktif biçimde katılmaktadırlar. Çocuklar, kendi toplumlarında mayın riski eğitimi çerçevesindeki sergilemelerin en iyi nasıl yapılabileceğini belirlemekte, en uygun mesajların neler olabileceğine karar vermektedirler. Bu çocuklar senaryo ve sahneleme konusunda eğitim almışlardır ve şimdi bu eğitimlerini pratiğe aktarma fırsatı bulmaktadırlar.
UNICEF, Çeçen–İnguş bölgesinde Uluslararası Kurtarma Komitesi tarafından uygulanmakta olan Çocuk Dostu Eğitim programını desteklemektedir. Bu programda her okuldaki öğrenciler bir başkan ve yönetim kurulu seçmekte, ders yılında gerçekleştirilecek etkinliklerin planlanmasına katılmaktadırlar. Çocuklar ayrıca veli toplantılarına, okul gazetesinin hazırlanmasına ve öğrenciler arasında disiplin sağlanmasına da katılmaktadırlar.
Dostları ilə paylaş: |