Ficatul și bolile luiYüklə 10,41 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü10,41 Kb.

FICATUL ȘI BOLILE LUI

Mariana RASTROȘAN

LT „Ion Creangă” ,Ungheni , Moldova

Conducător ştiinţific: SACULŢANU Angela , grad didactic II

Cuvinte cheie: Ficat , hepatită , ciroză , sînge ,virus.
Ficatul - cel mai mare organ intern al corpului uman , de textură poroasă, fin, de culoare roșu-închis maro. Se localizează în hipocondrul drept, sub cupola diafragmatică. Face parte din sistemul digestiv, performă mai mult de 500 funcții diferite , fiecare dintre acestea fiind esențiale vieții. Funcțile sale esențiale includ: ajutor în digestia grăsimilor, asigură rezerve de nutrienți, filtrarea toxinelor și a deșeurilor din sînge, sintetizarea unor varietăți de proteine și reglarea nivelelor multor chimicale ce se ajung în sînge.

Chiar dacă este expus la multe substanțe dăunatoare, acest remarcabil organ este capabil să se regenereze, să se autorepare sau să poata înlocui țesutul lezat. Construcția lui în care micii lobuli performă aceași funcție, arată că în momentul în care o secțiune este lezată - altă secțiune va prelua funcția zonei lezate pînă cînd acesta va putea funcționa din nou, va fi reparată.

  Una dintre cele mai comune boli hepatice este HEPATITA, o inflamație a ficatului. Hepatita poate fi cauzată de expunerea prelungită la diferite medicamente, droguri, boli autoimune sau de infecții virale. Dar, hepatitele, în cele mai multe situatii sunt cauzate de viruși. Hepatita A, epidemică , poate produce simptome infecțioase generale, digestive, hepatice însoțite sau de icter. Virusul A se află în organism în perioada acută a bolii, se elimină prin materii fecale în ultima parte a incubației, perioada preicterica. O buna igiena practicată si vaccinarea sunt masuri eficace de prevenire a hepatitei de tip A.

Hepatita B este o infecție mult mai serioasa decît cea de tip A. Acest virus poate ramîne activ în organism pentru mulți ani de la infecție, uneori lezînd permanent ficatul. VHB se gaseste in sînge și în alte fluide organice. Poate fi transmisă sexual, refolosirea acelor folosite sau a obiectelor ascuțite folosite pe piele (tatuaje).

Virusul HVC se conține în sîngele purtătorilor și al bolnavilor ei, respectiv, în toate mediile biologice (saliva, laptele, secrețiile vaginale, sperma etc.), dar concentratia lui în substrațele enumerate este mai mică decît a virusului HVB. Nu la fiecare pacient tratamentul este necesar sau posibil şi nu fiecare infecţie cu virusul hepatitei c conduce obligatoriu la afectarea gravă a ficatului.

Hepatita D este o infecție cauzată de virusul hepatitic D, ce determină inflamarea ficatului. Pentru a declanșa boala este nevoie de prezența virusului hepatitic B . Infecția cu HVD la un purtător cronic de HVB poate genera evolutii fulminante, bolnavul evoluînd rapid spre hepatita cronică severă, spre ciroza hepatică, putîndu-se înregistra decesul chiar și la 6 luni de la debutul bolii.

Ciroza este o boală cronică a ficatului, ireversibilă, care se instalează progresiv în organismul omului, dar care poate fi ținută sub control dacă e descoperită la timp. De multe ori, pacientul nu prezintă simptome decît în momentul în care se află într-o stare avansată și severă. Transplantul de ficat este de multe ori singura soluție pentru ca pacientul să supraviețuiască și să aiba din nou un stil normal de viață.Boala lui Wilson este o afecțiune ereditară legată de o acumulare de cupru în țesuturi și organe în special în ficat și în encefal. Boala lui Wilson este o afecțiune rară, cauzată de o atingere a unei gene localizate pe cromozomul 13, care se transmite în mod autosomic (prin cromozomii nesexuali) recesiv (gena purtătoare trebuie să fie primită de la tată și de la mamă pentru ca boala sa se dezvolte la copil).

Cancerul hepatic -frecvența sa este din ce în ce mai mare în ultimii ani. Vîrsta la care apare cel mai des este 45 - 55 de ani. Sexul masculin predomină. Tratamentul chirurgical poate fi încercat în formele localizate, făcîndu-se hepa-tectomii selective pe baza segmentelor Haley. Rezultatele nu sunt încurajatoare.

Ficatul este acel organ care ajută la detoxifierea organismului şi la prevenirea bolilor. Acesta curăţă sângele de toxine în fiecare minut, însă pentru a da randamentul maxim, este necesară o alimentaţie sănătoasă, care constă din : fructe și legume proaspete, se recomandă carnea slabă de peşte sau pui, preparată prin fierbere sau la grătar, în niciun caz prăjit , evitarea consumului de băuturile acidulate, cele care conţin cofeină, a grăsimilor, alimentelor condimentate puternic, tutunului, alcoolului.
Kataloq: docs -> 2010 -> uploaded cresv10
uploaded cresv10 -> Elaborare : Fală Irina, clasa a xii-a, profil umanist. Coordonator
uploaded cresv10 -> Impactul automobilelor asupra chişINĂului cebotari mihai Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”
uploaded cresv10 -> Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei Conferinţa municipală
uploaded cresv10 -> Ministerul Educaţiei din Republica Moldova Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport liceul academiei de ştiinţe a moldovei
uploaded cresv10 -> Lupusor cristina liceul teoretic "GH. Asachi" profesor-lucia argint
uploaded cresv10 -> Barbatul si femeia de Victor Hugo
uploaded cresv10 -> Barbatul si femeia de Victor Hugo
uploaded cresv10 -> Ministerul educaţiei al republicii moldova conferinţa republicană a elevilor,,Spre viitor,, Tema: Potenţialul turistic al Spaniei
uploaded cresv10 -> Proiect de cercetare individuală Tema
uploaded cresv10 -> Influenţa unor factori exogeni asupra creşterii ciupercilor din genul pleurotus şi activităŢii dehidrogenazelor

Yüklə 10,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə