Februarie 2006



Yüklə 112,14 Kb.
tarix25.07.2018
ölçüsü112,14 Kb.
#58124

Agenda culturalã v@lceanã

.................................................

R O M Â N I A


M I N I S T E R U L C U L T U R I I




DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ VÂLCEA

Râmnicu Vâlcea (240412) - str. Căpitan D. Mărăşeanu, nr. 3, tel: 40 250 735620; 40 350 808 759

fax: 40 250 731973; e-mail: culturavalcea@yahoo.com; www.valcea.djc.ro


AGENDA CULTURALĂ

FEBRUARIE 2015




1 februarie

Ora 20,30: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

„Midnight Masquerade Party”.

Această petrecere are ca scop atât promovarea Asociatiei S.M.I.L.E. (Simply, Management, Inovation, Leadership, Entertaiment) cat şi strângerea de fonduri pentru acordarea unui sprijin copiilor din centrele de plasament din Râmnicu Vâlcea.

Organizator:


  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


2 februarie

Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia (după numele vechi sla­von), este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioară Maria, conformându-se Legii (Lev. XII, 8), a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile după naşterea Domnului, pentru curăţirea ei; dumnezeiescul Prunc a fost întâmpinat şi ţinut în braţe de bătrânul şi dreptul Simeon (Luca II, 22 s.u.). La ortodocşi, accentul sărbătorii se pune pe persoana dum­nezeiescului Prunc şi de aceea e numită Întâmpinarea Domnului (de către Simeon), fiind trecută între sărbătorile Mântuitorului, pe când la catolici pe primul plan stă persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pen­tru curăţirea ei, după Lege. De aceea, la ei sărbătoarea se numeşte Cu­răţirea Sfintei Marii şi e trecută între sărbătorile Maicii Domnului.

Prima menţiune documentară de­spre existenţa acestei sărbători este cea din memorialul de călătorie al pelerinei Egeria, care ia parte la ea, la Ierusalim, în anii 382-384. Având în vedere ca în acea vreme la Ierusalim Naşterea Domnului se serba încă la 6 ianuarie, odată cu Epifania, întâm­pinarea era sărbătorită la 40 de zile după Epifanie, adică la 14 februarie.

La Antiohia, după mărturia istoricului Cedren, sărbătoarea întâmpinării s-ar fi introdus în penultimul an al domniei împăratului Justin I (526), iar generalizarea ei în Răsarit s-a făcut în cursul secolului VI, începând din anul 534, când împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Naşterii Domnului). Dintre creştinii răsăriteni, numai armenii sărbătoresc până astăzi în­tâmpinarea Domnului tot la vechea dată, adică la 14 februarie.


- Biserica „Întâmpinarea Domnului” comuna Livezi, sat Pârâienii de Mijloc.

2, 9, 16, 23 februarie

Ora 17,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlniri în cadrul Proiectului „Mâini talentate”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


2 februarie

Ora 17,30: Aşezământul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic” - Sala „Iosif Episcopul”

Lansarea cărţii „Teologie şi istorie bisericească de la Sfintele Taine la sfinţirea omului”, autor: Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, apărută la Editura „Mitropolia Olteniei”. Evenimentul va cuprinde un moment muzical, prezentarea cărţii de către pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuş, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi discuţii pe tematica volumului.



Organizator:

  • Arhiepiscopia Râmnicului.


2 februarie

Ora 19,00: Sala „Lahovari” a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea

Concert simfonic - Orchestra simfonică a Filarmonicii.

Dirijor: Tiberiu Oprea.

Solist: Ştefan Cazacu – violoncel.

În program:

Cristoph Wilibald Gluck - Suită de balet din opera “Orfeu şi Euridice” - fragm. (Uvertura, Air

vif, Dansul spiritelor binecuvântate) - p.a.;

Joseph Haydn - Concert pentru violoncel şi orchestră în Re Major;

Franz Schubert - Simfonia a VI-a - p. a.

Organizator:


  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.


2 februarie

Ora 19,30: Sala Sindicatelor

Spectacolul de teatru “Leul deşertului”, regia Radu Beligan.

Piesa este o comedie şi a fost scrisă de Mona Radu special pentru Radu Beligan şi pentru Maia Morgenstern, marcând astfel prima întâlnire a celor doi celebri actori într-un spectacol. Comedia aduce în faţa spectatorilor lumea înţesată de intrigi a unui cartel mafiot internaţional: Undeva, într-un loc exotic de pe malul oceanului, Ingrid Rodnin, o femeie de afaceri frumoasă şi rapace, a deschis ultimul dintr-o amplă reţea de hoteluri de lux. Inaugurarea a fost un mare succes, printre invitaţi numărându-se VIP-uri precum Angelina Jolie şi prefectul James Lyon, un politician care pentru corectitudinea sa a fost supranumit Leul deşertului. Toate bune şi frumoase până când, total neaşteptat, îşi face apariţia Nikolay Rodnin, magnatul diamantelor, socrul şi mentorul lui Ingrid. Nikolay a făcut un pariu în urma căruia riscă să îşi piardă întreaga avere. Singurul care ar putea să îl ajute e intransigentul prefect Lyon. Nikolay face apel la trecutul de damă de companie al nurorii sale, sperând să îl corupă pe Lyon cu ajutorul farmecelor lui Ingrid, dar planul lui întâmpină o complicaţie neprevăzută: Ingrid e îndrăgostită de Leul deşertului.

Alături de Maia Morgenstern şi de Radu Beligan, distribuţia reuneşte alţi actori importanţi ai scenei româneşti: Mircea Rusu, Tania Popa, Lamia Beligan şi George Remeş.



Organizator:

  • Agenţia ”Art Stigma & Cărăbuş”.



6 februarie

Ora 17,00: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

„Interfaţa artelor” şi şedinţa lunară a Societăţii Culturale “Anton Pann”.



Organizator:

  • Societatea Culturală „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.


6 februarie

Ora 21,00: Ok - Taverna Zăvoi

Concert: “Spitalul de Urgenţă”.

Un eveniment recomandat de Magic FM România şi Pro Event România - Let me entertain you.

Organizator:


  • Pro Event România - Let me entertain you.


6 februarie

Ora 22,00: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

Concert: “Fără Zahăr” (Unplugged).


Organizator:

  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


7 - 21 februarie

Râmnicu Vâlcea

Cupa „Prieteniei” (fotbal), etapa locală.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.


8 februarie

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. S-a născut lângă Marea Neagră, nu departe de cetatea Heracleea, la Evhaita (astăzi Teodoropol, după numele său). A fost un general vestit, de aceea i se zicea "Stratilatul" (Voievodul). Era renumit atât pentru vitejia, cât mai ales pentru credinţa sa. Sfântul ucisese un balaur dintr-o cetate învecinată, care pricinuise multora frică și moarte. Pentru aceasta, el chemase pe Domnul Dumnezeu în ajutor, având cu el şi sfânta cruce, la gât. Numit de către Liciniu conducător de oaste, i s-a încredinţat cârmuirea cetăţii Heracleea de la Marea Neagră.

În urma unei descinderi făcute de împăratul Licinius (307-324), în anul 320 la reşedinţa Sfântului Teodor din Heracleea Pontului, a aflat că acesta este creştin şi convertea mulţi păgâni la creştinism. Împăratul a trimis câţiva bărbaţi din Nicomidia să-l invite la el, dar Teodor n-a voit sa se supună, atunci împăratul a pornit spre Teodor care l-a primit cu toata cinstea cuvenită. Împăratul i-a poruncit să aducă jertfă idolilor dar Teodor nu numai că n-a vrut, dar la miezul nopţii a sfărâmat zeii cei din aur şi argint şi i-a împărţit la săraci. Din porunca împăratului, Teodor a fost prins şi supus multor chinuri, apoi aruncat în temniţă cu picioarele în butuci şi ţinut fără hrană timp de şapte zile. Apoi a fost scos şi pironit pe cruce, în văzul mulţimii.

Trecerea sa la cele cereşti s-a făcut în ziua de 8 februarie 320 d. Hr., trupul său fiind cinstit ca sfinte moaşte şi multe minuni făcându-se atât până să moară Sfântul Teodor, cât şi după aceea. Sfintele moaşte ale sale au fost duse mai apoi în cetatea Evhaita, unde se născuse sfântul. În anul 950 s-a zidit în acest oraş o biserică măreaţă în care au fost aşezate moaştele sfântului. După un timp au fost aduse în Constantinopol. În anul 1256, nobilul veneţian Iacob Dandolo, le-a încredinţat fratelui său Marco. În anul 1260, acesta le-a aşezat în Biserica Sfântului Marcu din Veneţia, unde se află şi statuia lui. La Arhiepiscopia Râmnicului se păstrează, într-o raclă, un fragment din moaştele sfântului, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Mercurie şi Carp Episcopul. Sfântul Mucenic Teodor Stratilat este Mucenicul biruinţei, cunoscut mai ales ca tămăduitor al tuturor bolilor şi neputinţelor.


9 - 14 februarie

Palatul Parlamentului

Expoziţia de ceramică românească „Ceramica românească de ieri - patrimoniu universal de mâine”.



Organizatori:

  • Primăria oraşului Horezu;

  • Asociaţia Română a Centrelor de Ceramică Populară.

 9 februarie



Ora 19,00: Sala „Lahovari” a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea

“Seară latino-americană” - Orchestra simfonică a filarmonicii.

Dirijor: Ramiro Arista (Argentina).

În program: creaţii muzicale reprezentative din: Mexic, Ecuador, Venezuela, Uruguay, Peru, Cuba, Columbia.

- Arturo Márquez, Danzón nr. 2;

- Macedonio Alcalá (arr. A. Carrasco), Dios nunca muere; 

- Anónimo popular  (arr. Fritz Romero), La Bamba; 

- Anónimo popular / arr. Julio Bueno, Andarele; 

- Simón Díaz (arr. A. Carrasco), Caballo viejo;       

- Gerardo Matos Rodríguez, La comparsita;

- Daniel Alomía Robles, El cóndor pasa;     

- Anónimo popular / arr. A. Carrasco, Pacasito;  

- Miguel Matamoros (arr. A. Carrasco), Lágrimas negras;

- Lucho Bermúdez, Colombia tierra querida;

- Luis Vargas G. (arr.), Mix Latinoamericano.      

Organizator:


  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.


10 - 12 februarie

Orele 11,00 - 14,00: Holul central al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Parlamentul European – în direct, vizionarea şedinţelor plenare.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Centrul Europe Direct.


10 februarie

Sfântul Mucenic Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în vremea împărăţiei lui Sever (193-211) şi s-a făcut vestit cu puterea credinţei sale şi cu râvna în propovăduirea lui Hristos. Şi era acest episcop în Magnezia, din Asia, iar mai-marele cetăţii era Luchian dregătorul. Deci, acesta, nesuferind cuvintele şi zelul propovăduirii bătrânului episcop, a poruncit ostaşilor să fie prins şi, dus fiind la judecată înaintea lui Luchian, Sfântul a mărturisit cu strălucire şi fără frică, pe Hristos; drept aceea, dregătorul a poruncit să fie dezbrăcat de hainele sale şi, după ce i-au jupuit tot trupul, cu unghii de fier, i-au tăiat fâşii de piele de pe trup. Iar Sfântul Haralambie, rău rănit, a zis: "Mulţumesc vouă, fraţilor, că, strujind trupul meu cel vechi şi bătrân, m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos".

Şi, văzând cei de faţă răbdarea Mucenicului în atatea chinuri şi neîncetatele lui rugăciuni pentru toţi, mulţi din ei, bărbaţi şi femei, s-au lepădat de idoli şi au crezut în Hristos; iar dregătorul, cercetându-i şi chinuindu-i, fără milă pe acestia, a poruncit să li se taie capetele. Se zice că însăşi fata împăratului, Galina, auzind de tăria de suflet cu care Sfântul Haralambie a răbdat cele mai grele chinuri, a crezut în Hristos şi s-a botezat.

Deci, istovit de atâtea cumplite chinuri pe care a trebuit să le îndure, a fost osândit la moarte, prin sabie. Şi Sfântul Haralambie s-a mutat la Domnul, dându-şi sufletul în temniţă, aşteptând să i se taie capul şi s-a numărat cu Sfinţii.


11 februarie

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 11.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj.


12 februarie - 5 martie

Ora 16,30: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea - Galeria subsol

Expoziţia de artă plastică: „Arta plastică vâlceană - tradiţie şi contemporaneitate”.



Organizator:

  • Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”.

Partener:

  • Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Râmnicu Vâlcea.


12 februarie

Biblioteca „A.E. Baconsky” Călimăneşti - Sala de lectură

Poetul Grigore Vieru - „Suflet în sufletul neamului său” - 80 de ani de la naştere (1935 – 2009). În context: evocare literară şi recital de poezie.



Organizatori:

  • Biblioteca „A.E. Baconsky” Călimăneşti;

  • Şcoala cu clasele I - VIII „Şerban Vodă Cantacuzino” Călimăneşti.


12 februarie

Ora 16,30: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Vernisajul expoziţiei de pictură a artistului Constantin Mihalache.

Lansarea volumelor de poezie “Mă pierd în clepsidra speranţei” şi  „Te aştept iubire”, autor Daniela Tiger din Craiova; “Sunt versul rătăcit”, autor Mircea Trifu (diaspora - Italia).

Umor - cu participarea Clubului Umoriştior Vâlceni.



Organizatori:

  • Societatea Culturală „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea;

  • Clubul Umoriştilor Vâlceni.


13 - 15 februarie

Orele 9,30 - 17,30: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea

Europe Direct în sprijinul comunităţii - designul activităţilor de învăţare în contextul programului Erasmus+ (curs de formare dezvoltat de către ANPCDEFP, împreună cu Reţeaua Naţională a Formatorilor Erasmus+).



Organizatori:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Centrul Europe Direct;

  • Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea.


13 februarie

Băbeni

”In memoriam... Dragoş Vrânceanu”.



Organizator:

  • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Parteneri:

  • Primăria oraşului Băbeni;

  • Casa de Cultură „Dragoş Vrânceanu” Băbeni.


13 februarie

Centrul Social Milcoiu

Proiectul “Iubirea de aproapele meu”.



Organizator:

  • Asociaţia Liga Femeilor Creştine Ortodoxe Râmnicu Vâlcea.

Parteneri:

  • Arhiepiscopia Râmnicului;

  • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea;

  • Asociaţia “Zâmbete Colorate”;

  • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.


13 februarie

Ora 12,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlnire în cadrul Proiectului „Tradiţiile satului vâlcean în mileniul trei”. Participă elevii de la Şcoala Gimnazială Lăpuşata, Şcoala Gimnazială Măgura Mihăeşti şi Colegiul Tehnic Energetic.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


13 februarie

Ora 21,00: Ok - Taverna Zăvoi

Concert: “Vunk”.

Un eveniment recomandat de Magic FM România şi Pro Event România - Let me entertain you.

Organizator:


  • Pro Event România - Let me entertain you.


13 februarie

Ora 22,00: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

Concert: “Now & Here” cu patru artişti din sfera muzicii electronice româneşti: Tulbure, Jay Bliss, Suciu, Alec.


Organizator:

  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


14 - 16 februarie

Râmnicu Vâlcea

Cupa „Alutus” (lupte greco-romane), etapa interjudeţeană.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.


14 februarie

Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea

„Săgeata lui Cupidon” - Sfântul Valentin/Dragobetele, cenaclu şi lucrări creative.



Organizator:

  • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea.


14 februarie

Ora 21,00: Ok - Taverna Zăvoi

“Valentine`s Day” - Retro Party cu Dj. Sorin Lupaşcu (Disco Ring Costineşti).

Un eveniment recomandat de Magic FM România şi Pro Event România - Let me entertain you.

Organizator:


  • Pro Event România - Let me entertain you.


14 februarie

Ora 22,00: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

Valentine's Day Party cu trupa RYM.


Organizator:

  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


16 februarie

Ora 12,30: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Sala de lectură

„Întâlnire cu poezia lui Grigore Vieru”, manifestare organizată cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


16 februarie

Ora 19,00: Sala „Lahovari” a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea

Concert vocal - simfonic: Orchestra simfonică a filarmonicii; Corul Academic „Euphonia”.

Dirijor: Orazio Baronello.

În program:



Joseph Haydn - Simfonia nr. 88;

Joseph Haydn - „Missa in tempore belli” - selecţiuni.

Organizator:

  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.


18 februarie - 13 martie

Ora 15,00: Muzeul de Istorie a Judeţului Vâlcea

Expoziţia: „Arheologia preventivă în judeţul Vâlcea”.



Organizator:

  • Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”.


18 februarie

Ora 12,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlnire în cadrul Proiectului „Călătorie în istoria lumii”. Participă elevii de la

Şcoala Gimnazială nr. 10.

Ora 18,30: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Eveniment cultural în cadrul Proiectului „Luminile culturii”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


18 februarie

Ora 16,30: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Sala Universitarilor

Evocare „Teodor Bălăşel” şi „Florin Mihăescu”.



Organizatori:

  • Forumul Cultural al Râmnicului;

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea;

  • Fundaţia Culturală „Sfântul Antim Ivireanul” Vâlcea;

  • Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Vâlcea.


18 februarie

Ora 22,00: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

Spectacolul de stand-up comedy - Cătălina: „Mi-am permis luxul să rămân gravidă”.


Organizator:

  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


19 februarie

Galeria de arte „Constantin Iliescu” Râmnicu Vâlcea

„Arta fereastră a sufletului” - salon al artiştilor, persoane cu dizabilităţi.



Organizator:

  • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Parteneri:

  • Societatea Naţională a Persoanelor cu Handicap Vâlcea;

  • Asociaţia Surzilor - Filiala Vâlcea;

  • Asociaţia Nevăzătorilor - Filiala Vâlcea;

  • Fundaţia „Soul to Soul” Vâlcea.


19 februarie

Ora 11,00: Forumul Cultural al Râmnicului

Memorial „Constantin Brâncuşi”.



Organizatori:

  • Forumul Cultural al Râmnicului;

  • Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Vâlcea.


19 februarie

Ora 16,00: River Plaza Mall

Întâlnire în cadrul Clubului de lectură „Povestea vorbei”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


20 februarie

Alunu

Cupa „Speranţelor” (tenis de masă, şah, atletism), etapa judeţeană.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.


20 februarie

Ora 10,00: Arhiepiscopia Râmnicului

Simpozionul: “Înalţi Ierarhi Vâlceni ai Bisericii Ortodoxe Române”.



Organizator:

  • Asociaţia Liga Femeilor Creştine Ortodoxe Râmnicu Vâlcea.

Parteneri:

  • Arhiepiscopia Râmnicului;

  • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea;

  • Seminarul Teologic “Sfântul Nicolae” Ramnicu Valcea;

  • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.


20 februarie

Ora 12,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlnire în cadrul Proiectului „Tradiţiile satului vâlcean în mileniul trei”. Participă elevii de la Şcoala Gimnazială Pietrari, Liceul Brezoi şi Liceul de Arte „Victor Giuleanu”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


20 februarie

Ora 17,00: Galeria de Artă „Artex” Râmnicu Vâlcea

Expoziţia interjudeţeană - „Cadoul de artă” - natură statică.



Organizator:

  • Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Râmnicu Vâlcea.


20 februarie

Ora 21,00: Ok - Taverna Zăvoi

Concert: “Taxi”.

Un eveniment recomandat de Magic FM România şi Pro Event România - Let me entertain you.

Organizator:


  • Pro Event România - Let me entertain you.


21 februarie

Ora 22,00: Aby Stage Bar” din Râmnicu Vâlcea

Concert: “Viţa de Vie”.


Organizator:

  • “Aby Stage Bar” Râmnicu Vâlcea.


22 - 23 februarie

Râmnicu Vâlcea

Campionatul naţional de judo, etapa judeţeană.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.


23 februarie

Ora 19,00: Sala „Lahovari” a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea

Concert simfonic - Orchestra simfonică a Filarmonicii.

Dirijor: Dario Bisso- Sabadin.

Solistă: Maria-Diana Petrache - pian.

În program:

Robert Schumann - Concert pentru pian şi orchestră;

Ludwig van Beethoven - Simfonia a VII-a.

Organizator:


  • Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.


24 februarie

Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea

„Mirajul dragostei româneşti”, sărbătoarea dragostei la români - „Dragobetele”.



Organizator:

  • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea.


24 februarie

Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” Horezu

„Dragobetele la români”, spectacol folcloric oferit de ansamblul „Brăduleţul”.



Organizatori:

  • Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” Horezu;

  • Primăria oraşului Horezu.


24 februarie

Ora 12,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

ActivitateaDragobetele, năvalnicul primăverii”, ediţia a IV-a.



Ora 12,30: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Sala de lectură

„Ziua dragostei şi a bunăvoinţei - Dragobetele”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


24 februarie

Ora 19,30: Sala Sindicatelor

Spectacolul de teatru “Străini în noapte”, regia Radu Beligan, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu.

Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei care după o noapte petrecută într-un bar este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă şi tânără. Ea ştie cine este el şi tocmai de aceea şi-a propus să-l însoţească în apartamentul lui, iar el este cel care află în acea seară un lucru care îi va schimba viaţa. Dar până la dezvăluirea marelui secret, Julietta mărturiseşte mai întâi că este prostituată şi îi cere bani, apoi că de fapt este reporter şi că face cercetări pentru următorul articol, însă aceste întorsături de situaţie sunt menite să ne dezvăluie cine sunt cele două personaje cu adevărat.

Piesa este o comedie romantică cu răsturnări de situaţie, minciună, seducţie şi o lecţie despre cum timpul ne schimbă. Pierre este omul care simte că nu a realizat tot ce şi-a propus în viaţă, iar Julietta este femeia care vrea să obţină ce îşi propune, să-şi recapete o parte din viaţa pe care a pierdut-o în tinereţe. Drumurile lor se intersectează pentru că fiecare vrea altceva de la celălalt, iar acest lucru îi conduce spre alte secrete care trebuie dezvăluite.



Organizator:

  • Agenţia ”Art Stigma & Cărăbuş”.


26 februarie - 31 martie

Sediul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea

Expoziţia cu vânzare „Mărţişoare, podoabe şi obiecte decorative”.



Organizator:

  • Şcoala Populară de Arte şi Meserii Rm. Vâlcea.


26 februarie

Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Vâlcea

Rapsodii de primăvară: „Dragobetele” - Sărbătoarea dragostei. Spectacol de deschidere a ciclului de proiecte „Ziua Tradiţiei” - Anul Nou de Primăvară.



Organizator:

  • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.


26 februarie

Ora 11,00: Căminul Militar al Garnizoanei Râmnicu Vâlcea

Adunarea generală anuală a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Judeţeană Vâlcea. Participă delegaţiile subfilialelor municipale, orăşeneşti şi comunale.



Organizator:

  • Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Judeţeană Vâlcea


26 februarie

Ora 15,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Întâlnire în cadrul Proiectului „Devoratorii de cărţi” - A patra dezbatere cu cartea „O zi din şapte” de Lauren Oliver, proiect menit să dezvolte dorinţa de lectură în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani.



Ora 16,00: Centrul de Plasament nr. 3 Râmnicu Vâlcea

„Învăţăm jucându-ne, cântând, povestind”, activitate în cadrul proiectului „Bibliotecarul, prietenul copiilor şi tinerilor”.



Ora 17,30: Centrul de Plasament nr. 5 Râmnicu Vâlcea

„Povestiri morale şi instructive”, activitate în cadrul proiectului “Bibliotecarul, prietenul copiilor şi tinerilor”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


26 februarie

Ora 19,00: Librăria “Humanitas” Râmnicu Vâlcea

“Noaptea cărţilor deschise”.



Organizator:

  • Librăria “Humanitas”.


27 februarie

Ora 17,00: Secţia Periodice - Legislaţie a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea

Activitate în cadrul proiectului „Tradiţiile satului vâlcean în mileniul trei”. Participă elevii de la Şcoala Gimnazială Diculeşti, Şcoala Gimnazială Costeşti, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.



Organizator:

  • Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.


27 februarie

Ora 17,00: Casa Memorială „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea

„Cenaclul artelor” - întâlnirea lunară a Societăţii Culturale “Anton Pann”.



Organizator:

  • Societatea Culturală „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.


27 februarie

Ora 17,00: Arhiepiscopia Râmnicului - Sala “Iosif Episcopul”

Şedinţa lunară a Asociaţiei Liga Femeilor Creştine Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului.



Organizator:

  • Asociaţia Liga Femeilor Creştine Ortodoxe Râmnicu Vâlcea.


27 februarie

Ora 21,00: Ok - Taverna Zăvoi

Concert: “Publika”.

Un eveniment recomandat de Magic FM România şi Pro Event România - Let me entertain you.

Organizator:


  • Pro Event România - Let me entertain you.


28 februarie

Râmnicu Vâlcea

Campionatul naţional de karate interstiluri, etapa judeţeană.



Organizator:

  • Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea.

         




ALTE MANIFESTĂRI
Teatrul "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea prezintă spectacolele:

7 februarie

Ora 11,30: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”Albă ca Zăpada” de Diana Roman după Fraţii Grimm, regia Diana Roman.

Ora 18,00: River Plaza Mall

  • Spectacolul „Cei trei purceluşi”, scenariu Adela Moldovan, regia Adela Moldovan.

Ora 19,00: Sala Studio a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”Ultima şansă” de Mihail Zadarnov, regia Vadas Lászlo, scenografia Albert Alpar.

9 februarie

Creţeni

  • Spectacolul „Aventurile pinguinului călător”, dramatizare de Valentin Ligi, muzica originală Andrei Ciuleac, concepţie figurine umbre colorate Eva Lihor Laza, regia şi scenografia Valentin Ligi.

10 februarie

Grădiniţa „Oltchim” Râmnicu Vâlcea

11 februarie

Olăneşti

  • Spectacolul „O poveste de iarnă” de Maria Gornic.

12 februarie

Grădiniţa „Nicolae Bălcescu” Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Hansel şi Gretel”, după Fraţii Grimm, scenariu şi regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate.

13 februarie

Vlădeşti

  • Spectacolul „Punguţa cu doi bani”, scenografia şi păpuşi Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu.

14 februarie

Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”Punguţa cu doi bani”, dramatizare de Ioan Brancu, după Ion Creangă.

Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”Promisiunea unei vieţi frumoase” (din cauza lui Cehov), regia Botos Bálint şi Raluca Sas.

16 februarie

Grădiniţa Nord 2 Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Aventurile pinguinului călător”, dramatizare de Valentin Ligi, muzica originală Andrei Ciuleac, concepţie figurine umbre colorate Eva Lihor Laza, regia şi scenografia Valentin Ligi.

17 februarie

Slatina

  • Spectacolul „Frumoasa adormită”, după povestea Fraţilor Grimm, spectacol de marionete, scenariul şi regia: Alin Antemir, scenografia: Ioana Tudor.

Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Mai întâi te naşti” de Line Knutzon, regia şi mişcarea scenică Attila Bordás.

18 februarie

Grădiniţa Nr. 1 Nord Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Hansel şi Gretel”, după Fraţii Grimm, scenariu şi regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate.

19 februarie

Slatina

20 februarie

Târgu Jiu

  • Spectacolul „O poveste de iarnă” de Maria Gornic.

21 februarie

Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Scufiţa roşie”, dramatizare după Fraţii Grimm, de Viorica Stamate.

Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Mai întâi te naşti” de Line Knutzon, regia şi mişcarea scenică Attila Bordás.

23 februarie

Grădiniţa Nr. 2 Ostroveni Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Ciuboţelele ogarului”, scenariul: Alin Antemir, după Călin Gruia, păpuşile şi regia: Alin Antemir.

24 februarie

Păuşeşti şi Goranu

  • Spectacolul „Hansel şi Gretel”, după Fraţii Grimm, scenariu şi regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate.

25 februarie

Slatina

  • Spectacolul „Peştişorul de aur”, după povestea lui Puşkin, de Valentin Ligi.

26 februarie

Brezoi

  • Spectacolul „Gâscănelul lăudăros”, de Maria Gornic.

Ora 18,00: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”Ultima şansă” de Mihail Zadarnov, regia Vadas Lászlo, scenografia Albert Alpar.

27 februarie

Grădiniţa „Toţi Sfinţii” şi Grădiniţa „Waldorf” Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Ileana Sânziana”, scenariul Ioan Brancu, regia Ioan Brancu.

28 februarie

Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul „Ileana Sânziana”, scenariul Ioan Brancu, regia Ioan Brancu.

Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului "Anton Pann" Râmnicu Vâlcea

  • Spectacolul ”O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Simon Stephens după romanul lui Mark Haddon, traducerea Vlad Massaci, scenografia: Irina Chirilă, video/light design/sunet: Andu Dumitrescu, regia Vlad Massaci.


Teatrul Municipal "Ariel" prezintă spectacolele:

1 februarie

Ora 12,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Fata babei şi fata moşului”, regia Simina Mititelu.

8 februarie

Ora 12,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Traista cu poveşti”, regia Simina Mititelu.

10 februarie

Ora 19,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Alexandru Lăpuşneanul”, texte după Azarie, Macarie, Negruzzi şi scene de Dan Micu, regia Doina Migleczi.

11 februarie

Ora 19,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Alexandru Lăpuşneanul”, texte după Azarie, Macarie, Negruzzi şi scene de Dan Micu, regia Doina Migleczi.

15 februarie

Ora 12,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Nastratin şi povestea vorbei”, regia Mihai Panaitescu.

21 februarie

Ora 19,00: Teatrul de Vest Reşiţa

  • Spectacolul „Conu Leonida faţă cu Reacţiunea”, regia Doina Migleczi - în cadrul Festivalului naţional de teatru „Scena ca o stradă”.

22 februarie

Ora 12,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Traista cu poveşti”, regia Simina Mititelu.

24 februarie

Ora 19,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „Alexandru Lăpuşneanul”, texte după Azarie, Macarie, Negruzzi şi scene de Dan Micu, regia Doina Migleczi.

25 februarie

Ora 19,00: Cinema „Geo Saizescu”

  • Spectacolul „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, regia Doina Migleczi.


Cinematograful „Geo Saizescu” prezintă filmele:

Joi şi vineri - orele 14,00, 17,00 şi 20,00


Sâmbăta şi duminica - orele 12,00, 14,00, 17,00 şi 20,00
1 - 5 februarie

  • Filmul „American Sniper”.

  • Filmul “Yellowbird”.

  • Filmul “The Imitation Game”.

  • Filmul “Wild Card”.


6 - 12 februarie

  • Filmul “Ascensiunea lui Jupiter”.

  • Filmul “Whiplash”.

  • Filmul “The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water”.


13 - 19 februarie

  • Filmul “Kingsman : Servicul Secret”.

  • Filmul “Cincizeci de umbre ale lui Grey”.


20 - 26 februarie

  • Filmul “Femeia în negru 2: Îngerul Morţii”.


Din 27 februarie

  • Filmul “The Boy next Door”.

  • Filmul “Shaun the Sheep”.


CALENDAR CULTURAL VÂLCEAN

FEBRUARIE
1 februarie

  • 1735: A trecut la Domnul, Preasfinţitul Inochentie, Episcopul Râmnicului (1728 - 1735);

  • 1945: S-a născut sculptorul Emil Gaghel;

  • 1950: S-a născut Constantin Ceauşu, dirijor, folclorist şi interpret de muzică populară;

  • 1954: S-a născut scriitorul Tudor Dumitru Savu.

2 februarie

  • 1914: S-a născut muzicologul Gheorghe Merişescu.

3 februarie

  • 1658: reînhumarea domnitorului Matei Basarab la Mănăstirea Arnota;

  • 1898: Se naşte istoricul şi omul politic Gheorghe I. Brătianu, membru al Academiei Române;

  • 1949: S-a născut profesorul, dirijorul şi violonistul Aurel Popescu.

4 februarie

  • 1418: Trupul voievodului Mircea cel Mare este înhumat în naosul mănăstirii Cozia, ctitoria sa de la Călimăneşti;

  • 1907: S-a născut scriitorul Ladmiss Nicolae Andreescu;

  • 1925: Sfântul Sinod hotăra înfiinţarea Patriarhiei Române. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată la 25 februarie 1925, învestirea şi înscăunarea primului patriarh, în persoana lui Miron Cristea având loc la 1 noiembrie, acelaşi an.

5 februarie

  • 1907: S-a născut artistul liric Mircea Buciu;

  • 1949: Arhiepiscopia Craiovei a fost ridicată, din nou, la rang de Mitropolie, cu titulatura „Sfânta Mitropolie a Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei”, Firmilian devenind arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei, înscăunat la 25 martie;

  • 1949: Episcopia Râmnicului a fost contopită cu cea a Argeşului. În fruntea acestei eparhii a fost instalat Iosif Gafton (1896-1984), sediul scaunului fiind stabilit la Râmnicu Vâlcea;

  • 1954: S-a născut violonistul Adrian Ceapă.

6 februarie

  • 1602: Prima atestare documentară a comunei Păuşeşti - Măglaşi;

  • 1837: S-a născut Preasfinţitul Ghenadie Enăceanu, Episcopul Râmnicului (1886 - 1898);

  • 1927: S-a născut prozatorul şi publicistul Lucian Zatti;

  • 1980: S-a stins din viaţă muzicologul Ionel T. Geantă.

7 februarie

  • 1915: S-a născut Preafericitul Părinte Teoctist Arapaşu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane - 100 de ani;

  • 1951: S-a născut interpretul de muzică populară Ion Lupu.

8 februarie

  • 1887: S-a născut folcloristul Ion N. Popescu.

9 februarie

  • 1856: S-a născut Preasfinţitul Sofronie Vulpescu, Episcopul Râmnicului (1913 - 1918);

  • 1880: S-a stins din viaţă Atanasie Stoenescu, episcopul Râmnicului;

  • 1948: S-a născut epigramistul şi publicistul Nichi Ursei.

10 februarie

  • 1910: S-a stins din viaţă economistul, scriitorul şi omul politic liberal Eugeniu Carada;

  • 1938: S-a născut istoricul, cercetătorul ştiinţific şi publicistul Constantin Botoran.

12 februarie

  • 1972: S-a născut Prea Sfinţitul Emilian Lovişteanul, episcop-vicar la Arhiepiscopia Râmnicului.

13 februarie

  • 1574: Prima atestare documentară a comunei Muereasca;

  • 1956: S-a născut publicistul, cercetătorul şi omul de televiziune Emilian Frâncu.

14 februarie

  • 1907: S-a născut poetul Dragoş Vrânceanu;

  • 1923: S-a născut dr. Ion Albescu, promotor al culturii vâlcene peste hotare (90 de ani);

  • 1933: S-a născut istoricul şi arhivistul Corneliu Tamaş;

  • 1962: S-a născut soprana Doina Ghiţan.

15 februarie

  • 1944: S-a născut poeta Florica Mitroi.

16 februarie

  • 1853: S-a născut dr. Gheorghe Sabin, ctitorul statuii Independenţei de pe dealul Capela;

  • 1905: S-a născut meşterul popular Constantin Banacu.

19 februarie

  • 1941: S-a născut publicistul Ion Măldărescu.

20 februarie

  • 1889: S-a născut Înaltpreasfinţitul Nifon Criveanu, Mitropolitul Olteniei (1939 - 1945);

  • 1928: S-a născut istoricul şi publicistul Emilian Popescu.

21 februarie

  • 1891: S-a născut poetul şi ziaristul Marin Predescu;

  • 1951: S-a născut artistul Petre Cichirdan.

22 februarie

  • 1901: S-a născut Ioan Marina - Iustinian, fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1848 – 1977);

  • 1934: S-a născut bibliograful, publicistul şi scriitorul Petre Petria;

  • 2002: Se stinge din viaţă, la New York, pictorul şi profesorul Vlaicu Ionescu, tălmăcitorul textelor lui Nostradamus.

23 februarie

  • 1874/1876: S-a născut medicul şi cercetătorul Ion Puţureanu;

  • 1929: Se naşte istoricul Titu Georgescu, cetăţean de onoare al Râmnicului.

24 februarie

  • 1949: La propunerea Sfântului Sinod al BOR, Ministerul Cultelor îl numeşte pe Preasfinţitul Iosif Gafton, Episcop al Râmnicului şi Argeşului (1949 - 1984).

25 februarie

  • 1896: S-a născut doctorul şi omul de teatru Constantin Georgescu;

  • 1939: S-a stins din viaţă scriitorul Ioan N. Dianu;

  • 1960: S-a născut artistul plastic Gheorghe Nicolae Dican, preşedintele UAP - Filiala Vâlcea.

28 februarie

  • 1950: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca episcopul Calinic al Râmnicului să fie trecut în rândul sfinţilor.



Surse:

  • Enciclopedia Judeţului Vâlcea, vol. I, Editura Fortuna, Râmnicu Vâlcea, 2010;

  • Arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea;

  • Măldărescu, Ion; Frâncu, Emilian: Râmnicu Vâlcea - Mica enciclopedie. II. Oameni cunoscuţi ai Râmnicului contemporan, Editura Anton Pann, 2002;

  • Petria, Petre: Vâlcea. Oameni de ştiinţă, cultură şi artă. Dicţionar, Editura Conphys, Râmnicu Vâlcea, 1997;

  • Driva, Fenia: Călimăneşti şi oameni ai săi: dicţionar, Editura Offsetcolor, Râmnicu Vâlcea, 2007.

Director executiv,

Prof. dr. Florin EPURE




Yüklə 112,14 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin