Data: 13.03.2015 Fii bun ca Isus!
Text: Luca 6:27-36 Verset de aur: Luca 6:35
Ideea centrală: A fi bun ca Isus înseamnă a te comporta cu o dragoste jertfitoare și cu îndurare chiar și față de dușmani.
Explicații contextuale și exegetice
Textul face parte din ceea ce se numește Predica de pe câmpie, aceasta conținând un material similar cu Predica de pe munte (Matei 5-7). În această predică a Domnului Isus sunt prezentate principiile noii vieți în Împărăția lui Dumnezeu. Împărăția Cerurilor este inaugurată prin venirea Domnului Isus, urmând ca aceasta să se desăvârșească la a doua venire a lui Cristos. Ucenicii lui Isus sunt chemați să trăiască în această lume, dar după principiile Împărăției lui Dumnezeu.
Prima parte a predicii prezintă modul de relaționare a ucenicului la Dumnezeu. A doua parte prezintă relaționarea ucenicilor la lumea ostilă în care trăiesc. În conformitate cu versetul 22, dușmanii sunt cei care îi persecută pe urmașii lui Isus.
Domnul Isus le explică ucenicilor că vor avea parte de împotrivirea vrăjmașilor (Luca 6:22-23), iar răspunsul lor va trebui să fie în concordanță cu valorile Împărăției lui Dumnezeu. Ura lumii față de credincioși, manifestată prin violență fizică, dispreț, jugnire, persecuție, va trebui să primească un răspuns. Pasajul acesta ne arată cum trebuie să fie acest răspuns.
Pasajul ne prezintă lucrurile cu care se confruntă urmașii lui Isus: vrăjmași, ură (v.27), blestem, purtare rea (v.28), bătaie, tâlhărie (v.29, 30). Desigur, lista nu include toate vicisitudinile prin care au trecut și trec creștinii, dar acestea exemplifică ostilitatea lumii.
De asemenea avem prezentat și modul în care trebuie să răspundă urmașul lui Cristos: vrăjmașului să i se arate dragoste, facerea de bine să se îndrepte și spre cei ce fac rău credincioșilor (v.27), celor care blestemă să nu li se răspundă la fel, ci prin binecuvântare, cei ce se poartă rău să fie aduși în rugăciune (v.28). Să nu se răspundă cu violență fizică celor care o folosesc, ucenicul să nu se opună celor care le iau abuziv și pe nedrept bunurile (v.29, 30).
Este foarte probabil ca ucenicii (care erau evrei) să-i fi identificat imediat pe dușmani cu romanii, cei sub a căror ocupație se afla teritoriul Israelului de atunci. O astfel de învățătură era cu totul revoluționară. Versetul 31 rezumă explicativ învățătura Domnului Isus, acesta fiind un principiu care se aplică în toate domeniile vieții: tratează-i pe alții, așa cum dorești tu să fi tratat.
Domnul Isus arată că și oamenii răi sunt dispuși să facă bine celor ce se comport bine cu ei (v.32-34). Însă ucenicii trebuie să facă bine, chiar dacă nu vor avea o reacție pe măsura bunătății arătate, întrucât răsplătirea lor nu vine din această lume, ci de la Dumnezeu (v.35). Modelul de comportament este cel divin (v.36).
Așadar, cum ar trebui să se comporte creștinul atunci când este persecutat? Conform învățăturilor Mântuitorului, creștinul trebuie să își trateze aproapele așa cum l-a tratat Dumnezeu pe el (cu iertare și facere de bine) și așa cum așteaptă să fie tratat el de semenii săi.
Dar cum poate credinciosul să răspundă lumii ostile cu o bunătate precum cea a lui Isus? În Fapte 1:8 Mântuitorul amintește de puterea care se va pogorî peste ucenici și care îi va călăuzi, puterea Duhului Sfânt. Puterea Duhului Sfânt este însoțită de puterea exemplului lui Cristos (1 Ioan 2:6), la care ucenicul este chemat să se raporteze în trăirea sa. Mai mult, prezența personală a lui Cristos de-a lungul veacurilor alături de urmașii Său întărește motivația și capacitatea de aplicare a învățăturii Sale (Matei 28:20).
Aplicații
Acest pasaj biblic se adresează celor care îl urmează pe Domnul Isus ca Mântuitor și Domn: Dar Eu vă spun vouă care Mă ascultaţi (v. 27). Aici nu este prezentată o opțiune, o variantă, ci un imperativ. Este așteptarea lui Dumnezeu de la fiecare dintre noi. Trebuie să existe o diferență vizibilă între noi și cei din lume în modul în care ne raportăm la situații și persoane ostile.
Atitudinea noastră interioară va determina comportamentul vizibil pentru toți. Tocmai de aceea Isus vorbește despre dragoste. Liniștea, pacea, detașarea sufletească de frământările vieții cotidiene ne vor ajuta să adoptăm poziția creștină autentică. O vorbă spune: Iartă-ți dușmanul, căci nimic nu îl va înfuria mai mult! Dar motivația noastră nu va trebui să fie centrată în răul aproapelui nostru, ci în focalizarea vieții noastre pe Împărăția lui Dumnezeu. Predica Domnului Isus se axează pe afirmația: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui (Matei 6:33).
Toate îndemnurile din acest pasaj duc la ideea renunțării la răzbunare. Firea noastră pământească urmărește răzbunarea în mod natural. Apostolul Pavel îndeamnă biserica să practice învățătura lui Isus prin următorul îndemn: Preaiubitilor, nu vă răzbunaţi singuri; ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul (Rom. 12:19).
Aplicarea acestui pasaj nu se poate face decât în momentul în care ucenicul lui Isus ia decizii practice în acest sens. Astfel, pe baza învățăturilor Domnului, vom decide să:
-
Nu mai întreținem gândurile de ură față de semenii noștri;
-
Nu încurajăm pe alții la răzbunare;
-
Ne rugăm personal pentru cei care ne sunt dușmani;
-
Ne centrăm preocupările pe aspectele pozitive ale vieții, fiind mulțumitori lui Dumnezeu și să nu ne mai aplecăm privirea, urechea, spre sfatul celor răi (Psalmul 1).
Sugestii practice:
Fă o listă cu toate persoanele care te enervează, te irită, îți fac rău, pe care ai dori să te răzbuni. Întreabă-te cine este în spatele comportamentului lor; de ce sunt aceste persoane atât de rele. Înțelege că noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti (Efes. 6:12). Roagă-te zilnic pentru fiecare persoană în parte, cere de la Domnul pocăința lor.
Caută o ocazie potrivită pentru a face un bine unei persoane care îți este ostilă. Niciodată nu vei înțelege mai bine ce simte Dumnezeu în relație cu omul, decât atunci când vei face un astfel de gest.
Întrebări pentru discuții:
Cine este modelul tău de comportament în situații critice?
Cum s-a comportat Isus, Ștefan, Pavel și alții când au fost atacați de vrăjmași?
Ai fost mulțumit și împlinit, când te-ai răzbunat pe vrăjmașii tăi?
Care sunt cele mai mari așteptări ale tale de la semenii tăi? Ești gata să le împlinești tu pentru ei?
Tipărește
Dostları ilə paylaş: |