PCI Express este un standard de magistrala destinat folosirii pentru conectarea dispozitivelor auxiliare si al placilor video. Scopul decloarat al PCI Express a fost de a oferi o alternativa mai rapida la standardele actuale si de a inlocui standardele PCI, PCI-X si AGP. Structura PCI Express este bazata pe legaturi seriale bidirectionale numite si “benzi”. Fiecare banda poate transporta 250 MB/s in fiecare directie. Viteza magistralei PCI Express este de 2.5GHz, insa pentru a fi posibila o detectare eficienta a erorilor, dureaza 10 cicli de ceas pentru a trimite un byte si astfel se ajunge la valoarea de 250 MB/s. Conexiunea PCI Express suporta pana la 32 de benzi pentru o conexiune, astfel fiind posibila o rata maxima de transfer de 8GB/s in fiecare directie. In standardul PCI Express, numarul de benzi este de obicei precizat prin nominalizarea numarului de benzi cu prefixul “x” in fata ( de exemplu PCI Express x16). Pentru o scurta comparatie a vitezelor, trebuie precizat ca o singura banda PCI Express are aproape dublul ratei de transfer al standardului PCI, o magistrala cu 4 benzi are rata de transfer comparabila cu PCI-X, iar o magistrala PCI Express x8 are o rata de transfer comparabila cu AGP 8x.
In ceea ce priveste modurile fizice de interconectare, sloturile PCI Express au marimea fizica definita de numarul de benzi folosite de magistrala. Astfel, o placa de expansiune ce foloseste mai multe benzi nu poate fi conectata intr-un slot ce permite folosirea de mai putine benzi, insa o placa de expansiune ce foloseste mai putine benzi poate functiona fara probleme intr-un slot fizic ce permite mai multe benzi de comunicatie.
Spre deosebire de standardele anterioare, PCI Express este o magistrala punct-la-punct si full-duplex. Astfel, desi PCI Express x4 si PCI-X au aproximativ aceeasi rata maxima de transfer, in practica PCI Express va avea performante mai bune daca mai multe dispozitive interconectate comunica simultan.
Dostları ilə paylaş: |