Hacettepe üNİversitesi avrupa biRLİĞİ ofiSİ İlk 5 yil



Yüklə 100,03 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü100,03 Kb.
#22919

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ AVRUPA BİRLİĞİ OFİSİ İLK 5 YIL

(2004 – 2009)

İÇİNDEKİLER

1.AVRUPA BİRLİĞİ OFİSİ KURULUŞU VE YAPILANMASI

2.ERASMUS PROGRAMI

2.1.ERASMUS KOORDİNATÖRLERİ

2.2.ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ

2.2.1.Öğrenim Hareketliliği- Giden Öğrenci

2.2.2. Staj Hareketliliği

2.2.3. Giden Öğrenci Oryantasyon Programı

2.3.ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ

2.3.1.Personel Ders Verme Hareketliliği

2.3.2.Erasmus Personel Eğitim Alma Hareketliliği

2.4.GELEN ERASMUS ÖĞRENCİLERİ

2.4.1.Gelen Öğrenci Oryantasyon Programı

2.5.DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU (EXCHANGE STUDENT SOCIETY-ESS)

2.6.ERASMUS PROGRAMI DİĞER FAALİYET ALANLARI

2.6.1.Erasmus Merkezi Faaliyetler

3.GRUNDTVIG PROGRAMI

4.GENÇLİK PROGRAMI

1.AVRUPA BİRLİĞİ OFİSİ

Avrupa Birliği (AB) Ofisi, Rektörlüğe bağlı bir birim olarak 2003 yılı Kasım ayında kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi, Mayıs 2004 yılından itibaren “Erasmus Üniversite Beyannamesi” alarak Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Sokrates – Leonardo da Vinci – Gençlik programlarına katılmıştır. 2000-2006 Sokrates programı döneminde başlayan çalışmaları 2007-2013 yıllarını kapsayan ve Hayatboyu öğrenme programı çerçevesinde etkin olarak sürmektedir. Hayatboyu Öğrenme programı kapsamındaki çalışmalar Şubat 2007’de yapılan “Erasmus Üniversite Beyannamesi” (EÜB) ve Genişletilmiş Üniversite Beyannamesi” başvurusunun kabul edilmesi ile başlamıştır.



AB Ofisi misyon:

  • Eğitimin her aşamasında nitelikli öğrenciler yetiştirilmesine, öğrencilerimizin yurtdışında eğitim görmelerini sağlayarak hayat boyu öğrenme kalitesinin gelişimine katkıda bulunmak,

  • Üniversitemizde eğitim gören öğrenci profilini yabancı öğrencilerle zenginleştirmek,

  • Akademik ve idari personelin yurtdışında kendi bölüm ve alanları ile ilgili çalışmalar yapmalarını, bilimsel ve akademik işbirliği ile ortak projeleri desteklemek, bölüm/fakültelerin ortak diploma ve çift diploma programlarına katılmasını teşvik etmek,

  • AB Eğitim ve Gençlik programları faaliyetlerini yürütmek ve yaygınlaşmasını sağlayarak uluslararasılaşma düzeyini arttırmak,

  • Yurtdışındaki yükseköğretim kurumları ve işletmelerle işbirliği çalışmalarını koordine edip, yeni işbirliği faaliyet alanlarının oluşturulmasına katkı sağlamak,

  • Üye ülkeler arasında hayat boyu öğrenme fırsatlarına ulaşılabilirliği sağlamak,

  • Kültürlerarası diyalog, cinsiyet eşitliği, girişimcilik, istihdam edilebilirlik, yaratıcılık ve bireysel yeterlilik gibi konularda öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamak,

  • Her yaştaki tüm personelin hayat boyu öğrenme programına katılımının artmasına katkıda bulunmak,

  • Dil öğrenme ve dil çeşitliliğini teşvik etmek,

  • İnsanlara ve kültürlere saygı duymayı teşvik etmek.


AB Ofisi Vizyon;

Hacettepe Üniversitesi’nin uluslararasılaşma sürecinde, ilerde topluma kaliteli hizmet verebilecek donanıma ve yetkinliklere sahip öğrenciler yetiştirilmesine yurtdışı eğitim ile katkı sağlayabilmek, eğitim-öğretim ve araştırmalardaki işbirliğinin uluslararası alanda çeşitlendirilmesine destek olabilmek için alt yapısı sağlam ve güçlü bir birim olabilmektir.

Bu amaçla, AB Ofisi, öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği, personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği olmak üzere Erasmus hareketlilik faaliyetleri kapsamındaki dört programa etkin olarak katılmaktadır. Ayrıca, Erasmus Avrupa Birliği Komisyonu merkezli projeler ile beraber Hayatboyu Öğrenme Programı içerisindeki diğer programlar olan yetişkin eğitimini kapsayan Grundtvig ve mesleki eğitimi kapsayan Leonardo da Vinci programı ile ilgili projeler yürütülmekte, tanıtım faaliyetleri ve öğretim elemanlarına/bölümlere proje hazırlama ve yürütme desteği verilmektedir.

Avrupa Birliği’nin bir diğer programı olan Gençlik programının faaliyetleri ve projeleri de üniversite bünyesinde aktif bir biçimde yürütülmektedir. AB Ofisi, 2007 yılında Ulusal Ajans tarafından Gençlik programının bir alt programı olan Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinde yer alabilmek için akredite olmuş ve bu programı projelerini üniversitenin öğrencileri ile yeni mezunları için uygulamaya koymuştur.

Hayatboyu Öğrenme Programı’nda yararlanıcıların isteklerinin karşılanması amacıyla proje, program ve girişim fırsatları sunmak, faaliyetlerin yaygınlaştırılması ve kullanımından doğru hedef kitlenin faydalanması AB Ofisi’nin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

AB Ofisi 2003’te sadece Kurum Koordinatörü ile başlayan eleman sayısı 2008-2009 döneminde dokuz kişiye yükselmiştir. Ayrıca üniversitenin çeşitli bölümlerinde okuyan beş öğrenci yarı zamanlı çalışan olarak ofiste görev yapmaktadır.


AB Ofisi aracılığıyla üniversite, Erasmus programı altında uygulanan Ulusal Ajans destekli faaliyetler (Erasmus Programı, Yoğun Dil Kursu, Yoğun Programlar vb.) ile AB Komisyonu destekli faaliyetlere (Müfredat geliştirme, Ağ Projeleri, Destekleyici faaliyetler vb.) katılmaya devam etmektedir. Yapılan bu proje çalışmalarıyla AB Ofisi, üniversite geneline bilgi akışı sağlamakta ve proje hazırlanması ile ilgili her türlü desteği sunmaktadır.

Erasmus programının tanıtım toplantıları 2004’ten beri düzenli olarak yapılmaktadır. Yurtdışına eğitim almaya gidecek öğrenciler düzenlenen birçok etkinlikle bu tecrübeye hazırlanmaktadır. Seçilen öğrencilere yapılan genel bilgilendirme toplantılarının dışında oryantasyon programı da düzenlenmektedir. AB Ofisi tarafından düzenlenen bu program, Ulusal Ajans tarafından iki kez “En İyi Uygulama Örneği” olarak seçilmiş ve diğer üniversitelere program ile ilgili bilgi vermek amacıyla ofis elemanlarımız birçok seminere davet edilmişlerdir. Öğrencilerin yabancı dil bilgilerini geliştirmeleri için AB Ofisi tarafından dört dilde ücretsiz yabancı dil konuşma saatleri düzenlenmiştir.


2004 yılında 38 öğrenci ve personel programdan yararlanmışken beş senede bu sayı katlanarak artmış, 2008 yılında 352 öğrenci ve personel hareketliliğe katılmıştır. Programa katılan Avrupa üniversiteler ile olan Erasmus anlaşma sayımız 2004 yılında 26 iken şu anda 27 AB üyesi ülke ile 400’ü aşkın anlaşmamız bulunmaktadır. En fazla Erasmus anlaşması yapılan ülkeler; Almanya, Fransa, İtalya, Polonya ve Belçika’dır. Programa katılan 120 Türk üniversitesinden Hacettepe Üniversitesi hibe kullanımı sıralamasında altıncı sırada yer almaktadır.
Üniversitede, Erasmus programının bir parçası olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) çalışmaları devam etmektedir. AKTS, Erasmus programı kapsamında eğitim döneminin belli bir süresini misafir bir üniversitede geçirmiş öğrencinin orada aldığı notlarının kendi üniversitesindeki not sistemine çevrilmesi için kullanılan ortak not sistemi olup tüm akademik birimler programlarındaki derslerin AKTS kredilerini ve program bilgi paketlerini hazırlamışlardır. Üniversiteden mezun olan öğrencilere, 2006 yıldan itibaren diplomalarının yanında Diploma Eki verilmeye başlanmıştır. Gelişmiş bir not çizelgesi özelliğinde olan Diploma Eki Avrupa ülkelerindeki üniversiteler tarafından yüksek lisans / doktora programlarına başvurular sırasında sıklıkla istenmeye başlamıştır.

2.ERASMUS PROGRAMI

Avrupa Biriliği Komisyonu; Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları adı altında çeşitli aktivite ve projeleri içeren programlar sunmaktadır. Bu programlar, üye ve aday ülkeler ile Avrupa Birliği’ne üyeliği veya adaylığı olmayan Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri(Norveç, İzlanda, Lihtenştayn) arasında eğitimle ilgili konularda kurumsal işbirliklerini teşvik ederek, ülkeler arasında karşılıklı tanınmayı, var olan eğitim potansiyellerini daha iyi kullanmayı ve geliştirmeyi amaçlar. Erasmus, bu programlardan bir tanesi olup yüksek öğretim düzeyindeki işbirliğini kapsamaktadır. Erasmus programı 2004-2005 yılları arasında Socrates, 2007 yılından itibaren Hayatboyu Öğrenme (Lifelong Learning- LLP) adıyla uygulanmaya devam etmektedir. Haziran 1987’de uygulanmaya başlayan Erasmus programı 2007 yılında 20. yılını doldurmuştur. Türkiye, Erasmus programına 2004 yılından itibaren katılmaya başlamıştır.

Program adını 1469-1536 yılları arasında yaşayan Hollandalı filozof Erasmus’tan almıştır. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür.

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Yükseköğretim sistemini, iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile işletmeler arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Erasmus programı 7 alt faaliyet alanından oluşmaktadır:

Merkezi olmayan faaliyetler:

1- Hareketlilik faaliyetleri (istenirse alt başlıklar yazılmalı)

2- Erasmus Yoğun Dil Kursları

3- Yoğun Programlar

4- Hazırlık Ziyaretleri

Merkezi Faaliyetler:

5- Çok taraflı projeler

6- Erasmus Ağları

7- Destekleyici Faaliyetler

AB Eğitim ve Gençlik Programları’nın ülke içinde tanıtılması, koordinasyonu, yürütülmesi ve programlardan faydalandırılacak projelerin yurt içinde değerlendirilmesi, seçimi AB Komisyonu tarafından yapılacak proje müracaatlarının derlenmesi ve ön değerlendirmelerinin yapılması, üye ülkeler ve AB Komisyonu ile programın gerçekleştirilmesi ve işbirliği kurulması konusundaki ilişkilerin yürütülmesi amacıyla her ülkede uygulayıcı ve koordinatör birim olarak Ulusal Ajanslar kurulmaktadır. Ülkemizde programların yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumlu kuruluş olan, Devlet Planlama Teşkilatı’na bağlı Türk Ulusal Ajansı (UA) (www.ua.gov.tr) ile Hacettepe Üniversitesi, işbirliği içerisinde çalışmakta ve programın uygulanmasını gerçekleştirmektedir.Erasmus Programının üniversite bünyesinde yürütülmesi, AB Komisyonu ile UA tarafından her akademik yıl için hazırlanan ve Erasmus programının uygulama kurallarının yazılı olduğu “Erasmus Uygulama El Kitabı” na göre yapılmaktadır.

Erasmus programı ile ilgili üniversite tarafından yapılan çalışmalar, her akademik yılda belirli dönemlerde AB Ofisi tarafından rapor haline getirilmekte ve Ulusal Ajans’a gönderilmektedir. Ulusal Ajans tarafından istenen bu raporlarda programa katılan öğrenci, akademik/idari personel bilgileri ve ödenen hibe miktarları bildirilmektedir. Akademik yıl sonunda verilen Nihai Rapor ile üniversitelerin göstermiş olduğu performans değerlendirilmekte ve bir sonraki akademik yılda üniversitelere ne kadar hibe verileceği hesaplanmaktadır.



2.1.ERASMUS KOORDİNATÖRLERİ

Her bölüm, fakülte, enstitü ve yüksekokulda bir Erasmus öğrenim ve staj koordinatörü ile Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) koordinatörü bulunmaktadır. Öğrenciler ve Erasmus koordinatörleri ile iletişim, oluşturulan e-posta haberleşme gruplarıyla etkin ve hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Programla ilgili her türlü bilgi ve duyuru bu e-posta grupları, AB Ofisi internet sayfası ve resmi yazılar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

13 Fakülte, 3 Yüksekokul, 10 Enstitü, 5 Meslek Yüksek Okulu ve Devlet Konservatuarı’ nda toplam 149 Erasmus Koordinatörü görev yapmaktadır.

Koordinatörler, programın düzenli uygulanmasında etkin rol almalarının yanı sıra öğrencilerimizi programdan önce yurtdışında eğitim hakkında bilgilendirmekte, onları doğru üniversite seçimi yapmaya teşvik etmektedirler. Bu kapsamda başvuru sürecinden başlayarak yurtdışında eğitimlerini tamamlayana kadar geçen zamanda öğrencilerimize her konuda destek olmaktadırlar.



2.2.ERASMUS ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ

Erasmus Öğrenci Hareketliliği faaliyeti kendi içersinde iki alt faaliyete ayrılmaktadır:



  1. Öğrenim Hareketliliği

  2. Staj Hareketliliği


2.2.1.Öğrenim Hareketliliği- Giden Öğrenci

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, Türkiye’de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi bir yüksek öğretim kurumu ile diğer bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrencilerin bir akademik yıl veya güz-bahar dönemlerinden birinde en az 3 en fazla 12 ay olacak şekilde mali destek alarak eğitim almalarına fırsat sunar.


Erasmus Öğrenim Hareketliliği kurumlararası sözleşme kapsamında yapılmaktadır. Öğrenim Hareketliliğinden faydalanabilmek için öğrenciler AB Ofisi’ne başvurarak seçim sürecine dahil olmaktadırlar. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans), hareketlilik dönemi başlamadan önce seçilecek Erasmus öğrencileri için yıllık ulusal öncelikleri ve seçilebilmeleri için gerekli olan kriterleri belirlemekte ve AB Ofisi belirlenen bu kriterlere göre seçim sürecini gerçekleştirmektedir. Öğrenciler ile her yıl oluşturulan e-posta grubu aracılığıyla sürekli iletişim sağlanmakta, sıklıkla güncellenen AB Ofisi web sayfası aracılığı ile de gerekli bilgi paylaşımı ve duyurular yapılmaktadır.
Öğrenciler dönüşlerini takiben gerekli evraklarını tamamlamakta ve izlenimlerini bir rapor ve bir anket aracılığı ile paylaşmaktadırlar. Raporlar her yıl ülkelere göre sınıflandırılmakta ve o ülkeye gidecek olan Erasmus öğrencilerinin bilgisine sunulmaktadır.Anketler ise belirli dönemlerde analiz edilmekte ve raporlanmaktadır. Böylece programın uygulanması ve AB Ofisi’nin işleyişi değerlendirilebilmekte ve gerekli iyileştirilmeler yapılmaktadır.
2004-2005 Akademik yılından itibaren faaliyetten yararlanmak üzere başvuruda bulunan tüm öğrencilerimiz başvurularını AB Ofisi’ne yaparken, 2010-2011 Akademik yılı başvurularını online olarak yapmaya başlamışlardır. 2004-2005 Akademik yılında Erasmus öğrenim hareketliliğinden faydalanmak için 34 başvuru yapılmış iken, 2010-2011 akademik yılında bu sayı 822’ye ulaşmıştır. Program için yapılan başvuru sayısındaki bu artış, Erasmus hareketliliğinin, üniversite bünyesinde yürütülen yaygınlaştırılma çalışmaları ile uygulamalardaki etkinliğinin sonucu olarak yorumlanabilir.
Bu başvurulardan hibeler doğrultusunda 5 Akademik yılda toplam 931 öğrencimiz Erasmus öğrenim hareketliliğinden faydalanmıştır.
Programın uygulanmaya başladığı dönemden itibaren Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile ortaklaşa bir şekilde çalışılmaktadır.

Programdan yararlanan öğrenci sayıları ve yıllara göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.


Tablo 1: Erasmus Öğrenim Görme Faaliyetinden yararlanan öğrenci (giden öğrenci) sayıları ve yıllara göre dağılımı.


2.2.2. Staj Hareketliliği

Staj hareketliliği Erasmus programı kapsamında 2007 yılından itibaren uygulanmaya başlanan bir hareketlilik faaliyetidir.


Bu hareketlilik, yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda mesleki eğitim alma ve / veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.
Staj hareketliliği aşağıda belirtilen kuruluşlarda gerçekleştirilebilir:

•         İşletmeler,

•         Eğitim Merkezleri,

•         Araştırma Merkezleri,

•         Diğer Kuruluşlar.
Erasmus Staj Faaliyetine katılabilmesi için yükseköğretim kurumu Erasmus (Genişletilmiş) Üniversite Beyannamesi'ne sahip olmalıdır. Standart Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi yükseköğretim kurumları Erasmus staj faaliyeti gerçekleştiremez ve bu kapsamda öğrencilerini yurtdışına gönderemezler.  
Staj programı için, 2007-2008 ve 2008-2009 Akademik yıllarında güz ve bahar dönemi olmak üzere iki seçim gerçekleştirilmiştir. Staj hareketliliği programı başvuru sürecinde, belgelerin yurtdışından geç gelmesi ve öğrencilerimizin bu durumdan dolayı mağdur olmamaları amacıyla 2009-2010 akademik yılından itibaren başvurular dört dönem olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerimiz staj yeri bulmak yurtdışı ile yazışma ve hazırlanması gereken belgeler konusunda dört başvuru dönemi ile daha rahat planlama yapabilmektedirler. Staj hareketliliğine katılacak öğrenciler bir e-posta grubuna dahil edilmektedirler. Bu grup aracılığı ile devamlı bilgi akışı sağlanmakta ve gerekli teknik destek verilmektedir. Ayrıca, AB Ofisi web sayfası aracılığı ile gerekli evraklar ve duyurular paylaşılmaktadır.
Programdan yararlanan öğrenci sayısı yıllara göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 2. Yıllara göre staj hareketliliğinden faydalanan öğrenci sayıları.


Hareketlilikten yararlanan bir öğrencimizin görüş ve düşüncelerini paylaştığı yazı aşağıda yer almaktadır:
‘’Erasmus ile Avrupa ulaşılmaz, km’ler aşılmaz değil, medeniyet ise hiç uzaklarda değil. Bu ve bunun gibi programlar Türkiye gibi halen gelişmekte olan bir ülkenin gençlerine sağlanmış çok büyük bir fırsat. Kültür transferini en doğru yapabilecek bir yaş grubuna yönelik olması açısından çok önemli buluyorum. Erasmus Staj Hareketliliği ile bir sene süresince Londra’da staj yaptım. İlk sınavım ayakları üzerinde durmak, bir Avrupa ülkesinde uyumlu yaşamı sağlayabilmekti ve tüm bunlar iyi sonuçlanan deneyimler oldu benim için. “Erasmus öğrencisi” adı altında en özel şekilde hem misafir edildim hem de evimde gibi hissedebildim. Tek başına Erasmus kelimesi CV’nizde, özgeçmişinizde soyut-somut inanın çok şey anlatabiliyor. Girişken, gelişime açık, risk alabilen, özgüvenli, deneyimli diye başlıyor; yazacağınız yabancı dillere kadar takip ediyor bu izlenim. Benim bu talihli öykümün sonunda eğitim hayatıma katkıları olsun, gezip gördüğüm yerler, tanıdığım kültürler, insanlar ve dahası, evime ellerim boş dönmedim. En önemlisi artık geleceğe her kapıyı açan bir anahtarım var; o da hayal gücüm. Siz de hayal sınırlarınızı zorlayın, Erasmus ne istediğini bilen herkese eşit uzaklıkta. Benimkiler gerçek oldu, sıra sizde.’’ Türkiz Erdoğan, İktisat Bölümü, 2008-2009.

2.2.3. Giden Öğrenci Oryantasyon Programı
Yurtdışında eğitim alma ve staj programıyla gidecek öğrencilerimiz için genel bilgilendirme toplantılarının dışında 2005–2006 Akademik yılından itibaren oryantasyon programı düzenlenmektedir. Uygulamanın ilk yıllarında beş gün yürütülen program öğrencilerin ders saatlerini ayarlamalarındaki sıkıntılar nedeni ile 2006–2007 Akademik yılından itibaren hafta sonları yapılmaya başlanmıştır.
Programın amacı, birçoğu ilk kez uzun süre ile yurtdışına çıkacak öğrencilerimizi sosyal ve kültürel açıdan Erasmus dönemine hazır hale getirmektir.
Bu etkinlik kapsamında akademik ve psikolojik destek seminerleri ile beraber yaygın eğitim metotlarının kullanıldığı çeşitli aktiviteler uygulanmaktadır. Uygulanan çalışmalardan bazıları olan kültürlerarası öğrenme oturumu ile öğrencilerin farklı bir kültürü tanıma, kriz çözme oturumu ile karşılaşabilecekleri olası problemler ve bunları çözüm yolları katılımcı odaklı yöntemler ile işlenmektedir. Ayrıca, seminerler ile öğrencilere Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri, Türk dış politikası ve yurtdışında yaşam zorlukları ve başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Daha önce programa katılan öğrenciler konuşmacı olarak davet edilmekte ve deneyimlerini paylaşmaları sağlanmaktadır.
Program sonunda alınan yazılı ve sözlü geri bildirimler bir sonraki oryantasyon programının şekillendirilmesinde dikkate alınmakta ve bu şekilde sürekli iyileştirme ve geliştirme sağlanmaktadır.

2.3.ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ
Erasmus Personel Hareketliliği faaliyeti Erasmus Üniversite Beyanı (EÜB) sahibi yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarının bir akademik yıl içerisinde en az beş saat ders vermek şartı ile en çok altı haftalığına başka bir Avrupa ülkesinde yer alan EÜB sahibi bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine ya da EÜB sahibi yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanları, yönetici kadro ve idari personel ile işletmelerde çalışan personelin EÜB sahibi yükseköğretim kurumlarında veya işletmelerde eğitim almasına ve eğitim vermesine imkan sağlamaktadır.
Erasmus Personel Hareketliliği faaliyeti kendi içerisinde iki alt faaliyete ayrılmaktadır:

1.Ders Verme Hareketliği

2.Personel Eğitim Alma Hareketliği
2007 yılından itibaren AB Komisyonu kararıyla yükseköğretim kurumlarında çalışan idari personelin de programdan yararlanması kararlaştırılmış ve Personel Eğitim Alma alt faaliyeti oluşturulmuştur.
Ders verme ve eğitim alma hareketliliği ile ilgili olarak AB Ofisi web sayfasında detaylı bilgi verilmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Hareketlilik ile ilgili her türlü duyuru internet sayfası üzerinden yapılmakla beraber, başvuru ilanı tüm fakülte dekanlıklarına, enstitü ve yüksekokul müdürlüklerine ve idari bölümlere resmi yazı ile ayrıca iletilmektedir.
Hareketlilikten faydalanan personel AB Ofisi tarafından istenen değerlendirme formunda, (faaliyet raporu formu) yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna/işletmeye veya organizasyona gidip eğitim veya idari alandaki farklı uygulamaları görmesi, farklı bir ülkede bulunması, o ülkenin kültürünü tanıması açısından yararlı olduğunu belirtmektedir. Bu kazanımların hem derslerde öğrencilere hem de meslektaşlarına aktarmaları ve deneyimlerini çalışma alanlarında paylaşmaları programın gelişimine olumlu olarak yansımaktadır. Ayrıca bu değerlendirme formunda hareketliliğe katılan personel, programın avantajlı ve dezavantajlı yönlerini belirtmekte ve önerilerde bulunmaktadır. Bu formlar AB Ofisi tarafından değerlendirilerek, programın daha etkin uygulanması sağlamaktadır.
Akademisyenlerin bu hareketlilik programına katılmaları ile eğitim-öğretim alanında oluşturacakları iletişim ağı ve işbirlikleri sayesinde yeni Erasmus karşılıklı sözleşme yapma imkanı doğmaktadır.
2.3.1.Personel Ders Verme Hareketliliği

Ders verme hareketliliği, Erasmus Üniversite Beyanı (EÜB) sahibi yükseköğretim kurumu öğretim elemanlarının bir Avrupa ülkesinde EÜB sahibi bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine imkân sağlayan faaliyettir. Programdan faydalanmaya hak kazanan akademik personele yüz-yüze bilgilendirme yapılması ve sürecin takibi AB Ofisi tarafından yürütülmektedir.


Faaliyete katılmak isteyen personel sayısında her yıl artış olmakla beraber program bütçesindeki kısıntılar nedeniyle yararlanabilen personel sayısı azalmaktadır.
2008–2009 Akademik yılı itibariyle programın uygulanmasında AB Komisyonu tarafından istenen ideal durum olan gelen ve giden öğretim elemanı sayılarının dengelendiği görülmektedir.
Ders Verme Hareketliliğine katılan gelen ve giden öğretim elemanı sayılarının yıllara göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:

Tablo 3: Yıllara göre Ders Verme Hareketliliğine katılan öğretim elemanı sayıları.


Hareketlilikten yararlanan bazı akademik personelin görüş ve düşüncelerini paylaştığı yazılar aşağıda yer almaktadır:

2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren anlaşmamız bulunan İtalya’nın Napoli Üniversitesi “Federico II” Gıda Bölümü ile pek çok öğrenci değişimimiz olmuş, Erasmus Koordinatörü Prof. Dr. Vincenzo Fogliano bölümümüzü birkaç kez ziyaret etmiş, bölümümüzden Prof. Dr. Vural Gökmen ile bazı uluslararası projeler gerçekleştirmişlerdir. Lisans öğrencilerinin yanı sıra hem Türk hem İtalyan pek çok yüksek lisans ve doktora öğrencisinin Erasmus programıyla uzun süreli değişimi sağlanmış, tezlerinin önemli bölümleri gerçekleştirilmiştir. Lisanüstü öğrencilerinden Özge Çetinkaya, Arda Serpen, Ayşe Özbey, Tolgahan Kocadağlı yaptıkları ortak çalışmaları yayınlamışlardır. Bu işbirliği halen devam etmekte olup, bu dönem de bir doktora ve bir lisans öğrencisi olmak üzere iki İtalyan öğrenci bölümümüzde öğrenim görmektedir. 2008 yılında bölümümüzde eğitim alan bir İtalyan öğrencinin döndükten sonra bir yerel radyo kanalında üniversitemiz ve bölümümüzle ilgili yaptığı övgü dolu konuşma daha fazla öğrencinin gelmesini sağlamıştır. Bölümümüzden Prof. Dr. Vural Gökmen Erasmus öğretim üyesi değişim programından yararlanarak Napoli Üniversitesi’nde ders ve seminerler vermiştir. Aynı değişim programından yararlanarak bir hafta süresince Napoli Üniversitesi’ne yaptığım ziyaret kapsamında seminerlerin yanı sıra doktora öğrencimin orada gerçekleştirdiği çalışmalara katılma ve yerinde izleme şansım oldu. Halen bu üniversiteler ile öğrenci ve öğretim üyesi değişim programımız devam etmektedir.



Anlaşmamız bulunan Avusturya, Macaristan, İtalya ve Polonya’dan pek çok öğrenci değişim programından yararlanarak bir dönem eğitimlerini bölümümüzde tamamlamıştır.”

Doç.Dr.Ümran Uygun, Gıda Mühendisliği.
Bugüne kadar Italya’da 3 üniversitenin (Paduva Üniversitesi, Pavia Üniversitesi ve Parma Üniversitesi) Eczacılık fakültelerine, Fransa-Lille Üniversitesi, Eczacılık Fakültesine, İngiltere-Londra Üniversitesi Eczacılık Fakültesine değişik zamanlarda ders vermek, fakültemizden bu üniversitelere giden Erasmus öğrencilerimizi ziyaret etmek ve fakültelerarası eğitim programlarımızı karşılaştırmak ve ortak eğitim ve araştırma programları başlatmak amacıyla “Erasmus Öğretim Üyesi Hareketlilik Programı”ndan yararlanarak çok sayıda ziyaretlerde bulundum. Benim için hem çok heyecanlı hem de çok verimli geçen bu ziyaretlerim boyunca derslerimi İngilizce olarak verdim. Türkiye’den gelen bir öğretim üyesi olarak öğrencilerle bu şekilde bir iletişim kurmanın sonucunda bu fakültelerden bize gelmek isteyen Erasmus öğrencilerin sayısının da arttığını mutlulukla söyleyebilirim. Kanımca, Üniversitemizden giden öğretim üyeleri sadece ders vermekle kalmayıp, bir yerde ülkelerarası bilimsel elçilik görevi de yapmaktadır. Bu sayede Üniversitemizin eğitim ve öğretim düzeyi Avrupa’nın farklı fakültelerde başarıyla temsil edilmektedir. Bu ziyaretlerin kendime ne kattığına gelecek olursam, bir kere öğretim üyesi olarak ülke dil gözetmeksizin farklı ülkelerdeki öğrencilere ulaşabilmek büyük bir haz! Onun dışında ziyaret ettiğim yerlerdeki öğrencilerin eğitim ve yaşam koşullarını inceleme fırsatım oldu. Üniversiteme döndüğümde bunları Prof. Dr. Selda Önderoğlu’nun başkanlığında her zaman büyük destek ve güven veren bir ekipten oluşan Üniversitemiz Avrupa Birliği Ofisi ile paylaşarak bu alanda Üniversiteme de katkıda bulunma şansını sahip olduğuna inanıyorum. Gene yakın zamanda (Haziran–2010) İtalya-Camerino Üniversitesi’nde Erasmus Intensif Program (IP) çerçevesinde aldığımız Proje için fakültemizden 3 yüksek lisans öğrencisi ile birlikte yaz okuluna katılacağım. Gerçekten de büyük bir emek ve özveri gerektirmesine karşın, enerjim ve zamanım elverdiği sürece Erasmus programları çerçevesinde bu aktivitelerimi devam ettireceğimi ve bundan da büyük bir mutluluk duyduğumu sizlerle paylaşmaktan istedim, kalın sağlıcakla…..

Prof. Dr. Sevda Şenel, Eczacılık Fakültesi.

2.3.2.Erasmus Personel Eğitim Alma Hareketliliği

Eğitim alma hareketliliği EÜB sahibi yükseköğretim kurumu öğretim elemanları, yönetici kadrosu ve idari personeli ile işletme personelinin eğitim amaçlı  hareketliliğine imkân sağlamaktadır. Temel faaliyetler; İş başı eğitim programı, çalışma ziyaretleri, kısa görevlendirmeler gibi aktivitelerden oluşmaktadır. Bu hareketlilik katılımcılara farklı bir kurumun deneyimlerini paylaşmalarına, iyi uygulamaları görmelerine ve mevcut işleri için gerekli becerileri geliştirmelerine imkân tanımaktadır.


Aşağıdaki tabloda yıllara göre Eğitim Alma Hareketliliğine katılan, gelen ve giden personel sayıları verilmektedir.

Tablo 4: Yıllara göre gelen ve giden personel sayıları (eğitim alma)

Program ile ilgili duyurular AB Ofisi web sayfası ve akademik ve idari birimlere gönderilen resmi yazı ile yapılmaktadır. Başvurular AB Ofisi’ne yapılmakta ve Erasmus Komitesi tarafından değerlendirilip Ulusal Ajans tarafından verilen bütçeye uygun seçim yapılmaktadır. Hareketlilikten yararlanmaya hak kazanan personel için bilgilendirme toplantısı AB Ofisi tarafından düzenlenmektedir. Bu hareketlilikten yararlanacak personele her türlü bilgi ve teknik destek süreç boyunca birebir verilmektedir.

İdari personelin hareketliliğe katılması üniversite genelinde yapılan tanıtım toplantıları aracılığıyla teşvik edilmektedir.

Hareketlilikten yararlanan bazı personelin görüş ve düşüncelerini paylaştığı yazılar aşağıda yer almaktadır:
Kamuda iç denetim teorisyenliğine ve iyi uygulamalarına liderlik eden İngiltere’de, iki önde gelen üniversitenin iç denetim birimlerinde, mesleki bakımdan tam anlamıyla dolu dolu geçen beş gün: İç denetim uygulamalarını yerinde gözlemlemek, pratik çalışmalar hakkında bilgi toplamak için iyi bir fırsat... Her bir meslektaşla interaktif çalışma olanağı... Birleşik Krallık’ta üniversiteler, üniversitelerde iç denetimle ilgili ayrıntılı bilgi edinme... Yerleşkelerdeki gündelik yaşantının çeşitliliğini gözlemleme... Ev sahibi meslektaşların daima hatırlayacağım içtenliği ve konukseverliği... Faaliyete yaşam verenlere, Üniversitemiz AB Ofisi’ne, diğer katkıda bulunanlara teşekkürler.’Cengiz Karadağ, İç Denetim Birimi Başkanlığı.

2007/2008 Akademik Yılında Hayat Boyu Öğrenme Programı, Erasmus Personel Eğitimi Hareketliliği kapsamında Polonya’nın Krakov şehrinde yer alan Krakov Üniversitesi’ne gitme şansı elde ettim. Her ne kadar süre kısıtlıda olsa, yabancı bir ülkede; farklı bir kurum deneyimi yaşamak, farklı kültürden insanlarla tanışmak başlarda ütopik gelse de gerçekleştirilmesi son derece keyifliydi. Sonuçta; hayat ülkemde kendi ritmiyle akarken, Üniversitemi, kültürümü ve bağlı bulunduğum birimi tanıtma; misafir olduğum kurumu, çalışanlarını tanıma fırsatı bulacaktım. Ait olduğum bütünden uzaklaşıp; eksiklerimi görecek, önde olduğum konuları saptayabilecek ve yeni hedefler belirleyebilecektim. Yenilik, değişim, gelişim olarak algıladığım yaşama, bu pencereden bakma fırsatı verdiği, bürokratik işlemlerde deneyimleri ve bilgisiyle bana yön veren Avrupa Birliği Ofisi’ne ve katılım aşamasındaki teşvikinden ötürü Sayın Daire Başkanıma sonsuz teşekkürler. Katılım süresinin uzaması, katılımcı sayısının artması ümidiyle… ‘Fatih Atak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı.

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nda görev yapmaktayım ve üniversitemiz “Erasmus Personel Hareketliliği” kapsamında 23.06.2008 ile 27.06.2008 tarihleri arasında FH Campus Üniversitesi Viyana / Avusturya’nın “Merkezi Koordinasyon Birimi” ve “Bilgi İşlem Birimi” ne 5 günlük bir ziyaret gerçekleştirdim. Bu hareketlilikteki amaç Hacettepe Üniversitesi’nin genel tanıtımını yapmak ve yine çalışmakta olduğum birimin görevlerini, organizasyon yapısını, işleyişini, personel görev tanımlarını ve teknik altyapısını FH Campus Wien Üniversitesi’ndeki meslektaşlarıma aktarmak ve FH Campus Wien’in bu konularda yaptığı çalışmaları inceleyerek dönüşte bu bilgileri çalışma arkadaşlarıma aktarmaktı. Gerçekleştirdiğim bu hareketlilikle mesleki bilgimi arttırma olanağı elde ettim ve aynı zamanda üniversitemizde uygulanıp geliştirilebilecek işleyişler ve teknik altyapı konusunda bilgiler edindim. Ayrıca değişik bir ülkede bulunmak, yeni kültürler tanıyabilmek ve kültürümüzü yabancı insanlara aktarabilmek, yabancı dil bilgimi ilerletme imkanı bulabilmek ve yeni arkadaşlıklar kurabilmiş olmak da “Erasmus Personel Hareketliliği”nin bana sağladığı en büyük katkı oldu. Tüm üniversitemiz idari personelinin bu fırsatı değerlendirip mesleki ve kişisel bilgisini geliştirmek ve bu ayrıcalığı yaşamak için bu hareketliliğe başvurmasını öneririm. ‘Mak.Y.Müh. Muhittin KİRAZLI, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı.

2.4.GELEN ERASMUS ÖĞRENCİLERİ

Gelen Erasmus öğrencileri, Erasmus karşılıklı sözleşmesi kapsamında en az 3 en çok 12 ay süreyle üniversiteleri tarafından Hacettepe Üniversitesi’nde öğrenim görmeleri uygun bulunan öğrencileri kapsamaktadır.

Gelen Erasmus öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ile aynı haklara sahiptir. Üniversiteden kimlik alabilir, isteyen öğrenci e-posta adresi talebinde bulunabilir, mediko ve kütüphane imkânlarından faydalanabilir. Aynı zamanda üniversiteye kayıt/öğrenim harcı ödemezler. Üniversite kendi öğrencilerinden de talep ettiği kimlik ücreti, spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti gibi küçük miktardaki ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir.

Üniversitemize 2004–2005 akademik yılından itibaren Erasmus programı kapsamında öğrenim hareketliliği ve staj için toplam 221 öğrenci gelmiştir. 2004–2005 Akademik yılında dört olan gelen öğrenci sayısı, 2008–2009 Akademik yılında 102’ye yükselmiştir. AB Ofisi’nin yürüttüğü işbirlikleri ve tanıtım faaliyetleri, bölümlerin ve Erasmus koordinatörlerin katkısı ile beraber gelen öğrenci sayısındaki artışta büyük rol oynamıştır.

Aşağıdaki tabloda yıllara göre üniversitemize gelen Erasmus öğrenci sayısı görülmektedir.

Tablo 5: Yıllara göre gelen Erasmus öğrenci sayıları.

Gelen Erasmus öğrencileri için yapılan faaliyetler AB Ofisi ve 2007–2008 Akademik yılında kurulmuş olan “Değişim Öğrencileri Topluluğu” ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Değişim Öğrencileri Topluluğu Erasmus hareketliliğine katılmış veya Erasmus programı ile ilgilenen öğrencilerin kurduğu bir topluluk olup hızla gelişen, 35 üyeden oluşan etkin bir çalışma grubudur. Değişim Öğrencileri Grubu, gelecek öğrencilerin karşılanması ve dönem boyunca her konuda kendilerine yardımcı olmaları amacıyla her öğrenci için gönüllü bir Hacettepe öğrencisini görevlendirir.

Her dönem gelen Erasmus öğrencileri için AB Ofisi tarafından bir e-posta grubu oluşturulmaktadır. Tüm gelen öğrenciler ile gerekli yazışmalar bu grup aracılığıyla yapılmakta, ayrıca dönem boyunca düzenlenen partiler, geziler vb. etkinlikler yine bu grup aracılığıyla öğrencilere duyurulmaktadır.

Gelen öğrencinin tüm işlemleri AB Ofisi tarafından, Öğrenci İşleri, ilgili akademik birim, Erasmus koordinatörleri ve öğrencinin üniversitesi ile işbirliği yapılarak yürütülmektedir.

2.4.1.Gelen Öğrenci Oryantasyon Programı

Her dönem dersler başlamadan bir hafta önce gelen erasmus öğrencileri için AB Ofisi tarafından beş günlük bir oryantasyon programı düzenlenmektedir. Programın amacı öğrencilerin üniversiteyi tanımaları ve sosyal uyum sürecini kolaylaştırmaktır. Aynı zamanda öğrencilerin birbirleri ile tanışmaları ve kaynaşmaları sağlanmaktadır. Programın ilk günü öğleden önce Beytepe Öğretim Üyeleri Kafeteryası’nda tanışma etkinliği düzenlenir, sunumlar yapılarak öğrencilere üniversite hakkında bilgi verilir. Sunumlar ayrıca basılı olarak öğrencilere dağıtılır. Erasmus programı kapsamında gelen öğrencilerin ders kaydı yaptırırken izlemeleri gereken işlemler, kimlik alabilmeleri için gereken belgeler, oturma izinlerini alabilmeleri için Emniyet Müdürlüğü tarafından talep edilen belgeler, varsa özel otomobili ile gelenlere otomobilin kaydı için gerekenler, ülkelerinde yaptırmış oldukları sağlık sigortalarını Türkiye’de kullanabilmeleri için yapılması gerekenler anlatılır.

Öğrencilere değişim öğrencileri grubu tarafından hazırlanmış olan Ankara şehri ve üniversitemiz ile ilgili tanıtım materyalleri ile birlikte küçük hediyelerin yer aldığı birer hediye paketi verilmektedir ( Ego kartı, kontörlü telefon kartı, topluluk t-shirt’ü, anahtarlık, iletişim bilgileri).

Oryantasyon haftasında, öğrencilere Türkçe dersleri yanısıra Türk kültürü, Türkiye AB ilişkileri ve Türk Dış Politikasının anlatıldığı seminerler verilir ve son gün, üniversite tarafından tahsis edilen araç ile tüm öğrenciler Ankara turu, kale ve Anıtkabir’e götürülür.

Anıtkabir ziyareti sırasında öğrencilerden “oryantasyon programı memnuniyet anketi” doldurmaları istenir. Bu anketten alınan geribildirimler doğrultusunda bir sonraki oryantasyon programı şekillendirilir.

Gelen öğrenciler oturma izinleri için başvuru yapmak üzere her dönem bir defa toplu olarak bir ofis görevlisi ile birlikte Emniyet Müdürlüğü’ne götürülür gerekli işlemler AB Ofisi’nin takibinde yapılır.

Öğrencinin konaklaması konusunda tüm destek ve bilgilendirme AB Ofisi tarafından öğrenci gelmeden verilmeye başlanır ve konaklama ile ilgili tüm destek AB Ofisi tarafından sağlanır.

Öğrenim süresi biten öğrenci ayrılmadan önce, AB Ofisi tarafından öğrenciden üniversitede kaldığı süre içerisindeki izlenimlerini anket doldurarak bildirmektedir. Bu anketlerin analiz ve yorumlanması doğrultusunda verilen hizmetler her yıl değerlendirilerek yeniden şekillendirilmektedir.

Üniversitemize önceki yıllarda gelmiş olan Erasmus öğrencilerden alınan geribildirimlere örnekler aşağıdaki sunulmuştur.
I was an exchange student at Hacettepe University in Ankara in the first semester of 2008-2009. Staying at a host family made my Erasmus experience even better than it already was. The Turkish hospitality and mentality are incredible.

I’m still in touch with my host family and with my Turkish friends. In July 2009 I visited my host family again and had the opportunity to see what Ankara is like in summer. In January 2010 I went to Köln (Germany) to visit two friends of mine who were studying there as Erasmus students themselves and in April a Turkish girl is coming to Ghent (Belgium), the city where I study.

Erasmus made me realize that studying and living abroad is an amazing experience. Meeting people of different cultures made me the person that I am today.”Farah Buelens, Belgium.

I study Management in Poland, but in Turkey I am on Department of Economics at the Hacettepe University . I am taking also some additional courses from other departments, like Business or Public Administration. Taking part in Erasmus is an experience totally new for me, where I can gain some knowledge about Turkish Policy situation, European Integration or new trends in local governments. I have learned that Turkey is really interested in becoming a part of European Union. 



I've learnt more about myself. Being Erasmus gave me the chance to look at things differently. I've always considered myself as an open-minded person, now I'm one even more. I see some opportunities for the future I haven't seen before. I expended my horizons and improved in academical and psychological skills. 
And last, but not least - I enhanced my cooking abilities, which weren't very good 
I guess that my Erasmus experience can be one of the best adventures and the biggest lesson in my life!”Ewelina Szynkarek, Poland.

I am Preslava Laskova form Bulgaria. I had the great opportunity to study at Hacettepe University in Ankara for one semester. This was the most interesting, fulfilling and memorable time of my life.

I study Communication Sciences and was impressed by the professors who were knowledgeable, modern and succeeded to motivate us.

Living in a country is different than just visiting a country. And Turkey has a lot to offer - history, great culture and cuisine, beautiful scenery, and very very interesting people. Living in a multicultural environment helped me develop my interpersonal skills and understand myself and the world around me better. I met friends for life, traveled to unique places in Turkey and learned a lot not only in the university, but also from the people and everything that happened to me.

If I have another chance, I will do it again without even thinking."Preslava Laskova, Bulgaria.

"Studying at Hacettepe University has been a rewarding experience for me in many respects. Far away from the daily routine in Germany, every moment brought the chance to learn something completely new. I met students and lecturers, who made me feel at home and helped me to broaden my view on things. Many of them became close friends. Overall, my time as an Erasmus student in Ankara enabled me to see Europe from a new perspective and to adhere to the idea of an outward-looking, tolerant and politically, but not culturally, defined European Union." Farina Ahauser, Germany.

2.5.DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU (EXCHANGE STUDENT SOCIETY-ESS)

ESS-Hacettepe olarak Değişim Programı ile ülkemize gelen Erasmus öğrencilerinin kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak amacıyla 2007–2008 Akademik yılında Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi desteği ile kurulmuştur.

2008 yılında ESN (Erasmus Student Network) Türkiye’ye üye olunmuştur ESN, Avrupa’da 32 ülkede 300’ü aşkın şubesi bulunan en büyük sivil öğrenci topluluklarından biridir. ESN ile işbirliği ve ortak faaliyetler yürütülmektedir.

Topluluk, Erasmus değişim programı ile Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim almaya gelen öğrencilerin akademik ve sosyal hayatta karşılaşabilecekleri sorunları çözmede yardımcı olmakta, ülkemizi tanıtım amacıyla kültürel geziler ve çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. 23 üniversitenin değişim öğrencileri kulüpleri ile ortak faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Safranbolu-İnkumu-Amasra Gezisi, İzmir-Kuşadası-Çeşme Gezisi, Welcome Party-Overall, Bowling Turnuvası, 14 Şubat Sevgililer Günü Partisi, Fethiye Gezisi, Olympos Yılbaşı gezisi, Kapadokya Gezisi(her dönem bir kere), futbol turnuvası düzenlenen faaliyetlerden bazılarıdır.

Ankara’daki üniversiteler arasında ilk kez Hacettepe Üniversitesi Değişim Öğrencileri Topluluğu tarafından hazırlanan, içinde telefon kartı, otobüs kartı, üniversite tanıtım broşürlerinin, Ankara şehir haritasının, ulaşım bilgilerinin ve topluluğun tasarladığı topluluk t-shirtünün bulunduğu “Wellcome pack” verilmektedir. Gelen öğrenciler bu uygulamalardan çok memnun kaldıklarını, kendilerine çok faydalı olduğunu belirtmektedirler.

2008-2009 Akademik yılından itibaren Rehber Öğrenci (Buddy-mentor) sistemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu sistemle Hacettepe Üniversitesi’nde Erasmus programı ile eğitim almaya gelen her bir uluslararası öğrenciye bir rehber öğrenci gönüllülük esasına göre eşlik etmektedir. Ülkemize geldikleri andan başlayıp ayrılacakları zamana kadar rehber öğrenciler Erasmus öğrencilerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ve sosyo-kültürel çevreye uyum sağlamalarına yardımcı olmaktadırlar. Hacettepe Üniversitesi’nde farklı bölümlerde okuyan 70 aktif üye ile bu hizmet verilmektedir.

ESS-Hacettepe web sitesi kurulmasıyla yurt içinde ve yurt dışındaki topluluklarla haberleşme, bilgi paylaşımı hız kazanmıştır. esnhacettepe@hacettepe.edu.tr

2.6.ERASMUS PROGRAMI DİĞER FAALİYET ALANLARI

2.6.1.Erasmus Merkezi Faaliyetler

Merkezi faaliyetlerde başvuru, seçim ve sözleşmelerle ilgili süreçlerin tamamı Avrupa Birliği Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Eğitim, İşitsel Görsel Medya ve Kültür Yürütme Ajansı tarafından yürütülmektedir. (The Education, Audiovisual and Culture Agency Executive Agency-EACEA) Genel kural olarak proje ortaklarından birisi koordinatör olarak görev yapmakta ve AB Komisyonuna karşı projeden sorumlu olmaktadır.


AB Komisyonu tarafından yürütülen merkezi faaliyetler kapsamında, AB Ofisi, Erasmus, Yükseköğretimin Modernizasyonu alt faaliyeti alanında HEGESCO, (Higher Education as a Generator of Strategic Competences), Üniversite Mezunlarına Yönelik Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimiyle Kazanılan Yeterliliklerin Araştırılması projesine ortak olmuştur. Proje, 2007-2009 yılları arasında Hollanda, Slovenya, Litvanya, Türkiye, Polonya ve Macaristan’da eşzamanlı yürütülmüştür.

AB Ofisi, 2008-2009 döneminde Erasmus Ağ Projeleri alt faaliyet alanında DEHEMS-Network for the Development of Higher Education Management Systems (Yükseköğretim yönetiminde ağların geliştirilmesi) projesine ortak olmuştur. Yükseköğretim yönetim sisteminin geliştirilmesi ile karşılaştırmalı araştırmaların yapılarak ve bilimsel alanda mezunlardan oluşan insan kaynakları havuzunun kullanılmasıyla kalite güvencesinin sağlanmasına yönelik bir projedir. Slovenya’nın proje koordinatörü olarak görev aldığı bu projedeki diğer ortak ülkeler Almanya, İtalya, Avusturya ve Polonya’dır.


Üniversitenin çeşitli birimlerindeki akademik personele, AB Ofisi tarafından proje çağrıları hakkında bilgi verilmekte ve proje hazırlanması ve yürütülmesi konularında teknik destek sağlanmaktadır.

3.GRUNDTVIG PROGRAMI

Grundtvig Programı, Hayatboyu Öğrenme Programı’nın bir alt faaliyeti olup, bilginin sürekli yenilenmesi neticesinde oluşan gereksinimleri karşılamak ve yetişkin kişilere yaşamları boyunca, bilgi ve niteliklerini geliştirmek için imkânlar sunarak istihdam olanaklarını artırmak ve toplumda meydana gelen değişikliklere uyum sağlamalarını amaçlamaktadır. Ulusal Ajans tarafından yürütülmektedir. Program, mesleki eğitim dışında her çeşit  yetişkin ve yaygın eğitim üzerine odaklanır.

Bu program kapsamında Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları alt faaliyet alanında, AB Ofisi ‘Learning by Learning:Innovative Methods of Integration for Young Adults with Fewer Opportunities’ adlı projeye dahil olmuştur. İki yıllık süresi olan proje 2008 yılında başlamıştır. Dezavantjlı genç yetişkinler ile çalışanların eğitimi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan Fransa ve Avusturya’nın ortak olduğu bir projedir. Proje, Sürekli Eğitim Merkezi ile beraber yürütülmektedir.

4.GENÇLİK PROGRAMI

Gençlik programı AB sınırları içinde ve arasında hareketliliği, yaygın eğitimi, kültürlerarası diyalogu destekleyen sosyal, eğitimsel ve kültürel geçmişlerine bakılmaksızın 16–30 yaş arası gençlerin yararlanabildiği bir programdır.


Bu program ile öğrencilerimiz yurtiçinde veya yurtdışında çeşitli etkinliklere katılmakta, uluslararası ve yerel projeler hazırlayabilmektedirler. Böylece proje hazırlamayı öğrenmekte, yaygın eğitim alanında deneyim kazanmaktadırlar. Gençlik programı altında 5 Eylem bulunmaktadır. Bunlar; Eylem 1.1 Gençlik Değişimleri, Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri, Eylem 1.3 Gençlik Demokrasi Projeleri, Eylem 2 Avrupa Gönüllü Hizmeti, Eylem 3.1 AB Komşu Ülkeleriyle İşbirliği, Eylem 4.3 Gençlik Çalışanları ve Gençlik Kuruluşları İçin Eğitim ve Ağ Kurma ve Eylem 5.1 Gençler ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanlar İçin Toplantılar.
AB Gençlik programı kapsamında öğrenci toplulukları ve kulüplerine proje danışmanlığı yapılmaktadır.
Üniversitede, diğer Eylem programlarına göre Eylem 2’ye katılım daha yoğun olarak gerçekleşmektedir. Avrupa Gönüllü Hizmeti (Eylem 2), 2–12 aylık süre ile bir gencin programa üye ülkelerden birindeki bir sivil toplum örgütünde gönüllü faaliyetlerde bulunmasını sağlayan programdır.
AB Ofisi 2007 yılından itibaren Ulusal Ajans tarafından gönderen ve koordinatör kuruluş olarak akredite edilmiştir. Üniversitemizde Eylem 2 kapsamında bilgi almak isteyen öğrencilerimiz telefon, e-posta ve yüz yüze görüşmeler ile bilgilendirilmektedir. Üniversite bünyesinde konu ile ilgili toplantılar düzenlenmektedir. Aynı zamanda gönüllü olarak gelmek isteyen yabancı öğrencilerin başvuruları alınmakta, incelenmekte, değerlendirilmekte ve takip edilmektedir. Gidecek ve gelen gönüllü gençlere kısa süreli oryantasyon programı düzenlenmektedir.
2007 yılından itibaren evsahibi kurum olarak akredite olan Beytepe Anaokulu ile gönüllü gençlerin gelmesi için projeler yürütülmektedir. Bu projeler kapsamında 2007–2010 yılları arasında farklı Avrupa ülkelerinden gelen beş genç Beytepe Anaokulu’nun çalışmalarına destek vermişlerdir.
2006 yılından itibaren 16 öğrencimiz AGH faaliyetinden faydalanmış Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki sivil toplum örgütleri veya üniversitelerin sosyal yardım faaliyetlerinde çalışmışlardır.

------------------------------------------------------------

Hayatboyu Öğrenme Erasmus Programı, Hacettepe Üniversitesi tüm personelin ve öğrencilerin yararlanabileceği bir faaliyettir. Bu faaliyetin gerçekleştirilmesinde işbirliği, dayanışma ve paylaşım esas alınmakta, emeğe saygı gösterilmektedir.
Hacettepe Üniversitesi’nin tüm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacına katkı sağlamak için geleceğe ümitle bakan, programın uygulanmasında özveriyle çalışan, yönetimin her aşamasına katılıp fikirlerini dile getirebilen AB Ofisi çalışanları olarak…

DAHA İLERİYE…..EN İYİYE…..





Yüklə 100,03 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin