9-16 OCAK 2018 HABERLER
15.01.2018 Evergreen sekiz adet konteyner gemisi sipariş etti
Evergreen Line, sekiz adet konteyner gemisi sipariş etti. Evergreen, sekiz adet konteyner gemisinin inşası için, Tyvanlı CSBC Corporation, Japonya merkezli Imabari Shipbuilding, Marine United Corporation, Güney Kore merkezli Samsung Heavy Industries ve Hyundai Heavy Industries gemi inşa şirketleri ile anlaştığını açıkladı.
14.01.2018 Sinop Nükleer Santrali için süreç başladı
Sinop Nükleer Güç Santrali için Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca genel formata uygunluğu onaylandıktan sonra hem kurulacak olan inceleme ve değerlendirme komisyonu (İDK) üyelerine gönderilecek hem de halkın görüşlerine açılacak.
13.01.2018 Çin, dünyanın en büyük deniz uçağını üretti
Çin tarafından üretilen, yaklaşık, 40 metre uzunluğundaki AG600 Kunlong, 8 yıllık çalışma sürecinden sonra ilk uzun uçuşunu Zhuhai'de gerçekleştirdi.
Denizden kalkıp denize inebilen uçaklar 20. yüzyılın başlarında yapılıp, 2. Dünya Savaşı süresince kullanılmıştı.
Ancak 1950'lerden itibaren bu araçların kullanımı popülerliğini yitirerek, yalnızca birkaç kez Kanada'da orman yangınlarına müdahale işlemlerinde kullanılmıştı.
Son yıllarda, tekrar kullanım alanı çeşitlenen ve yaygınlaşan deniz uçaklarının en büyüğü, Çin'de üretildi. Kanat genişliği 38.8 metre, uzunluğu 39.6 metre olan "Kunlong" da denen AG600 modeli uçak, Zhuhai'de ilk uzun uçuşunu gerçekleştirerek 1 saat boyunca, 3 bin metre yükseklikte uçtu.
Yüzde 98 Çin üretimi olan uçak; kurtarma çalışmaları, yangın söndürme ve denizde gözlem faaliyetlerinde kullanılacak.
12.01.2017 Arkas ile PrimeServ, motor yönetim konsepti sözleşmesi imzaladı
Türkiye’nin en büyük konteyner filosu sahibi olan Arkas, Kopenhag merkezli MAN PrimeServ ile motor yönetim konsepti (EMC) sözleşmesi yaptıklarını açıkladı. Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre sözleşmenin; 2017 yapımı, 185.7 metre uzunluğa, 35.24 metre genişliğe sahip Türk bayraklı ‘M/V MCC MANDALAY’ isimli konteyner gemisinin bakımı için yapıldığı öğrenildi. Sözleşme, gemiye yedek parça sağlanmasını, bakımını ve MAN B&W 6G60ME tipi ana motor hizmetini içeriyor.
Sözleşme şartlarına göre, Kopenhag merkezli MAN Diesel &Turbo konteyner gemisinin bakımını ve yedek parça hizmetini sunarken, MAN PrimeServ ise geminin motor yönetimine ilişkin hizmetleri sağlayacak.
12.01.2017 KKTC'deki yerleşim birimlerine su verilmeye başlandı
Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Su Temini Projesi kapsamında gönderilen su, yeni yerleşim birimlerine dağıtılmaya başlandı.
KKTC Su İşleri Dairesi'nden yapılan yazılı açıklamada, KKTC Su Temini Projesi kapsamında Türkiye'den gelen su, Gürpınar, Türkeli, Alayköy, Alayköy Sanayi Bölgesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Haspolat yerleşim birimlerine verilmeye başlandı.
Proje kapsamında daha önce de Orta Mesarya, Yılmazköy, Mağusa, Yeniboğaziçi, Güzelyurt ve Zümrütköy bölgelerine su verilmişti.
11.01.2017 TÜRKLİM, 2.5 milyon TL’lik istihdam yatırımı yapıyor
Limancılık sektörüne nitelikli iş gücü için yatırım yapan TÜRKLİM, sektörün gelişmesinde kilit bir öneme sahip kalifiye elemanların yetiştirilmesine yönelik bir projeyle istihdam yaratıyor. Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi ile bugüne kadar 3 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayan TÜRKLİM, bugün mevcut sektörün yüzde 91’ini temsil ediyor.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen, Kocaeli Sanayi Odası (KOSANO) ve Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) iş birliği ile birlikte hazırlanan ve Türkiye de ilk olma özelliğine sahip proje, sektörde kalifiye eleman açığını büyük oranda kapatacak.
11.01.2017 New York Belediyesi, 5 enerji devine dava açtı
New York Belediyesi, küresel ısınmaya neden oldukları iddiasıyla dünyanın en büyük 5 enerji firmasına dava açtığını duyurdu. New York Belediyesi'nden yapılan açıklamada, dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinden British Petroleum, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell'e dava açıldığı bildirildi.
Açıklamada, söz konusu firmaların küresel ısınmaya neden oldukları iddiasına yer verilirken belediyenin, New York halkını küresel ısınmanın etkilerinden korumak için geçmişte yapılan harcamaları ve gelecekte uğranılacak milyarlarca dolarlık maddi zararı tazminat olarak talep ettiği belirtildi.
İklim değişikliğine karşı New York Belediyesi'nin milyarlarca dolara ihtiyaç duyduğu ve bunun temiz su ve atık altyapısı, kıyı güvenliği, sıcaklık değişimi ve kamu sağlığı kampanyaları gibi harcamalar için kullanılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, belediyenin New York halkını yükselen deniz seviyesi, güçlü fırtınalar ve aşırı sıcaklara karşı korumak için 20 milyar dolarlık bir programı yürürlüğe koyduğu ifade edildi.
Enerji firmalarının, fosil yakıtların kullanımının atmosfere ve iklim değişikliğine olası etkilerinin 1980'lerden beri farkında olduklarının öne sürüldüğü açıklamada, bu şirketlerin küresel ısınma ve etkileri hakkında "bilerek aldatma ve inkar kampanyalarına" katkıda bulundukları iddia edildi.
10.01. 2017 Süveyş Kanalı'nda 'tanker geçişlerine' indirim yapıldı
Mısır yönetiminin tankerlerin Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretinde önemli oranda indirim yaptığı bildirildi.
Süveyş Kanalı Kurumu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, Amerika Kıtası'ndan Asya yönüne petrol taşıyan tankerlerin geçiş ücretinde ciddi oranda indirim yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, deniz ulaşım şirketleri ve tanker sahiplerinin taleplerini karşılamak ve gemileri Süveyş Kanalı'na çekmek hedefiyle geçiş ücretlerinde yüzde 45 ile 75 arasında değişen oranlarda indirime gidildiği ve uygulamanın 2018 yılı boyunca geçerli olacağı kaydedildi.
Mısır yönetimi, geçiş ücretlerini düşürerek Afrika Kıtası'nın güneyinden Ümit Burnu'ndan geçerek Asya'ya giden gemileri Süveyş'e çekmeyi hedefliyor.
Mısır Süveyş Kanalı'ndan yıllık 4 ila 6 milyar dolar arasında gelir sağlıyor.
10.01.2017 Deniz ticaret filosu baştan sona yenilenecek
İhracatta 2023 hedefini 500 milyar dolar olarak belirleyen hükümet, deniz ticareti filosunu baştan sona gençleştirerek denizleri ticaretin merkezi haline getirmeye hazırlanıyor.
Denizlerde hizmet veren başta koster filoları olmak üzere gemiler ortalama yaş ömrünü doldururken, özel ticari filoların gençleştirilerek ticarette deniz taşımacılığının daha da artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi bir araya gelerek, gençleştirme formülü için finansman modellerini görüştü.
Hükümet, özel sektörle birlikte, dünya deniz taşımacılığının son yıllarda en çok tercih edilen yöntemi olan koster gemilerini yenileyerek pazardan daha büyük pay almak için harekete geçti. Türkiye'deki koster filolarının ortalama yaşı 28'e ulaşırken, bunun dünya standardı olan 18'e çekilmesi için gençleştirme çalışmaları başladı.
Dostları ilə paylaş: |