Incalzirea globala



Yüklə 445 b.
tarix29.07.2018
ölçüsü445 b.
#62574



CONSECINTELE ACTIVITATII UMANE ASUPRA STRATULUI DE OZON Iata ca distrugerea naturii nu inseamna doar poluarea aerului care nu este important ci distrugerea mediului si al stratului de ozon.Daca stratul de ozon s-ar distruge viata pe Pamant ar fi inposibila deoarece am fi expusi razelor ultravioleta si am face cancer adica am muri.Principalul factor care poate duce la extinderea suprafesei zonei afectate din patura de ozon este freonul folosit pentru functionarea frigiderelor,urmat de detergenti,chimicalele din cosmetice,hidrocarburile chlorinate,fluorinate din flacoanele cu aerosoli si polistiroli cat si emisiile de substante daunatoare aerului rezultat in procesul de productie in diferite ramiruri ale industriei.Aceeasta din urma sunt gaze care ajung in aer in cantitai mai mari decat cele care ar puatea fi suportate de atmosfera,astfel distrugand stratul de ozon.

  • CONSECINTELE ACTIVITATII UMANE ASUPRA STRATULUI DE OZON Iata ca distrugerea naturii nu inseamna doar poluarea aerului care nu este important ci distrugerea mediului si al stratului de ozon.Daca stratul de ozon s-ar distruge viata pe Pamant ar fi inposibila deoarece am fi expusi razelor ultravioleta si am face cancer adica am muri.Principalul factor care poate duce la extinderea suprafesei zonei afectate din patura de ozon este freonul folosit pentru functionarea frigiderelor,urmat de detergenti,chimicalele din cosmetice,hidrocarburile chlorinate,fluorinate din flacoanele cu aerosoli si polistiroli cat si emisiile de substante daunatoare aerului rezultat in procesul de productie in diferite ramiruri ale industriei.Aceeasta din urma sunt gaze care ajung in aer in cantitai mai mari decat cele care ar puatea fi suportate de atmosfera,astfel distrugand stratul de ozon.



Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.

  • Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a oceanelor. Fenomenul de incalzire globala a inceput sa ingrijoreze dupa anii '60, in urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate in mare masura responsabile de acest fenomen.



Efectele incalzirii globale Expertii Grupului Interguvernamental asupra Evolutiei Climei (GIEC) au lansat un diagnostic alarmant asupra pericolelor incalzirii globale. Potrivit acestora, o incalzire cu 2 sau 3 grade Celsius pe plan global fata de nivelul mediu de temperatura din 1990 va avea un impact negativ urias asupra tuturor regiunilor planetei.

  • Efectele incalzirii globale Expertii Grupului Interguvernamental asupra Evolutiei Climei (GIEC) au lansat un diagnostic alarmant asupra pericolelor incalzirii globale. Potrivit acestora, o incalzire cu 2 sau 3 grade Celsius pe plan global fata de nivelul mediu de temperatura din 1990 va avea un impact negativ urias asupra tuturor regiunilor planetei.



Pana in anul 2080, circa 3,4 miliarde de oameni vor suferi de pe urma penuriei grave de apa provocata de topirea ghetarilor, iar alti 600 de milioane de oameni vor suferi de foame de pe urma secetei, degradarii si salinizarii solului. Seceta va afecta regiuni intinse din sudul Africii, America Latina, zona mediteraneeana, Orientul Mjlociu si Africa de Nord.

  • Pana in anul 2080, circa 3,4 miliarde de oameni vor suferi de pe urma penuriei grave de apa provocata de topirea ghetarilor, iar alti 600 de milioane de oameni vor suferi de foame de pe urma secetei, degradarii si salinizarii solului. Seceta va afecta regiuni intinse din sudul Africii, America Latina, zona mediteraneeana, Orientul Mjlociu si Africa de Nord.



Furtuna tropicala de mare intensitate. Uraganele iau nastere atunci cand o furtuna se deplaseaza deasupra oceanului. In contact cu apa mai calda (cel putin 26,5 grade Celsius), energia furtunii creste. In felul acesta ia nastere un vant rotativ care, daca depaseste 119 km/h este considerat uragan. Uraganele apar in oceanele Atlantic, Pacific si Indian la latitudini de 10-30 de grade si au denumiri diferite, in functie de regiune. De exemplu, in Asia de est se numeste taifun. Uraganele pot dura de la o zi la cca. o luna, in functie de cantitatea de energie inmagazinata. In afara temperaturii apei, un rol important il are si pseudoforta Coriolis, care confera furtunii miscarea de rotatie specifica.

  • Furtuna tropicala de mare intensitate. Uraganele iau nastere atunci cand o furtuna se deplaseaza deasupra oceanului. In contact cu apa mai calda (cel putin 26,5 grade Celsius), energia furtunii creste. In felul acesta ia nastere un vant rotativ care, daca depaseste 119 km/h este considerat uragan. Uraganele apar in oceanele Atlantic, Pacific si Indian la latitudini de 10-30 de grade si au denumiri diferite, in functie de regiune. De exemplu, in Asia de est se numeste taifun. Uraganele pot dura de la o zi la cca. o luna, in functie de cantitatea de energie inmagazinata. In afara temperaturii apei, un rol important il are si pseudoforta Coriolis, care confera furtunii miscarea de rotatie specifica.



Tornada se formeaza atunci cand o cantitate imensa de aer cald urca si aerul rece coboara, prin deplasare se formeaza o palnie. Din cauza incălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade și în Romania.

  • Tornada se formeaza atunci cand o cantitate imensa de aer cald urca si aerul rece coboara, prin deplasare se formeaza o palnie. Din cauza incălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade și în Romania.

  • Convecția umedă este una din condiții, sub acțiunea acțiunii solare, și o sursă de energie fiind vaporii din atmosferă

  • O anumită condiție atmosferică teobila care admite urcarea rapidă a aerului supraîncălzit, care suferă în straturile superioare de aer o răcire rapidă



Un rol important îl joacă situația în care se află fronturile vecine de aer, paralel cu o convecție umedă unde răcirea se produce latent, are loc și o convecție uscată, această confruntare dintre cele două fronturi alcătuiesc formarea trombelor de vânt, care la început au o intensitate mică dar pot să crească la intensitatea unui tornado, care poate să dureze de la câteva secunde până la câteva ore. Până acum s-a măsurat la o tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.

  • Un rol important îl joacă situația în care se află fronturile vecine de aer, paralel cu o convecție umedă unde răcirea se produce latent, are loc și o convecție uscată, această confruntare dintre cele două fronturi alcătuiesc formarea trombelor de vânt, care la început au o intensitate mică dar pot să crească la intensitatea unui tornado, care poate să dureze de la câteva secunde până la câteva ore. Până acum s-a măsurat la o tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.

  • Aceste vânturi "bântuie" mai frecvent vara timpuriu, rol important îl are temperatura apei, formându-se deasupra oceanului o maximă care deasupra uscatului seara sau dimineața devreme se poate amplifica la intensitatea unui tornado. Aceste furtuni se formează în regiunile subtropicale până în zonele cu climă temperată cu o frecvență mare în partea centrală SUA coasta Golfului Mexic. La fel apar în Argentina, Europa de est, Africa de Sud, Bengal, Japonia, insulele ce aparțin de Marea Britanie



Daca sunt analizate in mod corect, cutremurele pot fi detectate inainte ca pamantul sa inceapa sa se miste cu putere. Un obiectiv precis, este de a produce o alarma pentru identifica rapid si la timp undele distructive ale unui cutremur.

  • Daca sunt analizate in mod corect, cutremurele pot fi detectate inainte ca pamantul sa inceapa sa se miste cu putere. Un obiectiv precis, este de a produce o alarma pentru identifica rapid si la timp undele distructive ale unui cutremur.



SOS-LIFE este o alarma digitala unica, care avertizeaza rapid cutremurele si care poate sa identifice prompt undele care stau la baza fiecarui cutremur. Acest aparat monitorizeaza continuu mediul inconjurator. Cand acesta detecteaza undele precursoare, care se asteapta sa fie urmate de un cutremur puternic, dispozitivul va declansa automat alarma. SOS-LIFE foloseste o combinatie a celor mai recente componente hardware de detectare, cuplate cu cel mai avansat software.

  • SOS-LIFE este o alarma digitala unica, care avertizeaza rapid cutremurele si care poate sa identifice prompt undele care stau la baza fiecarui cutremur. Acest aparat monitorizeaza continuu mediul inconjurator. Cand acesta detecteaza undele precursoare, care se asteapta sa fie urmate de un cutremur puternic, dispozitivul va declansa automat alarma. SOS-LIFE foloseste o combinatie a celor mai recente componente hardware de detectare, cuplate cu cel mai avansat software.



1. Chile 1960 05 22 9.5 Mw 38.2 S 72.6 W  2. Prince William Sound, Alaska 1964 03 28 9.2 Mw 61.1 N 147.5 W 3. Andreanof Islands, Aleutian Islands 1957 03 09 9.1 Mw 51.3 N 175.8 W 4. Kamchatka 1952 11 04 9.0 Mw 52.75 N 159.5 E 5. Off the Coast of Ecuador 1906 01 31 8.8 Mw 1.0 N 81.5 W 6. Rat Islands, Aleutian Islands 1965 02 04 8.7 Mw 51.3 N 178.6 E 7. India-China Border 1950 08 15 8.6 Mw 28.5 N 96.5 E 8. Kamchatka 1923 02 03 8.5 Mw 54.0 N 161.0 E 9. Banda Sea, Indonesia 1938 02 01 8.5 Mw 5.25 S 130.5 E 10. Kuril Islands 1963 10 13 8.5 Mw 44.9 N 149.6 E  

      • 1. Chile 1960 05 22 9.5 Mw 38.2 S 72.6 W  2. Prince William Sound, Alaska 1964 03 28 9.2 Mw 61.1 N 147.5 W 3. Andreanof Islands, Aleutian Islands 1957 03 09 9.1 Mw 51.3 N 175.8 W 4. Kamchatka 1952 11 04 9.0 Mw 52.75 N 159.5 E 5. Off the Coast of Ecuador 1906 01 31 8.8 Mw 1.0 N 81.5 W 6. Rat Islands, Aleutian Islands 1965 02 04 8.7 Mw 51.3 N 178.6 E 7. India-China Border 1950 08 15 8.6 Mw 28.5 N 96.5 E 8. Kamchatka 1923 02 03 8.5 Mw 54.0 N 161.0 E 9. Banda Sea, Indonesia 1938 02 01 8.5 Mw 5.25 S 130.5 E 10. Kuril Islands 1963 10 13 8.5 Mw 44.9 N 149.6 E  




Erupția vulcanică este una din formele cele mai cunoscute ale vulcanismului, manifestându-se printr-o eliminare în cantități foarte diferite de material provenite din camera sau rezervorul de magmă, a vulcanului.

  • Erupția vulcanică este una din formele cele mai cunoscute ale vulcanismului, manifestându-se printr-o eliminare în cantități foarte diferite de material provenite din camera sau rezervorul de magmă, a vulcanului.

  • Tipuri de erupție

  • Felul în care erupe un vulcan depinde de compoziția lavei și de cantitățile de gaz care le conține. Cu cât lava e mai densă sau cu cât cantitățile de gaz sunt mai mari, cu atât erupția e mai violentă. Tipurile de erupții sunt determinate după exemplare tipice - cu excepția celei pliniene, care poartă numele lui Pliniu cel Bătrân care a descris erupția [[Vezuviu]lui din 79 d.Cr. Unii Vulcani, cum e Etna, erup în feluri diferite, în funcție de nivelul presiunii și de conținutul de lavă.



1.Peleană - Lavă densă, foarte gazoasă; erupții explozive și nori de gaz. 2.Hawaiiană - Lavă fluidă, fântâni de foc, erupție neexplozivă.

  • 1.Peleană - Lavă densă, foarte gazoasă; erupții explozive și nori de gaz. 2.Hawaiiană - Lavă fluidă, fântâni de foc, erupție neexplozivă.

  • 3.Stromboliană - Lavă fluidă cu conținut ridicat de gaze. Explozii mici, frecvente. 4.Pliniană - Erupție explozivă; cenușa și recole sunt aruncate foarte sus în aer. 5.Vulcaniană - Erupții rare, explozive; aruncă cenușă și roci la distanțe mari



Vulcani Celebri

  • Vulcani Celebri

  • În lume sunt identificați 10 000 vulcani, din care 500 sunt activi.

  • 1.Cel mai înalt vulcan peste fundul mării - Mauna Loa din Hawaii: Deși are doar 4 170 m peste nivelul mării, Mauna Loa se sprijină pe fundul mării. Măsurat de acolo, este nu numai cel mai înalt vulcan din lume, ci și cel mai înalt munte cu 10 200m. 2.Cel mai înalt vulcan activ peste nivelul mării - Cotopaxi din Ecuador: Cu o înălțime de 5 911 m, Cotopaxi a erupt de 50 ori din 1738. Ultima erupție cunoscută a avut loc în 1904, iar în 1975 vulcanul s-a trezit pentru scurt timp. 3.Cel mai activ în prezent - Kilauea din Hawaii: Kilauea erupe încontinuu din 1983 într-un ritm de circa 5 m cubi/sec de lavă. Kilauea înseamnă "cel care scuipă" sau "care împrăștie". 4.Cel mai activ din istorie - Stromboli din Italia: Erupțiile slabe, dar continue ale lui Stromboli, situat pe insulele Eoliene, au fost consemnate încă de pe vremea romanilor, care i-au dat porecla de "Farul Mediteranei". 5.Cele mai multe victime Tambora din Indonezia: Erupția lui Tambora din 1815 a ridicat o coloană de cenușă de 44km înălțime. 10 000 oameni au murit din cauza erupției, iar alții 82 000 au murit de foame și boli. 6.Potențial del mai periculos Vezuviu din Italia: îm 79 d.Cr. erupția Vezuviului a distrus orașele romane Pompei și Herculane. O erupție similară în prezent ar avea efecte devastatoare în acestă regiune dens populată. 7.Cea mai mare explozie Krakatau din Indonezia: Krakatau, în strâmtoarea Sunda, a explodat în 1883 distrugând aproape toată insula și formând un tsunami care a ucis 36 000 oameni.



Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin