Pregătirea pacientului pentru colonoscopia virtuala
Aceste informaţii sunt pentru pacienţii Centrului de Investigaţii Imagistice POZIMED Constanţa, care urmează să efectueze o examinare radiologica.
Pregatirea pacientului reprezinta un element extrem de important pentru reuşita examenului computer-tomografic, urmărind golirea completă a colonului de reziduuri (gaze şi materii fecale); aceste reziduuri, amestecate cu substanţa de contrast, pot preta la confuzii de diagnostic.
Pregătirea presupune:
-
Regim alimentar fără reziduuri, început cu 2-3 zile înaintea efectuării investigaţiei. Ultima masa inaintea examinarii este la ora 13.00 a zilei precedente. De la aceasta ora pana dupa examinare nu se mai consuma alimente.
-
Evacuare completa a colonului. Acest lucru se realizeaza cu două clisme evacuatorii: una în seara dinaintea examenului, cea de-a doua în dimineaţa investigaţiei sau prin administrarea de soluţie Fortrans/Endofalk în preziua examinării cu suprimarea ulterioară a meselor (vezi mai jos).
-
Medicaţie purgativă administrată la indicaţia medicului, începând cu 24h înaintea examinării;
-
Medicatie sedativa în seara dinaintea examinării pentru pacienţii anxioşi.
Regimul alimentar nu este excesiv de restrictiv, fiind uşor de respectat şi extrem de eficace:
-
Mic dejun – cafea, ceai, ciocolată îndulcite cu zahăr;
-
lapte integral, semidegresat, degresat;
-
pâine, pesmet, biscuiţi, pişcoturi;
-
unt, margarină, miere, dulceaţă.
-
Dejun şi cină – supă strecurată de legume fierte, carne de vită sau pasăre la grătar sau fiartă;
-
peşte la grătar;
-
ouă fierte, omletă, ochiuri;
-
paste, orez, cartofi natur, piure de cartofi;
-
lactate: brânză de vaci, iaurt;
-
pâine, pesmet, crutoane;
-
suc natural de fructe fără pulpă;
-
cafea, ceai.
-
Se elimină toate produsele integrale sau pe bază de tărâţe.
Evacuarea colonului cu solutie de Fortrans sau Endofalk.
Prepararea solutiei de Fortrans:
Sunt necesare 4 plicuri de Fortrans. Se va dizolva 1 plic de Fortrans intr-un litru de apa.
Prepararea solutiei de Endofalk:
Sunt necesare 8 plicuri de Endofalk. Cu 2 plicuri de Endofalk se prepara 1 litru de solutie de baut. Se dizolva 2 plicuri de endofalk in 500ml apa calda. Dupa dizolvare, se adauga 500ml de apa rece. Repetati operatiunea pana la dizolvarea tuturor plicurilor prescrise. Raciti la frigider pentru 2-3 ore solutia astfel obtinuta.
Modul de administrare a solutiei de Fortrans sau Endofalk in functie de ora programarii
Ora
Programarii
|
Mod de administrare solutie Fortrans/Endofalk
|
Pana in ora 9:30
|
Între orele 16.00-20.00 din ziua precedenta examinarii pacientul bea 4 litri de soluţie de Fortrans/Endofalk.
|
Orele 9:30-12:00
|
Între orele 16.00-19.00 din ziua precedenta examinarii pacientul bea 3 litri de soluţie de Fortrans/Endofalk, si 1 litru de solutie la ora 06.00 dimineata, in ziua examinarii.
|
Orele 12.00-17.00
|
Între orele 16.00-18.00 din ziua precedenta examinarii pacientul bea 2 litri de soluţie de Fortrans/Endofalk, si 2 litri de solutie intre orele 07.00-09.00 in dimineata examinarii.
|
Dupa ora 17.00
|
Între orele 18.00-20.00 din ziua precedenta examinarii pacientul bea 2 litri de soluţie de Fortrans/Endofalk, si 2 litri de solutie intre orele 09.00-11.00 in dimineata examinarii.
|
Solutia de Fortrans/Endofalk se va consuma intr-un ritm cat mai constant. Ritmul lent, constant, previne balonarea abdominala, greata si voma. Daca gustul solutiei este greu tolerabil, se poate adauga zeama de lamaie, zahar, suc rafinat de grapefruit, portocale.
Pe măsură ce se bea soluţia de Fortrans, aceasta străbate tubul digestiv pe care îl curăţă şi se elimină în scaun, fără a produce crampe sau deshidratare. În cazul senzaţiei de sete, se pot consuma lichide clare, slab îndulcite (apă, ceai, sucuri de fructe). În dimineaţa examinării, pacientul NU mănâncă nimic.
In situatia in care pacientul prefera clismele evacuatorii in locul solutiei de Fortrans, trebuie stiut ca aceste clisme trebuiesc efectuate de personal calificat si trebuie acompaniate de acelasi regim alimentar amintit mai sus.
Menţiuni
-
Pacientul trebuie să prezinte orice documente medicale, recente sau vechi, pe care le deţine, pentru a evita repetarea inutilă a unor investigaţii, sau pentru a uşura explorarea prezentă!
-
Pacientul trebuie să atenţioneze medicul radiolog asupra unor examinări radiologice cu substanţă de contrast efectuate cu 2-5 zile înaintea prezentei investigaţii!
-
Daca sunteti insulino-dependent cel mai bine este sa solicitati efectuarea procedurii cat mai de dimineata, asa incat sa nu faceti doza de insulina de dimineata decat dupa efectuarea procedurii, cand veti putea sa si mancati sau conform recomandarilor medicului diabetolog (doza poate fi ajustata).
-
Este chiar foarte important sa va luati medicamentele pe care le folositi de obicei si in ziua in care efectuati procedura, preferabil functie de orarul dupa care le luati de obicei; este insa indicat sa discutati cu medicul radiolog despre tratamentele pe care le urmati, inainte de efectuarea procedurii.
-
In cazul in care urmati un tratament pentru hipotiroidie, este indicat sa se opreasca medicatia din ziua examinarii.
-
Pacientii diabetici care fac tratament cu metformin (de ex. Meguane sau Glucophage) trebuie sa intrerupa administrarea acestui medicament cu 48 ore inainte de efectuarea investigatiei; medicul dvs diabetolog va va sfatui in acest sens.
Dostları ilə paylaş: |